De huidige Canarische dwergbanaan is rond 1900 uit het toenmalige Frans Indochina over- gebracht naar de archipel. Men noemt ze de Cavendishii of Cavendish-banaan en ze is lekkerder sappiger en smakelijker dan de in Noord-Europa geïmporteerde langere "Goldfinger" banaan die duidelijk meer een appel of rapensmaak heeft. De bananenteelt op La Palma is gericht op de export naar het vaste land van Spanje maar heeft moeite om verder door te dringen naar het noorden van Europa. Af en toe kan men daar wel een Canarisch banaantje op de kop tikken in een delicatessen winkel. De concurentie met de grotere, aan de buitenkant mooiere en goedkopere Amerikaanse banaan is te groot. Een tijdje geleden ontmoette ik iemand die mij vertelde: " Mijn kinderen lusten jullie banaantjes niet, ze zijn gewend aan de raapsmaak van onze Chiquitas en vinden de smaak van de Canarische banaantjes te sterk".
Ook dat nog ... Ooit zat ik eens in een vliegtuig met een Belgische minister van Agalev (de groenen) en zij vroeg me,: "Die sterke chemische smaak van jullie banaantjes, komt dat door het overdreven gebruik van pesticiden?"
En tenslotte ... Banaan is Arabisch voor "vinger".
|