"Gentse cafe potpourrie "en rijen es plezant' (Gent text)
Gent schuunste stad van't land
Walter De Buck is een bekende volkszanger uit Gent. Vandaag de dag is men hem nog steeds niet vergeten en ook niet op Youtube. Daarom is er hier het liedje "In Mijn Stroatse Zijn't Allemaal Komeren".
Biezebaaze - Loetsebollekezoetse
'K WOARE WA ZAT
Gents liedje door Manu De Canck
Walter De Buck : T'Vliegerke
het moegen lied van walter de buck - gents muziek
gents kleinkunst
Het Morgenlied Walter de Buck
Gentse Slow.
Gentse bal poep en l air
Gents volksmuziek
"Het autootje" door Romain De Coninck.
Een "vergeten" sketch van Romain De Coninck
over de avonturen met een autootje.
Met groot respect voor deze
fantastische Gentse artiest
een goat in maane iemmer (gentse liedjes)
schuun manske willy bart en zijn kluts
café chantant willy bart en zijn kluts schuun mankske
nen hutsepot van gensche liedjes
gezongen door rolando = roland van eeckhout
i love you op zijn gents
biezebaaze Mijn Gent
schitterend liedje over de schuunste stad!
'Kasseien langs de Leie', beter gekend als 'Gent es schuune' is één van de liedjes die werden gebracht in de succesvolle reeks 'Cabaretten' door het Gentse acteurstrio Margriet Bruggeman/Jo De Meyere/Oswald Versyp - een ode aan Gent en haar inwoners
GENT - Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen opende gisteren zijn hoogteparcours voor het publiek. Avonturiers vanaf zestien jaar kunnen het parcours doorkruisen via deathrides, de pamperpaal en andere uitdagende obstakels. Het hoogteparcours staat vooral in het teken van teambuilding.
Schepenen Christophe Peeters (Open VLD) en Tom Balthazar (SP.A) namen gisteren de proef op de som en beklommen het hoogteparcours.
Vervolgens mochten de leerlingen van het Sint-Barbaracollege als eerste groep in de touwen hangen. Een voorbode voor wat het hoogteparcours in de toekomst zal brengen.
Het hoogteparcours bestaat uit drie omlopen. Enerzijds is er het groene en het rode gedeelte op een hoogte van 3,5meter. Anderzijds is er de zwarte piste met een hoogte van zes meter. Die piste is enkel toegankelijk voor volwassenen.
De pamperpaal is de blikvanger van de omloop. Daarbij moeten vier personen de lange paal beklimmen en hun evenwicht proberen te zoeken.
Teambuilding
De Gentse Sportdienstwil ook teambuilding creëren onder de deelnemers. Het hoogteparcours zorgt voor de voltooiing van het avonturenbos. Eerder kwamen er een klim- en klauteromloop, klimrotsen en een teambuildingparcours. Het kostenplaatje van het volledige avonturenbos bedraagt ongeveer 660.000euro. Geïnteresseerden die het hoogteparcours willen beklimmen, moeten zich aanmelden per groep van minstens zes personen. Het hoogteparcours is alleen toegankelijk onder begeleiding van de aanwezige monitoren.
De minimumleeftijd voor het betreden van de drie pistes is zestien jaar. Individuele toegangsprijzen bedragen van 5 tot 9euro per persoon.
ZAAKVOERSTER VAN HET BRAEMHUYS DRAAIT OUDE MUZIEK EN BETAALT GEEN MUZIEKRECHTEN
'Frédéric Chopin draaien kost mij niks'
GENT - Manolita Bartolomé van de ontbijtzaak Het Braemhuys in Gentbrugge heeft dé manier gevonden om geen billijke vergoeding te betalen voor de muziek die ze draait in haar zaak. 'Op rommelmarkten zoek ik oude platen - van voor 1962 - en die zet ik over op cd.'
'Als je een cd of plaat draait in je zaak, heb je er al eens voor betaald. Ik vind het niet normaal dat je daar ook nog eens Sabam en een billijke vergoeding moet voor ophoesten. Als je een schilderij koopt, moet je toch ook niet extra betalen om er naar te kijken.'
