Op het einde van de vrije wandeling rond de zoutpannen, waar zeer goed staat aangegeven waar men wel en niet mag lopen, komt men terecht bij de kleine werkplaats waar het vers gewonnen zeezout wordt verpakt. De zoutoogst vindt plaats tussen mei en november. Vóór de eerste herfstregens moet het zout worden opgeslagen. Men gebruikt daarvoor kruiwagens en schoppen met grote voorzichtigheid om de structuur van de zoutpannen niet te beschadigen. Dan begint het proces van malen (alleen voor fijn zout) en drogen om dan te verpakken vrij van andere chemische additieven. De waardevolle minerale eigenschappen van dit puur natuurlijk zout blijven bewaard.
Flor de Sal - bloem van zout. Op warme zomerdagen tijdens de schemering wordt dit "Flor de Sal" met de hand geoogst. De zoutwinners schrapen alleen de bovenste laag van het zout. Het is belangrijk dat dit oogsten snel gebeurt vóór dat het zout wordt afgebroken en begint te verminderen of zinkt naar de bodem van de zoutpan. Doordat het een ambachtelijke tijdrovende bezigheid is, is Flor de Sal een relatief schaars voedingsmiddel en een van de duurdere zouten. De bloem van zout wordt in de kleine werkplaats verkocht aan de bezoekers van de zoutpannen. Het kweken van "Flor de Sal" is het resultaat van een lang maar natuurlijk proces. Kristallisatie vindt alleen plaats met optimale omstandigheden van veel zon,een kleine hoeveelheid vochtig- heid en een lichte bries.
Gebruik in de keuken. Door de geringe grootte van de kristallen lost het flor de sal sneller op. Daarom wordt dit zout het beste gebruikt als finishing touch door een beetje te sprenkelen over het eten vlak voor het opdienen. De zoutkristallen zijn onregelmatig van vorm en grootte zodat zij met verschillende snelheden oplossen in de mond.
Flor de Sal op een bed van zeeglas
|