Inhoud blog
  • Zelf aardappelsalade maken
  • Welke saus bij welke soort pasta?
  • Welke bakvorm voor tatintaart?
  • Zoetzuur
  • Rijstvellen.
  • Zondigen kan ook gezond zijn!
  • Salie
  • Perfect op smaak (pasta)
  • Over kaasgebak
  • Over gelatine
  • Olijfolie beschermt de maag.
  • Oost-Indische kers.
  • Noten goed alternatief voor vlees
  • Is Hüttenkäse hetzelfde als kwark?
  • Al dente, per favore! (beetgaar)
  • Chorizo wat is dat?
  • Marjolein
  • Kent u deze al?
  • Kunnen appels in de diepvriezer?
  • Koken met geuze
  • Koken met Abdijbieren: tripel
  • Koken met donkere Abdijbieren
  • Koken met fruitbieren
  • Koken met witbier
  • Amandelkoffie
  • Koffie Alexander
  • Caffé latte freddo
  • Weense koffie
  • Kervel
  • Honing
  • Hoe maak ik knoflookolie
  • Courgette
  • De perfecte pizzadeeg
  • Lavas
  • Hoe maak ik tomatenjam?
  • Hoe geef ik smaak aan kweeperengelei en chutney?
  • Kersen
  • Kleine pimpernel.
  • Brioche
  • Bijzondere peulvruchten
  • Knoflook
  • Kiwano
  • Boordevol Vitamine
  • Chilipepers
  • Bladerdeeg
  • Hoe vers is een ei?
  • Guldenroede
  • Gemberwortel
  • Gebrande suiker: karamel
  • Gelatine
  • Engelwortel
  • Amandelen
  • Een pittige geschiedenis over koffie
  • Wat zijn artisjokken?
  • Rijst.
  • Asperges, een Vlaamse lekkernij
  • Goudbloem
  • Bernagie
  • Dille
  • Heemst.
  • Beetje uitleg over de mosselen
  • Kaneel heilzaam voor diabetes
  • Zuring
  • Citroen Melisse
  • Bonenkruid
  • Bieslook
  • Wat is lady finger?
  • Aardappelkeukengeheimen.
  • Goed bewaard.
  • De Bramen
  • Vleesbroodje of gehaktkoek.
  • Groene soep met fijne schijfjes rundvlees
  • Kip op Amerikaanse wijze
  • Gratin van witloof en 'hoorn des overvloeds"
  • Gevulde tomaten
  • Proficiat!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Keuken

    02-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe maak ik tomatenjam?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik heb verschillende recepten, maar deze combinatie van tomaten, citrusfruit en specerijen, vind ik overheerlijk.

    Snij 3 kg tomaten (zonder pitjes of vellen) in stukken. Rooster in een droge pan 20 g specerijen (een mix van gelijke hoeveelheden korianderzaadjes, hele kruidnagel en foelie, steranijs, kaneel- en vanillestokjes). Doe de kruiden in een zakje bij de tomaten. Voeg er 1,3 kg geleisuiker 'extra fruit' en de geraspte schil van 1 sinaasappel en 1 citroen bij. Schep om en laat een nacht staan. Kook de volgen­de dag op, tot de jam de gewenste dikte heeft. Neem het kruiden­zakje weg. Verdeel over potten en sluit goed af.

    02-06-2007 om 20:51 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe geef ik smaak aan kweeperengelei en chutney?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kweeperengelei is op zich al heel lekker. Als u er nog meer smaak aan wilt geven, kook dan een gespleten vanillestokje mee of doe er het sap van een citroen of een limoentje bij. Voor kweeperenchutney gebruikt u het beste witte wijnazijn in gelijke hoeveelheid met fijne suiker. De chutney kunt u meer pit geven met een chilipepertje, een stukje verse gemberwortel en / of enkele teentjes knoflook.

    02-06-2007 om 20:34 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (1)
    29-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kersen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ze zijn niet alleen lekker, kersen zijn ook gezond! Kersen bevatten veel koolhydraten, calcium en vitamine C (10 mg per 100 g). En ook kinderen eten ze net zo graag als snoep. Dan is de keuze niet moeilijk, toch?

    Kersen bewaar je best in de groentelade van de koelkast. Liefst niet op elkaar gestouwd in een plastic zak maar uitgespreid op een bord of schoteltje. Zo voorkom je kneuzingen en voorkom je ook dat één rotte kers de andere kersen aansteekt. Maar, dit heerlijke fruit laat je toch geen dagen in de koelkast liggen?