En dus ging Manolita Bartolomé op zoek naar een manier om die toeslagen te ontlopen. 'Ik ontdekte dat je geen billijke vergoeding (voor de uitvoering, red.) moet betalen voor opnames die meer dan vijftig jaar oud zijn. Op rommelmarkten ga ik op zoek naar platen van voor 1962. Omdat ik niet voortdurend platen wil omdraaien, zet ik ze over op cd. Dat ik zo alleen maar oude muziek kan draaien vind ik niet erg, want ik ben zot van klassiek. In mijn zaak draai ik voortdurend de twee zelfde platen van Chopin. Beu word ik die niet, ik ben een grote Chopin-fan (lacht).'
En doordat Chopin al meer dan zeventig jaar dood is, ontloopt Manolita ook Sabam (auteursvergoeding, red.).
Felicitaties van controleur
Klanten die toch liever wat meer muzikale variatie hebben bij hun ontbijt moeten niet wanhopen. 'Ik heb onlangs op de rommelmarkt twee platen gevonden uit 1963, van Chopin én van Beethoven. Binnen een jaartje kan ik die dus ook draaien.'
Vorige week kreeg Bartolomé een controleur van Honebel over de vloer. 'Die man wreef even zijn ogen uit, want hij kende dit systeem niet. Nadat hij alles gecontroleerd had, feliciteerde hij mij voor mijn vindingrijkheid.'
Zonder haar systeem zou Bartolomé een goede 100euro billijke vergoeding per jaar betalen. 'Die honderd euro heb ik dit jaar al uitgegeven aan mijn 'cd-writer' (lacht). Rijk ga ik er dus niet van worden, maar het gaat om het principe. Ik hoop dan ook dat veel horeca-uitbaters mijn voorbeeld volgen.'
Cabaretten Lente: Henk Rijckaert voert 'Het Experiment' uit
GENT - Het Cabarettenfestival van Capitole Gent opent vanavond de lente-editie van Cabaretten met Gentenaar Henk Rijckaert. In ‘Het Experiment’ wil hij een leugen verspreiden over de hele wereld.
Henk Rijckaert is inderdaad een van die twee van Zonde van de zendtijd, het populaire canvasprogramma. Die kleine met zijn bakkebaarden en sappige, Gentse tongval. Eind 2010 ging met ‘Het Experiment’ zijn derde avondvullende voorstelling in première. Daarin keert hij terug naar zijn oude liefde: de wetenschap. In de voorstelling sleurt hij u mee naar de alledaagse werkelijkheid, waar hij u dingen laat zien die u misschien nooit eerder had opgemerkt. Leugens die u al uw hele leven gelooft bijvoorbeeld.
Zijn inspiratie voor ‘Het Experiment’ haalde Rijckaert uit een Zonde van de zendtijd-grap, waarin hij samen met Bert Gabriëls moeiteloos Kidicoke ('een feestje in je neus!') aan de man bracht. Bekijk het fragment hieronder.
‘Ik vond het schokkend om te zien hoe snel je mensen immorele dingen kan aansmeren. Zolang je er maar een geloofwaardig verhaaltje rond verzint’, vertelt Henk Rijckaert. ‘Achteraf bekeken dacht ik: hier kan ik meer mee doen.’
Bent u benieuwd wat Henk Rijckaert er uiteindelijk mee gedaan heeft? En wat nu die leugen is die hij over de wereld wil verspreiden? Zak dan op donderdag 19 april zeker af naar Capitole Gent.
Meer informatie en tickets (20 euro) vindt u hier.
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
Annie Gansbeke brengt bloemenkunst naar Sint-Niklaaskerk
KUNSTENARES CREËERT 'TO THE TOP' SPECIAAL VOOR AVONDSHOPPING
Annie Gansbeke brengt bloemenkunst naar Sint-Niklaaskerk
GENT - Kunstenares Annie Gansbeke (60) uit Heusden brengt het bloementhema tijdens de avondshopping tot leven in de Sint-Niklaaskerk. ‘Een schitterende locatie voor mijn werken, door het vele licht dat er binnenvalt en de hoge en brede muren. Meestal heb ik plaats tekort om mijn monumentale schilderijen te exposeren.’
