Wij hopen op een voorbeeldige straf', Na onze schrijfactie ,naar de Minister en werd tot sluiting overgegaan , maar de honden werden gewoon verkocht aan andere fokbedrijven waaronder zelfs een illegale .En dat kan men niet als straf aanvaarden,want met dat geld kan hij opnieuw terug beginnen. In dat opzicht zou een beroepsverbod de meest doeltreffende straf zijn en tegelijkertijd ook een signaal dat de rechter wantoestanden in hondenkennels ernstig neemt. Wat in de hondenkwekerij, of beter gezegd hondenfabriek', in Sint-Lievens-Houtem is gebeurd, tart de verbeelding. Dergelijke grootschalige kwekerijen toelaten, is om problemen vragen. Meestal hebben de uitbaters geen vakkennis en bovendien is het onmogelijk om honderden dieren een degelijke verzorging te geven. Dierenwelzijn is dus ver te zoeken. We gaan binnen afzienbare tijd acties voeren omdat dit al jaren aansleept en niets voor gedaan wordt er werd me weeral melding gemaakt van twee zieke pups die parvo hebben en gekocht zijn bij een brood fokkeren dat zal niet veranderen als er niet beter opgetr(reden wordt
De hondenfokkerij in Nederland is een regelrecht drama waarbij het in belangrijke mate gaat om de eer en de centen en niet om de gezondheid van de honden.
Dat is de conclusie van Genetic Counseling Services (GCS), een expertisecentrum voor het fokken en houden van gezelschapsdieren naar aanleiding van een Brits onderzoek van de BBC over misstanden in de hondenfokkerij. Daaruit blijkt dat veel honden puur op uiterlijk worden gefokt, waardoor een groot aantal last krijgt van genetische ziektes.
Kreupel
De Dierenbescherming bevestigt dat er sprake is van dezelfde misstanden in Nederland en pleit voor strengere regels voor hondenfokkers. "Het is hier zelfs mogelijk om met een kreupele, dove en blinde hond te fokken", zegt woordvoerder Erwin Virginia.
Het is een grensoverschrijdend probleem, aldus geneticus Ed J. Gubbels, verbonden aan GCS. In Nederland worden per jaar ongeveer 45.000 rashonden gefokt met een totale waarde van 32 miljoen euro. Uit onderzoek van Gubbels blijkt dat veertig procent hiervan kampt met erfelijke problemen. Een schrijnend voorbeeld is de erfelijke ziekte waarbij de schedel van de hond te klein is voor de hersens. "Bij het ras Cavalier King Charles heeft een op de acht deze aandoening. Uiteindelijk komen deze diertjes schreeuwend en kermend aan hun einde", zegt de geneticus.
Volgens Gubbels heeft een kleine harde kern het voor het zeggen in de hondenfokkerij. "Minder dan acht procent fokt meer dan de helft van alle rashonden. De rest van vaak goed bedoelende hondeneigenaren richt zich op deze kleine groep. Met alle problemen van dien." Dat de hondenfokkers in Nederland te weinig aandacht hebben voor de gezondheid van de honden wordt bevestigd door Erwin Virginia van de Dierenbescherming.
Volgens hem moeten er strengere regels komen. "Er zijn wel regels voor hondenfokkers, maar dat zijn regels die eisen stellen aan de omstandigheden waaronder gefokt wordt, zoals de grootte van de hokken." Op dit moment is het ministerie van Landbouw volgens Virginia bezig met een project dat een certificaat voor hondenfokkers verplicht stelt. Nederland telt ongeveer 1,7 miljoen honden, waarvan tussen de 8- en 900.000 rashonden.