Fragmenten, momenten, wat gaat het toch snel vijftig jaar zijn gevlogen, Dat weten jullie wel.
Fragmenten, momenten., dat zijn er al wat Vijftig jaar samen… dat doet me toch wat
Fragmenten, momenten, met lach en geween. Vijftig jaar … Daar kan je niet omheen
Die jaren tezamen zijn nog niet klaar, Fragmenten, momenten, komen en gaan. Beleef er nog velen En doe dat .. TE SAAM ! (Jubilarissen) Francine juli 2005
Ik was een gedroomd fotomodelletje voor nonkel Jean.
Mijn ma als jonge bruid.
°1931 +1986 Mijn ma, nooit oud, altijd in.
Zeven maal om de aarde te gaan, als het zou moeten op handen en voeten; zeven maal, om die éne te groeten die daar lachend te wachten zou staan. Zeven maal om de aarde te gaan. Zeven maal over de zeeën te gaan, schraal in de kleren, wat zou mij deren kon uit de dood ik die éne doen keren. Zeven maal over de zeeën te gaan - Zeven maal, om met zijn tweeën te staan. 'De gestorvene' van Ida Gerhardt
Je kende me wel,
maar wist niet wie ik was.
Je wist dat je hier woonde,
maar toch was je niet thuis.
Het verleden vult je gedachten
en heimwee maakt je triest,
maar ook een beetje boos.
Je zou liever zorgen voor…..
Maar je voelt je machteloos.
Ik zou willen zorgen voor….
Maar ‘k voel me machteloos
(Dementie) 1995 Francine
Ine, ons peuterpubertje
Zij is als een liedje, Dat luid klinkt en zacht. Ze is een melodietje , heel lief met veel kracht
De noten die dansen, bij haar op en neer. Hoogtes en laagtes, heen en weer.
Ze is als een vlinder, die vliegt in de wind. Ze is een echt raadsel , dat wonder dat kind.
Francine 24.05.2005
Ine 3 jaar
Lies & Sam maart 2005
Lies & Ine
Hierboven ben ik al 3 maandjes oud!
Ý Ik ben niet boos ik peuterpuber !
Ý Slaap als een reus, slaap als een roos, slaap als een reus van een roos, rozeke, zoetekoekedozeke, doe de deur dicht, van de doos ik slaap...... P.Van Ostaeyen
Ine en Lies oktober 2005
***
Voor de dag van morgen *** Wanneer ik morgen dood ga, vertel dan aan de bomen hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan de wind, die in de bomen klimt of uit de takken valt, hoeveel ik van je hield.
Vertel het aan een kind, dat jong genoeg is om het te begrijpen.
Vertel het aan een dier, misschien alleen door het aan te kijken,
Vertel het aan de huizen van steen vertel het aan de stad hoe lief ik je had.
Maar zeg het aan geen mens. Ze zouden niet geloven. Ze zouden niet willen geloven dat alleen maar een man alleen maar een vrouw dat een mens een mens zo lief had als ik jou.
Het rollen van de tekst stopt door er met je cursor op te gaan!
24-09-2007
is, maan, roos, vis
Het eerste woordje dat ik leerde lezen en schrijven zit in het diepste putje van mijn geheugen en ik kan er niet bij!
Is, maan, roos, vis, pet, zijn de eerste woordjes die onze Sam nu leerde en zo komen er alle dagen nieuwe bij.
Op 3 september stapte hij voor het eerst met zijn grote rode boekentas de grote school binnen. Rekenen vindt hij het allerleukst maar ook met elk nieuw aangeleerd woordje is hij blij, het echte lezen is niet ver meer af!
Ons Liesje gaat naar school ! Apetrots omdat het nu eindelijk zover was stapte ze de kleuterschool binnen. Al vlug nam ze daar het voortouw om de juf te helpen in ..het juf zijn.
Enkel de overmacht van de jongetjes in haar kleine klasje bezorgde haar een eerste probleempje ,een heuse identiteitcrisis! Thuis na de school ging ze als een echte jongen met gespreide beentjes voor het toilet staan en was ze zeer ernstig naar haar piemeltje aan het zoeken ! Wanneer ik haar zei dat zij als meisje toch geen piemeltje heeft, zette ze haar keel open en moesten we eens als 'meisjes' ondereen praten!
