Hey mannen! Wat zijn jullie aan 't doen? "Wij zijn deze luizen aan't verzamelen voor onze vrouwen". Verdienen jullie daar geld mee? "Ach nee, we doen dit vuile werkje om onze vrouwen goed gezind te houden, zij gebruiken de kleurstof om hun natuurzijde te verven. Dit is zuiver een hobby". Hebben jullie enig bezwaar dat ik foto's maak? "Ga gerust je gang man".
De geschiedenis herhaalt zich.
***
De introductie van de cochenille insect (het nieuwe goud) uit Mexico begon in 1825 en werden de eerste systematische experimenten van acclimatisatie gerealiseerd. Aanvankelijk ondersteunde de officiële instanties de cochenille-industrie met het oprichting van een handelsagentschap voor de overname van de totale productie van het insect voor de prijs van 30 reales per 46 kg. (omgerekend naar escudos en dan naar pesetas en vervolgens naar euro's zijn 30 reales +/- 5 eurocent).
Er is dus niets nieuws onder de zon. Telkens er een nieuwe munteenheid geïntroduceerd werd zijn ze in de korste keren veel minder waard dan de oude. Zo zullen er waarschijnlijk 10 nieuwe zeuro's nodig zijn om 1 oude te kopen. Spanje kent dit spel maar al te goed. De Spaanse peseta devalueerde maar liefst viermaal in niet minder dan 3 jaar tijd. In september 1992 met 5 %, twee maanden later op 22 november nog eens 6 %. Daarna volgde weer een devaluatie met 8 % in mei 1993 en tenslotte op 6 maart 1995 met nog eens 7 %. Het succes van de handel in het rode goud in de zestiger jaren van de 19de eeuw werd omschreven als een stadium van productieve koorts. Het keerpunt kwam echter snel. Door toedoen van de Frans-Pruisische oorlog, de opeenstapeling van de voorraden op de Europese markten en de ontwikkeling van het chemische verf proces, aangekondigd op de wereld- tentoonstelling van 1862 in Londen, brachten een progressieve daling van de prijs van de cochenille kleurstof met zich mee. Dit leidde tot een kolossale sociaal economische crisis op de eilanden en voor La Palma in het bijzonder. De gevolgen van deze ramp waren onder andere de ondergang van de kleine producenten, de toename van de werkloosheid, de daling van de salarissen en de intensivering van de emigratie naar Cuba en Venezuela. In deze context van voortdurende verslechtering was de schatplichtige druk op de volksklassen onhoudbaar en manifesteerde er een algemeen verzet om nog belasting te betalen. Waar heb ik dit tegenwoordig nog gehoord ...
|