Ze zijn er weer, en al langer dan vandaag! Vanaf mei tot augustus zijn ze actief. De processierupsen zijn bijna klaar om uit te breken als nachtvlinders. Je kan ze vinden op de stam en de takken van zomereiken. In gele, gazige zakjes plakken ze op dit moment als het ware aan de bast.
Bij het begin van de zomer veroorzaken ze bij aanraking rode vlekjes die hevig jeuken en zeer pijnlijk worden door het wrijven en krabben. Mensen met allergieën dubbel opgelet dus! Ze veroorzaken ook een aantasting van de eiken zelf, de bladeren vervormen en blijven kleiner dan normaal, bruine vlekken komen erop voor. Ze vreten de boom kaal, meestal 's nachts. In de bossen plaatst men duidelijke waarschuwingsborden.
Natuurlijk zijn deze rupsen ook in andere delen van ons land te vinden...Gelieve op te passen met kleine kinderen die dit fenomeen niet kennen en benieuwd zijn naar "rare" dingen in de natuur, ze vastnemen, op hun arm zetten enzovoort..
"Processierupsen verraden hun aanwezigheid door hun sociaal gedrag. Ze eten steeds ’s nachts in groep en vervellen in gemeenschappelijke spinsels. De processierupsen danken hun naam aan de gewoonte om "in processie" vanuit spinsels op stammen of dikke takken naar het gebladerte te trekken.De processierupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn getooid met lange haren. In mei komen ze tevoorschijn, tijdens het uitlopen van de eikenbladeren. Ze worden volwassen in juni. Vaak worden ze pas opgemerkt, als ze de bomen gedeeltelijk kaal hebben gevreten. Eikenbomen (vooral inlandse, soms ook Amerikaanse) genieten hun voorkeur. Bij gebrek aan voedsel nemen ze ook genoegen met de bladeren van andere boomsoorten. De rups verdwijnt met de verpopping. Vanaf dit ogenblik is het gevaar geweken. De volwassen nachtvlinder is onopvallend grijs. Hij verschijnt vanaf eind juli en kan tot eind augustus voorkomen."
Welke problemen geven de processierupsen nog?
Grote groepen processierupsen kunnen eikenbomen volledig kaal eten.Toch ondervinden gezonde bomen weinig hinder van een eenmalige vraat. Meestal krijgen de eikenbomen tijdens de zomer of het volgend jaar opnieuw bladeren omdat de rupsen de knoppen niet eten. Wie ooit in aanraking kwam met de processierups, zal zich waarschijnlijk de hevige jeukhinder nog wel herinneren. De lange haren, die de rupsen bij verstoring loslaten, kunnen bovendien in het lichaam tot ernstige ontstekingen of astmatische reacties leiden! Ze bevatten immers mierenzuur en zijn voorzien van een weerhaakje.
(Rode tekst overgenomen van Het Ministerie van Vlaamse Gemeenschap en Gezondheidszorg)
In Belgium and also in Holland we have to cope every year with procession caterpillars that eat the leaves of european oaks and other trees. Touching the hair of the caterpillar causes red pimples and the itch is nearly unbarable... At the moment they are turning into moths and are not dangerous anymore
17-07-2010 om 23:58
geschreven door sunny
Categorie:Dieren
|