Op een feestje bij Franstalige familieleden kreeg onze hond veel aandacht van Simon, het vijfjarige neefje. Toen Luc hem grappend zei dat de hond hem niet verstond omdat Simon franstalig is,repliceerde de kleine gevat: "Jawel want ik spreek hondentaal en dat kan jij niet verstaan!"
ATV hield een wedstrijd waarin men zocht naar een nieuwe ode aan 't stad ,het schitterend gebrachte lied: Zot van A werd de welverdiende winnaar , een meezinger waar men vrolijk van wordt!
Zot van A
Guillaume Van der Stighelen/Martin Rijnink
Met dank aan Harry De Mey voor de slogan van 't Stad.
Als ik op de blauwe steen
Het water langs zie stromen
Denk ik nee er is geen een
die mij zo kan doen dromen
'k heb gelachen en geschreeuwd
'k heb gevloekt en 'k heb gezworen
in 't gezelschap van een meeuw
niet ver weg van awen toren
en ik dacht wat krijg ik na
'k wordt subiet sentimenteel
Dat groot bakkes toch van ma
'k krijg het amper uit mijn keel...
Ik zen zot van A
Ik zen Zot van A!
stapel stapel zot van A
Ik zen zot van A
Ik zen zot van A
stapel zot van A
Ik zen zot van A kroegen - kroegen!
Volgestopt me excentrieken -trieken!
Van A twee voetbalploegen - ploegen!
Die mekaar niet kunnen rieken- rieken!
Refr
Ik zen zot op A Miekes- Miekes!
En A Jannekes en A Joskes- Joskes!
En A Patjes en A Fikskes Fikskes!
A Martino?s en A smoskes smoskes!
Refr
Ik zen zot van A werkers werkers!
Die geweldig kunnen stoeffen - stoeffen!
En A modeontwaarpers-twaarpers!
En A schilders op hun sloeffen -sloeffen!
Refr.
En als het es niet goed ga
En g'hange't weer eens uit
Dan gaan ik naar die blauwe steen
En ik schreeuw het uit
Ik zen zot van A - Ik zen Zot van A! - stapel stapel zot van A
Ik zen zot van A - Ik zen zot van A - stapel zot van A
Lang niet geschreven wegens....... blogmoe, geen tijd of gewoon geen zin. De onderwerpen die liggen nog steeds voor het grijpen . Zeker met onze (nu nog drie) kleinkindjes. In november krijgen we er, tot onze grote vreugde , een kleinzoontje bij! De kinderuitspraken worden "wel" geregeld aangevuld. Die ontwapenende praatjes blijven mij verbazen en plezieren.
Onze oudste kleinzoon gaat in september naar de "grote" school, hij is nu geen kleutertje meer en de stoere taal is dus nooit veraf. De woorden koel en graaf horen steevast tot zijn steeds meer uitbreidende vocabulaire. En hij weet ook zo veel, zoniet alles. Toen ik hem vroeg of hij in september ook naar de muziekschool zal gaan,hij houdt erg van zingen, reageerde hij uit de hoogte:
" nee hoor, ik weet zo ook wel hoe je op een viool moet blazen!"
Nu er in deze uitzonderlijke zachte winter toch wat sneeuw voorspeld wordt denk ik terug aan de vroegere winters. De sneeuwmannen die we toen maakten stonden soms dagen te pronken terwijl de sneeuwpoppen nu amper de tijd krijgen om een hoed op te zetten.
Er waren winters dat de sneeuw dagenlang bleef liggen .
Op de lagere school konden we haast niet wachten tot de bel voor de speeltijd ging. Op de besneeuwde speelplaats wedijverden we om de langste en gladste glijbaan.
Heel gedisciplineerd stonden we in een rijtje onze beurt af te wachten om met een kleine aanloop enkele meters ver te glijden op de steeds gladder wordende ijsbaan.
Na de schooluren werden schaatsen bovengehaald en het glijden werd verder gezet op de dichtgevroren vijver achter de Sint Lucaskliniek.