    29-05-2007 om 20:41 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine pimpernel.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een gezonde geest in, een gezond lichaam, dat is wat deze kleine pimpernel voor jou in petto heeft. Pimpernel heeft inderdaad van oudsher de reputatie een typisch kruid te zijn voor de geest en het verstand.
    En wie wil er nu niet gelukkig én slim zijn?
    Dit kruid biedt je een brede waaier aan medicinale eigenschappen en is ook gewoon heel lekker.
    Kleine pimpernel is zo één van die ouderwetse kruiden waar onze voorhouders regelmatig beroep op deden om allerlei kwaaltjes te genezen.
    Het kruid bevat als actieve stoffen onder meer saponine, looistoffen en flavon.
    We weten dat het kruid vroeger regelmatig werd ingezet om bloedingen te stoppen.
    Het is dan ook een licht wondhelend middel en geneest eveneens inwendige wonden en bloedingen. Maak hiervoor een medicinale thee van kleine-pimpernelwortels door één theelepel van de versnipperde wortel tien minuten te laten koken in 20 cl water.
    Zoet met wat honing. Drink dit gezeefde afkooksel ook in geval van diarree, het verzacht de klachten.
    Verder drijft kleine pimpernel vocht af en is het aangewezen bij blaas- en nierproblemen.
    Het helpt tegen gasvorming en werkt stimulerend voor de eetlust.
    Maag en darmen varen er dus goed bij.
    Pimpernel wordt in de homeopathie wel eens gebruikt in een tinctuur tegen heesheid en keelpijn.
    Niet alleen het lichaam maar ook (en wel vooral) de geest ondervindt een positieve invloed van kleine pimpernel.
    Vroeger gebruikten de studenten pimpernel om zware studieperioden zonder kleerscheuren door te komen.
    En als het niet baat... het schaadt zeker niet.

    Tip:
    Goed gemutst Heb je bezoek? Voeg wat pimpernelblaadjes bij de sla of in de wijn en heel het gezelschap is goed gemutst.

    28-05-2007 om 00:00 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (2)
    24-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brioche is een bijzonder bakproduct uit Frankrijk dat gemaakt wordt van gistdeeg.
    Het wordt ook wel apostel-, profeten- of zienerkoek genoemd.
    Niemand weet de verklaring van deze termen.
    De bereiding van het deeg vraagt grote vakkennis.
    Het deeg is zeer boterrijk.
    Grote brioches bestaan uit drie op elkaar gestapelde deegbollen van verschillende grootte die gebakken worden. Daarom wordt het ook wel 'torengebak' genoemd.

    24-05-2007 om 20:46 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijzondere peulvruchten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Peulvruchten zijn de rijp geoogste en gedroogde zaden van peulgewassen.
    De bekendste zijn erwten, bruine en witte bonen en kapucijners, maar er zijn ook bijzondere soorten zoals: rode nierbonen, linzen en kikkererwten.
    Rode nierbonen zijn niervormig en roodbruin van kleur.
    Na het koken hebben ze een zoete smaak.
    In het 'Wilde Westen' waren deze bonen zeer populair.
    Linzen worden veel gebruikt in de Indiase, Marokkaanse en Turkse keuken.
    Ze hebben een platte, discusachtige vorm en kunnen variëren in grootte en kleur.
    Kikkererwten lijken door hun onregelmatige vorm en lichtgeelbruine kleur op hazelnoten.
    Vooral in de Zuid-Europese en Aziatische keuken worden kikkererwten verwerkt in soepen en stoofschotels.

    19-05-2007 om 19:45 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Knoflook en nog veel meer

    De weldoende werking van knoflook is al sinds de Oudheid bekend. In onze tijd wordt knoflook vooral aangeprezen voor zijn weldoende invloed op de bloedvaten en daarmee op de gezondheid van het hart.
    Wil men daar echter werkelijk baat bij hebben, dan dient men dagelijks een flinke portie knoflook te gebruiken. En dat lusten wij niet. Daarenboven zit daar het bekende geurtje aan. En zo wordt kussen wel zonde. Knoflookpreparaten van de derde generatie bieden hier de oplossing. Het zijn echte knoflookbommen.
    Zonder geurtje. En met nog veel meer, zo o.m. Omega 3.

