"Gentse cafe potpourrie "en rijen es plezant' (Gent text)
Gent schuunste stad van't land
Walter De Buck is een bekende volkszanger uit Gent. Vandaag de dag is men hem nog steeds niet vergeten en ook niet op Youtube. Daarom is er hier het liedje "In Mijn Stroatse Zijn't Allemaal Komeren".
Biezebaaze - Loetsebollekezoetse
'K WOARE WA ZAT
Gents liedje door Manu De Canck
Walter De Buck : T'Vliegerke
het moegen lied van walter de buck - gents muziek
gents kleinkunst
Het Morgenlied Walter de Buck
Gentse Slow.
Gentse bal poep en l air
Gents volksmuziek
"Het autootje" door Romain De Coninck.
Een "vergeten" sketch van Romain De Coninck
over de avonturen met een autootje.
Met groot respect voor deze
fantastische Gentse artiest
een goat in maane iemmer (gentse liedjes)
schuun manske willy bart en zijn kluts
café chantant willy bart en zijn kluts schuun mankske
nen hutsepot van gensche liedjes
gezongen door rolando = roland van eeckhout
i love you op zijn gents
biezebaaze Mijn Gent
schitterend liedje over de schuunste stad!
'Kasseien langs de Leie', beter gekend als 'Gent es schuune' is één van de liedjes die werden gebracht in de succesvolle reeks 'Cabaretten' door het Gentse acteurstrio Margriet Bruggeman/Jo De Meyere/Oswald Versyp - een ode aan Gent en haar inwoners
FOTO: Galatasaray-fans vieren feest in GentGENT - Jonge Turks-Gentse Galatasaray-fans wisten met hun vreugde geen blijf nadat hun voetbalploeg zaterdagavond voor de 18de keer Turks kampioen werd na een 0-0 gelijkspel tegen aartsrivaal en stadgenoot in Ist
GENT - Jonge Turks-Gentse Galatasaray-fans wisten met hun vreugde geen blijf nadat hun voetbalploeg zaterdagavond voor de 18de keer Turks kampioen werd na een 0-0 gelijkspel tegen aartsrivaal en stadgenoot in Istanbul, Fenerbahçe. Rond 21 uur blokkeerden ze met hun auto's het midden van de Sleepstraat en daar werd een uur lang feestgevierd. Daarna trok de karavaan naar de Wondelgemstraat. De politie sloot na de aankomst van de toeterende karavaan telkens de beide straten af voor doorgaand verkeer, maar tot incidenten met de feestvierders kwam het niet.
Gentse wereldlifter stelde boek 'Hitchhiking Everest' voor
GROTE BELANGSTELLING VOOR BOEIEND VERHAAL OVER ROADTRIP
Gentse wereldlifter stelde boek 'Hitchhiking Everest' voor
GENT - Gentenaar Rik Merchie stelde zaterdagavond zijn boek voor over de 10.000 kilometer die hij liftte van Gent naar de voet van de Mount Everest. Hij nam het zeer talrijk opgekomen publiek op bevlogen wijze mee langs alle verre plekken en inspirerende personen die hij ontmoette gedurende zijn 31 dagen durende trip. Hier en daar kwam er een toneeltje aan te pas, presenteerde hij lifttips in alle vormen en maten op de tonen van Kraftwerks 'Autobahn' en toonde hij wat hem er door sleurde: kilo's en kilo's gember tegen wagenziekte, waar de wereldlifter snel last van heeft. Zijn boek 'Hitchhiking Everest, 10.000 km autostop en wagenziekte' is bijzonder prettig om lezen, bevat 101 handige lifttips en is in de boekhandel te koop voor 15 euro. Binnenkort zie je in het één-programma Volt hoe Rik Merchie Bieke en Markske uit FC De Kampioenen leert liften naar Parijs.
Lees hiernogmaals het artikel dat we al schreven over de boekvoorstelling, met de vijf strafste stoten en anekdotes die Rik onderweg meemaakte.