‘Het was een beetje kort dag, want men heeft mij maar drie weken geleden gevraagd om aan de avondshopping deel te nemen’, vertelt Annie. Gisteren was ze nog bezig aan haar vierluik ‘To the Top’, over… de Sint-Niklaaskerk waar ze tentoonstelt. ‘Twee grote panelen met enerzijds de zijkant van de kerk en de Veldstraat, en anderzijds de voorkant van de kerk, uiteraard met bloemen versierd. ‘To the Top’ meet 3 meter bij 2,75 meter. Aan twee kleinere panelen die eronder hangen, was Annie gistermiddag nog de laatste hand aan het leggen. ‘Daarnaast exposeer ik vanavond ook acht grote olieverfschilderijen op doek met bloemen, een aantal aquarellen, en heb ik er ook letterlijk bloeiende wenskaartjes met zaadbedjes bij.'
Glacis
Vroeger schilderde Annie Gansbeke vooral bloemen, maar ondertussen werkt ze ook voluit aan landschappen. ‘Ik had onlangs een tentoonstelling in Oudenaarde met zichten op Maarkedal. Meestal schets ik naar de natuur, maar achteraf bewerk ik die volgens mijn eigen ideeën. Zo pas ik de kleur van de natuur aan naar oranje en rood. Ik werk ook vaak met de ‘glacis’-techniek: transparante verf wordt daarbij laag boven laag gelegd, zodat de onderste lagen ook nog zichtbaar blijven wat een mooi kleurenspel oplevert. Ik zoek pure elementen in de wereld rond mij, om zo krachtig uitdrukking te geven aan de essentie van mijn werk. In rustgevende composities wil ik de toeschouwer vooral passie meegeven. ‘
Na haar opleiding plastische- en beeldhouwkunsten aan de Gentse Academie is de kunstenares uit Heusden eigenlijk al 45 jaar aan de slag. ‘Ik ben geboren om te tekenen en te schilderen, en exposeer ook regelmatig in het buitenland. Want ik ben niet echt sant in eigen land’, klinkt het.
Annie Gansbeke exposeert vanavond tijdens de Gentse avondshopping tussen 18.00 uur en 22.00 uur in de Sint-Niklaaskerk (ingang voorzijde Korenmarkt)
GENT - Vrijdag 20 april gaat Margriet Bruggeman in theater Tinnenpot in première met (L)ach Margrietje. Het is de eerste soloproductie van de Gentse comédienne die vooral bekend is van Moereloere en van de langlopende sketchesreeks Cabaret met onder meer Jo De Meyere en Oswald Versyp.
(L)ach Magrietje kan het best omschreven worden als een théâtre chantant. Margriet brengt sketches op tekst van Oswald Versyp, in een regie van Jo Decaluwe, directeur van theater Tinnenpot.
(L)ach Margrietje mag dan wel een soloproductie zijn, toch krijgt Margrietje assistentie. Accordeonist Fred Praet, ook al van Moereloere en van Cabaret Best, speelt muziek en liedjes van Luc Soens.
(L)ach Margrietje vindt acht keer plaats in Tinnenpot: - Op vrijdag 20 & 27 april om 20u00 - Op zaterdag 5 & 12 mei om 20u00 - Op vrijdag 8 en zaterdag 16, 23 & 30 juni om 20u00 Tickets kosten 15 euro.
Info en tickets via de website van Tinnenpot of telefonisch op het nummer: 09 225 18 60.
Onderstaand filmpje toont het liedje Gent is schuune van Margriet Bruggeman, Jo De Meyere en Oswald Versyp.
