Situatie De twee belangrijkste
gebieden voor de productie van konijnen zijn Europa en Azië. Italië is
de grootse producent in Europa en in Azië is dat China. Samen hebben
Italië en China in het jaar 2003 bijna 750 miljoen konijnen geslacht.![](http://www.beestjes.org/joomla15/images/stories/beestjes/konijn%20gewond.jpg) In Nederland wordt relatief vrij weinig
konijnenvlees geproduceerd. In 2006 waren er in Nederland 41.000
voedsters (fokkonijnen) en 283.000 vleeskonijnen op 141 bedrijven (2).
Zowel de vleeskonijnen als de voedsters worden gehuisvest in veel te
kleine draadgazen kooien. Konijnen zijn van nature groepsdieren maar
binnen de commerciële konijnenhouderij worden de voedsters alleen
gehuisvest. Door de draadgazen bodems van de kooien krijgen de voedsters
last van hun pootjes. De vleeskonijnen worden gehouden in groepen van
ca. 5 tot 35 konijnen. Zij kunnen niet huppelen en rennen in hun kooi
doordat het kooioppervlak te klein is en ze hiermee de andere konijnen
hinderen. Doordat de vleeskonijnen geslacht worden op een leeftijd van
11 á 12 weken, komen voetzoolaandoeningen bij hen niet voor.
Voetzoolaandoeningen komen pas voor na ongeveer 4 maanden. Door de
stress en verveling ten gevolge van de manier waarop deze dieren worden
gehuisvest, vertonen de konijnen vaak stereotype gedrag zoals
gaasbijten, kopschudden, kannibalisme, verhoogde agressie en
vervormingen van de ruggengraat. Sterfte In de commerciële
konijnenhouderij sterven veel dieren al voor de slacht. Ongeveer 22% van
de konijnen overlijdt door stress, ziektes en slechte verzorging
voordat zij naar het slachthuis gaan (4). Het uitvalspercentage is per
bedrijf verschillend en is afhankelijk van ziekterisicos en management.
Ziekten zijn een belangrijke bron van aantastingen in het welzijn van
de dieren. De voedsters worden zo intensief gebruikt voor het fokken dat
ze vaak na een jaar al uitgeput zijn. De vervanging van voedsters is
per jaar 100% à 120% (5). Regelgeving Anno 2006 zijn er
regels opgesteld voor het houden van voedsters en vleeskonijnen in
Nederland. Dit is een verordening van het Productschap Pluimvee en
Eieren (PPE) en het Productschap Vee en Vlees (PVV). De veranderingen
die in deze welzijnsverordening zijn vastgesteld, bevatten o.a. het
verplichtstellen van ruwvoer of afleidingsmateriaal, het verhogen van de
kooien zodat de konijnen zich kunnen oprichten, het aanbrengen van een
verhoogd plateau voor de voedsters waardoor zij zich kunnen afzonderen
van de jongen, het vergroten van het kooioppervlak en het vergroten van
de draaddikte van de draadgazen bodems. Alle commerciële
konijnenhouderijen moeten binnen 10 jaar na ingang van deze
welzijnsverordening (2016) aan deze regels voldoen. Nederland loopt
voorop in Europa met deze welzijnsverordening. Maar ondanks het feit dat
Nederland één van de weinige Europese landen is met wetgeving voor de
konijnenhouderij, gaat het hier om kooihuisvesting, wat schokkende
gevolgen heeft voor het welzijn van de konijnen. Op verzoek van het
ministerie van LNV heeft de sector in 2006 een aantal alternatieve
huisvestingssystemen ontworpen voor de voedsters. Deze systemen
combineren individuele huisvesting en groepshuisvesting. Hierin zitten
de voedsters vanaf het werpen tot een aantal dagen daarna individueel,
waarna ze door het verwijderen van de hokafscheiding in een groep komen. Sinds
1 maart 2003 kunnen konijnenhouders zich vrijwillig aanmelden voor IKB
Konijn. Dit is een garantiekeurmerk voor de kwaliteit, de herkomst en de
manier van produceren van bepaalde producten. Voorwaarde is dat zij de
administratie bijhouden van verschillende gegevens en voldoen aan de
Europese hygiënerichtlijnen. Minimaal één keer per jaar vindt er een
controle plaats door Inspectie en Dienstverlening Agrarische Sector
(INDAS) en/of door het Centrum voor Bedrijfsdiensten (CBD). VIER
VOETERS is van mening dat konijnen niet geschikt zijn om gehouden te
worden in kooien en eist daarom een verbod op het industrieel houden van
konijnen in kooien. VIER VOETERS steunt het houden van konijnen in
groepen en moedigt alternatieve systemen zoals vrije-uitloop en
biologische houderijen aan. Export Doordat er geen
konijnenslachterij meer in Nederland is, komt export van levende
konijnen regelmatig voor. Van verschillende bedrijven worden konijnen
verzameld in een vrachtwagen om naar slachterijen in voornamelijk België
en Frankrijk vervoerd te worden (2). Aangekomen op de slachterij worden
de dieren geëlektrocuteerd. Vervolgens worden zij met hun achterpoot
aan een spies gehangen waarna de halsslagader doorgesneden wordt om het
dier te laten leegbloeden. Uit onderzoek van GAIA blijkt dat er veel
konijnen zijn die nog spartelen wanneer ze met hun achterpoot aan een
spies ondersteboven hangen. Ook noemen zij het spartelen van konijnen
tot 15 seconden na het doorsnijden van de keel. Bron Vier-voeters
nl
Op de foto of de bronvermelding
klikken voor video
Wat u kunt doen *
Koop geen konijnenvlees. Supermarkten en restaurants maskeren expres de
herkomst en de huisvesting van het vlees. Er is geen andere manier om
vlees van konijnen uit kooihuisvesting te vermijden. * Spreek met
vrienden en familie over dit verborgen leed en klaag bij uw supermarkt
over het aangeboden konijnenvlees. * Volg de VIER VOETERS campagne
tegen het vetmesten van konijnen en steun ons protest. Wist u dat
.
* Konijnen in het wild diepe tunnels en holen graven in de grond? Zij
kunnen zichzelf verstoppen in dit complex van tunnels en krijgen daar
hun jongen. Het is belangrijk voor hen om een hol te hebben aangezien
jonge konijnen naakt en blind geboren worden. * Konijnen erg sociale
dieren zijn? Sociale contacten zoals graven, eten, rusten en
vachtverzorging nemen een groot gedeelte van de dag in beslag. *
Konijnen elkaar waarschuwen als zij in gevaar zijn? Als een konijn in
gevaar is stampt het met de achterpoten op de grond en dit geluid
waarschuwt andere konijnen in de groep.
Bij navraag gaat er in maart
een grote actie van start
Bron 4
photen nl
|