GENT - In Gent kunnen mensen van het Cambio-project voortaan, naast een auto, ook een bakfiets delen. Dat is een Europese primeur. Zo'n bakfiets is ideaal om boodschappen te doen of om de kinderen naar school te brengen. Omdat zo een fiets vrij duur is en veel plaats inneemt, is delen een goede optie.
GENT - Aandachtige bezoekers vanHet Lam Gods zullen achter het glas, op een houten reling, een beestje zien liggen. Hoe is dat daar binnengeraakt, zullen ze zich afvragen.
René, de zesjarige zoon van kunstenaar Kris Martin, legde gisteravond samen met Jan Hoet een gouden bij in de glazen kooi waarin Het Lam Gods wordt bewaard. Daarmee heeft Kris Martin zowel op de toren van de kathedraal, waar hij een kruis plaatste, als bij dat werelderfgoed een eigen kunstwerk. In de schaduw van het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck straalt de bij vooral hulpeloosheid uit.
Met die kleine performance werd al een tip van de sluier gelicht over wat Sint-Jan zal worden. Die expositie begint op 2 juni in de Sint-Baafskathedraal. Meer dan vijftig kunstenaars plaatsen er een werk. NuTrack volop losbarst wilde Sint-Jan een klein gebaar stellen.
Patrick Vandewalle (midden) op 'zijn' Ark van Gent: 'Nog vijf jaar en dan stop ik ermee.' fvv
GENT - De Gentse straattheatergroep Teater Exces viert dit jaar zijn veertigste verjaardag. Op de Gentse Feesten brengt de groep voor die gelegenheid een mix van vroegere voorstellingen.
'Ik hoop er nog vijf jaar bij te doen, maar dan stop ik er echt mee', zegt Patrick Vandewalle, stichter van Teater Exces. Om gezondheidsredenen zag hij zich bijna genoodzaakt na veertig jaar het doek te laten vallen over zijn straattheater, 'maar nu gaat het weer in de goede richting'.
Teater Exces kende een wisselvallig bestaan, met internationaal succes, maar ook vaak met financiële problemen. 'We zijn zelfs tot in Japan geraakt, maar door de economische crisis kunnen ze ons daar voorlopig niet meer betalen.'
Exces-o-Droom
Exces is bekend voor zijn visuele acts, met opvallende kostumeringen en decorstukken, zoals de Ark van Gent. Op de Gentse Feesten pakt de groep uit met een 'best of' onder de naam Exces-o-Droom. De speelplaats van het Secundair Kunstinstituut aan het Baudelopark zal omgebouwd worden tot een tuin vol personages uit een tiental vroegere producties.
KUNSTPARCOURS DOOR ZES GENTSE WIJKEN KOST 3,6 MILJOEN EURO EN VERWACHT 250.000 BEZOEKERS
Track heeft grote ambities
GENT - De grote stadstentoonstelling Track schiet zaterdag uit de startblokken. Met een budget van 3,6 miljoen euro, 150 medewerkers en installaties van 41 gerenommeerde Belgische en internationale kunstenaars is het een ambitieuze onderneming. Het organiserende Smak verwacht niet minder dan 250.000 bezoekers. Gent eist zijn plaats op als cultuurstad.
Track is het derde deel van een drieluik dat begon met Chambres d'Amis (1986) enOver The Edges (2000). Stad Gent ziet het evenement niet alleen als een kunstexpositie, maar beslist ook als een manier om aan ‘citymarketing' te doen.
Internationaal
Vandaag strijken 65 journalisten van de internationale pers neer in Gent om langs Track geleid te worden. De internationale kunstwereld werd gemobiliseerd en zelfs van musea uit de Verenigde Staten komen directeurs kijken. De hoop leeft dat heel wat buitenlanders naar Gent zullen afzakken.
Kunstenaars doen graag mee aan dergelijke projecten, omdat het hun naam ten goede komt. Maar ze tonen ook grote inzet, zoals de Japanse kunstenaar Tadashi Kawamata die in weer en wind mee timmerde aan zijn sloppenwijk aan het water van de Dampoort-rotonde, of Leo Copers die in moeilijke omstandigheden zijn ‘museakerkhof' bouwde. Of zoals Emilio Lopez Menchero, die 35 inwoners uit de wijken Moscou en Bernadette vroeg een lied te zingen en die ze op die wijze met elkaar laat dialogeren.