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
GENT - Op de opvallende nieuwe blog eddymerckx.tumblr.com reist een hippe Eddy merkcx-fiets door heel Gent. De fiets wordt zonder meer op de vreemdste plaatsen gefotografeerd: in kapsalon De Cliënt, in het politiecommissariaat of aan de toog van koffiebar Labath. Wie achter de blog zit is niet duidelijk, maar geestig is het wel.
Druk op kleine plaatje en wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link
Gentse Turk Mustafa Avsar met Willem Vermandere op Nekka
GENT - Vrijdag 20 april staat de Gentse muzikant met Turkse roots Mustafa Avsar op de Nekkanacht in Antwerpen. Willem Vermandere is er dit jaar de centrale gast, en Mustafa, die zelf ook traditionele volksmuziek speelt, werkt al langer samen met Vermandere.
In Reyers Laat zei Vermandere dinsdagavond nog dat hijzelf vroeger wel al eens gevraagd was om centrale figuur te zijn op Nekkanacht, en dat hij toen ook Mustafa Avsar wou meebrengen, maar dat de tijden daar toen blijkbaar nog niet rijp voor waren.' Nu wel, zo blijkt, en na een eerder optreden in Trefpunt, staan de twee nu samen op Nekka.
U kan hieronder een paar fragmenten waarop Vermandere en Avsar samen spelen bekijken.
GENT - Neptunus, in de mythologie een watergod, maar in Gent gewoon een slachtoffer van verkeersagressie op het water, is dan toch niet weg. Hij is terug opgedoken, op het droge nog wel.
Neptunus was opgedoken in de Leie aan de Graslei, als stunt voor de opening van het nieuwe infopunt van de toeristische dienst in de Oude Vismijn. Met zijn drietand wees hij de richting aan van het kantoor. Alleen werd hij met weinig respect behandeld door de voorbijvarende toeristenbootjes. De verwondingen die hij daarbij opliep, zijn nog steeds zichtbaar.
Uiteindelijk was er geen andere oplossing dan Neptunus uit de Leie te verwijderen. Voorgoed, dachten we. Maar dat is zonder de veerkracht van zo'n watergod gerekend. Niet zo ver van zijn oude stek, aan een gebouw van de Dienst Toerisme aan de Predikherenlei heeft Neptunus een plekje hoog en droog op het terras gekregen. Daar moet hij wel veilig staan voor de bootjes. Alleen is hij op dit moment niet te vertrouwen, want het infokantoor van de toeristische dienst bevindt zich aan de andere kant dan de richting die hij nu aangeeft.
GENT - Onafhankelijke muziekhandelaars worden op zaterdag 21 april een dag in de schijnwerpers gezet met Record Store Day. Plaatselijke platenzaken van over de hele wereld zorgen voor speciale vinylreleases, optredens en andere muziekactiviteiten. In Gent doen platenzaken Vinylla, Wool-E Shop en Music Mania mee aan Record Store Day.
Zowel bij Vinylla, Wool- E Shop, als bij Music Mania openen ze op zaterdagochtend om 10u hun deuren. In Music Mania kan je samen met dEUS-gitarist Mauro Pawlowski Record Store Day inzetten met een gratis ontbijt. Ondertussen kan de jacht geopend worden op heel wat exclusieve vinylreleases. Een kleine greep uit het LP-aanbod: Intergalactic Lovers, Triggerfinger, Absynthe Minded en Mauro Pawlowski zelf.
Vanaf 13u starten de livesessies van Flying Horseman, Liesa Van Der Aa en een dj-set van Finders Keepers in de muziekwinkel van Music Mania. Platenzaak Vinylla strikte Tiny Legs en Love Like Birds. Terwijl Wool-E Shop: Embers, Toe, Filip Gheysen en Yannick Franck in hun LP-shop mogen ontvangen.
Optreden Handelsbeurs
Afsluiten doen we in de Gentse binnenstad. In de Handelsbeurs stelt de band Drums Are For Parades hun nieuwe album ‘IMPERIVM’ voor met gasten zoals Younes Faltakh (The Hickey Underworld), Tim Vanhamel (Millionaire), Pieter-Paul Devos (Kapitan Korsakov), Papillon (The Subs) en Rudeboy (Urban Dance Squad).
