"Gentse cafe potpourrie "en rijen es plezant' (Gent text)
Gent schuunste stad van't land
Walter De Buck is een bekende volkszanger uit Gent. Vandaag de dag is men hem nog steeds niet vergeten en ook niet op Youtube. Daarom is er hier het liedje "In Mijn Stroatse Zijn't Allemaal Komeren".
Biezebaaze - Loetsebollekezoetse
'K WOARE WA ZAT
Gents liedje door Manu De Canck
Walter De Buck : T'Vliegerke
het moegen lied van walter de buck - gents muziek
gents kleinkunst
Het Morgenlied Walter de Buck
Gentse Slow.
Gentse bal poep en l air
Gents volksmuziek
"Het autootje" door Romain De Coninck.
Een "vergeten" sketch van Romain De Coninck
over de avonturen met een autootje.
Met groot respect voor deze
fantastische Gentse artiest
een goat in maane iemmer (gentse liedjes)
schuun manske willy bart en zijn kluts
café chantant willy bart en zijn kluts schuun mankske
nen hutsepot van gensche liedjes
gezongen door rolando = roland van eeckhout
i love you op zijn gents
biezebaaze Mijn Gent
schitterend liedje over de schuunste stad!
'Kasseien langs de Leie', beter gekend als 'Gent es schuune' is één van de liedjes die werden gebracht in de succesvolle reeks 'Cabaretten' door het Gentse acteurstrio Margriet Bruggeman/Jo De Meyere/Oswald Versyp - een ode aan Gent en haar inwoners
GENT - Vrijdag 20 april gaat Margriet Bruggeman in theater Tinnenpot in première met (L)ach Margrietje. Het is de eerste soloproductie van de Gentse comédienne die vooral bekend is van Moereloere en van de langlopende sketchesreeks Cabaret met onder meer Jo De Meyere en Oswald Versyp.
(L)ach Magrietje kan het best omschreven worden als een théâtre chantant. Margriet brengt sketches op tekst van Oswald Versyp, in een regie van Jo Decaluwe, directeur van theater Tinnenpot.
(L)ach Margrietje mag dan wel een soloproductie zijn, toch krijgt Margrietje assistentie. Accordeonist Fred Praet, ook al van Moereloere en van Cabaret Best, speelt muziek en liedjes van Luc Soens.
(L)ach Margrietje vindt acht keer plaats in Tinnenpot: - Op vrijdag 20 & 27 april om 20u00 - Op zaterdag 5 & 12 mei om 20u00 - Op vrijdag 8 en zaterdag 16, 23 & 30 juni om 20u00 Tickets kosten 15 euro.
Info en tickets via de website van Tinnenpot of telefonisch op het nummer: 09 225 18 60.
Onderstaand filmpje toont het liedje Gent is schuune van Margriet Bruggeman, Jo De Meyere en Oswald Versyp.
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
GENT - Op de opvallende nieuwe blog eddymerckx.tumblr.com reist een hippe Eddy merkcx-fiets door heel Gent. De fiets wordt zonder meer op de vreemdste plaatsen gefotografeerd: in kapsalon De Cliënt, in het politiecommissariaat of aan de toog van koffiebar Labath. Wie achter de blog zit is niet duidelijk, maar geestig is het wel.
Druk op kleine plaatje en wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link
Gentse Turk Mustafa Avsar met Willem Vermandere op Nekka
GENT - Vrijdag 20 april staat de Gentse muzikant met Turkse roots Mustafa Avsar op de Nekkanacht in Antwerpen. Willem Vermandere is er dit jaar de centrale gast, en Mustafa, die zelf ook traditionele volksmuziek speelt, werkt al langer samen met Vermandere.
In Reyers Laat zei Vermandere dinsdagavond nog dat hijzelf vroeger wel al eens gevraagd was om centrale figuur te zijn op Nekkanacht, en dat hij toen ook Mustafa Avsar wou meebrengen, maar dat de tijden daar toen blijkbaar nog niet rijp voor waren.' Nu wel, zo blijkt, en na een eerder optreden in Trefpunt, staan de twee nu samen op Nekka.
U kan hieronder een paar fragmenten waarop Vermandere en Avsar samen spelen bekijken.
GENT - Neptunus, in de mythologie een watergod, maar in Gent gewoon een slachtoffer van verkeersagressie op het water, is dan toch niet weg. Hij is terug opgedoken, op het droge nog wel.
Neptunus was opgedoken in de Leie aan de Graslei, als stunt voor de opening van het nieuwe infopunt van de toeristische dienst in de Oude Vismijn. Met zijn drietand wees hij de richting aan van het kantoor. Alleen werd hij met weinig respect behandeld door de voorbijvarende toeristenbootjes. De verwondingen die hij daarbij opliep, zijn nog steeds zichtbaar.
Uiteindelijk was er geen andere oplossing dan Neptunus uit de Leie te verwijderen. Voorgoed, dachten we. Maar dat is zonder de veerkracht van zo'n watergod gerekend. Niet zo ver van zijn oude stek, aan een gebouw van de Dienst Toerisme aan de Predikherenlei heeft Neptunus een plekje hoog en droog op het terras gekregen. Daar moet hij wel veilig staan voor de bootjes. Alleen is hij op dit moment niet te vertrouwen, want het infokantoor van de toeristische dienst bevindt zich aan de andere kant dan de richting die hij nu aangeeft.