Sommigen werken op weinig bekende of anonieme plekken. Toch gaan ze het gesprek aan met die plekken. De kunstwerken variëren van heel poëtisch en veeleer klein tot immens en ongepolijst.
In het Track-manifest staat dat Track oproept tot actie en dialoog. Burgemeester Daniël Termont hoopt dat de werken zachtaardig in de wijken zijn ingeplant en er wortels zullen krijgen. Er zijn alvast veel reacties uit die buurten.
Het geld voor Track komt uit diverse bronnen. Er zijn serieuze subsidies van de Vlaamse overheid en Stad Gent, de privésector draagt flink bij en diverse bedrijven leverden heel wat logistieke ondersteuning.
Track bezoeken vraagt een inspanning. Als u alles wilt zien, gebruikt u best een fiets en dan nog hebt u minstens twee dagen nodig.
Onverwacht
Wie de inspanning doet, zal onvermoede en onverwachte plekken in zijn eigen stad ontdekken en een stad zien zoals ze werkelijk is. Maar niets belet u om gewoon een eigen route uit te stippelen.
Alles over Track in de extra bijlage vandaag bij deze krant
Burgemeester Termont zal er niet altijd bij zijn, maar werd gisteren al druk bevraagd bij de voorstelling van het mobiel dienstencentrum. jod
OP SOMMIGE PLEKKEN STOPT DE VRACHTWAGEN WEKELIJKS, OP ANDERE OM DE TWEE WEKEN
Mobiel dienstencentrum trekt naar de stadsrand
GENT - Met een tot mobiel dienstencentrum omgebouwde vrachtwagen trekt de stad naar de verste uithoeken van het grondgebied. Daarmee moeten de bewoners zich minder ver verplaatsen voor hun administratie.
Sint-Kruis-Winkel, Baarle, Luchteren, Mendonk. Allen deelgemeenten van Gent, maar ze liggen op een flinke afstand van het centrum. En zelfs het eigen dienstencentrum van de deelgemeente is vaak niet in de buurt. Om die inwoners een betere dienstverlening te garanderen, zakt de stad voortaan zelf af met een tot dienstencentrum omgebouwde vrachtwagen. Gisteren reed het mobiel dienstencentrum voor het eerst uit. Eerste stop: Sint-Kruis-Winkel.
'Bewoners kunnen er terecht voor de meeste administratieve formaliteiten', zegt schepen van Burgerzaken Catharina Segers (Open VLD). 'De aanvraag van een reispas, rijbewijs, of om een identiteitskaart te vernieuwen. Je kan er ook uittreksels uit het bevolkingsregister opvragen, of een volmachtformulier voor de verkiezingen. Al hoop ik dat dat laatste niet nodig is', lacht ze.
Bibliotheek
Naast een administratieve kracht, komt ook een medewerker van Gentinfo mee om vragen te beantwoorden of inschrijvingen voor activiteiten te noteren, of een plaats in de kinderopvang aan te vragen.
'En toen we de kans kregen om mee te doen, hebben we geen moment geaarzeld om ook de bib een plekje te geven in de vrachtwagen', zegt Cultuurschepen Lieven Decaluwe (ProGent). In de vrachtwagen staat ook een computer waarmee de bezoekers opzoekingen kunnen doen op het internet.
De vrachtwagen is maximaal toegankelijk gemaakt, met onder meer een lift voor mindervalide personen. Het mobiel dienstencentrum rijdt naar dertien locaties. Op sommige plekken stopt de vrachtwagen wekelijks, andere punten komen om de twee weken aan bod. Stopplaatsen zijn Mendonk (kerk), Desteldonk (kerk), Westveld (kerk Heilig Kruisplein), Heiveld (woonzorgcentrum Heiveld, Antwerpsesteenweg), Dampoort (Oktrooiplein), Gent Sint-Pieters (begin Koningin Astridlaan), Luchteren (Spar, Beekstraat), Baarle (Zuivelcentrum, Baarledorpstraat 90), Brugse Poort (Seghersplein), Terdonk (Terdonkplein), Vogelhoek (Steenbekestraat), Sint-Kruis-Winkel (Smishoekstraat) en Afsnee (kerk). De data vindt u op de website.
www.gent.be/mobieldienstencentrum
Categorie:Dienstencentrum Stad Gent en Deelgemeenten...