Morgen in De Gentenaar: 750 gratis cd's en gratis gouden orchideejuweel
KORENMARKT FLEURT ZICH OP VOOR AVONDSHOPPING
Morgen in De Gentenaar: 750 gratis cd's en gratis gouden orchideejuweel
GENT - Morgen donderdag vindt in Gent de vierde editie van de avondshopping plaats. Goed 380 winkels blijven uitzonderlijk open tot 20 of 22 uur, en in de stad is er allerlei randanimatie voorzien. De organisatoren van de avondshopping, de dienst economie van de stad Gent, geven ook van alles weg: 2.500 azalea's voor wie kan aantonen dat hij tijdens de avondshopping 15 euro heeft aangekocht, en verder ook nog 750 cd's van de Gentse Floraliën en een gouden orchidee. Die cd's en die gouden orchidee kan u winnen door een invulbon uit De Gentenaar van morgen donderdag 19 april te knippen.
Daar vindt u ook meer info over de avondshopping
↓
Druk op kleine plaatje en wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link
EDMOND COCQUYT JUNIOR MAAKT FRANSTALIG STADSPLAN OP 53.000 EXEMPLAREN
Gentenaars krijgen Franstalig stadsplan in de bus
GENT - Edmond Cocquyt jr en enige gelijkgezinden hebben een stadsplan met Franstalige straatnamen uitgebracht. Rue des Champs, Rue du Paradis, Place d'Armes... Gand Français is terug. Vandaag valt het plan in 48.000 Gentse brievenbussen. Cocquyt wil de Franstalige minderheid een plan geven omdat de stad Gent de Franstaligen te lang heeft verwaarloosd.
'De Franse taal en cultuur maken deel uit van de Gentse geschiedenis', vertelt Edmond Cocquyt jr., nachtburgemeester van Gent. 'Gent was ooit de meest verfranste stad van Vlaanderen. Daar schiet jammer genoeg weinig van over. De generatie van dertig tot veertig jaar spreekt nog redelijk goed Frans, maar twintigers kunnen nog amper Frans praten. Gent is te veel ontfranst. Stad Gent had zich niets van de taalwetgeving moeten aantrekken.'
'Waarom? Omdat wij als katholiek en bourgondisch land meer bij het zuiden horen dan bij het protestantse noorden. In Gent ging Frans vroeger hand in hand met het Gents. Door de invoering van het Algemeen Beschaafd Nederlands is Gent haar Franstaligheid kwijtgespeeld. De Franse cultuur is begin van de jaren zeventig langzaam verdwenen.'
Het plan is uitgegeven door le service public d'intérêt general. 'Let op, we hebben veel opzoekwerk gedaan en ons gebaseerd op de laatste Franstalige plannen van Gent, die omstreeks 1930 zijn verschenen. We hebben veel oudere Franstaligen geraadpleegd. Tachtigjaar later heeft de Franstalige minderheid in Gent recht op haar plan. De Franstaligen in Gent moeten ophouden zich te schamen dat er in Gent ooit een Franstalige cultuur is geweest en stoppen met fluisteren.'
Op het plan staat het centrum van Gent tot aan het Sint-Pietersstation, het loopt een stukje in Sint-Amandsberg, tot in Ledeberg-Gentbrugge en tot aan de Gasmeterlaan en de Muide. 'We hebben er bruggen op gezet en gebouwen zoals de Tour Belgacom, Vooruit, Nouveau Palais de Justice. Gent is sinds de jaren dertig veel veranderd. Nieuwe straatnamen staan erop, alsook merkwaardige namen zoals Quai du Strop en Avenue du Tolhuis. 'Dat was zo in die tijd. Rue de Bruges is dan weer een foute vertaling van de Burgstraat.'
Is dit de zoveelste ludieke stunt van Edmond Cocquyt, met dubbele bodem en een ironische saus overgoten? Cocquyt duwde al mee aan de kar van N-GA (Nieuw-Gentse Alliantie, die de West-Vlamingen weg wilde uit Gent en de Gentse onafhankelijkheid uitriep) en aan het wereldrecord regeringsvormen. Zoals gewoonlijk beweert hij met een uitgestreken gezicht dat hij doodernstig is.