    Wetenschappelijk onderzoek

    De laatste decennia werd enorm veel wetenschappelijk onderzoek naar knoflook verricht. Meer dan duizend studies bewijzen' de werkzaamheid van het witte knolgewas en zijn heilzame invloed op hart en vaten. Wetenschappelijk staat o.m. vast.
    Knoflook houdt de vaten schoon en soepel, reinigt en verstevigt de slagaders. Het heeft daarenboven ontstekingwerende eigenschappen. Aldus gaat het arteriosclerose oftewel slagaderverkalking tegen.
    Knoflook voorkomt bloedverdikking en het gevaarlijke aan een klitten van de bloedplaatjes en daarmee ook trombose en embolie.
    Knoflook heeft een licht bloedverdunnend effect en gaat verhoogde bloeddruk tegen. En het is geweten dat dik bloed en hoge druk risicofactoren zijn.
    Knoflook hindert de opname van ongezond vet, vermindert de lichaamseigen aanmaak van ongunstige vetsubstanties en haalt ongezond vet uit de weefsels om het vervolgens op transport naar buiten te zetten. Het doet het totaal cholesterol en het ongunstige LDL aanzienlijk dalen en doet het gunstige HDL-cholesterol stijgen.
    Knoflook doet de verhoogde glucose (bloedsuiker-)spiegel dalen, een vaak over het hoofd gezien risico.

    Derde generatie

    Knoflook eten is dus gezond. Dat doet men in het Middellandse Zeegebied, maar dat lust men bij ons niet. Wil men echt van zijn gunstige werking genieten dan dient men er dagelijks tenminste twee-drie teentjes van te verorberen. En voor een gevoelige werking op hart en vaten zouden dat er tien-vijftien moeten zijn. Dat krijgt geen mens geslikt. Vandaar, dat werd overgeschakeld op tabletten en capsules.
    Nu zijn, wij aan de derde generatie knoflookpreparaten toe. Dank zij een nieuw Zwitsers maceratie procédé zitten de werkstoffen van een twaalftal teentjes- en niets:anders - in één enkele capsule geconcentreerd. Dank zij dit nieuw procédé hoeft men ook geen angst meer te hebben dat iemand het op een lopen zet als hij/zij aan uw adem voorbijkomt. Kussen is daarmee dus helemaal geen zonde (meer). . Kussen is daarmee dus helemaal geen zonde (meer).

    Van kop tot teen

    En doordat het dit nieuw maceratie procédé slechts de actieve bestanddelen uit de knoflook - allicine, alliïne en allinase worden gefilterd, blijft er in de;overigens niet te grote en makkelijk .te slikken capsules, nog voldoende plaats over om er een aantal andere, voor hart en vaten gunstige substanties bij te stoppen, Zo Omega 3, OPC’s uit druivenpitten, extract van maretak en meidoorn, coënzym Q 10 en natuurlijk vitamine E.
    Met dergelijke combinatie beschikt men over een breed,werkend middel voor hart en vaten, dat de circulatie van kop tot teen verzorgt, met tevens een gunstige invloed op"bloeddruk en cholesterol. .Een ideaal preventief middel dat ook in een cholesterolverlagend dieet past. En zoals gezegd: er zit geen geurtje aan vast.

    18-05-2007 om 20:19 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiwano
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De kiwano houdt het midden tussen een vrucht en een groente en behoort tot de familie van de komkommerachtigen, waartoe ook de komkommer, courgette, pompoen en meloen behoren. De kiwano komt van oorsprong uit de Kalahari-woestijn in tropisch Afrika. Aan het begin van de jaren '80 werd deze vruchtgroente vanuit Nieuw-Zeeland op de markt gebracht. De kiwano is geen familie van de kiwi, wel zijn ze allebei vanuit Nieuw-Zeeland geintroduceerd. De kiwano wordt in het buitenland ook wel gehoornde meloen genoemd.

    De decoratieve vruchtgroente ziet er dan ook uit als een ovale meloen met hoorntjes. De kiwano heeft een lengte van 10 tot 15 cm. en is oranje van kleur. Het groene, gelei-achtige vruchtvlees is verdeeld in vakjes. De vele pitjes zijn eetbaar.