KAKEN VAN POTVIS SIEREN BINNENKORT INKOMHAL MORFOLOGISCH MUSEUM UGENT
Theofiel komt uit bad
GENT - Potvis Theofiel, die in februari aanspoelde op het strand van Knokke-Heist, is gisteren uit zijn bad gehaald op de campus Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Al het vlees is weg en wat overblijft, is een hagelwitte potviskaak. De mensen van de faculteit zijn superblij met hun eerste potvis. ‘Een hond dissecteren is tof, een paard is wauw, maar dit is pas echt speciaal.'
Hagelwitte kaken van 2,80 meter, een kralenketting gigantische tanden, wervels en ‘de flipper'. Dat is wat overblijft van Theofiel na weken dobberen in een bad in de bijtende stof Biotex en nadien in zuurstofwater om hem smetteloos te laten lijken. ‘Nu moet we hem nog ontvetten en laten drogen in de zon', zegt Marjan Doom, van het Morfologisch Museum. ‘Anders druppelt het vet eruit als we hem ophangen.'
Dieven
Het team van de universiteit is supertrots op de stukken potvis, al heeft Theofiel hen wel bloed, zweet en tranen gekost. ‘Met tien man zijn we in februari naar Knokke-Heist gereden om Theofiel in stukken te snijden. Maar zo'n potvis is taai, vooral omdat het min tien graden was en Theofiel na een tijdje bevroor. Bovendien liet de kraanman Theofiel vallen terwijl hij hem omdraaide, waardoor iedereen onder de potvisblubber zat. Maar een betere teambuilding konden we ons niet voorstellen (lacht).'
Een potvis dissecteren is dan ook de natte droom van elke anatoom. ‘Als je bovenop dat beest zit te snijden, voel je je echt nietig', zegt Doom.
Als Theofiel ontvet en droog is, worden zijn tanden terug in zijn kaak gezet. ‘Die worden nu achter slot en grendel bewaard omdat ze zeer geliefd zijn bij dieven. Toen Theofiel op het strand lag, heeft de politie zelfs de hele nacht bij hem gewaakt, zodat ze er niet met zijn tanden vandoor gingen.'
Doom is blij met dit unieke topstuk in haar collectie, maar hoopt voor de toekomst op nog iets meer. ‘We zouden graag een hele potvis hebben. Nu was dat nog niet mogelijk omdat ons materiaal niet afgesteld is voor die grootte. Maar nu we wat ervaring hebben, moet dat wel lukken.'
De 13 meter lange en 25 ton zware potvis spoelde op 8 februari om 3 uur 's ochtends aan op het strand van Heist. Hij werd Theofiel gedoopt, naar de Heistse IJslandvaarder en reder Theofiel De Groote.
De kaken van Theofiel zullen wellicht tegen het begin van volgend academiejaar in de inkomhal van het Morfologisch Museum hangen, naast de kaken van de vinvis die in 2009 aan de faculteit werd verwerkt.
GENTENAAR EN ZIJN MECHELSE HERDERSHOND WORDEN IN ROME WERELDKAMPIOEN
'Ik doe het voor de eer'
GENT - Gentenaar Mario Verslype (50) is in Rome met zijn Mechelse herdershond Hasco (3,5) wereldkampioen geworden in de categorie FMBB, de wereldfederatie voor Belgische herders. Het is Mario's vierde wereldtitel. Niemand deed ooit beter.
Hoewel Mario Verslype al verschillende wereldtitels op zijn palmares heeft staan, kwam deze toch een beetje als een verrassing. 'De voorbereiding liep in het honderd doordat Hasco acht weken voor de afreis naar Italië zwaargewond raakte. Tijdens een wandeling door een veld liep hij in prikkeldraad. Hij moest onmiddellijk geopereerd worden en ik heb hem thuis een week morfine moeten geven. Gelukkig kan een tophond als Hasco zeer snel terug op niveau komen', vertelt Verslype trots.