GENT - Onafhankelijke muziekhandelaars worden op zaterdag 21 april een dag in de schijnwerpers gezet met Record Store Day. Plaatselijke platenzaken van over de hele wereld zorgen voor speciale vinylreleases, optredens en andere muziekactiviteiten. In Gent doen platenzaken Vinylla, Wool-E Shop en Music Mania mee aan Record Store Day.
Zowel bij Vinylla, Wool- E Shop, als bij Music Mania openen ze op zaterdagochtend om 10u hun deuren. In Music Mania kan je samen met dEUS-gitarist Mauro Pawlowski Record Store Day inzetten met een gratis ontbijt. Ondertussen kan de jacht geopend worden op heel wat exclusieve vinylreleases. Een kleine greep uit het LP-aanbod: Intergalactic Lovers, Triggerfinger, Absynthe Minded en Mauro Pawlowski zelf.
Vanaf 13u starten de livesessies van Flying Horseman, Liesa Van Der Aa en een dj-set van Finders Keepers in de muziekwinkel van Music Mania. Platenzaak Vinylla strikte Tiny Legs en Love Like Birds. Terwijl Wool-E Shop: Embers, Toe, Filip Gheysen en Yannick Franck in hun LP-shop mogen ontvangen.
Optreden Handelsbeurs
Afsluiten doen we in de Gentse binnenstad. In de Handelsbeurs stelt de band Drums Are For Parades hun nieuwe album ‘IMPERIVM’ voor met gasten zoals Younes Faltakh (The Hickey Underworld), Tim Vanhamel (Millionaire), Pieter-Paul Devos (Kapitan Korsakov), Papillon (The Subs) en Rudeboy (Urban Dance Squad).
Morgen in De Gentenaar: 750 gratis cd's en gratis gouden orchideejuweel
KORENMARKT FLEURT ZICH OP VOOR AVONDSHOPPING
Morgen in De Gentenaar: 750 gratis cd's en gratis gouden orchideejuweel
GENT - Morgen donderdag vindt in Gent de vierde editie van de avondshopping plaats. Goed 380 winkels blijven uitzonderlijk open tot 20 of 22 uur, en in de stad is er allerlei randanimatie voorzien. De organisatoren van de avondshopping, de dienst economie van de stad Gent, geven ook van alles weg: 2.500 azalea's voor wie kan aantonen dat hij tijdens de avondshopping 15 euro heeft aangekocht, en verder ook nog 750 cd's van de Gentse Floraliën en een gouden orchidee. Die cd's en die gouden orchidee kan u winnen door een invulbon uit De Gentenaar van morgen donderdag 19 april te knippen.
Daar vindt u ook meer info over de avondshopping
↓
Druk op kleine plaatje en wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link
EDMOND COCQUYT JUNIOR MAAKT FRANSTALIG STADSPLAN OP 53.000 EXEMPLAREN
Gentenaars krijgen Franstalig stadsplan in de bus
GENT - Edmond Cocquyt jr en enige gelijkgezinden hebben een stadsplan met Franstalige straatnamen uitgebracht. Rue des Champs, Rue du Paradis, Place d'Armes... Gand Français is terug. Vandaag valt het plan in 48.000 Gentse brievenbussen. Cocquyt wil de Franstalige minderheid een plan geven omdat de stad Gent de Franstaligen te lang heeft verwaarloosd.
'De Franse taal en cultuur maken deel uit van de Gentse geschiedenis', vertelt Edmond Cocquyt jr., nachtburgemeester van Gent. 'Gent was ooit de meest verfranste stad van Vlaanderen. Daar schiet jammer genoeg weinig van over. De generatie van dertig tot veertig jaar spreekt nog redelijk goed Frans, maar twintigers kunnen nog amper Frans praten. Gent is te veel ontfranst. Stad Gent had zich niets van de taalwetgeving moeten aantrekken.'
'Waarom? Omdat wij als katholiek en bourgondisch land meer bij het zuiden horen dan bij het protestantse noorden. In Gent ging Frans vroeger hand in hand met het Gents. Door de invoering van het Algemeen Beschaafd Nederlands is Gent haar Franstaligheid kwijtgespeeld. De Franse cultuur is begin van de jaren zeventig langzaam verdwenen.'
Het plan is uitgegeven door le service public d'intérêt general. 'Let op, we hebben veel opzoekwerk gedaan en ons gebaseerd op de laatste Franstalige plannen van Gent, die omstreeks 1930 zijn verschenen. We hebben veel oudere Franstaligen geraadpleegd. Tachtigjaar later heeft de Franstalige minderheid in Gent recht op haar plan. De Franstaligen in Gent moeten ophouden zich te schamen dat er in Gent ooit een Franstalige cultuur is geweest en stoppen met fluisteren.'