Onze pa die er erg vroeg uit moest om de post te bedelen trok sokken over zijn schoeisel om niet onderuit te gaan op de gladde wegen. Er werd gesakkerd en gevloekt maar die sneeuwpret was onbetaalbaar en zoals nu blijkt misschien iets uit een (ver) verleden en niet meer te evenaren ?
De versiering is weer voor een jaartje opgeborgen, de boom kan herademen en staat nu van de emotie bekomen te glunderen in de tuin. Het gewone leven herpakt zich, de kindjes weer naar school en iedereen met een frisse kop weer aan het werk. Dat was vroeger wel iets minder, erg veel gewerkt werd er in het Antwerpse niet op deze verloren maandag . In de tijdtoen ze nog geen jaarlijksverlof hadden gingen dearbeiders op religieuze feesten, zoals Driekoningen (dan kreeg men vrij), flink uit de bol. Het loon dat bij velen op zondagavond werd uitbetaald, alsook de eindejaarspremie, werd op deze dag serieus verbrast. Zodanig dat men s maandag een te grote kater had om te kunnen werken . Een verloren maandag dus voor de patroons van de bedrijven. (Hoewel: omdat die patroons ook eigenaar waren van de cafés waar hun werknemers hun geld opdeden, viel dat verlies(?) reuze mee.) Om met hun praktisch lege beurs ook niet met een lege maag te zitten, struinden de mannen alle cafés en slagers af om toch maar iets te eten te hebben voor hun kroost. De slagers maakten van de nood een deugt en maakten, van de vleesresten na de eindejaarsfeesten, gehakt en verpakten ze in bladerdeeg wat goedkoop, lekker en vullend was en gaven die dan aan de arbeiders, zodat ze die dag dan toch nog iets te eten konden krijgen. Later werd deze gewoonte voor de zoetebekken aangevuld met appelbollen. De traditie wil dat men op deze dag, wanneer men in een Antwerpse café wat gaat drinken men er een worstenbroodje geserveerd krijgt. Of deze traditie nog in ere gehouden wordt is nog maar de vraag. Misschien toch maar beter recht naar huis want moeder heeft worstenbroodjes gebakken!
Ik moet net geen dertien geweest zijn toen ik op een sfeervol verlichte Meir vol bewondering naar de gezellige kerstdrukte keek. Al die grote" mensen gehaast en beladen met pakjes en zakjes vond ik erg imponerend . Ik keek mijn ogen uit en kon haast niet wachten om ook volwassen te zijn . Zelf was ik niet op geschenkenjacht maar mocht een nieuw kerststalletje gaan halen.
In de Grand Bazar had de Sint zijn plaatsje op de hoogste verdieping ingeruild voor glinsterende kerstversiering en daar vond ik dan ook tussen de kerstbomen,slingers en ballen, het bewuste stalletje.
Het werd in een bruin papier gewikkeld en met koordjes vastgemaakt . In de drukke winkelstraat voelde ik mij met mijn grote pak onder de arm een hele dame en begaf me met trots tussen de andere "madammen . Plots paste ik volledig in het kerstplaatje .
Dat simpele stalletje bevatte een flinke dosis kerstgevoel en terwijl de vriezeman ongenadigd in mijn neus beet hoorde ik zelfs engelen zingen.
Met de huidige temperaturenvind ik het moeilijk me in te leven in deze Sinterklaasperiode.
In onze tijd was het op 6 december bitter koud en soms dwarrelde er ook sneeuw.
De sint moest weer en wind trotserenen vooral rechtop blijven op de spekgladde wegen en daken. Op sommige plaatsen kreeg hij wel een borreltje tegen de kou maar of dat hielp om rechtop te blijven valt te betwijfelen!
Uit de schoorstenen kringelte rookpluimpjes en binnen rook het warm naar speculaas en manderijntjes.
