God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Ik heb het geloof van mijn ouders meegekregen veel meer omdat we allerlei dingen gezien en meegemaakt hebben dan door de lessen die mijn vader mij gaf.
Kardinaal Godfried Danneels
Ik wens al mijn blogvrienden maar ook allen daarbuiten een gezengd, vredevol en vreugdevol KERSTFEEST!
De paus zei de gelovigen dat Kerstmis meer is dan de viering van de geboorte van Christus, tweeduizend jaar geleden. Met Kerstmis vieren wij een mysterie, dat de geschiedenis van de mensheid tot op heden blijft vorm geven. De paus riep gelovigen op om zoals de herders uit het kerstverhaal op zoek gingen naar Christus, zelf op zoek te gaan naar God en onze medemensen. De tijd die wij voor God vrijmaken en waarin wij naar onze medemensen toegaan is geen verloren tijd.
Voor wie niet graag dikke boeken leest over geloof en theologie, maar zich toch dagelijks wil laven tijdens een moment van bezinning, raad ik graag volgend boek aan. Het is van de hand van Kardinaal Godfried Danneels en het heeft de mooie ondertitel: "Een dagboek van wijsheid en geloof". Heet boek is inderdaaad opgevat als een dagboek waar je voor elke dag van het jaar een tekst vindt die aansluit bij het kerkelijk jaar. Misschien ook een tip voor eindejaar. Het boek kan ook elk jaar opnieuw gelezen worden. Leg het dus niet ver van je nachtkastje of misschien op je pc-tafel. Zelf heb ik het al meermaals cadeau gedaan.
VERTROUWEN. Het zijn korte overdenkingen voor elke dag, samengesteld uit het werk van de Belgische kardinaal Danneels.
Goede Vader, in deze advent worden wij ons weer meer bewust van alle vragen en verwachtingen in ons leven.
Wij willen proberen het antwoord op deze vragen niet zozeer te gaan zoeken in luxe, comfort en macht die toch niet blijvend zijn, maar bij God, die ons diepste geluk wil.
Help ons daarom meer tijd te maken voor stilte, bezinning en gebed. Doordring ons van uw blijde boodschap. Maak ons geestdriftig als de profeet Jesaja zodat wij onze medemensen nieuwe moed kunnen geven.
Kom ons te hulp want alleen zijn wij onmachtig. Vervul ons met een groter geloof en met uw Geest die ons in staat stelt uw komst voor te bereiden. Amen.
Gedurende de vier weken van Advent wachten en bidden we
voor de komende zegeningen van Kerstmis. Aan het einde van het wachten brengen
de engelen ons het goede nieuws van grote vreugde voor alle mensen, "Want
voor u is heden geboren in de stad van David een redder, welke is Christus de
Heer!". Kerstklokken luiden: Vreugde aan de wereld. Ja, en dit
goede nieuws van grote vreugde is voor alle mensen van goede wil. Maar hoe maak
ik deze vreugde mij eigen? Dit is een belangrijke vraag, want ook al heeft God
die vreugde aan de hele wereld verklaard, en hebben we een aanspraak op de
vreugde en vrede die de geboorte van de Heer brengt, toch zijn er nog velen
onder ons die zijn beroofd van deze vreugde. Nog velen onder ons weten niet
deze vreugde zich eigen te maken en die op hun eigen leven te leggen.
Om deze innerlijke vreugde en vrede te ervaren moeten we in de eerste plaats
Christus centraal stellen in ons leven. Een viering van Kerstmis zonder
Christus is zinloos. Christus, die leefde en stierf voor ons, moet onze focus
zijn en worden. Deze focus op Christus moet ons in staat stellen om onze handen
te reiken naar anderen in mededogen en liefde. Zo kunnen we, net als de engelen
met Kerstmis, de dragers van het Goede Nieuws laten weerklinken: 'Vreugde aan
de wereld'.