Op het plan staat het centrum van Gent tot aan het Sint-Pietersstation, het loopt een stukje in Sint-Amandsberg, tot in Ledeberg-Gentbrugge en tot aan de Gasmeterlaan en de Muide. 'We hebben er bruggen op gezet en gebouwen zoals de Tour Belgacom, Vooruit, Nouveau Palais de Justice. Gent is sinds de jaren dertig veel veranderd. Nieuwe straatnamen staan erop, alsook merkwaardige namen zoals Quai du Strop en Avenue du Tolhuis. 'Dat was zo in die tijd. Rue de Bruges is dan weer een foute vertaling van de Burgstraat.'
Is dit de zoveelste ludieke stunt van Edmond Cocquyt, met dubbele bodem en een ironische saus overgoten? Cocquyt duwde al mee aan de kar van N-GA (Nieuw-Gentse Alliantie, die de West-Vlamingen weg wilde uit Gent en de Gentse onafhankelijkheid uitriep) en aan het wereldrecord regeringsvormen. Zoals gewoonlijk beweert hij met een uitgestreken gezicht dat hij doodernstig is.
Minderheid beschermen
'Dit idee is al ruim een jaar geleden ontstaan, lang voor er sprake van was dat ik zou opkomen. (Cocquyt staat op de negende plaats van de Open VLD-lijst nvdr). Dit staat los van de verkiezingen, ik zou het hoe dan ook hebben gedaan. Het is geen kritiek op Vlaams-nationalisten, maar een pleidooi om de Franstalige minderheid te beschermen. Al zal niet iedereen het waarderen dat er een Franstalig stadsplan in zijn brievenbus wordt gestopt', beseft hij.
Guy Pieters brengt hortensiapracht naar Huis van Alijn
HYDRANGEA’S BETEKENEN WEINIG WERK EN VEEL TUINPLEZIER
Guy Pieters brengt hortensiapracht naar Huis van Alijn
GENT/MELLE - De avondshopping van donderdagavond in Gent staat in het teken van bloemen. Hortensiakwekerij Pieters uit Melle neemt voor de gelegenheid zijn intrek in het Huis van Alijn. ‘In korte tijd zijn hortensia’s van ouderwetse planten die we kennen van bij onze grootouders geëvolueerd naar hippe tuinplanten die weinig onderhoud nodig hebben en tegenwoordig heel trendy zijn, zowel in moderne als in rustieke tuinen’, zegt Guy Pieters, die al de derde generatie van het familiebedrijf uitmaakt.
'Op ongeveer een hectare kweken wij zeventig verschillende soorten hydrangea’s’, aldus de tuinbouwer uit Melle, die zich vooral specialiseert in meerjarige struiken en huivert bij de gedachte aan de opgefokte hydrangea’s die hij in de supermarkt en de tuincentra ziet staan. ‘Vroeger exporteerden wij ondermeer naar Spanje, maar ondertussen wordt wat daar gekweekt wordt, vooral hier verkocht. Omdat we die markt aan het verliezen waren, hebben we ons echt toegelegd op hoogwaardige kwaliteitshortensia’s die we hier aan de man brengen. De rest van de productie gaat naar tuinaanleggers, voor wie het ook een interessante en decoratieve plant is.’
Waterstruik
De populariteit van de hydrangea’s ligt volgens Pieters voor de hand: ‘Dankbaardere tuinplanten zijn er nauwelijks voor mensen die niet te veel tijd willen of kunnen investeren in het onderhoud. Vroeger waren liefhebbers vooral de slaaf van hun eigen tuin. Ze kochten een gewoon voorjaarsplantje, dat een week of vier bloeide, en waar tussendoor al eens onkruid moesten beginnen uitwieden. Mensen willen nu vooral genieten van hun tuin, en daarvoor zijn hydrangea’s ideaal. Ze bloeien van eind mei tot eind oktober, bijna zeven maand dus. Het enige wat mensen al eens uit het oog verliezen, is dat ze ze regelmatig water moeten geven. Ze zitten op hun terras met een wijntje of een pintje, maar vergeten dat planten ook dorst hebben. ‘Hydrangea’ betekent ‘waterstruik’, het zijn struiken met een wortelgestel dat niet zo diep in de grond zit.’
‘Wie hortensia’s koopt, koopt die voor het leven’, vertelt Pieters. ‘Als mensen mij zeggen dat ze gaan verhuizen, dan geef ik hen de raad hun hortensia’s mee te nemen, het zijn planten die veertig jaar en langer meegaan.’ Nog een leuke reden om ze in je tuin te halen, is dat je kan spelen met de kleuren. De kleur van de hortensiabloem reageert op de zuurgraad van de grond. Met het toevoegen van aluin (kaliumsulfaat) aan de bodem, kan je van roze hortensia’s blauwe maken, en de omgekeerde beweging gaat ook.’
Decoratief
In het Huis van Alijn kan u donderdagavond heel wat soorten en kleuren van de hydrangea-specialist uit Melle bewonderen. ‘Een heel mooi decor, dat perfect past bij wat wij te bieden hebben. Hortensia’s zijn namelijk ook enorm decoratief. Ze worden ook vaak gebruikt in droogboeketten, en zeg nu zelf: wat is er in de winter mooier dan een laagje poedersneeuw op een hortensia in de tuin?’