Minderheid beschermen
'Dit idee is al ruim een jaar geleden ontstaan, lang voor er sprake van was dat ik zou opkomen. (Cocquyt staat op de negende plaats van de Open VLD-lijst nvdr). Dit staat los van de verkiezingen, ik zou het hoe dan ook hebben gedaan. Het is geen kritiek op Vlaams-nationalisten, maar een pleidooi om de Franstalige minderheid te beschermen. Al zal niet iedereen het waarderen dat er een Franstalig stadsplan in zijn brievenbus wordt gestopt', beseft hij.
Guy Pieters brengt hortensiapracht naar Huis van Alijn
HYDRANGEA’S BETEKENEN WEINIG WERK EN VEEL TUINPLEZIER
Guy Pieters brengt hortensiapracht naar Huis van Alijn
GENT/MELLE - De avondshopping van donderdagavond in Gent staat in het teken van bloemen. Hortensiakwekerij Pieters uit Melle neemt voor de gelegenheid zijn intrek in het Huis van Alijn. ‘In korte tijd zijn hortensia’s van ouderwetse planten die we kennen van bij onze grootouders geëvolueerd naar hippe tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben en tegenwoordig heel trendy zijn, zowel in moderne als in rustieke tuinen’, zegt Guy Pieters, die al de derde generatie van het familiebedrijf uitmaakt.
'Op ongeveer een hectare kweken wij zeventig verschillende soorten hydrangea’s’, aldus de tuinbouwer uit Melle, die zich vooral specialiseert in meerjarige struiken en huivert bij de gedachte aan de opgefokte hydrangea’s die hij in de supermarkt en de tuincentra ziet staan. ‘Vroeger exporteerden wij ondermeer naar Spanje, maar ondertussen wordt wat daar gekweekt wordt, vooral hier verkocht. Omdat we die markt aan het verliezen waren, hebben we ons echt toegelegd op hoogwaardige kwaliteitshortensia’s die we hier aan de man brengen. De rest van de productie gaat naar tuinaanleggers, voor wie het ook een interessante en decoratieve plant is.’
Waterstruik
De populariteit van de hydrangea’s ligt volgens Pieters voor de hand: ‘Dankbaardere tuinplanten zijn er nauwelijks voor mensen die niet te veel tijd willen of kunnen investeren in het onderhoud. Vroeger waren liefhebbers vooral de slaaf van hun eigen tuin. Ze kochten een gewoon voorjaarsplantje, dat een week of vier bloeide, en waar tussendoor al eens onkruid moesten beginnen uitwieden. Mensen willen nu vooral genieten van hun tuin, en daarvoor zijn hydrangea’s ideaal. Ze bloeien van eind mei tot eind oktober, bijna zeven maand dus. Het enige wat mensen al eens uit het oog verliezen, is dat ze ze regelmatig water moeten geven. Ze zitten op hun terras met een wijntje of een pintje, maar vergeten dat planten ook dorst hebben. ‘Hydrangea’ betekent ‘waterstruik’, het zijn struiken met een wortelgestel dat niet zo diep in de grond zit.’
‘Wie hortensia’s koopt, koopt die voor het leven’, vertelt Pieters. ‘Als mensen mij zeggen dat ze gaan verhuizen, dan geef ik hen de raad hun hortensia’s mee te nemen, het zijn planten die veertig jaar en langer meegaan.’ Nog een leuke reden om ze in je tuin te halen, is dat je kan spelen met de kleuren. De kleur van de hortensiabloem reageert op de zuurgraad van de grond. Met het toevoegen van aluin (kaliumsulfaat) aan de bodem, kan je van roze hortensia’s blauwe maken, en de omgekeerde beweging gaat ook.’
