God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Barmhartige en liefdevolle Vader, vanaf U ons mensen hebt geschapen, bent U met ons bezig en houdt U ons vol liefde in uw hart. U bent immers oorsprong en doel van ons leven, fundament van ons bestaan. Wij danken U dat U ons leven draagt en koestert, dat wij er mogen zijn. Wij vragen u: maak ons vrij voor U, schep in ons stilte en ruimte temidden van het lawaai van alledag, zodat wij uw stem kunnen horen. De stem die ons roept tot een waarachtig leven in liefde geleefd. Amen.
Barmhartige God, ik heb spijt over al mijn zonden, omdat ik Uw straffen heb verdiend, maar vooral omdat ik U, mijn grootste Weldoener en het hoogste Goed, heb beledigd. Ik verfoei al mijn zonden en beloof met de hulp van Uw genade, mijn leven te beteren en niet meer te zondigen. Heer, wees mij, zondaar, genadig!
Niet alleen God is onzichtbaar. Soms moet een mens ook zoeken naar Maria.
Toen wij lang geleden ons huis kochten, groeide er een wingerd tegen de muur van ons stadstuintje. In de herfst kleurden de bladeren rood en vielen daarna af. Toen pas ontdekten we in een hoek een verweerd Mariabeeldje. We wisten niet goed wat we ermee aan moesten. Het was nog voordat retro hip werd en we wilden liever niet uitpakken met een stuk geloof dat in onze ogen eerder oubollig was. Dus lieten we de wingerd elk jaar weer zijn gang gaan.In de zomer was onze Maria onzichtbaar, maar ze was er wel.
Ze luisterde naar alle gesprekken die passeerden: de warmte en drukte van gezinsmaaltijden, de kwinkslagen als er vrienden op bezoek waren, de stille zorgen over de kinderen, de kleine ergernissen van het werk, de analyse van de meest uiteenlopende wereldproblemen. De idealen werden in de loop van de jaren wat kleiner, maar de hoop bleef taai.
En Maria bleef glimlachen.
In de loop der jaren leerde ik dat Maria op God lijkt. Ze is er altijd. We mogen haar vergeten, maar ze laat ons niet in de steek. Ze heeft alles gehoord, maar ze zet ons niet onder druk. Alleen af en toe vangen we een glimp van haar op. En misschien haalt ze dan het beste in ons naar boven.
De laatste jaren zie ik haar vaker dan vroeger.
Misschien wordt de wingerd oud, of ben ik het zelf?
Binnenkort ga ik vast met haar praten. Voor sommige onderdelen van je geloof heb je nu eenmaal een heel leven nodig.
Er zijn bomen en bomen. Aan de ene boom komen drie appels, maar aan een andere manden vol. Die laatste, dat is pas een boom. Daar heb je wat aan! Dat is een goede boom. Dat kun je zien aan zijn vruchten.
Er zijn mensen en mensen. Gelukkig zijn er ook goede mensen. Daar heb je wat aan! Misschien ben jij wel zo'n goede mens. Misschien zorg jij wel voor vrede om je heen. Misschien zorg jij voor mensen - dichtbij of ver weg - die niet voor zichzelf kunnen zorgen.
Maria is zij die een grot voor dieren weet om te vormen tot een thuis voor Jezus, met eenvoudige luiers en een overvloed aan tederheid.
Ze is de kleine dienstmaagd van de Vader die het van vreugde uitjubelt.
Zij is de vriendin die er steeds over waakt dat het in ons leven niet aan wijn ontbreekt, zij wiens hart werd doorboord met een lans, begrijpt alle leed.
Als moeder van allen is ze teken van hoop voor de volken die kreunen onder barensweeën in afwachting van de komst van de rechtvaardigheid.
Zij is de missionaris die dicht bij ons staat om ons in het leven te begeleiden en die ons hart opent voor het geloof in een moederlijke genegenheid.
Mei is in de Katholieke traditie de Mariamaand. Naast belangrijke dagen als Hemelvaart en Pinksteren staat Maria centraal in de kerk. Parochies besteden in de meimaand extra aandacht aan de devotie tot Maria. Het Mariabeeld krijgt vaak een plek op het altaar. Ook wordt Maria tijdens de vieringen geëerd door het bidden van het Weesgegroet. In veel plaatsen in het land worden de rozenkrans en het rozenhoedje gebeden en soms Mariaprocessies georganiseerd. Ook is mei de maand bij uitstek van bedevaarten naar bijvoorbeeld Lourdes, Kevelaer, Oostakker, Dadizele...