    18-05-2007 om 20:10 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boordevol Vitamine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De clementine-mandarijn heeft in de negentiende eeuw zijn weg naar Europa gevonden.
    Hij levert 30 milligram vitamine C per 100 gram en is daarmee een waar vitaminebommetje.
    Bovendien zit deze mandarijn boordevol mineralen zoals calcium en magnesium.
    Nóg een goede eigenschap van de clementine: het is een mandarijntje waar bijna geen pitten in zitten.

    18-05-2007 om 19:58 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    17-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chilipepers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    • Chilipepers worden ook wel Spaanse pepers of kortweg pepers genoemd.
    • Ze zijn familie van de paprika, maar smaken veel scherper.
    • Chilipepers zijn er in allerlei soorten en maten.
    • Ze variëren in grootte van 1 tot 12 cm.
    • Ook de kleuren zijn zeer verschillend: geel, oranje, wit, bruin, rood en groen.
    • De oorsprong ligt in Zuid-Amerika.
    • Het scherpst zijn de onrijpe pepers, ook wel Cayennepeper genoemd.
    • Vooral de pitjes en de zaadlijsten zijn zeer scherp.
    • Daarom worden die meestal verwijderd.
    • Verse pepers moeten glanzen en stevig aanvoelen.
    • Vooral in Mexicaanse gerechten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van chilipepers.

    17-05-2007 om 18:47 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bladerdeeg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het zelf bereiden van bladerdeeg vraagt veel geduld.
    Toch is het niet echt moeilijk.
    De basisbestanddelen zijn bloem, water en vet.
    De fijne structuur van het deeg ontstaat doordat twee deegsoorten, een boterdeeg en een bloem water mengsel, samen verwerkt worden.
    De boter zorgt ervoor dat het deeg 'bladert'.
    Voor iedereen die geen zin of tijd heeft om zelf bladerdeeg te maken, is er ook diepvriesbladerdeeg van goede kwaliteit te koop.

    17-05-2007 om 18:40 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    12-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe vers is een ei?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eieren worden voor bewaring in de koelkast vaak uit het doosje genomen. Het probleem is echter dat je dan na een poosje niet meer weet hoe oud de eieren zijn. In de eierhandel wordt de versheid gecontroleerd door ze te lichten. Een ei is vers als het licht erdoor schijnt, de dooier niet duidelijk zichtbaar en niet beweeglijk is, en de luchtkamer nog klein is. Maar ook thuis kun je snel zien of een ei vers genoeg is voor consumptie.

    De drijfproef: in een kom met zout water blijft een vers ei plat op de bodem liggen. Hoe ouder het ei, des te meer de stompe kant naar boven komt. Is de luchtkamer reeds groot (na ongeveer 6 weken), dan kan het ei zelfs beginnen drijven.

    De breekproef: bij het breken zal een vers ei een bolronde, stevige dooier en veel stevig eiwit hebben dat weinig uitloopt.

    12-05-2007 om 20:41 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guldenroede
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Is je lichaam toe aan een interne grote schoonmaak? Dan is guldenroede of solidago precies wat je zoekt. Nieren en blaas krijgen door dit kruid een fikse spoeling, je bloed wordt gezuiverd en je lichaam ontgift. Guldenroede bevat onder meer looistoffen die maken dat een gekneusd vers blad een prima pleister op de wonde is. Wie geen verse solidago bij de hand heeft, kan ook een watje doordrenken met solidagotinctuur en dit op de wonde leggen. Maar nog meer dan een effectief wondkruid, is guldenroede bovenal het nierkruid bij uitstek. Met een guldenroedethee van jonge blaadjes en bloemhoofdjes kun je het urinezuur afdrijven en het bloed zuiveren. Maak deze thee door twee eetlepels fijngesneden kruid gedurende twee minuten te laten koken in één liter water. Daarna nog even laten rusten en vervolgens filteren. Denk er wel aan de nieren een rustpauze te gunnen en de solidagokuur regelmatig te onderbre­ken. Hou het op een kuur van maximum. drie weken. Als nierkruid heeft solidago ook een positief effect op reuma, jicht en artritis. Het helpt bij huidproblemen en is een uitstekend middel om pros­taatontsteking te voorkomen. Solidago blijkt eveneens ontstekingsremmend te werken op de slijmvliezen en is dus een aanrader bij bronchitis. .