Drie proeven
Hasco en Mario troefden vorige week 97 deelnemers uit 24 landen af. 'Er zijn drie proeven, die tot in de puntjes moeten worden uitgevoerd', gaat Mario verder. 'Eerst is er de gehoorzaamheidstest. De hond moet perfect naast zijn begeleider lopen en onmiddellijk doen wat hij vraagt. Daarna moet de hond speuren. Dat is de moeilijkste test. De hond moet een spoor van 800 meter stap per stap volgen en onderweg drie items vinden. Als laatste is er het aanvalswerk. Daarbij moet de hond een dief staande houden.'
Voor Mario is het al de vierde keer dat hij wereldkampioen wordt. 'Met mijn vorige Mechelse herder Jacko, ondertussen 13 jaar, werd ik drie keer wereldkampioen en vijf keer Belgisch kampioen. Niemand werd ooit zo vaak wereldkampioen met twee verschillende honden. Een paar jaar geleden stond er een Japanner in een limousine voor mijn deur. Hij wandelde gewoon mijn huis binnen en bood 200.000 euro voor Jacko. Maar ik ben daar niet op ingegaan. Mijn tophonden verkoop ik nooit.'
Rijk worden
Een mens wordt natuurlijk niet vanzelf wereldkampioen. 'Soms zien mensen mij lopen met Hasco en ze zeggen dat hij zo mooi bij mij blijft. Dat komt omdat ik daar dagelijks ongeveer vijf uur per dag intensief mee bezig ben. Mijn hond en ik moeten dezelfde inspanningen leveren als een atleet die Olympisch kampioen wil worden.'
'Rijk word ik er helaas niet van. De Belgische federatie steunt ons niet financieel en we krijgen geen prijzengeld. Ik doe het voor de eer', aldus Mario Verslype.
GENT - Het concept is ‘hot' in New York, Berlijn, Madrid en tal van andere wereldsteden. Vanaf volgende week verovert ‘Frozen Yogurt', bevroren yoghurt met fruitige of crunchy toppings, ook Gent. Met twee winkels tegelijk. In Klein Turkije opent Moochie, twee weken later doet Yogy hetzelfde in de Walpoortstraat.
Yogy, Walpoortstraat: ‘Alles is hier Gentser dan Gents’
Van het interieur, over de kledij van het personeel tot de toppings op de bevroren yoghurt: zowat alles is Gents in Yogy, de zaak die Julie Sohier (25) en Kristof Versluys (29) begin juni in de Walpoortstraat openen, in het pand waar Australian Bite zat.
‘De confituur komt van Callas, de honing van de stadsimkers en we gebruiken Gentse cuberdons en nougat als topping, naast vers fruit en allerlei koekjes natuurlijk. Black Balloon heeft het uniform van ons personeel ontworpen en in onze winkel stellen we het werk tentoon van telkens een andere Gents ondernemer. We beginnen met de glasjuwelen van Elisabeth Leenknegt. Wij willen iets terugdoen voor andere Gentse ondernemers omdat we zoveel steun en tips van hen hebben gekregen’, zegt het duo.
Anderhalf jaar deed het koppel erover om het concept van hun winkel uit te denken én het recept op punt te stellen. ‘We zijn aan de slag gegaan met onderzoekers én chefs om de ideale yoghurtbasis te maken.’
En ze zijn ervan overtuigd dat die gesmaakt zal worden. ‘We hopen dat een frozen yogurt bestellen, binnenkort even normaal is in Gent als een gewoon ijsje of een hamburger.’
Moochie, Klein Turkije: ‘Als het hier lukt, lukt het overal’
‘We leerden frozen yogurt drie jaar geleden kennen op een reis door Los Angeles en San-Fransisco. We vonden het zo lekker, dat we constant op zoek waren naar shops’, zegt Greet Buytaert (32, foto), die met haar partner Jo Haegeman (34) volgende week donderdag Moochie opent.
