God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
In zijn homilie in de eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek op het hoogfeest van Maria, Moeder van God (1 januari), noemde paus Franciscus moeders het beste medicijn tegen individualisme en egoïsme in de wereld. Een samenleving zonder moeders zou niet alleen een koude samenleving zijn, maar een samenleving die haar hart heeft verloren. Wij zijn een volk met een moeder, wij zijn geen wezen.
Tijdens zijn drie dagen durende reis naar Bulgarije en Macedonië legt paus Franciscus ongeveer 2.000 kilometer af, geeft hij 12 toespraken en heeft hij 14 ontmoetingen. Daarmee heeft hij een bijzonder druk en geconcentreerd programma. De aandacht gaat vooral uit naar het bezoek van 7 mei aan Skopje, de geboorteplaats van de Heilige Teresa van Calcutta.
* Maria is zij die een grot voor dieren weet om te vormen tot een thuis voor Jezus, met eenvoudige luiers en een overvloed aan tederheid.
* Ze is de kleine dienstmaagd van de Vader die het van vreugde uitjubelt.
* Zij is de vriendin die er steeds over waakt dat het in ons leven niet aan wijn ontbreekt, zij wiens hart werd doorboord met een lans, begrijpt alle leed.
* Als moeder van allen is ze teken van hoop voor de volken die kreunen onder barensweeën in afwachting van de komst van de rechtvaardigheid.
* Zij is de missionaris die dicht bij ons staat om ons in het leven te begeleiden en die ons hart opent voor het geloof in een moederlijke genegenheid.
Wij sloegen hem aan 't kruis. Zijn vingers grepen Wild om den spijker toen 'k den hamer hief - Maar hij zei zacht mijn naam en: 'Heb mij lief ' En 't groot geheim had ik voorgoed begrepen.
Ik wrong een lach weg dat mijn tanden knarsten, En werd een gek die bloed van liefde vroeg: Ik had hem lief - en sloeg en sloeg en sloeg Den spijker door zijn hand in 't hout dat barstte.
Nu, als een dwaas, een spijker door mijn hand, Trek ik een vis - zijn naam, zijn monogram - In ied'ren muur, in ied'ren balk of stam, Of in mijn borst of, hurkend, in het zand,
En antwoord als de mensen mij wat vragen: 'Hij heeft een spijker door mijn hand geslagen.'
De katholieke gelovigen vieren in de maand mei de Mariamaand. 31 dagen lang wordt de moeder van Jezus Christus vereerd in verschillende "Lourdesgrotten". Dat zijn kopieën van de grot in Lourdes in de Franse Pyreneeën waar Maria zou zijn verschenen aan het meisje Bernadette.
Traditiegetrouw is de maand mei toegewijd aan Maria. Kapelletjes en bedevaartsoorden worden dan extra versierd. Met de buurt of tijdens bedevaarten bidden gelovigen tot Maria. De tijd vóór de Mariale bedevaarten biedt de mooie kans om stil te staan bij de betekenis van Maria in ons leven. Dat kan zeker door eigen gebed en beschouwing. Voor een gebedsmoment in groep kan je gebruik maken van de Vijf mysteries van het Licht.
Des levens aanvang glinstert weer, geen gisteren en geen morgen meer, geen tijd meer en geen uren, geen grenzen en geen muren; en alle angst voorbij, verlost van schaduw en van schijn, wordt pijn en smart tot vreugd verheven!
Hoe kan het zo eenvoudig zijn! Hoe kan het leven Hemel zijn, met U, o kern van alle leven!
Nog tot komende vrijdag 26 april: tijdens iedere avondmis van 18h30, verering van de bloedrelikwie van 13 mei 1981 van de Heilige Paus Johannes-Paulus II.
Ik heb jullie liefgehad, zoals de Vader mij heeft liefgehad. Blijf in mijn liefde: je blijft in mijn liefde als je je aan mijn geboden houdt, zoals ik me ook aan de geboden van mijn Vader gehouden heb en in zijn liefde blijf.
Pasen is het belangrijkste feest van de Christenen. Op deze dag vieren en gedenken we het sterven en verrijzen van Jezus Christus. Met Pasen begint de paastijd, zeven weken lang wordt er lof aan de Heer gebracht met de woorden ‘halleluja’. Deze periode eindigt met Pinksteren, wanneer de Heilige Geest neerdaalt over de apostelen. Pasen betekent dat er altijd nieuw leven mogelijk is, “wie gelooft in de verrijzenis wordt nooit angstig voor het leven”.
Pasen toont ons dat Liefde sterker is dan de dood.
Stille Zaterdag is een dag van rust, rouw en gespannen afwachten. Dit is in navolging van de leerlingen die treuren om de dood van Jezus. Op deze dag rust het Lichaam van Jezus in het graf, dat wordt afgesloten met een grote steen. De liturgie van de dag toont aan hoe God in de geschiedenis de mensen heeft voorbereid op de komst van Jezus.
Jezus werd verraden door één van zijn goede vrienden Judas.
'Vriend, verraad je mij met een kus?'
Vervolgens werd Hij ondervraagd door de Joodse tempelpolitie en doorgestuurd naar de Romeinse gouverneur Pontius Pilatus om ter dood veroordeeld te worden. Deze geeft uiteindelijk toe aan het Joodse volk en laat Jezus kruisigen.
'Vader, in uw handen beveel Ik mijn geest'
Het ‘goede’ van Goede Vrijdag slaat op de overtuiging dat het leven niet eindigt met de dood. Op Goede Vrijdag gedenken we de passie van Jezus: de doorgang die Hij door Zijn lijden en sterven naar zijn verrijzenis heeft gemaakt.
Te midden het inferno straalt het Kruis. Een vlammenzee verwoest dit heilig huis. Wat overblijft: de plek waar het gebed de jaren door het lied heeft ingezet. Het Kruis wordt in de vlammenzee verlicht door rode tongen vuur. Mystiek gezicht. Het Klopt wat in dit Godshuis wordt geloofd: Gods Geest raakt door geen enk'le kracht gedoofd. Te midden het inferno blijft dit staan: het Kruis! Ik zie het met verwond'ring aan. Te midden van het woelen van de tijd is God toch steeds de een'ge Zekerheid. Te midden het inferno straalt het Kruis. Een vlammenzee verwoest dit heilig huis. Wat overblijft: dè Plek waar het gebed de jaren door het lied heeft ingezet.
Enorm getroffen door de brand van de Notre Dame in Parijs. Ik wil met velen bidden en wel het volgende gebed:
Toen hij voor het eerst naar Parijs kwam op 30 mei 1980, sprak Paus Johannes Paulus II dit gebed uit aan de voet van het standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Parijs:
Maagd Maria, in het hart van de stad We bidden voor deze hoofdstad. Jij, de Onbevlekte, houdt hen in de zuiverheid van het geloof! Maagd Maria, aan deze rand van de Seine, We bidden u voor het land van Frankrijk. Jij, moeder, onderwijs hen in de hoop! Maagd Maria, op deze hoge plaats van de christenheid, bidden wij voor alle volken op aarde. Jij, vol van genade, laat ze één zijn in liefde.
Een mens is niet zomaar een dingetje, iets bloots. Diep in dat dingetje verbergt zich iets groots. Er woont een wonder in, iets ongelooflijk machtigs. Een kind is meer dan alleen maar iets engelachtigs. Ik weet niet wat het is, maar ik maak me sterk: zo'n mensenkind is niet alleen maar mensenwerk.