100 gr. bloem 100 gr. koude harde boter 2 tl selderiezout peper 2 druppels azijn 1 ei, losgeklopt 2 el fijngehakte bladselderij
-----------------------------------------------
Maak een bladerdeeg van bloem, boter, selderiezout, peper, 1/2 dl water en azijn. Laat het deeg op een koele plaats opgevouwen 30 minuten rusten. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van 3/4 centimeter dikte. Leg de lap op een beboterde bakplaat, bestrijk hem met losgeklopt ei en strooi er fijngehakte bladselderij over. Snijd de deeglap vervolgens in reepjes van 8 bij 2 1/2 centimeter. Bak de selderijstengels midden in de voorverwarmde oven 225C in 15 minuten gaar en goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en laat de selderijstengels op een taartrooster afkoelen.
voor de soesjes: 50 gr. boter mespunt zout 60 gr. bloem, gezeefd 2 eieren voor de vulling; 100 gr. boter 150 gr. geraspte oude kaas zout en peper cayennepeper enkele druppels worcestersaus paprikapoeder
Beboter de bakplaat. Verwarm de oven voor p 210C. Breng in een emaille of roestvrijstalen kleine pan 1 dl water, boter en zout aan de kook. Voeg de bloem toe en blijf roeren tot zich een deegbal vormt. Neem de pan van het vuur en doe het deeg over in een kom. Klop met een mixer een voor een de eieren erdoor en blijf nog 5 minuten kloppen tot het deeg glanzend is en in stukken van de garde valt. Vul een spuitzak met wijde, gladde spuitmond met het deeg en spuit hiervan kleine bergjes met een onderlinge afstand van ongevver 3 centimeter op de bakplaat. Plaats de bakplaat midden in de voorverwarmde oven en bak de soesjes in ongeveer 25 minuten gaar en zandkleurig. Als de soesjes licht en bros aanvoelen en ook de barstjes lichtgekleurd zijn, zijn de soesjes gaar. Laat de soesjes geheel afkoelen. Bereid intussen de kaasboter. Roer de boter zacht en voeg de kaas toe. Breng de kaasboter op smaak met zout, peper, cayennepeper, worcestersaus en paprikapoeder. Knip of snijd de soesjes aan de zijkant open en vul ze met de kaasboter. Zet de kaassoesjes tot het serveren afgedekt in de koelkast om de boter op te laten stijven.
100 gr. bloem 100 gr. koude harde boter 250 gr. geraspte oude kaas zout en peper 2 druppels azijn 1 ei, losgeklopt
---------------------------------------------
Maak een bladerdeeg van bloem, boter, 150 gr. kaas, zout, peper, 1/2 dl water en azijn. Laat het deeg op een koele plaats opgevouwen 30 minuten rusten. Rol het deeg tot een rechthoekige lap van 3/4 centimetr dikte. Leg de lap op een beboterde bakplaat, bestrijk hem met losgeklopt ei en strooi er 100 gram geraspte kaas over. Snijd de deeglap vervolgens in reepjes van 8 bij 2 1/2 centimeter. Bak de kaasstengels midden in de voorverwarmde oven 225C in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin. Neem de bakplaat uit de oven en laat de kaastengels op een taartrooster afkoelen.
Zeef de bloem in een kom en voeg kaas, boter, zout, peper en worcestersaus toe. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes en kneed van het geheel met een koele hand een samenhangend deeg. Beboter de bakplaat en verwarm de oven voor op 175C. Vorm van het deeg balletjes met een doorsnede van 1 1/2 cm en leg deze op een onderlinge afstand van 2 centimeter op de bakplaat. Plaats de bakplaat midden in de oven en bak de kaasbolletjes in 25 minuten gaar en goudbruin.
Roer de boter romig en meng kaas, worcestersaus en peper erdoor. Zet het mengsel 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Leg het roggebrood op vetvrij papier. Vorm met behulp van twee theelepels balletjes van het botermengsel en rol deze door het roggebrood.
100 gr. boter 100 gr. geraspte oude kaas mespunt cayennepeper 8 sneetjes roggebrood
------------------------------------------------
Roer de boter romig en meng kaas en cayennepeper erdoor. Bestrijk 6 sneetjes roggebrood dik met deze boter. Leg 3 sneetjes op elkaar en dek de twee stapeltjes af met de resterende sneetjes roggebrood. Pak de stapeltjes roggebrood in aluminiumfolie en laat ze in de koelkast opstijven. Snijd het roggebrood met een scherp mes in plakken en halveer deze. Schik de kaasdomino's dakpansgewijs op een schaaltje.
1 plak volvette belegen kaas van 400 gr. voor de garnering: cocktailkersen stukjes gember en ananas stukjes ananas gevulde olijven zilveruitjes stukjes augurk stukjes salami of cervelaatworst
Snijd de kaas in dikke plakken, verwijder de korst en snijd de plakken in blokjes. Prik met een cocktailprikker op elk blokje kaas een garnering naar keuze. Wissel zoete garneringen af met hartige. Zet de blokjes kaas naast elkaar op een schaal of prik ze op een grapefruit.
Breng ruim water aan de kook en leg de eieren er met een lepel in. Kook ze in 8 minuten hard. Neem de eieren uit de pan en laat ze in koud water afkoelen. Pel de eieren en halveer ze. Neem de eierdooiers met een theelepel eruit en wrijf ze door een zeef. Roer de boter romig en roer eierdooiers, zout en peper erdoor. Vul een spuitzak met een grove gekartelde spuitmond met de eierboter en spuit deze in de halve eieren. Garneer de bovenkant met een opengevouwen kappertje. Spuit in elk kappertje een toefje tomatenketchup. Beleg een schaal met veldsla en schik de eieren erop.