Steriliseer alle katjes in asielen, winkels en kwekerijen
"Steriliseer alle katjes in asielen, winkels en kwekerijen"
Elke veertig minuten krijgt in België een kat een dodelijk spuitje. Omdat de asielen er gewoon geen blijf mee weten. Om die massamoord op huiskatten te voorkomen, wil minister van Dierenwelzijn Onkelinx alle jonge katjes in asielen, dierenwinkels en kwekerijen verplicht laten steriliseren, nog voor ze bij een baasje terechtkomen. Al krijgt het plan pas groen licht als blijkt dat de kittens niet lijden onder sterilisatie op zes weken. Peter GORLE
De Belgische asielen hebben vorig jaar 68.947 honden en katten opgevangen. Een kwart van hen wordt noodgedwongen afgemaakt, omdat de asielen er geen nieuwe eigenaar voor vinden. Vorig jaar kregen 16.844 dieren daarom een dodelijk spuitje. Het merendeel daarvan zijn katten: 11.364, of 31 per dag. "Het grote aantal honden en katten dat in de dierenasielen wordt geëuthanaseerd blijft verontrustend", zegt minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS).
De Raad voor Dierenwelzijn stelt daarom voor om alle katten verplicht te steriliseren, maar dat ziet Onkelinx niet echt zitten: "Het succes van deze maatregel is twijfelachtig. Het zal moeilijk of zelfs onmogelijk zijn om bij de eigenaars te controleren of hun poezen gesteriliseerd zijn. Maar in afgesloten plaatsen zoals kwekerijen en asielen waar men jonge katjes kan aanschaffen, kunnen we dat wel controleren." Daarom denkt Onkelinx eraan om kittens vanaf zes weken te laten steriliseren in de asielen, de kwekerijen en de dierenwinkels, nog voor ze bij een baasje terechtkomen - van wie je nooit weet of hij de kost daarvan (50 à 100 euro) wil dragen.
Minder kans op kanker
Al wil Onkelinx alleen tot die drastische maatregel overgaan als de kittens niet lijden onder de vroege sterilisatie. Begin januari start daarover een wetenschappelijk onderzoek. "Als de resultaten gunstig blijken, zou sterilisatie kunnen worden aangemoedigd of verplicht vóór de katten worden verkocht of geadopteerd", antwoordde de minister op een vraag van Rita De Bont (VB).
Volgens dierenarts Jan Deleu, voorzitter van de Vlaamse Dierenartsenvereniging, levert dat alvast medisch geen problemen op: "Ik doe nu al sterilisaties vanaf acht weken op vraag van de dierenbescherming. In de Verenigde Staten wordt de ingreep op jonge leeftijd zelfs gepromoot, omdat de kattinnen daardoor minder kans maken op kanker aan de melkwegen dan na een sterilisatie op latere leeftijd. Toch vraag ik mij af of het probleem hierdoor opgelost wordt. Het aantal katjes dat aan de man wordt gebracht via kwekerijen, asielen en dierenwinkels is nog altijd een minderheid."
Elk jaar 11.000 POEZEN afgemaakt Onkelinx overweegt drastisch plan Eerst wordt nog onderzocht of de katjes er niet onder lijden.