    De bloemen van solidago worden drukbezocht door de bijen. De honing krijgt daardoor een sterk en aangenaam aroma en is bruin van kleur. Solidago is overigens een verfplant die vroeger frequent gebruikt werd om wol op een natuurlijke wijze een goudgeel kleur­tje te geven. Verse solidagoblaadjes en -bloempjes hebben een aangenaam kruidige smaak. Zelfs rauw is dit kruid in beperkte mate te genieten. De heil­zame werking op de nieren is dan het hoogst.

    Tips:
    Zweetbanden en -voelen: Bij over­matige transpiratie, drink solidagothee. De giftige stoffen zullen het lichaam verlaten via de urine en niet meer zoveel via de huid.

    Zo mooi, zo blond:
    Spoel je haar met het afkooksel van guldenroede voor een mooie keur en een gezonde glans.

    09-05-2007 om 18:58 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    05-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemberwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gember is een grillige wortel met een vrij indringende, wat citrusachtige smaak. Verse wortel wordt geschild en vervolgens in stukjes gesneden of geraspt. In de koelkast is het een paar weken houdbaar. Gedroogde gemberwortel smaakt sterker dan verse, een klein stukje is genoeg om een gerecht smaak te geven. Tot poeder vermalen gedroogde wortel (in strooibusjes) is dan weer zachter van smaak.

    05-05-2007 om 20:58 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    » Reageer (0)
    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebrande suiker: karamel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het woord karamel komt van het Spaanse caramelo dat suikerriet betekent. Karamel is gebrande suiker. Voor sauzen en kleurstof wordt suiker verhit tot +/- 145°C. Zo ontstaat een donkerbruine kleur. Voor het maken van stroop hoeft nu alleen nog maar heet water toegevoegd te worden. Vooral in nagerechten en zoete sauzen komt de moutachtige smaak van gebrande suiker goed tot zijn recht. Voor het maken van karamel snoepjes wordt gebrande suiker vermengd met room of melk Voor noga worden noten, stijfgeklopt eiwit en boter aan de gebrande suiker toegevoegd.

    28-04-2007 om 19:59 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    22-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelatine
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gelatine is een lijmstof verkregen door uitkoken van beenderen en visgraten. Gelatine heeft de eigenschap in warme vloeistof op te lossen en deze dan bij afkoeling tot gelei te doen stollen. Gelatine is reuk- en smaakloos en heeft zo goed als geen voedingswaarde.
    Opgeloste gelatine stijft niet als de temperatuur boven de 25°C. die wordt daarom in de tropen vaak vervangen door agaragar.

    Verschillen met agaragar: Gelatine stijft minder snel op, maar laat de vloeistof minder snel los dan agaragar. Gelatine heeft de neiging te zakken in de vloeistof.
    Gelatine is te koop als blad-gelatine en als poeder-gelatine. Beide tegenwoordig rood of wit. Blad gelatine moet kraken en mag bij oprollen niet breken en geen verhoornde randen hebben. Bewaren: op een koele droge plaats. Toepassing: Gelatine wordt gebruikt voor het binden van puddingen, bij het bereiden van gelei e.d.

    Werkwijze: Blad-gelatine voor het gebruik in koud water laten weken(of onder de kraan houden) uitknijpen en in de warme vloeistof oplossen. Gelatine nooit laten mee koken, dat geeft een onaangename smaak.

    Poeder-gelatine met een scheutje koud water overgieten en enige tijd wegzetten om het water te laten opzuigen. Vervolgens de poedergelatine net als de blad-gelatine in de voor het gerecht gebruikte vloeistof oplossen. In de geleidelijk afkoelende massa zal de gelatine langzamerhand weer vast worden en deze binden. In sommige gevallen zal echter tijdens het afkoelen het gerecht af en toe worden geroerd, o.a. bij gelatinepudding om het zakken van de gelatine te voorkomen.

     

    Grondverhouding voor gelatine

    De verhouding tussen de hoeveelheden gelatine en de diverse voor pudding gebruikte vloeistof kan slechts bij benadering worden bepaald. Van invloed zijn hierbij o.a. de temperatuur in de omgeving(zomer of winter, koelkast of kamertemperatuur enz.)en het tijdsverloop tussen bereiding en gebruik(enkele uren of een etmaal). Globaal echter kan worden gerekend per liter vloeistof.


    25 g gelatine in melk-

    20 g gelatine voor half melk, half koffieroom

    30 g gelatine voor karnemelk

    35 g gelatine voor vruchtensap

    30 g gelatine voor vruchtenmoes

    40 g gelatine voor water, wijn, likeur enz.