Decoratief
In het Huis van Alijn kan u donderdagavond heel wat soorten en kleuren van de hydrangea-specialist uit Melle bewonderen. ‘Een heel mooi decor, dat perfect past bij wat wij te bieden hebben. Hortensia’s zijn namelijk ook enorm decoratief. Ze worden ook vaak gebruikt in droogboeketten, en zeg nu zelf: wat is er in de winter mooier dan een laagje poedersneeuw op een hortensia in de tuin?’
Bovenop Guy Pieters zijn er in het Huis van Alijn nog diverse standhouders met bloemen, waaronder camelia's (Guy Van Rysseghem), orchideeën (Petrens) en bloembollen (Van Hecke). Er is ook een stand van Valérie Lavault met juwelen die gemaakt zijn op basis van orchideeën.
Avondshopping Gent. Donderdag 19 april. Centrum Gent van 18 tot 22 uur. Alle info opwww.gentverwent.be
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
CINEMA SPHINX PAKT OPNIEUW UIT MET HET ZUIDERS FILMFESTIVAL CINÉMÁS
Volgende week wordt het tropisch warm in Gent
GENT - Heb je 't ook zo'n beetje gehad met die aprilse grillen? Goed nieuws, volgende week wordt het tropisch warm in Gent, althans toch in de buurt van cinema Sphinx aan de Sint-Michielsbrug. Daar start op woensdag 25 april het zuiders filmfestival CinéMás. Tot 1 mei kan u er elke avond terecht voor pareltjes uit de Spaanstalige filmwereld.
Het gaat stuk voor stuk om films die niet eerder werden vertoond in Vlaanderen of over films die nu nog lopen in de Spaanse cinemazalen. Op het programma staan films uit onder andere Chili, Spanje en Argentinië.
De organisatoren mikken op een breed publiek. "Gent kent heel wat Spaanstalige inwoners of tijdelijke inwoners met Spaanse roots zoals de vele Erasmusstudenten bij wie Gent nog altijd een streepje voorheeft op andere studentensteden. Maar ook heel wat Gentenaars hebben een fascinatie voor de Spaanse taal, getuige de populariteit van de vele avondklassen voor volwassenen. Wij hopen vooral heel wat van die mensen met een voorliefde voor de Spaanse taal te bereiken en mikken uiteraard ook op ons vast cliënteel die de betere film weet te smaken.' aldus Wendy van cinema Sphinx.
Op 25 april wordt geopend met La Voz Dormida, een film over de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog. De film kreeg onlangs nog de prijs voor beste buitenlandse film tijdens de Spaanse Goya Awards. Het volledige programma vindt uhier.
Haalt u om één of andere reden de filmzaal niet? Geen zorgen, onze medewerker gaat volgende week de temperaturen meten binnen en buiten en voorziet u op tijd en stond van een zuiders filmverslag.
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link...
Aram Bajakian treedt donderdagavond op in de Centrale.
GENT - Donderdagavond om 20u vindt in de Centrale 'Aram Bajakian's Kef' plaats, het concert van gitarist Aram Bajakian. De band uit New York brengt tradionele Armeense muziek met eigentijdse rock-, noise- en jazzinvloeden.
Voor wie Aram Bajakian niet kent, doet de naam Lou Reed van The Velvet Underground ongetwijfeld wel een belletje rinkelen. Beiden traden ze afgelopen zomer samen op. Bajakian speelde onder meer ook nog samen met Saxofoonvirtuoos James Carter, Sean Lennon en Rufus Wainwright en met Grammy winnaar Yusef Lateef. Morgenavond speelt Aram Bajakian in een bezetting met akoestische bassist Shanir Blumenkrant en violist Tom Swafford. Samen brengen zij het optredenAram Bajakian's Kef.
Tickets en info zijn te verkrijgen in voorverkoop bij Uitbureau Gent of aan de deur. Aram Bajakian trapt donderdagavond om 20u af in de Kelderzaal van De Centrale.