Bovenop Guy Pieters zijn er in het Huis van Alijn nog diverse standhouders met bloemen, waaronder camelia's (Guy Van Rysseghem), orchideeën (Petrens) en bloembollen (Van Hecke). Er is ook een stand van Valérie Lavault met juwelen die gemaakt zijn op basis van orchideeën.
Avondshopping Gent. Donderdag 19 april. Centrum Gent van 18 tot 22 uur. Alle info opwww.gentverwent.be
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
CINEMA SPHINX PAKT OPNIEUW UIT MET HET ZUIDERS FILMFESTIVAL CINÉMÁS
Volgende week wordt het tropisch warm in Gent
GENT - Heb je 't ook zo'n beetje gehad met die aprilse grillen? Goed nieuws, volgende week wordt het tropisch warm in Gent, althans toch in de buurt van cinema Sphinx aan de Sint-Michielsbrug. Daar start op woensdag 25 april het zuiders filmfestival CinéMás. Tot 1 mei kan u er elke avond terecht voor pareltjes uit de Spaanstalige filmwereld.
Het gaat stuk voor stuk om films die niet eerder werden vertoond in Vlaanderen of over films die nu nog lopen in de Spaanse cinemazalen. Op het programma staan films uit onder andere Chili, Spanje en Argentinië.
De organisatoren mikken op een breed publiek. "Gent kent heel wat Spaanstalige inwoners of tijdelijke inwoners met Spaanse roots zoals de vele Erasmusstudenten bij wie Gent nog altijd een streepje voorheeft op andere studentensteden. Maar ook heel wat Gentenaars hebben een fascinatie voor de Spaanse taal, getuige de populariteit van de vele avondklassen voor volwassenen. Wij hopen vooral heel wat van die mensen met een voorliefde voor de Spaanse taal te bereiken en mikken uiteraard ook op ons vast cliënteel die de betere film weet te smaken.' aldus Wendy van cinema Sphinx.
Op 25 april wordt geopend met La Voz Dormida, een film over de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog. De film kreeg onlangs nog de prijs voor beste buitenlandse film tijdens de Spaanse Goya Awards. Het volledige programma vindt uhier.
Haalt u om één of andere reden de filmzaal niet? Geen zorgen, onze medewerker gaat volgende week de temperaturen meten binnen en buiten en voorziet u op tijd en stond van een zuiders filmverslag.
Druk op kleine plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link...
Aram Bajakian treedt donderdagavond op in de Centrale.
GENT - Donderdagavond om 20u vindt in de Centrale 'Aram Bajakian's Kef' plaats, het concert van gitarist Aram Bajakian. De band uit New York brengt tradionele Armeense muziek met eigentijdse rock-, noise- en jazzinvloeden.
Voor wie Aram Bajakian niet kent, doet de naam Lou Reed van The Velvet Underground ongetwijfeld wel een belletje rinkelen. Beiden traden ze afgelopen zomer samen op. Bajakian speelde onder meer ook nog samen met Saxofoonvirtuoos James Carter, Sean Lennon en Rufus Wainwright en met Grammy winnaar Yusef Lateef. Morgenavond speelt Aram Bajakian in een bezetting met akoestische bassist Shanir Blumenkrant en violist Tom Swafford. Samen brengen zij het optredenAram Bajakian's Kef.
Tickets en info zijn te verkrijgen in voorverkoop bij Uitbureau Gent of aan de deur. Aram Bajakian trapt donderdagavond om 20u af in de Kelderzaal van De Centrale.
Op onderstaand filmpje kunt u Aram Bajakian samen met Lou Reed aan het werk zien in Lyon:
Druk op klein plaatje en je wordt onmiddelijk doorgestuurd naar de link.
Gudrun Cottenier demonstreert bloemschikken tijdens avondshopping
SINT-NIKLAASKERK WORDT DONDERDAG HEEL BLOEMRIJK
Gudrun Cottenier demonstreert bloemschikken tijdens avondshopping
GENT - Gudrun Cottenier van de Groene Verbeelding is donderdag 19 april van 18 tot 22 uur te gast in de Sint-Niklaaskerk. Met haar cursisten van de Groene Verbeelding zal de bloemenkunstenares niet minder dan zes totaal verschillende tafels aankleden, alle op een heel andere manier versierd met bloemen. Er zijn ook doorlopend demonstraties, en wie dat wil, kan er ook mini workshops bijwonen.
De vierde editie van de Gentse avondshopping staat in het teken van bloemen, en dat zal onder meer heel goed te zien zijn aan en in de Sint-Niklaaskerk aan de Korenmarkt. Een team van de Gentse Floraliën zal op de Korenmarkt aan de ingang van de Sint-Niklaaskerk een dertigtal van hun grote exemplaren van de eigen collectie neerzetten: rhododendron, azalea indica japonica en nog andere. 'Het gaat om onze collectiestukken die al jaren in de Floraliën staan, en toch allemaal wel makkelijk een meter doormeter hebben. Er zijn echt mooie en oude exemplaren bij', aldus Peter Block van de Gentse Floraliën.