    10 g gelatine per 1/2 l slagroom, die stijfgeslagen zal ongeveer een liter worden


    Wordt voor het gerecht gebruik gemaakt van de bindkracht van meeverhitte eierdooiers, dan kan per eierdooier een gram gelatine minder worden gebruikt.
    Komt in het gerecht stijfgeklopt eiwit voor, dan moet per eiwit een gram gelatine meer worden gebruikt.

    22-04-2007 om 20:30 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    » Reageer (0)
    19-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Engelwortel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een 'hemels' kruid, die engelwortel. Met zo'n naam kan je ook niets naders dan goede eigenschappen bezitten. Eerst en vooral is angelica, zoals het plantje ook wordt genoemd, gezegend met een zeer typische en dankbare smaak. Zeker gekonfijt heeft het groen van deze plant zijn kunnen al bewezen. Bovendien zorgen de heilzame stoffen ervoor dat je maag alles probleemloos verteert.

    Geniet, maar zoals altijd met mate.

    Al van oudsher werden de gekonfijte stengels en wortels van de engelwortel aangeraden bij infecties, voornamelijk dan van de darmen en de maag. Vandaag beschouwt men angelica, dat tot de groep van de bitterkruiden behoort, als een typisch 'maagkruid'. Het stimuleert de spijsvertering, helpt bij buikpijn, krampen en voorkomt  winderigheid. Last van indigestie?

    Met een kopje angelicathee (20 gram gedroogde wortel op één liter water)  na elke maaltijd moet het weer beter gaan. Dit infuus doet het ook goed als eetlustopwekkend middel. Engelwortel stimuleert niet alleen de spijsvertering, ook de bloedcirculatie vaart er wel bij.

    Het verhelpt koude handen en voeten en wordt aangeraden bij bloedarmoede. Voor de rest werkt engelwortel urineafdrijvend, zweetopwekkend en bevordert het kruid de slijmafscheiding. In de volksgeneeskunde gebruikt men het kruid ook bij lichamelijke of psychische zwakte. Let op: engelwortel is mild stimulerend voor de baarmoeder. Hoge doses dus vermijden tijdens de zwagerschap. Ook geen engelwortel gebruiken bij diabetes.

     

    TIPS:

    Jong van geest en lichaam: wie zich nog lang jong van lichaam wil voelen, moet regelmatig engelwortel eten. Het geheim van Catherina de Medici.

    Pijnlijke maandstonden:  met engelwortel geraken vrouwen pijnloos de moeilijke dagen van de maand door.

    Gekonfijte engelwortel: zo maak je zelf gekonfijte engelwortel. Snij de verse stengel in stukjes, kook ze gaar en laat ze uitlekken. Doe de stukjes in suikersiroop (1/4 kg suiker op 1/4 liter water, 10 minuten koken) en laat ze 24 uur trekken. Giet af. Maak opnieuw suikerstroop en laat de engelwortelstukjes nog eens drie dagen rusten. Verwarm tot juist aan het kookpunt. Haal de stukjes uit de stroop, laat ze uitlekken en bestrooi ze met poedersuiker.

    Droog bewaren.

    19-04-2007 om 00:00 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amandelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Amandelen groeien het beste op de droge gronden in Spanje, Portugal en Italië.

    Maar ook de Verenigde Staten is een grote amandelleverancier.

    De amandel is familie van de perzik.

    Het zijn allebei steenvruchten.

    Het grote verschil tussen beide vruchten is dat om de pit van de perzik veel meer vruchtvlees zit dan bij de amandel.

    Als de amandelvrucht rijp is, springt het vruchtvlees open.

    Na het oogsten wordt de harde steenschaal die om de pit zit, verwijderd.

    Voor amandelspijs en marsepein wordt ook de bruine zaadhuid verwijderd.

    Er zijn tientallen soorten amandelen.

    De beste is de Spaanse tafelamandel.

    18-04-2007 om 00:00 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    16-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pittige geschiedenis over koffie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over koffie doen de wildste verhalen de ronde. Maar wat is de echte geschiedenis van het pittige drankje?

    Als we de overlevering mogen geloven, dan genas Gabriël de zieke profeet Mohammed met een zwart en heet brouwsel dat hij van

    Allah had meegekregen. Mohammed vond het daaropvolgende uur de kracht om veertig ruiters uit hun zadel te lichten en evenveel vrouwen te bevredigen. Het zal je maar overkomen.

