God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Als je bidt, doe het niet om op te vallen. Doe dat in je binnenkamer. Doe de deur achter je dicht. Dat zou kunnen gezien worden als argument tegen het samen vieren en samen bidden. Maar dan begrijpen we het verkeerd. Laat je gebed echt zijn. Er zijn mensen die in een kerk altijd ernstig kijken. Lachen in een kerk is eigenlijk ongepast, vinden ze. Jullie kennen één van de hamvragen in “De Naam van de roos”. Heeft Christus gelachen? Want dat lijkt zo ongoddelijk. Ook in het middeleeuwse theater was het ruimte van het goddelijke statisch, onbewogen en onbeweeglijk. De ruimte van de duivel: daar werd gelachen en gek gedaan. Terwijl echt gebed bewogen moet zijn… en tot beweging moet aanzetten.
Als je een aalmoes geeft, moet je het niet overal uitbazuinen. Zelfs uw eigen linkerhand moet niet weten wat de rechterhand gegeven heeft, m.a.w. je moet er ook niet een beetje stiekem trots op zijn dat je al dan niet gul gegeven hebt.
Wat zal men wel niet van mij denken? Wat zullen de mensen zeggen? Het zijn gedachten die we allemaal wel eens hebben. Als je als student te goede punten haalt, ben je een blokbeest of een strever. Als je weer eens septemberzittijd hebt, kijken mensen vaak ook maar bedenkelijk. Als je een pull van vier jaar geleden uit de kast haalt, ben je echt niet meer trendy. Maar als je het nieuwste jasje met een luxe-labeltje draagt, vindt men je misschien wel een snob. Als je drie keer per jaar en tripje maakt, gooi je gewoon met geld. Maar als je zuinig leeft, noemt men je misschien wel gierig. En zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Lezen we niet in de krant dat de verkiezingscampagne die eraan komt vooral een partijtje persoonlijk moddergooien zal worden? Kortom: Er wordt in onze samenleving makkelijk en snel geoordeeld en veroordeeld. Dan komen dergelijke gedachten makkelijk bij ons op.
De veertigdagentijd roept ons op ons daar niets van aan te trekken. Je hoeft niets te doen voor het oog van de mensen. Je hoeft niets te laten voor het oog van de mensen. Het gaat tenslotte om jezelf in relatie met God. Jezus geeft drie duidelijke voorbeelden daarbij.
Wie tijdens een biechtviering, zeker als deze persoonlijk wordt uitgespoken, vindt soms maar stamelend de gepaste woorden. Wie zich echter helemaal opent voor God kan eenvoudig zeggen:
'Heer, heb medelijden met mij,
want ik ben maar een arm mens.'
Je kan dit ook thuis of in de wagen of waar dan ook als een mantra herhalen. God weet wel van je fouten en is bereid je verzoening te schenken.
De MARIA MONOLOOG met als titel “MIJMERINGEN VAN MARIA ” door Kristien De Raeymaecker uit Turnhout is een aangrijpende opvoering..
Gedurende 55 minuten kruipt Kristin De Raeymaecker in de huid vant de op jaren gekomen Maria die terugblikt op haar bewogen leven en zet een vrouw neer van vlees en bloed. Hoe voelde Maria zich als kind van een ouder echtpaar en als ongewenst zwanger meisje? Hoe beleefde ze haar tijd bij Elisabeth? Hoe ervoer ze de geboorte van haar baby? Hoe voedde ze haar kind .Hoe voelde op en wat ging er door haar heen toen ze onder zijn kruis stond? Stuk voor stuk heel menselijke vragen die vandaag voor velen van ons herkenbaar zijn. Dit optreden doet ons meeleven met “ de Moeder van Smarten”. Tijdens deze monoloog worden de mensen geraakt door het menselijke beeld dat zij van haar schetst. Ze herkennen zich in haar vragen en twijfels, haar angst en ontreddering, haar verwondering, haar dankbaarheid, haar vertrouwen – ondanks alles – en haar geloof. Dat is toch prachtig.
KAN JE O.A. ZIEN TE ROESELARE IN DE H.HARTKERK OP 13 FEBRUARI OM 14.30 U
Aswoensdag is de eerste dag van de 40-daagse vastenperiode voorafgaand aan Pasen. In die veertig dagen voor Pasen leven de mensen heel sober, er wordt alleen het hoogstnoodzakelijke gegeten. De vastentijd herinnert de katholieken aan een verhaal uit de bijbel waarin Jezus veertig dagen in de woestijn doorbracht zonder eten en drinken.
Om de ernst van het niet zomaar alles te kunnen eten en drinken te onderstrepen is er op Aswoensdag een kerkdienst in de katholieke kerk waarbij iedere kerkganger naar voren komt, en voor het altaar staand, van de priester een kruisje van as (verkoolde palmblaadjes) op het voorhoofd krijgt, met de woorden:
"Gij zijt gekomen uit as en tot as zult ge wederkeren"
VREES NIET, WEES NIET BANG. DEZE WOORDEN LEES JE ONTELBARE MALEN IN DE BIJBEL. HET WAS DE BOODSCHAP, TELKENS WEER VAN DE HEILIGE PAUS JOHANNES-PAULus II. HET WAREN DE WOORDEN DIE DON BOSCO TOT ZIJN VERDWAALDE JONGERERN SPRAK.
OOK heel mooi samenvallend met het feest dat wij vandaag vieren
MARIA LICHMIS
Vandaag vieren we het feest van de opdracht van Jezus in de tempel. Het is vandaag ook de dag van het godgewijde leven. Hij herinnert ons aan het belang voor de Kerk van hen die ingegaan zijn op de roeping om Jezus van nabij te volgen op de weg van de evangelische raden.
‘Wees altijd blij’, is een zin die we vaak van hem mochten horen. Hij had het in zijn leven niet gemakkelijk maar toch trachtte hij innerlijk opgewekt te blijven omdat hij wist dat hij er nooit alleen voor stond. Er was een liefdevolle God die hem leidde in al zijn dromen en plannen met zijn jongens. Hij voelde zich gedragen en kreeg op tijd en stond de genadekracht om vol te houden en zijn leven onvermoeibaar door te zetten, tot het einde toe.
Hij wilde dat zijn jongens ook blij waren, ondanks problemen en hindernissen. Het leven als christen is te waardevol om verdrietig te zijn. Hij wilde zo graag dat zijn jongens de helende kracht van Gods liefde in hun leven zouden ervaren. Don Bosco was voor hen een geschenk van God.
Goede God, in Jezus roept Gij alle mensen op tot bekering en tot geloof in uw Blijde Boodschap. Wij danken U voor het perspectief dat Gij ons biedt en vragen U: geef ons de kracht ons leven te heroriënteren en de weg te volgen die Jezus ons is voorgegaan. Gij hebt Saulus bij zijn naam geroepen en hij is de grote apostel Paulus geworden. Noem ook ons bij onze naam zodat wij vurige verkondigers worden van uw Boodschap en zo uw Rijk wat dichterbij brengen. Amen.
LATEN WIJ ZOALS PAULUS GODS GOEDE BOODSCHAP UITDRAGEN
Een jonge kerel droomde ervan zich in te zetten voor een betere wereld. Op een dag vroeg hij aan Frans van Sales: ... “Wat kan ik doen voor de vrede in de wereld?” Zegt Frans van Sales glimlachend: “Niet zo hard met de deuren slaan.”
Bruno Ferrero
Franciscus van Sales is de patroon van de Salesianen.