Inhoud blog
  • Zelf aardappelsalade maken
  • Welke saus bij welke soort pasta?
  • Welke bakvorm voor tatintaart?
  • Zoetzuur
  • Rijstvellen.
  • Zondigen kan ook gezond zijn!
  • Salie
  • Perfect op smaak (pasta)
  • Over kaasgebak
  • Over gelatine
  • Olijfolie beschermt de maag.
  • Oost-Indische kers.
  • Noten goed alternatief voor vlees
  • Is Hüttenkäse hetzelfde als kwark?
  • Al dente, per favore! (beetgaar)
  • Chorizo wat is dat?
  • Marjolein
  • Kent u deze al?
  • Kunnen appels in de diepvriezer?
  • Koken met geuze
  • Koken met Abdijbieren: tripel
  • Koken met donkere Abdijbieren
  • Koken met fruitbieren
  • Koken met witbier
  • Amandelkoffie
  • Koffie Alexander
  • Caffé latte freddo
  • Weense koffie
  • Kervel
  • Honing
  • Hoe maak ik knoflookolie
  • Courgette
  • De perfecte pizzadeeg
  • Lavas
  • Hoe maak ik tomatenjam?
  • Hoe geef ik smaak aan kweeperengelei en chutney?
  • Kersen
  • Kleine pimpernel.
  • Brioche
  • Bijzondere peulvruchten
  • Knoflook
  • Kiwano
  • Boordevol Vitamine
  • Chilipepers
  • Bladerdeeg
  • Hoe vers is een ei?
  • Guldenroede
  • Gemberwortel
  • Gebrande suiker: karamel
  • Gelatine
  • Engelwortel
  • Amandelen
  • Een pittige geschiedenis over koffie
  • Wat zijn artisjokken?
  • Rijst.
  • Asperges, een Vlaamse lekkernij
  • Goudbloem
  • Bernagie
  • Dille
  • Heemst.
  • Beetje uitleg over de mosselen
  • Kaneel heilzaam voor diabetes
  • Zuring
  • Citroen Melisse
  • Bonenkruid
  • Bieslook
  • Wat is lady finger?
  • Aardappelkeukengeheimen.
  • Goed bewaard.
  • De Bramen
  • Vleesbroodje of gehaktkoek.
  • Groene soep met fijne schijfjes rundvlees
  • Kip op Amerikaanse wijze
  • Gratin van witloof en 'hoorn des overvloeds"
  • Gevulde tomaten
  • Proficiat!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Keuken

    10-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelkeukengeheimen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Blauwe plekken op een aardappel zijn ‘stootplekken’.
    Ze zijn niet schadelijk, wel vervelend omdat ze bij het koken zwart worden.
    Dus: bij voorkeur wegsnijden!


    Groene plekken
    (ontstaan door het licht) bevatten solanine en
    dat is in hoge doseringen wel schadelijk. Dus: wegsnijden!


    Rimpelige
    aardappelen? Laat ze een kwartiertje weken in ijskoud water.


    Snel-klaar-aardappelen?
    Voeg een nootje boter bij het water, dat verhoogt het kookpunt.


    Zoutloze
    aardappelen? Doe een blaadje laurier en/of een takje tijm in het kookwater voor extra

    10-02-2007 om 20:17 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed bewaard.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niet alle voedingsmiddelen die we kopen, worden meteen bereid en gegeten.

    Om de kwaliteit te behouden en voedselvergiftiging te voorkomen, speelt de correcte bewaring een belangrijke rol.

    Tijdens de bewaring van voedingsmiddelen voor ze worden gebruikt, kunnen zowel de smaak en het uiterlijk als de geur en de voedingswaarde wijzigen. Soms wordt voedsel zelfs totaal ongeschikt voor consumptie. Goede bewaartechnieken en een juiste verwerking kunnen dit bederf helpen beperken.

    Hoe ontstaat bederf?

    De kwaliteit van voedsel kan aangetast worden door chemische processen, door micro organismen en ongedierte.

    Chemische omzettingen zoals een verandering van geur, kleur of smaak kunt u helaas niet stopzetten. Voorbeelden hiervan zijn ranzige boter of bruin verkleurd fruit.

    Wist U dat?

    Dat bijna alle fruitsoorten tijdens het rijpen ethyleen afgeven? Appels, peren, perziken en bananen produceren veel van deze stof. Kiwi's, mango's en papaja's zijn er erg gevoelig voor: ze zullen snel rijpen... en bederven. Bewaar verschillende soorten rijpend fruit daarom apart.

    Maar wil u bv. avocado's snel doen rijpen, steek ze dan samen met een rijpe banaan in een zak. Dan kunt u ze straks al opdienen.

    Stop voedselvergiftiging

    1 Bewaar bederfelijk voedsel altijd in de koelkast en stel deze in op 4" C.

     Laat diepgevroren producten ontdooien in de koelkast of de microgolfoven, niet bij kamertemperatuur.

    Tip

    Rem de chemische veranderingen af met een verlaging van de temperatuur, het luchtdicht verpakken en/ of droog en donker bewaren.

