Ik ben Vanden Broucke Jean Pierre, en gebruik soms ook wel de schuilnaam jipie.
Ik ben een man en woon in Lauwe (Belgiƫ) en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 21/12/1954 en ben nu dus 69 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen, fotografie en tuinieren.
Deze maal ging ik wandelen tussen Brugge en Blankenberge, nl in Meetkerke.
Meetkerke is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Zuienkerke. Gelegen in De Polders, op een viertal kilometer van de stad Brugge. Het aantal inwoners bedraagt ongeveer 400. De plaats wordt voor het eerst vermeld in de 11de eeuw als Matkerke (1041, in het Liber Traditionum van de Gentse Sint-Pietersabdij) of Madkerka (1089). Vanaf het midden van de 13de eeuw verschijnt de huidige vorm Meetkerke. De naam is een combinatie van "kerk" en het Middelnederlandse woord made of mede, dat "weiland" of "maailand" betekent.
De start van deze wandeling is aan de onthaalparking in de Dorpweg 88 te Meetkerke en is bewegwijzerd met zeskantige bordjes.
De Meetkerkse Moeren wandelroute verkent het gelijknamige gebied tussen het kanaal Gent-Oostende en het dorp Meetkerke. Dankzij het natuurinrichtingsproject van de moeren kunnen planten en dieren er nu opnieuw goed gedijen. Het gebied werd opnieuw vernat en op een aantal waterlopen werden stuwen gezet om zo het waterpeil te verhogen. Er werden opnieuw laantjes en poelen gecreëerd zodat planten en vogels er opnieuw kunnen overleven. De route van 15 km lang start in de dorpskern van het pittoreske polderdorp Meetkerke. Vandaar gaat het naar de Blankenbergsevaart en langs rietplanten richting het kanaal Gent-Oostende. Daarna gaat het naar de eigenlijke moeren via dreven en weilanden. Na de wandeling door het natuurgebied gaat de terugweg via de Poldermolen terug naar de start. De route kan eventueel ook ingekort worden tot 6,7 km.
Zicht op de dorpskern
over dit brugje links op
De bewolking was wat dreigend en er was ook een koude wind. Hier was het ong.5°
Ene kant zon, andere kant bedreiging
Hier zie je het aan de wolken
Binnenkant van het vaartwegelkapel.
Hier zicht op de buitenkant. De Kapellebrug is een bakstenen boogbrug over de Blankenbergse Vaart, in de tot de West-Vlaamse gemeente Zuienkerke behorende deelgemeente Meetkerke. De Kapellebrug werd voor het eerst vermeld in 1846 en voert de Molenweg over de vaart. Ze is vernoemd naar de direct ernaast gelegen Vaartwegelkapel, die eind 18e eeuw werd opgericht. In de nabijheid bevindt zich de Poldermolen.
Achterom Meetkerke
Hier een zicht op de Poldermolen.
Af en toe een verharde veldwegel.
Ze waren aan het oefenen op de Blankenbergsevaart.
nogmaals een zicht op de Molen.
Zicht op de polders.
Rustige wandeling, nog niemand tegengekomen.
hier over een brugje.
deze kon niet meer wachten
terug in Meetkerke
De kerk terug in zicht.
De Poldermolen, ook Grote Molen genaamd, is een windmolen in de tot de West-Vlaamse gemeente Zuienkerke behorende plaats Meetkerke, gelegen aan Biezenstraat 3. Deze ronde stenen molen van het type grondzeiler fungeerde als poldermolen. De molen bevindt zich aan de rand van de Meetkerkse Moeren, een voormalig veengebied dat in de 10e en 11e eeuw werd afgegraven om Brugge van turf te voorzien. Zo ontstond een moerassige laagte. Vanaf 1502 werden plannen ontwikkeld om dit gebied droog te malen. Door allerlei strubbelingen, waar de godsdienstoorlogen eind 16e eeuw nog bij kwamen, werd pas in 1617 concreet met de droogmaking begonnen. Van 1617-1622 werd een aarden ringdijk aangelegd. In 1623 waren er twee achtkante houten bovenkruiers in werking, die met schepraderen het water konden uitslaan op de Blankenbergse Vaart. Dit waren de Kleine Molen en de Grote Molen. In 1810 brandde de Grote Molen af. In 1811 werd een stenen molen gebouwd. Deze bleef functioneren tot 1928 waarna een dieselgemaal het werk overnam. In 1942 werd de Grote Molen beschermd als monument. De molen werd diverse malen gerestaureerd, het laatst omstreeks 2014. De molen is de enige poldermolen met scheprad welke nog in België bestaat.
Terug aan de parking, een rustige wandeling, jammer maar alles was verhard.
Ik ben Vandevoorde Dorine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Doortje.
Ik ben een vrouw en woon in Lauwe (Belgiƫ) en mijn beroep is weefselcontroleuse.
Ik ben geboren op 20/10/1963 en ben nu dus 61 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: sport in het algemeen.