Snijd de appelen en de bananen in dunne plakken en de sinaasappelen in dunne schijven. Was de vijgen met heet water en snijd ze in vieren. Meng de vruchten door elkaar en strooi de gemalen hazelnoten erover.
1 kg zure appelen 35 gr. boter 100 gr. suiker 4 eieren, gesplitst 50 gr. beschuit, verkruimeld kaneel
--------------------------------------------------- Was de appelen maar schil ze niet. Plaats de appelen in een ovenschotel in een voorverwarmde oven 190C en laat ze hierin gaar worden. Pureer de appelen zodat een droge moes ontstaat. Roer boter, suiker en eierdooiers tot een luchtige massa. Schep de appelmoes, het beschuitkruim en kaneel naar smaak door de massa. Klop de eiwitten zeer stijf en schep deze door het appelmengsel. Beboter een ovenvaste schotel en bestrooi deze met beschuitkruim. Doe het appelmengsel in de schotel en plaats deze in een voorverwarmde oven 160C. Laat de appelschotel in ongeveer 45 minuten rijzen en gaar worden.
1 kg moesappelen, geschild en in stukken stukje citroenschil 75 gr. suiker
-----------------------------------------------
Kook de appelen met zo weinig mogelijk water en een stukje citroenschil in 5-10 minuten gaar. Pureer de appelen, verwijder de citroenschil en breng de appelmoes op smaak met suiker. Serveer de appelmoes warm of koud.
Halveer de appelen en verwijder de klokhuizen. Breng 2 1/2 dl water met citroensap aan de kook in een koekenpan en pocheer hierin de halve appelen gaar. Voeg als de appelen bijna gaar zijn de suiker toe en bedruip de appelen regelmatig met het vocht. Week intussen de gelatine in ruim koud water. Leg de appelen in compoteschaaltjes. Knijp het blaadje gelatine uit en los dit in het vocht op. Schep het vocht over de appelen en garneer deze met geconfijte kersen of marmelade.
Was de abrikozen, snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Los de suiker op in 2 1/2 dl water, breng het aan de kook en laat het geheel tot een dunne siroop inkoken. Wel de halve abrikozen met 2-3 stuks tegelijk ongeveer 2 minuten in de siroop, maar zorg dat de abrikozen heel blijven. Neem de abrikozen met een schuimspaan uit het vocht. Maak het aardappelmeel met enkele lepels water aan, bind het vocht ermee, laat het even inkoken en voeg de rijnwijn toe. Schenk deze saus over de abrikozen.
Was de abrikozen en laat ze 24 uur in ruim koud water weken. Breng de abrikozen in het weekwater aan de kook en laat ze op laag vuur in 10 minuten gaar koken. Voeg de suiker toe en bind het vocht met aardappelmeel, aangemaakt met enkele lepels water.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Klop de slagroom los. Maak het ijs met een vork zacht en schep de slagroom erdoor. Roer citroensap en rum door het ijsmengsel en breng het op smaak met poedersuiker. Schep de aardbeien door het mengsel. Serveer de aardbeien direct en geef er ijswafels bij.
Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Los de suiker op in 2 1/2 dl water, breng het aan de kook en laat het geheel tot een dunne siroop inkoken. Voeg de aardbeien toe en breng het geheel aan de kook. Neem de aardbeien uit het vocht en leg ze in een compoteschaal. Breng het vocht op smaak met citroensap en bind het met aardappelmeel, aangemaakt met wat water. Schenk de saus over de aardbeien.