Binnen in de Sint-Niklaaskerk is het dan weer Gudrun Cottenier, van De Groene Verbeelding, die voor de kleurrijke invulling zorgt. Cottenier heeft met De Groene Verbeelding al jarenlang een vermaarde bloemschikschool en met haar cursisten zal er niet minder dan zes tafels op een totaal andere manier aankleden met bloemsierkunst. 'Zo tonen we de mensen dat je met bloemen echt wel heel diverse stijlen en effecten kan bereiken', aldus Cottenier. 'En opdat de mensen niet zouden denken dat ze het zelf niet kunnen, geven we permanent demonstraties. Meer nog, wie het zelf wil uitproberen, kan dat ook: we geven een viertal kleine workshops van zo'n tien minuten tot een kwartuurtje. Zo leren we hoe je met een stukje fietsband ook een vaasje kan maken. Andere workshops gaan dan meer over het plooien van bladgroen en over vlechttechnieken.'
De toegang is gratis, de demonstraties ook. Voor deelname aan een workshop wordt 2 euro gevraagd.
↓
Alle info over De Groene Verbeelding
Druk op kleine plaatje en je wordt ommiddelijk doorgestuurd naar de link.
GENT - Op het Sint-Baafsplein, vlak voor het NTG, staat een grote, witte telefoon opgesteld. Daarmee kan u vragen stellen aan de burgemeester, die ze morgen beantwoordt in het Radio 1-programma Peeters&Pichal.
In een reeks rond de gemeenteraadsverkiezingen van oktober, doet het Radio 1-programma Peeters&Pichal momenteel een rondgang langs vijf Vlaamse steden. Morgen komt Gent aan de beurt, met burgemeester Daniel Termont. Momenteel kunnen Gentenaars aan de witte telefoon een vraag inspreken voor de burgemeester. Jacques Verdegem was de eerste, en hij schotelt Termont een vraag voor rond het respecteren van laad- en lostijden in het centrum. ‘En dan vooral het niet respecteren ervan.’ Antwoord morgen in Peeters&Pichal. U kan zelf nog langsgaan om uw vraag te stellen. Het Radio 1-team staat nog tot halftwee op het Sint-Baafsplein.
Bij versmarkt Van Droogenbroeck vind je een ruim assortiment van groenten, fruit, exoten, delicatessen. Dagelijkse aanvoer van topproducten van eigen bodem en import van de allerhoogste kwaliteit. Wij bieden in onze winkels fruit en groenten aan uit alle hoeken van de wereld. En ook gedroogde vruchten, noten, specerijen, olijven, verse kruiden, ... je vindt het allemaal bij ons.
Bevrijdingslaan 70, 9000 Gent
09 226 31 31
Conny@fruit4you.be
Openingsuren
Ma:
gesloten
Di:
08:30 tot 12:30
-
14:00 tot 18:30
Wo:
08:30 tot 12:30
-
14:00 tot 18:30
Do:
08:30 tot 12:30
-
14:00 tot 18:30
Vr:
08:30 tot 12:30
-
14:00 tot 18:30
Za:
08:30 tot 12:30
-
14:00 tot 18:00
Zo:
gesloten
Heb de de site hier bijgevoegd loont de moeite om eens langs tegaan...
Damien Rice, Tindersticks en Amatorski op Gent Jazz Festival
GENT - Damien Rice, Tindersticks en Amatorski spelen op donderdag 12 juli op Gent Jazz Festival. Dat laat de organisatie weten. 'Rice brengt geen platen uit aan de lopende band, is zuinig met interviews en optreden deed hij de afgelopen jaren ook eerder sporadisch', aldus organisator Bertrand Flamang. De Ierse singer-songwriter speelde voor het laatst in 2007 in ons land.
Flamang zegt te watertanden naar het optreden van Tindersticks, vooral door hun jongste plaat 'The Something Rain' en de concerten van de afgelopen maanden. 'De groep bouwde in twintig jaar een sterke reputatie op, zowel live als met hun albums die stuk voor stuk laaiend enthousiast werden onthaald.'
De Belgische band Amatorski geeft op 12 juli de aftrap. Zaterdag 14 juli wordt het podium eerst gevuld door STUFF., het jonge instrumentaal improvisatiecollectief van de jonge drummer Lander Gyselinck.
'STUFF. staat voor muzikale referenties naar jazz, soul, funk, dub, hiphop, jungle en elektronica', aldus Flamang. 'Ze vertrekken al improviserend vanuit samples en bestaande of nieuwe loops en spinnen zo hun songs uit tot avontuurlijke jams.'
Meer jong talent kan u ook ontdekken op 'Jong Jazztalent Gent'. Op 5, 6 en 7 juli kan u de geselecteerde deelnemers aan het werk zien. De drie groepen in competitie voor editie 2012 van 'Jong Jazztalent Gent' zijn Hoax, Pure Elastic Quintet en The Unrevealed Society.