HAVANA (KerkNet/CNS) De Cubaanse katholieke Kerk roept een Mariajaar uit,
van 7 januari 2012 tot 6 januari 2013. Het jaar valt samen met het pausbezoek
aan Cuba. Het jaar moet de vreugde van het geloof versterken, de onderlinge
naastenliefde bevorderen en de christelijke wortels en de leer van Christus
opnieuw onder de aandacht brengen.
In 2012 wordt de vierhonderdste
verjaardag gevierd van de ontdekking van Nuestra Senora de la Caridad del
Cobre (de Madonna van Cobre), de nationale patrones van Cuba. Het Mariabeeldje
werd destijds in het water ontdekt aan de baai van Nipe. Daarna groeide het als
snel uit tot het populairste Mariabeeld van het land. Sinds augustus 2010 maakt
een kopie van het beeld - voor het eerst sinds de communistische machtsovername
- een rondreis door het land. Volgens de Cubaanse bisschoppen leidde dat
initiatief tot een heropleving van het geloof.
Heer Jezus, geef mij een hart, dat in eenvoud Uw woord kan ontvangen. Hou hoogmoed en eigenwaan ver van mij af, behoed me voor hooghartigheid. Maak mij open en ontvankelijk, en leid mij naar Uw Vader die zonder voorbehoud zijn zon liet schijnen over AL zijn mensenkinderen.
voor alles. Dit verlangt God van u in Christus Jezus.
Blus de Geest niet uit,
kleineer de profetische gaven niet,
keur alles, behoud het goede.
Houd u ver van alle soort kwaad.
De God van de vrede, moge Hij u heiligen, geheel en al; moge u volkomen, naar geest, ziel en lichaam, ongerept bewaard blijven tot de komst van onze Heer Jezus Christus.
Die u roept is getrouw: Hij zal zijn woord houden.
We vieren alweer een Mariaal feest op deze achtste december en meer bepaald het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen.Omdat Maria was uitverkoren de moeder van Jezus te worden, werd ze zonder erfzonde geboren, sterker nog: reeds vanaf het moment dat ze werd ontvangen in de schoot van haar moeder, is ze gevrijwaard gebleven van de zonde. Ze is dus onbevlekt ontvangen in de moederschoot. Zo gelooft de christenheid.
Ik ben een toren, zeven blokken op elkaar. Ik sta een beetje scheef. Ik heb al veel meegemaakt. Mensen kijken naar mij en zien alleen wat scheef staat. Een duwtje hier, een duwtje daar. Ze willen me rechtzetten. Maar ik zal nooit in het rijtje passen. Deze zeven blokken zijn alles wat ik heb. Deze scheve blokken is alles wat ik ben. Ik vraag jou: kijk naar mij, naar wie ik ben, kom dicht bij mij en laat me niet vallen.
Over enkele weken is het Kerstmis. We gaan elkaar weer schrijven of bellen of wensen toesturen van vrede en voorspoed. Dat is goed. Hoewel we leven in een benarde tijd. Lijken al onze wensen niet meer op bezweren van het vele verdriet dat in de harten is? Zijn we kinderen die elkaar moed inspreken in het donker? Er zijn steeds meer mensen die nuchter de vraag stellen waar dit op uitloopt. Want, zeggen ze, het is niet hier of daar een huis dat instort, het zijn de fundamenten die het begeven. Er is geen vrede en gerechtigheid, er is steeds minder zekerheid van bestaan, maar bovenal: er is zo weinig levensvreugde bij de mensen. Is er dan geen hoop meer, geen uitweg?Toch wel, want zelfs in de zwakste mens blijft een spoor van Gods genaade, van zijn scheppende hand. Elk mens, hoe ver hij ook mag verwijderd zijn, heeft heimwee naar God uit wie hij is geboren. Wellicht is dit juist een sterke tijd, één groot verlangen naar die éne échte zekerheid. Daarom vieren we telkens opnieuw Kerstmis.
Troost u, troost u, mijn volk: weldra komt uw heil: waarom wordt gij verteerd van smart? Waarom grijpt steeds weer nieuwe droefheid u aan? Ik zal u verlossen, wil niet vrezen: Ik ben immers de Heer, uw God, de Heilige, uw Verlosser.