Mooie warme beelden die voorgoed verdwenen, maar deze dag blijf ik de kilte voelen die me 20 jaar geleden overviel. (zie vorig Sinterklaasartikeltje een jaartje eerder op deze blog)
Al in het eerste of tweede leerjaar leerden we breien. Omdat we op een school zaten waar een donker blauwe uniform werd gedragen was onze eerste opdracht dan ook een donker blauwe sjaal breien. We kregen het handwerk mee naar huis en moesten dan een bepaald aantal centimeter breien. Het was een eentonig saai werkje en hoe ik ook aan het breiwerkje trok de centimetertjes schoten niet op. Tot ik de pech (lees chance) had om een steekje te laten vallen. Dat zelf herstellen lukte natuurlijk niet, dus methet werkje naar ons ma. Met grote ogen keek ik dan hoe mijncentimertjes slonken en mijn noeste arbeid teniet werd gedaan. Tot plots de breinaalden leken te veranderen in toverstokjes en ons ma in een toverfee want in een mum van tijd werd de blauwe wol al wat meer sjaal.
Later kreeg ik wat meer zin in breien en haakwerken en vind het nu zelfs rustgevend. Ik heb al heel wat wol zien veranderen maar aan een sjaal begin ik niet want dat blijf ik saai vinden. Ondertussen zijn mijn werkjes voor sinterklaas af en ben ik tevreden dat ik geen steken liet vallen.
Toen ik de voormalige tv presentatrice Terry Van Ginderen zag winkelen bedacht ik hoe hemelsbreed de kleuterprogrammas van toen verschilden methet huidige overaanbod zoals daar zijn Bumba, Teletubbies, Bob de Bouwer, Sprookjesboom, etc.
50 Jaar geleden was er voor de allerkleinste enkel: Klein Klein Kleutertje .
Dit programma in zwart en wit werd gepresenteerd door Tante Terry die geassisteerd werd door het pluche sprekende eekhoorntje :Kraakje.
Deze voormalige kleuterjuf vertelde, omringt door kleutertjes,lieflijke verhaaltjes al dan niet met een opvoedkundige ondertoon. Er werden liedjes gezongen die door tante Terrys gitaarspel begeleid werden.
Het programmaeindigde met het gekende liedje waarop een getekend jongensfiguurtje, dathet Kleine kleutertjevoorstelde, vermanend met zijn vingertje zwaaide .
Dat er ook een enorm verschil in het pedagogisch onderricht was bewijzen de liedjes .
Zo leerden we van kleine en grote soldaatjes, van de jager die haasjes doodschooten van kijvende moeders en vaders met losse handen.
Klein, klein kleuterke, wat doe je in mijn hof? Je plukt er al de bloemekens af en maakt het veel te grof.
Mamake die zal kijven, papake die zal slaan, klein, klein, kleuterke, laat al die bloemekens staan.
Onlangs vroeg ik mijn kleinzoontje om nog eens een mooie tekening voor me te maken. Om hem te stimuleren stelde ik voor om een bomma te tekenen, waarop hij heel onschuldig en heel (h)eerlijk vroeg: " een oude oma of één gelijk jij?". Glunderde ik geen klein beetje zeker!?
Toch niet erg veel zin in tekenen boomde hij verder en zei dat oud zijn zeker niet leuk is want dan gaat men dood . Ik antwoordde dat ik lang nog niet zou sterven,zeker niet voor hij een grote man zou zijn. Waarop hij dan weer,een tikkeltje bezorgt, vroeg : "en dan als ik dan een grote man ben....? " Tja en dan... 'k glunderde al wat minder.
Het stedelijk zwembad Veldstraat hoort haast tot ons cultureel erfgoed en wordt nu volledig opgekalefaterd . Maar ooitwas het voorons gewoon een zwembad waar we een hoop plezier maakten. Een tijd lang gingen we er elke zaterdagavond zwemmen, de zwemclub van de Post hield daar haar zwemstonden. Ik had het zwemmen al onder de knie maar mijn zus kreeg daar haar eerste lessen. Mijn eerste contact met een heus zwembad was jaren eerder geweest. Tanteke die goed zwom nam het op zich mij te leren zwemmen en nam mij mee naar het voormalige zwembad in de Lange Gasthuisstraat. Een uitstapje met de tram allemaal heel gezellig en het zwemmen in het vooruitzicht was best wel spannend. Tot dat ik in het zwembadniets vermoedend werd ingesnoerd in riemen die aan een touw in een katrol hingen. Ik plots vanuit het niets van de grond werd opgetild en bengelend aan een koord met een plons in het zwembad belandde waar ik een flinke borrel chloorwater binnenkreeg. Het verrassingseffect kon tellen ! Ik heb het daar als tegenoffensief flink op een gillen gezet zodat tanteke niets ander kon doen dan inpakken. Ik heb zo'n sterk vermoeden dat de tramrit huiswaarts niet meer zo gezellig was!