Op onderstaand filmpje kunt u Aram Bajakian samen met Lou Reed aan het werk zien in Lyon:
Druk op klein plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
Gudrun Cottenier demonstreert bloemschikken tijdens avondshopping
SINT-NIKLAASKERK WORDT DONDERDAG HEEL BLOEMRIJK
Gudrun Cottenier demonstreert bloemschikken tijdens avondshopping
GENT - Gudrun Cottenier van de Groene Verbeelding is donderdag 19 april van 18 tot 22 uur te gast in de Sint-Niklaaskerk. Met haar cursisten van de Groene Verbeelding zal de bloemenkunstenares niet minder dan zes totaal verschillende tafels aankleden, alle op een heel andere manier versierd met bloemen. Er zijn ook doorlopend demonstraties, en wie dat wil, kan er ook mini workshops bijwonen.
De vierde editie van de Gentse avondshopping staat in het teken van bloemen, en dat zal onder meer heel goed te zien zijn aan en in de Sint-Niklaaskerk aan de Korenmarkt. Een team van de Gentse Floraliën zal op de Korenmarkt aan de ingang van de Sint-Niklaaskerk een dertigtal van hun grote exemplaren van de eigen collectie neerzetten: rhododendron, azalea indica japonica en nog andere. 'Het gaat om onze collectiestukken die al jaren in de Floraliën staan, en toch allemaal wel makkelijk een meter doormeter hebben. Er zijn echt mooie en oude exemplaren bij', aldus Peter Block van de Gentse Floraliën.
Binnen in de Sint-Niklaaskerk is het dan weer Gudrun Cottenier, van De Groene Verbeelding, die voor de kleurrijke invulling zorgt. Cottenier heeft met De Groene Verbeelding al jarenlang een vermaarde bloemschikschool en met haar cursisten zal er niet minder dan zes tafels op een totaal andere manier aankleden met bloemsierkunst. 'Zo tonen we de mensen dat je met bloemen echt wel heel diverse stijlen en effecten kan bereiken', aldus Cottenier. 'En opdat de mensen niet zouden denken dat ze het zelf niet kunnen, geven we permanent demonstraties. Meer nog, wie het zelf wil uitproberen, kan dat ook: we geven een viertal kleine workshops van zo'n tien minuten tot een kwartuurtje. Zo leren we hoe je met een stukje fietsband ook een vaasje kan maken. Andere workshops gaan dan meer over het plooien van bladgroen en over vlechttechnieken.'
De toegang is gratis, de demonstraties ook. Voor deelname aan een workshop wordt 2 euro gevraagd.
↓
Alle info over De Groene Verbeelding
Druk op kleine plaatje en je wordt ommiddelijk doorgestuurd naar de link.
GENT - Op het Sint-Baafsplein, vlak voor het NTG, staat een grote, witte telefoon opgesteld. Daarmee kan u vragen stellen aan de burgemeester, die ze morgen beantwoordt in het Radio 1-programma Peeters&Pichal.
In een reeks rond de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, doet het Radio 1-programma Peeters&Pichal momenteel een rondgang langs vijf Vlaamse steden. Morgen komt Gent aan de beurt, met burgemeester Daniel Termont. Momenteel kunnen Gentenaars aan de witte telefoon een vraag inspreken voor de burgemeester. Jacques Verdegem was de eerste, en hij schotelt Termont een vraag voor rond het respecteren van laad- en lostijden in het centrum. ‘En dan vooral het niet respecteren ervan.’ Antwoord morgen in Peeters&Pichal. U kan zelf nog langsgaan om uw vraag te stellen. Het Radio 1-team staat nog tot halftwee op het Sint-Baafsplein.
Alle Afbeeldingen blijven
eigendom van de makers,en teksten
mocht u hier ietske vinden
dat van u is en moet verwijderd
worden gelieve een bericht
In de middenblog op (Reageren)
Eén van de grootste successen van Eddy Wally.
Deze mag niet ontbreken op deze blog...
Als marktkramer ben ik geboren.
Eddy Wally (Zelzate, 12 juli 1932)
is een Belgische zanger
die bekend is om zijn hits Chérie (1966),
Als marktkramer ben ik geboren (1969)
en Ik spring uit een vliegmachien (1996).