Met kervel kun je nog zoveel meer dan alleen maar soep maken. Gebruik eens wat rauwe, fijngesneden, jonge kervelblaadjes bij je slaatjes, sausjes, eieren en nog zoveel andere gerechten. Niet alleen is dit heel lekker, het is zowel goed voor de eetlust als voor de stofwisseling.
Kervel werd al vroeg geprezen om zijn geneeskrachtige werking. Zo was het gewas in de Middeleeuwen in heel wat kloostertuinen terug te vinden. Toen gebruikte men kervel onder meer tegen steken in de zij en tegen wormen. Vroeger gaf men ook kervel (vooral dan roomse kervel) als sla aan bedrukte oudere mensen om hen weer wat levenslust te geven. Kervelthee is een oude remedie tegen oververmoeidheid, want kervel werkt opwekkend, stimuleert de eetlust en bevordert de stofwisseling. Kervel zuivert het bloed, zet aan tot zweten en drijft urine af. Wie last heeft van jicht, galstenen, waterzucht of geelzucht kan drie kopjes kervelthee per dag drinken. Gebruik het aftreksel in een kompres om wonden en huiduitslag te verzorgen. Van sap van kervel maak je tenslotte een gorgeldrank als je last hebt van keelpijn. Jonge moeders die borstvoeding geven, vermijden beter kervel want het werkt ook zogremmend.
|