Bart De Wever op de keien
Welke epiteta kan je aan Bart De Wever toekennen na de eerste aflevering van 'Op de keien van de Wetstraat'?
Hij is eigen-zinnig. Hij bezit een zinnigheid die geldt voor hemzelf en zijn politieke geloofsgenoten, maar bij die grenzen houdt ze ongeveer op.
Hij denkt exclusief: hij is blij met zijn katholieke collegetijd en al wie over zijn katholieke opvoeding klaagt, 'zal nooit tot mijn vriendenkring behoren'.
Om maatje te zijn met Bart De Wever moet je geloven aan de verrijzenis, niet alleen van de Heer, maar ook van het graafschap Vlaanderen met annexatie van Limburg en delen van het historische hertogdom Brabant.
Hij is contradictorisch. Hij hoont al wie gelooft in de maakbaarheid van de samenleving - lees: 'de linkse kerk' - en tegelijk in 'volksverheffing'.
In theorie komt dat op hetzelfde neer, in de praktische verduidelijking van De Wever niet. Hij beoogt een verfijning van de publieke smaak, de strijd tegen de armoede of het streven naar een meer rechtvaardige samenleving houdt hem minder bezig, tenzij als het gaat om die vervloekte transfers naar Wallonië uiteraard.
En zonder twijfel is deze denker een oprecht getormenteerd man: het conflict tussen politieke strategie en menselijkheid snijdt in zijn ziel. Gelukkig heeft biechtvader Dedecker hem zijn zonden reeds vergeven, maar het lidteken blijft en schrijnt. Dit is geen ironie: de pijn staat op zijn gezicht te lezen, spreekt uit zijn lichaamstaal.
Uit zijn lichaamstaal spreekt nog meer: de onzekerheden van de fanaticus. De Wever is geen twijfelaar in de cartesiaanse zin van 'ik twijfel, ik denk dus ik ben' maar door zich vast te klampen aan een aantal idées fixes en door het demoniseren van zijn tegenstanders (vooral de linkse en de francofone) probeert hij zijn eigen twijfels te overwinnen.
Tenslotte: 'Op de keien van de Wetstraat' lijkt een beloftevol programma. Het bewijst zijn eigen noodzaak. Om tot zinvol stemgedrag te komen, is het geen overbodige luxe om politici wat beter te leren kennen als mens - buiten de verkiezingscampagnes en hun slogans.