    Deze anekdotische vertelling behoort tot het schier onuitputtelijke rijtje legendes over koffie. De geschiedschrijving vertelt een ander verhaal. De wieg van koffie stond vermoedelijk in de omgeving van het Afrikaanse Victoria meer, maar de eerste bronvermeldingen zijn Arabisch van oorsprong. Ze dateren uit de negende eeuwen beschrijven het gunstige effect van koffie op de spijsvertering en de bloedvaten. De moslims gebruikten koffie dan ook in eerste instantie als geneesmiddel maar lekker als het is, dronken ze het na verloop van tijd ook puur voor hun plezier.

    Vreemd genoeg evolueerde het koffieverbruik in Europa volgens hetzelfde stramien. "De eerste signalen over het bestaan van het zwarte drankje bereiken het Europese continent rond 1580", zegt Professor Eddy Stols. Stols doceert aan de Katholieke Universiteit Leuven onder andere het keuzevak Voedingsgeschiedenis, een lijvige cursus die nogal wat studenten weet te boeien. "Medici of botanici die in het zog van hun politieke broodheren naar de Turkse wereld gereisd waren," vertelt hij, "maken bij hun terugkeer enthousiast melding van een resem nieuwe producten, waaronder koffie. Ze beschrijven de plant en wijzen op haar geneeskundige krachten, zonder er een smaakoordeel aan te geven. Maar het volstaat om de nieuwsgierigheid op te wekken.

    In 1615 wordt dan de eerste lading ruwe koffie gelost in Venetië. Kooplui zien er een winstgevende handel in en andere havens zoals Marseille en Amsterdam weten vrij vlug een deel van de markt naar zich toe te trekken, waardoor het goedje zich zeer snel over het continent verspreidt. Toch moet het zeker tot in het midden van de achttiende eeuw in populariteit onderdoen voor andere exotische producten, zoals thee en chocolade. Koffie geniet zolang een vrij duur en elitair karakter. Koffiehuizen zijn vooral in trek bij mensen van een zekere stand. Ze zoeken er elkaars gezelschap op en converseren over literatuur en politiek. Bepaalde koffiehuizen krijgen daardoor niet alleen een intellectueel maar ook een oppositioneel karakter.

    De gewone man zou volgens sommige historici pas in de negentiende eeuw gevallen zijn voor het drankje. Dat lijkt me een weinig genuanceerde voorstelling van de feiten. Zeker in Italië, maar ook in Frankrijk trokken vrij vroeg marskramers rond met een immense koffiepot op hun rug. Ze verkochten het drankje tegen een zachte prijs aan geïnteresseerde voorbijgangers. Zo raakte het bakje troost al in de late achttiende eeuw in volkskringen verspreid.

    In de loop van de negentiende eeuw wordt koffie systematisch gepropageerd. Het wordt aangeprezen als een alternatief voor alcohol.

    Arbeiders hadden vroeger de gewoonte om wat sterke jenever naar het werk mee te nemen en dat zorgde voor heel wat arbeidsongevallen. Via de mijnen en de fabrieken raakte het ook bij de boerenbevolking bekend. Maar de echte doorbraak kwam er met de algemene verspreiding van de kachel. Vanaf dan is koffie niet meer uit de huiskamers weg te denken. "

    16-04-2007 om 20:50 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat zijn artisjokken?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Artisjokken zijn de enige bloemen die officieel tot de groenten gerekend worden.
    De artisjok is de nog niet ontloken bloem van een distelsoort.
    De groente heeft een zachte bodem die bezet is met bladschubben en 'hooi'.
    Dit hooi is het niet-eetbare deel.
    De schubben bestaan uit harde punten die afgeknipt worden.
    Het vlezige onderstuk kan worden uitgezogen.
    Het lekkerste deel van de artisjok is de bodem.
    In het begin van de zomer zijn ze vers verkrijgbaar.
    Artisjokken zijn daarnaast het hele jaar in blik te koop.

    16-04-2007 om 00:00 geschreven door Christiane

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)



    Archief per week
  • 19/01-25/01 2009
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 24/09-30/09 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007

    Gastenboek
  • Zonnige groetjes
  • Nieuwjaarswensen 2012
  • Fijne Kerstdagen
  • Bezoekje
  • Bezoekje

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!