Een foto van Charlie Gard, vrijgegeven door zijn familie.
Een foto van Charlie Gard, vrijgegeven door zijn familie. © AP

Ongeneeslijk zieke baby Charlie overleden

De Britse baby Charlie Gard, die leed aan een zeldzame spierziekte, is vrijdag overleden. Dat bevestigden zijn ouders tegenover de Britse krant The Guardian. Volgende week zou zijn eerste verjaardag zijn geweest.

Tijdens de 11 maanden die Charlie Gard in leven was, heeft de Britse baby een hoop losgemaakt. Er werd voor hem gedemonstreerd voor Buckingham Palace; de paus en Donald Trump mengden zich in het getouwtrek om het lot van het kindje.


Charlie had een zeldzame spierziekte, kon niet horen of zien en lag aan de beademing. Zijn ouders wilden hem naar de Verenigde Staten laten overvliegen voor een experimentele behandeling. Maar de artsen van het Londense Great Ormond-kinderziekenhuis zagen daar geen heil in; het zou de baby alleen maar meer lijden opleveren. Britse en Europese rechters waren het daarmee eens. Dit oordeel riep wereldwijd protest op.

Afgelopen maandag maakten de ouders bekend dat zij hun juridische strijd zouden staken. Het zou al te laat zijn om hun zoontje nog te helpen. 'Een Griekse tragedie', noemden zij hun ongelukkige situatie.

Lees meer over de zaak van Charlie Gard

Ouders Charlie akkoord met artsen: ziek baby zal overlijden in hospice
De ongeneeslijk zieke baby Charlie Gard zal zijn laatste dagen doorbrengen in een hospice. Hiermee hebben zijn ouders woensdagavond ingestemd, nadat de rechter had geëist dat er voor donderdagmiddag een overeenstemming met het ziekenhuis zou zijn bereikt. Aanvankelijk wilden de ouders dat Charlie bij hun thuis zou sterven.

Ouders baby Charlie geven juridische strijd op: het is 'te laat' voor behandeling in VS  
De ouders van de ongeneeslijk zieke baby Charlie Gard hebben de juridische strijd opgegeven. Het is, zo beweerden Chris Gard en Connie Yates, niet langer in het belang van hun 11 maanden oude zoontje om hem kunstmatig in leven te houden.

Wie beslist over leven en dood van baby Charlie Gard?
Artsen, rechters, ouders, zelfs de paus en Donald Trump mengen zich in de strijd over de ongeneeslijke zieke baby Gard. Is verdere behandeling gerechtvaardigd of zinloos?