‘We hebben toen contact opgenomen met de grote Amerikaanse keten Pinkberry om een franchisezaak te openen in Gent, maar volgens hen was Europa daar niet klaar voor. Toen we vorig jaar in Spanje een frozen yogurt-zaak op elke hoek zagen, wisten we dat het tijd was om te springen.’
Volgens Buytaert is het de ideale tijd om te starten met zo’n zaak én woont ze in de ideale stad. ‘Mensen zijn meer bezig met gezondheid. Doordat onze yoghurt mager is, is hij goed voor de lijn. We willen ook per se hier starten, omdat Gentenaars een kritisch publiek zijn. Als het hier lukt, lukt het overal.’
Buytaert heeft dan ook grootse plannen. ‘We dromen van winkels in Antwerpen, Leuven en Brussel. En vanaf deze zomer doen we ook de grote festivals en feesten met onze mobiele Moochie-bar.’
Gentse schrijver Peter Terrin stelt nieuw boek voor
BENT VAN LOOY SPEELT MUZIEK
Gentse schrijver Peter Terrin stelt nieuw boek voor
GENT - De Gentse auteur Peter Terrin stelt vrijdag in de Handelsbeurs zijn nieuwe boek voor. 'Post Mortem' wordt ingeleid door collega-schrijver Christophe Vekeman. Bent Van Looy verzorgt de muziek. Acteur Mathias Sercu leest voor.
'Post Mortem' vertelt het verhaal van de nog onbekende schrijver Emiel Steegmans. Terwijl hij onder de douche staat, schiet hem plots het ultieme excuus te binnen om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega’s: ‘Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.’
Een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend. De vraag hoe deze fictieve moeilijke tijden ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, laat hem niet meer los, en bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Manmoedig besluit Steegman dat de tijd gekomen is om voor het eerst zijn persoonlijk leven in de literaire strijd te werpen.Tot Renée, zijn dochertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot.
De voorstelling start om 20 uur en is gratis en publiek. Geïntersseerden wordt gevraagd hun komst te bevestigen per mail op pers@wpg.be of paul.luyten@walry.beof telefonisch op het nummer 09/222.91.67.
GENT - 'Matador', 'Hail Hail Rock 'n' Roll' en 'Wild in the Streets' zijn maar de bekendste nummers van Garland Jeffreys, een jeugdvriend van Lou Reed. Dat deze onderschatte muzikant veel meer is dan enkele hitjes, kan u ontdekken op 27 mei in de Vooruit.
Hail Hail Rock ‘n Roll, Matador Garland Jeffreys is Wild in the Gentse Streets!Garland Jeffreys is het prototype van de onderschatte muzikant. En toch heeft hij meermaals zijn moment de gloire en het succes van grote hitsingles gekend. Wie kent er Hail Hail Rock n Roll en Matador niet, of zijn cover van 96 Tears en Don’t call me Buckwheat.
Strafste statement is ongetwijfeld Wild in the streets: hét anthem van de skate gemeenschap. De geëngageerde en vitale Afro-Amerikaan/Puertoricaan met Cherokee bloed en opvallende falsetto stem beleefde zijn meest vruchtbare periode in het begin van de jaren ‘80, als ideale brugfiguur tussen blanke en zwarte muziek. Vorig jaar bracht hij zijn eerste plaat in meer dan 13 jaar uit, het uitstekende The King of in between. Met die laatste tekent hij in de Balzaal ongetwijfeld voor een mooie mix van nostalgie en nieuw werk.
Voorprogramma: De Held
De Held,geboren als Jo Jacobs, begon in november 1998 aan zijn debuutalbum. 13 Jaar later is eindelijk zover: de plaat is af. Het werden 13 dromerige, broze songs, het lijkt alsof Toon Hermans en Mark Everett (Eels) elkaar ontmoeten op een herfstige dag. Vooral de eerste single van het titelloze album werd een schot in de roos. ‘Typisch Belgisch Weer’ werd opgepikt door Radio 1 en men maakte er in één klap ook de Meteen Mee-cd van. In De Morgen kreeg het album 5 sterren en een bekroning tot cd van de week.
Garland Jeffreys, Balzaal Vooruit, zondag 27 mei, vanaf 19.30 uur. Info en tickets (17 euro) via de website van organisatorDemocrazy of Vooruit.