'Jazz en Fotografie' de fototentoonstelling in Flinxo Galerie, in samenwerking met en over Gent Jazz Festival, voegde Bruno Bollaert toe aan de expositie. Daarmee zijn alle negen fotografen bekend: Jos ‘The Jazzman’ Knaepen, Bruno Bollaert, Tom Van Nuffel, Wouter Rawoens, Maarten Marchau, Cees van de Ven, Christian Overdeput, Dominiek Dierick en Thomas Verfaille.
De tentoonstelling vindt plaats van 22 juni tot 24 juli en toont prachtige foto’s die zowel de sfeer op als naast het podium weergeven
Ontroerend Goed krijgt vijf sterren voor A History of Everything in Plymouth
Ontroerend Goed krijgt vijf sterren voor A History of Everything in Plymouth
GENT - Het Gentse gezelschap Ontroerend Goed krijgt voor de nieuwste productie A History of Everything ook in het buitenland lovende recensies. Ontroerend Goed speelt momenteel in het Drum Theatre in Plymouth en krijgt er niet minder dan vijf sterren en de vermelding ,Must see' mee op de recensiesite What'sonstage.com
Ontroerend Goed bouwde in de loop van de jaren een ruime fanbase op en krijgt op internationale theaterfestivals nauwelijks anders dan lovende kritieken. Met A History of Evertyhing bewijst theatermaker Alexander Devriendt dat hij met zijn gezelschap niet op zijn lauweren rust, en loopt hij ook niet in de val om zowel naar vorm als inhoud uit hetzelfde vaatje te tappen. Met A History of Everything tast Devriendt alweer de grenzen van het theater af, en laat hij zijn voorstelling bij momenten heel dicht aanleunen bij wat je een dansvoorstelling zou kunnen noemen. Vorm was altijd al een bijzonder gegeven bij Ontroerend Goed, ook in deze voorstelling is dat het geval.
Ogenschijnlijkl eenvoudig
Het concept van het A History of Everything is ogenschijnlijk eenvoudig origineel: vertel de geschiedenis, maar omgekeerd. Begin van vandaag, en keer terug, naar zoveel miljoen jaar geleden, toen/tot het allemaal begon. Meer is het niet, zo lijkt het.
Devriendt baseerde zich voor zijn verhaal onder meer op de evolutietheorie en hij probeert er in te slagen zijn zeven acteurs inderdaad zowat de hele wereldgeschiedenis te laten afdreunen. Onwaarschijnlijk saai en vervelend, denkt wie dit leest, en de voorstelling niet zag. Maar daar zit hem net de kracht van de voorstelling.
De manier waarop Ontroerend Goed de theaterbezoeker aanvankelijk overdondert met een reeks feiten alleen al. Beginnend met het overlijden van Roger Vandersmissen. Geschiedenisfeit dat de acteur uit een krant van de dag van de voorstelling haalt. Om dan over te schakelen naar de begrafenis van zeven kinderen van de busramp in Zwitserland, tennisnieuws over Kim Clijsters, en het feit dat Merckx, als hij nu zou koersen, niet door de hartkeuring zou geraken.
De zeven acteurs debiteren al die nieuwsfeiten met een snelheid als lezen ze met zeven tegelijk het nieuws, als ratelen ze een nieuwssite van het internet af. Ze doen dat op een theatervloer waarop een gigantisch grote wereldkaart ligt. Terwijl een aantal van de acteurs de nieuwsfeiten spuwen, plaatst een andere acteur op tal van plaatsen op die wereldkaart een bordje met het drieletterwoord WAR. En zegt telkens monotoom de naam van het land waar de oorlog woedt.
En zo gaat dat maar door. Ernstige nieuwsfeiten wisselen af met triviale wetenswaardigheden. Onbebrijpelijk hoe de zeven hun gevoel voor timing kunnen aanhouden, en elkaar niet voor de mond spreken. Tegen de achterwand van het theater telt ondertussen de tijd terug. Want, zoals gezegd, A History of Everything vertelt de geschiedenis in Rewindvorm. Waar bij het begin van de voorstelling nog 22 maart 2012 stond, staat na een aantal minuten al de datum van het Pukkelpopdrama.
Spanning volhouden?
Even vraagt de bezoeker zich af of dat spervuur van berichten de hele voorstelling op die manier zal doorgaan, en of Devriendt en Ontroerend Goed de spanning er zullen kunnen inhouden. Want feiten en geschiedenisweetjes kunnen dan wel eventjes leuk zijn, maar om nu twee uur lang honderden en honderden feiten door de neus geboord te krijgen, daarvoor betaalt een mens ook geen theaterticket.
Maar Alexander Devriendt zou Alexander Devriendt niet zijn als hij ook hiervoor geen oplossing had. De vormgeving, de rekwisieten waarmee hij bepaalde feiten en gebeurtenissen in beeld brengt, op een soms kinderlijk naiëve manier, de repetitieve Apple-gimmick met ,,op een bepaald moment wordt iets uitgevonden dat het leven van de mensen verandert’’, de opvulling met luchtige weetjes en verwijzingen naar de popmuziek, zorgen er voor dat je als kijker heel geïntegreerd naar alle kanten van het podium zit te kijken, op zoek naar een nieuw detail, maar al te goed beseffend dat je daardoor gegarandeerd een ander detail aan de andere kant van het podium mist. Want er zit vaart in de voorstelling, de acteurs bewegen permanent, doen van alles. En toch is er geen chaos, want die chaos kunnen de acteurs zich niet permitteren. Wat ze zeggen moet immers perfect kloppen met de digitale tijdslijn die achter hen terugtikt.
