Over de zuidpunt van het eiland ligt een deken van pyroclastisch gesteente dat doet denken aan recente vulkaanuitbarstingen. Op deze gestolde lava zijn de laatste overgebleven zoutpannen van La Palma gebouwd. Het is een magische plek waar wit en zwart samenkomen. Dankzij het initiatief van de familie Hernandez Villalba is dit bedrijf, dat nog zout produceert op traditionele wijze, blijven bestaan. Fernando Hernandez kreeg in 1967 het moedige idee om samen met meester zoutmaker Don Louis Rodriguez zout te produceren voor de lokale markt. Zij moesten wachten tot een jaar na de uitbarsting van de Teneguia voor hun eerste zoutoogst. Sindsdien zijn de zoutvelden dankzij de participatie van een UNESCO programma uitgebreid tot 35.000 m2 met een jaarlijkse omzet van 5000 ton zout.
In 1994 zijn de zoutpannen van Fuencaliente (een stuk land met een oppervlakte van 7 hectare) uitgeroepen tot een gebied van wetenschappelijk belang. Een van de redenen daarvoor is dat het een van de weinige open wateren is op La Palma en het daardoor een aantrekkingskracht heeft op migerende vogels. Daardoor kan men in de herfst plevieren, bonte en gewone strandlopers observeren en zelfs af en toe een groepje verloren gevlogen flamingo's. Toen ik daar was heb ik geen vogels gezien, buiten een paar zeemeeuwen. Ik zal eens moeten teruggaan in de herfst in gezelschap van een vogelfluisteraar om de verschillende soorten trekkende waadvogels, die met hun lange snavels en poten de bodem beroeren op zoek naar voedsel, te kunnen fotogrageren ;-)
Het zoutwinningscomplex is tegenwoordig een belangrijke atractie voor bezoekers van het eiland. De witte kegels zout, beschenen door de zon op een achtergrond van zwarte lava zijn een uitdaging voor menig fotograaf.
|