Vieringen meimaand 2017 MAANDAG 1 MEI: eucharistieviering om 6 u. - 7 u. - 8 u. - 9 u. - 10 u. - 11 u. - 16 u. - 18 u. Om 16 u.: Plechtige eucharistie bij de opening van de meimaand voorgegaan door Mgr. Lode Aerts. met koor Cantabile Dadizele
Weekend 6-7 mei: homilie door E.H. P. Hallein; president Groot-Seminarie Brugge Zaterdag om 16 u. opgeluisterd door Sint-Janskoor, Rollegem-Kapelle Zondag om 10 u. opgeluisterd door koor Jubilate De Tassche, Ardooie ZONDAG 7 mei: DIOCESANE GEBEDSNAMIDDAG OM ROEPINGEN om 16 u. met Mgr. Lode Aerts
Bekijk het volledig overzicht van 1 t.e.m. 7 mei: Meimaand 2017 week 1.pdf
Weekend 13-14 mei: homilie door E.H. A. Decock; ere-legeraalmoezenier. Zaterdag om 18 u. opgeluisterd door Kon. Fanfare Ridder-Janszonen Dadizele Zondag om 10 u. opgeluisterd door koor Fortissimo, Passendale Zaterdag 20 mei om 14.30 u.: zieken-eucharistie met gelegenheid tot ziekenzalving
Weekend 20-21 mei: homilie door E.H. W. Vangheluwe, leraar godsdienst Grenslandscholen, Menen Zaterdag om 16 u. opgeluisterd door kamerkoor Quadrofolia, Heule Zondag om 10 u. opgeluisterd door Sint-Eligiuskoor, Sint-Eloois-Winkel
24-25 mei: O. L. Heer Hemelvaart Alle vieringen zijn zoals in het weekend, met homilie door E.H. D. Decuypere; nationaal proost KSA en KLJ. Donderdag 25 mei om 10 u. opgeluisterd door zangkoor Blush ZONDAG 28 MEI: DAG VOOR HET LEVEN Om 9 u.: tocht voor het leven: vertrek aan het station Kortrijk Om 15.15 u.: aanbidding, geleid rozenkransgebed en biechtgelegenheid Om 16 u.: eucharistie in concelebratie met alle aanwezige priesters met bijzondere beden ter bescherming van het leven
Weekend 27-28 mei: homilie door E.H. A. Monstrey; pastoor Dadizele. Zondag om 10 u. opgeluisterd door Koninklijk Gregoriuskoor, Rumbeke Vrijdag 5 mei om 20 u.: bedevaartseucharistie Landelijke Gilde, K.V.L.V., KLJ en Groene Kring Vrijdag 12 mei om 19 u.: bedevaartseucharistie FEMMA-KWB West-Vlaanderen Vrijdag 12 - 19 - 26 mei: om 20.30 u. eucharistie gevolgd door KAARSPROCESSIE ELKE WEEKDAG: 15 u. - 16 u: STILLE AANBIDDING + ROZENKRANS in kapel van het Rosarium.
Genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van onze Heer Jezus Christus, die zichzelf gegeven heeft voor onze zonden om ons te bevrijden uit deze door het kwaad beheerste wereld. Dat is de wil van onze God en Vader. Hem komt de eer toe tot in alle eeuwigheid. Amen. --
Toen hij uit de boot stapte, zag hij een grote menigte en voelde medelijden met hen, omdat ze leken op schapen zonder herder, en hij onderwees hen langdurig.
Samen schreien doet goed. Samen de tranen de vrije loop laten geeft verlichting. Tranen schreien heeft altijd iets religieus, iets heiligs. Tranen zijn een gave, een Godsgeschenk in vreugdevolle en bittere uren. Zij komen uit de diepte van het hart en uit de hoogte als een genade van God. Soms denk ik dat er geen authentieker religieus gebeuren is dan daar waar samen tranen worden geschreid en ook weer worden uitgewist. Er is – zo denk ik – geen mens op aarde te vinden die nooit ‘ns tranen in z’n ogen heeft gehad, tranen van vreugde of tranen van verdriet.
Er zijn voor vele dingen en voor vele momenten geen kant en klare recepten. Soms moeten we de moed kunnen opbrengen om de tranen en de tijd, en ook O.L. Heer, kansen te geven.