In de Griekse mythologie waren de Argonauten vijftig helden die met Jason uitzeilden toen die op zoek gingen naar Gulden Vlies. De Grieken kenden ook het zeedier dat wij kennen als de Argonaut of Papiernautilus, een soort inktvis die eieren afzet in een witte flinterdunne schelp en waarbij het vrouwtje deze bebroedt. Hieruit ontstond een tweede mythe die tot vrij recente datum bleef bestaan, gebaseerd op de vorm van twee armen (tentakels) van het vrouwtje. De Argonaut is slechts een verre verwant van de zeekat: een verschil tussen beide is dat een zeekat tien armen heeft en de Argonaut acht. Bij de vrouwelijke Argonaut zijn twee van deze armen lepelvormig en men meende dat zij in haar schel zat als in een boot en deze afgeplatte tentakels omhoog stak om als zeil te dienen. Dit dacht de Griekse geleerde Aristoteles. Bovendien verklaarde hij dat de andere armen gebruikt werden als roeispanen. Tweeduizend jaar geleden was de Argonaut dus bekend als een sierlijke kleine zeevaarder die de zeeën bezeilde in een schelp.
De Argonauta is het enige nog levende geslacht uit de familie van de Argonautidea en bevat 11 soorten, waaronder deze papiernautilus. Gevonden op het strand van Tazacorte.
De schelpen van de papiernautilus zijn geen echte schelpen, maar papierachtige eikapsels waarin het vrouwtje haar eitjes legt. Ze zijn heel fragiel en het is maar zelden dat men op het strand een onbeschadigd exemplaar vindt.
|