GENT - Vanaf zaterdag 12 mei tot zondag 16 september trekken 41 internationale kunstenaars met TRACK een spoor van kunst door de stad. TRACK wil een unieke kunstervaring zijn in de openbare en semi-openbare ruimte in Gent. TRACK is een initiatief van S.M.A.K dat voor het vier maand durende evenement zelfs de naam van het museumgebouw haalde en liet vervangen door het logo van TRACK. TRACK gaat pas zaterdag officieel open, maar de pers krijgt vandaag al een rondgang en kan vaststellen dat lang nog niet alle installaties klaar zijn.
'TRACK is niet zomaar een tentoonstelling van topniveau, met kunstenaars uit de hele wereld, de kunstenaars planten zichzelf en hun werk op een zachtaardige manier in in de stad, en zoeken hun wortels naar de bewoners van de wijk' zo omschreef burgemeester Daniël Termont één van de doelstellingen van TRACK. 'Dit is het sterke van het verhaal, aldus Termont', ,ik ben ervan overtuigd dat de Gentenaars TRACK zullen omarmen.'
Termont gaf ook nog mee dat TRACK werk met een budget van 3,6 miljoen euro en mikt op 250.000 bezoekers.
Track ligt in het verlengde van die twee andere grootschalige tentoonstellingsprojecten waarbij het de bedoeling was om hedendaagse kunst in een stedelijke context te plaatsen en een dialoog aan te gaan met het publiek: Chambres d'Amis (1986), waarbij kunstenaars en publiek binnen trokken in private woningen, en Over the Edges (2000), dat zich ook afspeelde binnen het publieke domein. En waarbij de hamzuilen van Jan Fabre aan de aula van de universiteit in de Volderstraat voor heel wat commotie zorgden.
De kunstwerken en installaties zijn verspreid over de hele stad en de tentoonstelling is verdeeld in zes clusters. Binnen elk cluster is er een meeting point van waaruit men kan vertrekken. Iedereen is vrij de volgorde van zijn bezoeken te bepalen. Voor 10 euro kan men een rittenkaart kopen die gedurende de vier maanden geldig is, en waarmee men alle bemande tentoonstellingen en evenementen kan bezoeken. Een deel van de installaties zijn uiteraard gewoon zichtbaar vanop het openbaar domein.
Gratis fietsen
Tijdens het openingsweekeind kan men via Max Mobiel gratis fietsen gebruiken om TRACK te bezoeken. Die moet men wel vooraf reserveren. Zaterdag (12/5) zijn alle beschikbare fietsen - zowel de vertrouwde donkerrode exemplaren als de blue bikes van de NMBS - gratis te ontlenen voor een dag. Zondag (13/5)zijn enkel de blue bikes gratis te gebruiken. Een mailtje naartrackfiets@gmail.comvolstaat met vermelding van naam en het gewenste tijdstip (dag/uur). Zolang de voorraad strekt. Er snel bij zijn is dus de boodschap. Wie mailt krijgt de nodige praktische uitleg.
Fotograaf Frederiek Vande Velde maakte al een toer door de stad en brengt bij wijze van eerste impressie en om u nieuwsgierig te maken al een aantal beelden. Beelden waarbij u de afgelopen dagen wellicht afvroeg wat er toch aan de hand was op die plekken. Juist, het zijn TTRACK-installaties.
In de loop van de komende dagen kan u in De Gentenaar en op Gentenaar heel veel informatie over TRACK verwachten. Morgen donderdag zit bij de krant een speciale bijlage.
Alle Afbeeldingen blijven
eigendom van de makers,en teksten
mocht u hier ietske vinden
dat van u is en moet verwijderd
worden gelieve een bericht
In de middenblog op (Reageren)
Eén van de grootste successen van Eddy Wally.
Deze mag niet ontbreken op deze blog...
Als marktkramer ben ik geboren.
Eddy Wally (Zelzate, 12 juli 1932)
is een Belgische zanger
die bekend is om zijn hits Chérie (1966),
Als marktkramer ben ik geboren (1969)
en Ik spring uit een vliegmachien (1996).