En dat terugtikken gaat ver. Heel ver. En zonder dat je het beseft is ondertussen het spervuur van nieuwsberichten overgevloeid naar een opeenvolging van scènes, uitbeeldingen van schilderijen, taferelen.
Een en ander eindigt op een bijna hallucinante manier, waarbij één van de acteurs met wit krijt op de zwarte theatervloer de evolutietheorie van de mens tekent. Wonderbaarlijk: met één stuk krijt en een vodje, vertrekkend van een menselijk silhouet, dat stilaan weggeveegd en weggetekend wordt tot zijn meest oorspronkelijke vorm van zoveel miljoen jaar geleden.
Hoeveel miljoen jaar precies, dat zijn we vergeten, en dat gaan we ook niet opzoeken. Geen erg ook, want Ontroerend Goed zal met A History of Everything wel niet de bedoeling gehad hebben om ons DE geschiedenis van de wereld in de strot te rammen. Dan zou het stuk wellicht TheHistory of Everything als titel meegekregen hebben, terwijl het nu A History of Everything is.
Ontroerend Goed toont met A History of Everything wel aan dat geschiedenis leuk kan zijn om naar te kijken. En dat de mens er maar een klein onderdeeltje van is.
A History of Everything. Nog tot zaterdag in Vooruit, maar uitverkocht. Daarna op tournee in Vlaanderen, Nederland, Plymouth, Chicago. Info: www.ontroerendgoed.be
***Druk op kleine plaatje en wordt je onmiddelijk doorgestuurd naar de link...
Archief OCMW Gent stelt verzorgenden van vroeger en nu voor
GENT - Het Archief van het OCMW organiseert vanaf woensdag 2 mei de tentoonstelling 'Een helpende hand'. De expositie toont een schets van de zorgsector van vroeger en nu in de Gentse omgeving. De tentoonstelling staat in het kader van de Erfgoeddag, die als thema 'helden' heeft.
Het Gents verzorgend personeel kent een rijke geschiedenis. Dat toont de tentoonstelling 'Een helpende hand' aan. De expositie toont de stichting van het Bijlokehospitaal in de 18de eeuw tot de hervormingen van nu. Tijdens de rondleiding word je onder andere meegenomen langs materiaal en beelden van archieffoto's, oude patiëntenregisters, nagebootste ziekenhuiskamers, authentieke medische objecten en uniformen van de begijntjes.
Entertainmentsgehalte
Om het entertainmentsgehalte voor kinderen hoog te houden wordt er gewerkt met vraagkaartjes. Zo kunnen jonge kornuiten op een interactieve manier de geschiedenis van de verzorgenden te weten komen. Schoolgroepen die nog voor de officiële opening van 2 mei wensen langs te komen bij de tentoonstelling van 'Een helpende hand', kunnen nog reserveren bij het OCMW Gent.
Helden
De expositie staat in het teken van Erfgoeddag, die als thema 'helden' heeft. De tentoonstelling wordt dan ook op die dag, 22 april, uitzonderlijk geopend voor de bezoekers van Erfgoeddag. De officiële opening volgt op woensdag 2 mei. 'Een helpende hand' toont een stukje Gentse geschiedenis over mensen die zich bekommeren om anderen te helpen. Daarom zijn zij de helden van dicht bij huis.
Meer praktische informatie op de website van OCMW Gent.
Havenbedrijf Gent bouwt tegen 2013 nieuw bezoekerscentrum
GEBOUW KOST 2 MILJOEN EURO EN MOET IN 2013 OPEN GAAN
Havenbedrijf Gent bouwt tegen 2013 nieuw bezoekerscentrum
GENT - Naast het Grootdok aan de Gentse Rigakaai, op de grens tussen de stad en de hedendaagse haven, bouwt het Havenbedrijf Gent tegen het voorjaar 2013 een nieuw bezoekerscentrum. Het Havenbedrijf wil daarmee inspelen op de groeiende interesse voor bezoeken aan de Gentse haven, zo werd dinsdag op de eerstesteenlegging gezegd.
Tot nu toe worden georganiseerde bezoeken aan de haven ontvangen in het administratiegebouw van het Havenbedrijf aan de John Kennedylaan. De haven ontvangt jaarlijks zowat 7.000 bezoekers, waaronder ambassadeurs, bedrijven, organisaties, verenigingen en scholen.
"Het gebouw zal opvallend en herkenbaar zijn omwille van zijn bijzondere architectuur, het 'hangt' gedeeltelijk over de kaai, en de houten buitenafwerking", aldus CEO Daan Schalck. Het bezoekerscentrum wordt opgetrokken met aandacht voor duurzame technieken en materialen.
