Blauwe plekkenop een aardappel zijn stootplekken. Ze zijn niet schadelijk, wel vervelend omdat ze bij het koken zwart worden. Dus: bij voorkeur wegsnijden!
Groene plekken(ontstaan door het licht) bevatten solanine en dat is in hoge doseringen wel schadelijk. Dus: wegsnijden!
Rimpelige aardappelen? Laat ze een kwartiertje weken in ijskoud water.
Snel-klaar-aardappelen? Voeg een nootje boter bij het water, dat verhoogt het kookpunt.
Zoutloze aardappelen? Doe een blaadje laurier en/of een takje tijm in het kookwater voor extra
Niet alle voedingsmiddelen die we kopen, worden meteen bereid en gegeten.
Om de kwaliteit te behouden en voedselvergiftiging te voorkomen, speelt de correcte bewaring een belangrijke rol.
Tijdens de bewaring van voedingsmiddelen voor ze worden gebruikt, kunnen zowel de smaak en het uiterlijk als de geur en de voedingswaarde wijzigen. Soms wordt voedsel zelfs totaal ongeschikt voor consumptie. Goede bewaartechnieken en een juiste verwerking kunnen dit bederf helpen beperken.
Hoe ontstaat bederf?
De kwaliteit van voedsel kan aangetast worden door chemische processen, door micro organismen en ongedierte.
Chemische omzettingen zoals een verandering van geur, kleur of smaak kunt u helaas niet stopzetten. Voorbeelden hiervan zijn ranzige boter of bruin verkleurd fruit.
Wist U dat?
Dat bijna alle fruitsoorten tijdens het rijpen ethyleen afgeven? Appels, peren, perziken en bananen produceren veel van deze stof. Kiwi's, mango's en papaja's zijn er erg gevoelig voor: ze zullen snel rijpen... en bederven. Bewaar verschillende soorten rijpend fruit daarom apart.
Maar wil u bv. avocado's snel doen rijpen, steek ze dan samen met een rijpe banaan in een zak. Dan kunt u ze straks al opdienen.
Stop voedselvergiftiging
1 Bewaar bederfelijk voedsel altijd in de koelkast en stel deze in op 4" C.
Laat diepgevroren producten ontdooien in de koelkast of de microgolfoven, niet bij kamertemperatuur.
Tip
Rem de chemische veranderingen af met een verlaging van de temperatuur, het luchtdicht verpakken en/ of droog en donker bewaren.
- Micro-organismen zoals gisten, schimmels en bacteriën zijn aanwezig op onze handen, de tafel en het snijplankje, in het drinkwater... Ze worden pas gevaarlijk als ze massaal in levensmiddelen aanwezig zijn. Gevolg: een voedselvergiftiging, met tal van vervelende symptomen.
Om zich te kunnen vermenigvuldigen, hebben micro-organismen voedingsstoffen, een
geschikte temperatuur en vocht nodig. Sommige overleven zelfs zonder zuurstof, een vacuümverpakking biedt dus geen garantie. De meeste micro organismen gedijen het best bij een temperatuur tussen 15 en 40°C. De listeriabacterie vormt een uitzondering op deze regel: zij kan zich zelfs bij koelkasttemperatuur vermenigvuldigen.
Tip
Bacteriën gaan dood boven de 75°C. Maar sporen (dit zijn de kiemen waaruit een nieuwe bacterie ontstaat) worden pas vernietigd bij langdurige verhitting boven de 120°C. Dat kan alleen gebeuren in een hogedrukpan.
Ongedierte zoals insecten en knaagdieren laten hun uitwerpselen in voedingsmiddelen achter of brengen op andere manieren ziektes over.
Tip
Ruim gemorst voedsel meteen op en plaats een hor voor het keukenraam om insecten buiten te houden.
Hoe voorkomt u besmetting?
Vanzelfsprekend is het risico op besmetting van voedsel het grootst in de keuken. Voorzichtigheid is geboden! Wist u dat melkproducten een uur buiten de koelkast bewaren, hun houdbaarheid met ongeveer 1 dag verkort?
Wist u dat u vuile eieren het best schoonwrijft met een droog doekje? Eieren worden namelijk beschermd door hun schaal maar door ze te wassen of te koken, verdwijnt de beschermende laag. Door eieren met de punt naar beneden -en de luchtkamer naar boven- te bewaren, blijven ze langer goed.
Tips
Was uw handen vóór en na elk contact met voedsel. Zo voorkomt u dat de altijd aanwezige micro-organismen van het ene product naar het andere worden overgebracht, bijvoorbeeld van het vlees dat u net hebt gekruid naar de groenten die u gaat wassen.
Bewaar het voedsel in goede recipiënten of dek het af, ook in de koelkast.
Scheid rauwe producten altijd van bereid voedsel. Neem andere kommen, snijplankjes, bestek enz.
Gebruik telkens schoon keukenmateriaal. Ook het vaatdoekje en de afwasborstel kunnen belangrijke haarden van bacteriën zijn.
Was uw keukenmateriaal af in heet water met een afwasmiddel of in de vaatwasser.
Reinig de koelkast maandelijks met heet sodawater. Daarna naspoelen met zuiver, heet water.
De temperatuur in de koelkast is niet overal dezelfde. Stel deze zo in dat de temperatuur nergens boven de 7°C uitstijgt.
Niet afgekoeld eten in de koelkast plaatsen, doet de temperatuur stijgen!
Handige hulpmiddeltjes
In een oogopslag Rauw vlees bederft snel. Andere producten zijn dan weer zo lang houdbaar dat er geen uiterste consumptiedatum op vermeld staat. Toch doet u er goed aan eerst de pakken of dozen te gebruiken die u het langst in voorraad hebt. Hoe houdt u dat in het oog? Met de elektronische etiketteermachine p- Touch BB4 van Brother- kunt u in een handomdraai op elk product een datum
aanbrengen. Het toestel is vlot te gebruiken; het levert duidelijke en verzorgde etiketten af voor al uw voedingsmiddelen, vers of diepgevroren en in welke verpakking ook.
U hebt de keuze uit:
- een etiket met de opslag datum;
- een etiket met bewaardatum én afbeelding van het soort levensmiddel;
- een etiket met bewaardatum, levensmiddelenafbeelding én de uiterste houdbaarheidsdatum.
De etiketten zijn verkrijgbaar in twee breedtes en 5 kleuren en ze zijn bestand tegen koude, vocht en temperatuurschommelingen.
Koel en netjes Voor de bewaring in koelkast en diepvriezer heeft Tupperware twee reeksen bewaardozen met een extraatje ontwikkeld. Qua afmetingen zijn ze zo bedacht dat u elk plekje in uw koelkast of diepvries optimaal kunt benutten.
De Fridgesmart-doos bezit twee knopjes die u open of toe kunt doen om de luchttoevoer te regelen voor de bewaring van fruit en groenten. Champignons, wortelen en courgetten bewaart u met beide knopjes gesloten, bloemkool, venkel en prei hebben graag één knopje open, terwijl artisjokken, spruitjes en broccoli bv. graag wat meer lucht krijgen.