Toen mijn broer geboren werd had ons ma nog een zusje van 3 jaar oud, haar jongere broers waren toen 12 en 9 jaar.
Mijn broer had aan zijn jong tanteke een speelkameraadje, voor ons was ze eerder een poppenmoedertje .
Toen midden jaren '50 de Rock and Roll ontstond waren ons ma haar broers in hun puberteit en het leek daar net zoals in de serie happy days of de film Grease. Hetwaren de beginjaren van de Rock and Rollen het was er vaak Rock around the clock. Mijn nonkels met hun haar blinkend van de brillantine luisterden naar muziek van Fats Domino, Chuck Berry, Buddy Holly, Little Richard en Elvis . Tante hield meer van Cliff Richard en Paul Anka . In 1960 was de Twist van Chubby Checker "de" zomerhit en die danste ze als geen ander. Terwijl de ene nonkel met zijn eerste auto pronkte reed de andere op een echte Italiaanse Vespa. De hoeveelheid schoenen met naaldhakken van tante waren spectaculair en fascinerend . De scoubidou was er in daarmee vervaardigde ze allerlei prulletjes . De beukennootjes die we met haar in het park zochten gebruikte ze om armbandjes en halssnoeren te maken. Waarmee we dan net als met haar schoenen trots paradeerde.
De brillantine werd vervangen door haargel, de Vespa en de scoubidouzijn net als de kleren uit die tijd een steeds weerkerend modeverschijnsel .
Die tijd is gevlogen, enkel de muziek is gebleven al gebeurt het beluisteren nu zonder het krassende geluid eigen aan de bakelieten en later de vinyl platen! Met de paplepel ingegeven werd mijn broer in zijn puberjaren een echte Elvisfan en net als hem ontwikkelde ik een voorliefde voor soulmuziek.
Leuke kinderpraat(met naam en leeftijd) wordt in dank aanvaard! Ook je op-en aanmerkingen worden gretig gelezen.AAN GROTE AFBEELDINGEN HEB IK GEEN BOODSCHAP en zal ik verwijderen!
You' ll win every fight you fight, every game you play you can never lose, we will be by your side all the whay you'll win every fight you fight, every game you play on't you be afraid, you will win every fight every day
never give up, my friend if you don 't see the end if you don 't see the top,don 't stop we know we know you'll win every fight you fight, every,game you play you will reach the top, at the top, that's where you will stay
Francois, Jean,Louis
Fietstochtje rond 1935
STOP zeehondenmoord!
'k zou zo gere willen leve in ne wereld zonder haat zonder macht en zonder streven waar dat al van 't zelve gaat 'k zou zo gere wille leven in ne wereld zonder pijn waar dat iedereen al kan geve en dat geestig es te zijn
'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder geld da de nie van schrik moet beve veur ne oorlog en geweld 'kzou zo gere wille leven in ne wereld zonder doel waar gerekend wordt mee scheefkens geen bankiers en gene boel
'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder werk waar dat alles gaat al spelend dat de 't werke niet en merkt 'k zou zo gere wille leve in ne wereld zonder schrik hoe dat zou zijn 't es om 't even zeker beter, dat wete 'k ik
'k zou zo gere gelijk de bome staan mee wortels in de grond en mijn takke naar omhooge en geen woord in mijne mond 'k zou zo gere kunnen vliege gelijk ne vogel in de lucht zachtjes op de wolke wiege geen lawaai zelfs gene zucht
'k Zou zo gere 'k zou zo gere 'k zou van alles willen doen schone luchtkastele bouwe en tons slape tot de noen 'k zou zo vele wille geve veur ne wereld mee veel groen waar nog veugels kunne leve en mijn liedjes niet van doen
(Walter de Buck)
TEST OEWAIGE !
Zeddenenechte Antwaarpener?
kunde dees woorde inies oât spreke zonder te doddele ? probeert morris : akosterniondoeng