    - Micro-organismen zoals gisten, schimmels en bacteriën zijn aanwezig op onze handen, de tafel en het snijplankje, in het drinkwater... Ze worden pas gevaarlijk als ze massaal in levensmiddelen aanwezig zijn. Gevolg: een voedselvergiftiging, met tal van vervelende symptomen.

    Om zich te kunnen vermenigvuldigen, hebben micro-organismen voedingsstoffen, een

    geschikte temperatuur en vocht nodig. Sommige overleven zelfs zonder zuurstof, een vacuümverpakking biedt dus geen garantie. De meeste micro organismen gedijen het best bij een temperatuur tussen 15 en 40°C. De listeriabacterie vormt een uitzondering op deze regel: zij kan zich zelfs bij koelkasttemperatuur vermenigvuldigen.

    Tip

    Bacteriën gaan dood boven de 75°C. Maar sporen (dit zijn de kiemen waaruit een nieuwe bacterie ontstaat) worden pas vernietigd bij langdurige verhitting boven de 120°C. Dat kan alleen gebeuren in een hogedrukpan.

    Ongedierte zoals insecten en knaagdieren laten hun uitwerpselen in voedingsmiddelen achter of brengen op andere manieren ziektes over.

    Tip

    Ruim gemorst voedsel meteen op en plaats een hor voor het keukenraam om insecten buiten te houden.

    Hoe voorkomt u besmetting?

    Vanzelfsprekend is het risico op besmetting van voedsel het grootst in de keuken. Voorzichtigheid is geboden! Wist u dat melkproducten een uur buiten de koelkast bewaren, hun houdbaarheid met ongeveer 1 dag verkort?

    Wist u dat u vuile eieren het best schoonwrijft met een droog doekje? Eieren worden namelijk beschermd door hun schaal maar door ze te wassen of te koken, verdwijnt de beschermende laag. Door eieren met de punt naar beneden -en de luchtkamer naar boven- te bewaren, blijven ze langer goed.

    Tips

    Was uw handen vóór en na elk contact met voedsel. Zo voorkomt u dat de altijd aanwezige micro-organismen van het ene product naar het andere worden overgebracht, bijvoorbeeld van het vlees dat u net hebt gekruid naar de groenten die u gaat wassen.

    Bewaar het voedsel in goede recipiënten of dek het af, ook in de koelkast.

    Scheid rauwe producten altijd van bereid voedsel. Neem andere kommen, snijplankjes, bestek enz.

    Gebruik telkens schoon keukenmateriaal. Ook het vaatdoekje en de afwasborstel kunnen belangrijke haarden van bacteriën zijn.

    Was uw keukenmateriaal af in heet water met een afwasmiddel of in de vaatwasser.

    Reinig de koelkast maandelijks met heet sodawater. Daarna naspoelen met zuiver, heet water.

    De temperatuur in de koelkast is niet overal dezelfde. Stel deze zo in dat de temperatuur nergens boven de 7°C uitstijgt.

    Niet afgekoeld eten in de koelkast plaatsen, doet de temperatuur stijgen!

    Handige hulpmiddeltjes

    In een oogopslag Rauw vlees bederft snel. Andere producten zijn dan weer zo lang houdbaar dat er geen uiterste consumptiedatum op vermeld staat. Toch doet u er goed aan eerst de pakken of dozen te gebruiken die u het langst in voorraad hebt. Hoe houdt u dat in het oog? Met de elektronische etiketteermachine p- Touch BB4 van Brother- kunt u in een handomdraai op elk product een datum

    aanbrengen. Het toestel is vlot te gebruiken; het levert duidelijke en verzorgde etiketten af voor al uw voedingsmiddelen, vers of diepgevroren en in welke verpakking ook.

    U hebt de keuze uit:

    - een etiket met de opslag datum;

    - een etiket met bewaardatum én afbeelding van het soort levensmiddel;

    - een etiket met bewaardatum, levensmiddelenafbeelding én de uiterste houdbaarheidsdatum.

    De etiketten zijn verkrijgbaar in twee breedtes en 5 kleuren en ze zijn bestand tegen koude, vocht en temperatuurschommelingen.

    Koel en netjes Voor de bewaring in koelkast en diepvriezer heeft Tupperware twee reeksen bewaardozen met een extraatje ontwikkeld. Qua afmetingen zijn ze zo bedacht dat u elk plekje in uw koelkast of diepvries optimaal kunt benutten.

    De Fridgesmart-doos bezit twee knopjes die u open of toe kunt doen om de luchttoevoer te regelen voor de bewaring van fruit en groenten. Champignons, wortelen en courgetten bewaart u met beide knopjes gesloten, bloemkool, venkel en prei hebben graag één knopje open, terwijl artisjokken, spruitjes en broccoli bv. graag wat meer lucht krijgen.

    10-02-2007 om 20:13 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)



    Archief per week
  • 19/01-25/01 2009
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 24/09-30/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007

    Gastenboek
  • Zonnige groetjes
  • Nieuwjaarswensen 2012
  • Fijne Kerstdagen
  • Bezoekje
  • Bezoekje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!