Jacob van Artevelde
Het ontwerp komt van het architectenbureau Tetra en werd geselecteerd na een open oproep via de Vlaamse Bouwmeester. Het pand wordt uitgerust met een multifunctionele ruimte, met multimedia-apparatuur, voor ontvangst van groepen tot honderd personen. Vanuit die ruimte, en vanop een terras, zullen bezoekers uitkijken op het Grootdok. Daar ligt ook de Jacob van Artevelde, waarmee bezoekers op zaterdag al een gratis rondvaart in de haven kunnen maken.
In het bezoekerscentrum zullen ook voorzieningen voor de personeelsleden van de afdeling Schipperij van het Havenbedrijf en kantoorruimtes ondergebracht worden. De investering is goed voor 2 miljoen euro.
GENT - De 31-jarige Carl De Strycker wordt de nieuwe directeur van het Poëziecentrum. Hij volgt op 1 augustus 2012 Willy Tibergien (67 jaar) op die in 1976 Poëziekrant en in 1980 het Poëziecentrum stichtte. Vandaag is het Poëziecentrum een voor Vlaanderen en Nederland uniek documentatie-, informatie- en studiecentrum voor Nederlandstalige poëzie en anderstalige poëzie in Nederlandse vertaling. Aan het Poëziecentrum is een poëzie-uitgeverij en een poëzieshop verbonden en er worden tientallen educatieve en literaire activiteiten georganiseerd.
Carl De Strycker studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen en was assistent in opleiding aan de afdeling Neerlandistiek van de Universiteit Wenen in Oostenrijk. In 2011 promoveerde hij tot Doctor in de letterkunde Nederlands met zijn proefschrift 'Celan auseinander geschrieben. Paul Celan in de Nederlandse poëzie.'
Momenteel is hij docent aan de UGent en gastprofessor aan de afdeling Neerlandistiek van de Universiteit Münster. Als lid van de kernredactie van Poëziekrant werd hij regelmatig gevraagd voor diverse freelance opdrachten.
FOTO: Jonge Gentse fotograaf wint prestigieuze Nikon Award
TITUS SIMOENS (26) WINT PRIJS MET FOTOREPORTAGE OVER KINDEREN IN KOSTSCHOOL
FOTO: Jonge Gentse fotograaf wint prestigieuze Nikon Award
GENT - De jonge Gentse fotograaf Titus Simoens (26) heeft dinsdag de prestigieuze Nikon Young Promising Photographer Award gewonnen. Dat is een erkenning waarmee fotografieconcern Nikon elk jaar de beste persfotograaf jonger dan 30 jaar uitkiest. Titus won met een fotoreportage over kinderen in een kostschool in Oostende.
Titus Simoens won de Nikon Young Promising Photographer Award met zijn serie "Blue, See” in de categorie Stories. 'Deze reeks geeft de leefwereld van kinderen weer die in de Ibis kostschool in Oostende de kans krijgen om visser / zeeman te worden. De foto’s tonen hoe de kinderen, die hetzelfde lot delen, samen leven en zo een beetje familie van elkaar worden', zegt Nikon in een persbericht.
De reeks viel de jury op door haar 'trendy, moderne vormgeving en de goede verhouding tussen inhoud en stijl'. 'Voor deze reportage koos de fotograaf naast een interessant onderwerp voor een eenvoudige maar toch rakende stijl die het oog naar de beelden toe trekt - zonder alles te onthullen.'
'Titus koos ervoor om zich te specialiseren in de reportage- en documentairefotografie. Dankzij verschillende succesvolle documentaires en projecten werd hij één van de jonge Belgische fotografen waar men vandaag de dag niet meer voorbij kan. Als winnaar van de Young Promising Photographer Award krijgt Titus een Nikon D800.'
Professionele jury
Nikon reikt elk jaar twee awards uit: de Young Promising Photographer Award (erkenning voor de beste persfotograaf jonger dan 30 jaar) en de Nikon Press Photo Award (de beste persfoto van 2011, gemaakt door een persfotograaf ouder dan 30 jaar).Dit jaar werden maar liefst 164 inzendingen geregistreerd, 24 meer dan vorig jaar, en goed voor opnieuw een nieuw record. De Nikon Press photo Award ging naar persfotograaf Jorge Dirkx uit Antwerpen.
De professionele jury bestond dit jaar uit Olivia Droeshout (bekend magazinefotografe), Nello Zoppé (NPS manager Nikon France), Valérie Pierre (Country Manager Nikon BeLux) en vertegenwoordigers van het Musée de la Photographie Charleroi, van het Fotomuseum Antwerpen en van BOZAR.
Druk op kleine plaatje wordt je onmiddelijk naar de site doorverwezen
Alle Afbeeldingen blijven
eigendom van de makers,en teksten
mocht u hier ietske vinden
dat van u is en moet verwijderd
worden gelieve een bericht
In de middenblog op (Reageren)
Eén van de grootste successen van Eddy Wally.
Deze mag niet ontbreken op deze blog...
Als marktkramer ben ik geboren.
Eddy Wally (Zelzate, 12 juli 1932)
is een Belgische zanger
die bekend is om zijn hits Chérie (1966),
Als marktkramer ben ik geboren (1969)
en Ik spring uit een vliegmachien (1996).