God, ik zoek even contact met U. Wil je mij nabij zijn? Geef mij geloof en vertrouwen kracht en volharding zodat ik mij ten volle kan geven aan de opdracht die ik nu mag vervullen. Amen
Met twee vissen en vijf broden gaf Jezus meer dan 5000 mensen te eten, staat er in het Evangelie. Hoe vertaal je een eeuwenoude boodschap in een moderne krantenadvertentie?
Wie naar Maria kijkt, ziet de hele kerk. Maria's voorechten zijn niet van haar alleen: haar voorrechten zijn onze vooruitzichten, haar vreugde is onze hoop. Het wonder van haar 'tenhemelopneming' is een 'geheim' van onze verlossing. Maria is niet alleen tevreden en gelukkig om wat haar vandaag overkomt; haar vreugde is alleen maar volkomen omdat ze weet dat ook wij erbij betrokken zijn. Helaas, hoe groot is onze eigen betrokkenheid wanneer ik zien dat enkel een handvol mense dit Hoogfeest vierden tijdens de eucharistie; die vraag mag toch gesteld worden.
We horen het heel vaak en het komt ook vaak geloofwaardig over maar is het ook waar in de realiteit? Geven wij mensen een tweede kans of zijn het maar nobele woorden. We horen het meerdere keren in een preek na een Evangelielezing en Jezus maakte er zijn statement van; meer nog, hij ging aanliggen bij zondaars. Hij wilde allen een tweede kans geven, zelfs een derde. Wij bidden haast elke zondag in de eucharistie voor die mensen die een misstap begingen dat ze mensen in liefde mogen vinden die hen nieuwe kansen aanbieden en hen het kwade uit het verleden niet langer aanrekenen;
MAAR wat doe je wanneer een man met een strafblad,die een paar jaar vastzat, tegenover jou zit en zijn verhaal doet bij een kop koffie, er oprecht berouw over heeft, bewust is van zijn daden en nu de gevolgen ervan inziet maar nergens nog meer welkom is wanneer hij gaat solliciteren eens ze horen dat hij geen bewijs van goed gedrag kan voorleggen. Waar zijn dan deze mooie woorden, de mooie preken, de voorbeden? Toch heel ver weg van dit concrete leven, zeker indien betrokkene er alles aan doet om zelfs nu een andere te helpen; als je ziet dat die persoon echt kan en wil werken met zijn handen. Is het echt niet mogelijk dat mensen eens de tijd nemen om het profiel van die unieke persoon grondig door te lichten en er voor te zorgen dat dit strafblad wordt verwijderd? Hoe geloofwaardig zijn anders onze woorden nog en wat méér is, zo ontnemen we wel degelijk elk laatste beetje hoop.
Laat ons vandaag eens heel speciaal biiden voor hen die geen uitkomst meer zien. Amen.
Als je denkt: 'God vergeet mij, ik hoor hem niet, hij zegt mij niets, zeg dan tot Hem:'Heer, als jij bestaat, maak je bekend, spreek duidelijk.' Honderden mensen voor ons hebben dit tegen God gezegd. En hij heeft hun geantwoord. Christenen zijn niet per definitie betere mensen dan anderen, maar meestal wel dankbaardere mensen.
Hier is mijn dienaar, hem zal ik steunen, hij is mijn uitverkorene, in hem vind ik vreugde, ik heb hem met mijn geest vervuld. Hij zal alle volken het recht doen kennen. Hij schreeuwt niet, hij verheft zijn stem niet, hij roept niet luidkeels in het openbaar; het geknakte riet breekt hij niet af, de kwijnende vlam zal hij niet doven. Het recht zal hij zuiver doen kennen. Ongebroken en vol vuur zal hij het recht op aarde vestigen; de eilanden zien naar zijn onderricht uit. -- Jesaja 42:1-3
Toen ik deze uitspraak achterliet wist ik nog helemaal niet dat mijn eigen broer vandaag voor boomdokter zou spelen en verder mijn tuin zou bijsnoeien.
Ook al verschillen we op vele vlakken, dat is een waar Godsgeschenk!
Als een man goed doet, is God werkelijk overal en in hem en bij hem, op straat en onder de mensen, net zozeer in en kerk, in de woestijn .. of in totale afzondering. Hij heeft alleen God en denkt alleen God en alles en iedereen is niets dan God voor hem. Ook kan niemand hem verstoren, want hij zoekt naar niets anders dan naar God.
Dat was ook wat Paulus beleefde toen hij één werd met Christus.
Aansluitend bij gisteren hebben we misschien nog het meest van al DE STILTE nodig om te horen, te vernemen wat de Heer écht van ons verlangt. Klik de foto maar even open.
Soms overvallen ons dingen tijdens ons leven waar we de betenis niet echt van inzien. Al zit misschien een boodschap verborgen in wat ons overkomt, aan wat mij moeten doorstaan aan lijden, angst en pijn. Het is gewoon zo moeilijk de betekenis te zien die God ons laat zien. God verstopt zich nogal eens, blijkbaar omdat Hij graag wil dat de mens zonder meer op Hem vertrouwt, zoals Jezus tweeduizend jaar geleden tegen Thomas had gezegd:
"Gelukkig zijn jullie die niet zien en toch geloven."
"Roep hem desnoods van het kruis!". Het waren de woorden van een vriend-priester enkele jaren terug toen ik het even moeilijk had. Aan deze woorden moest ik terug denken nu we via het Evangelie van deze zondag eigenlijk beseffen dat we bijna niet meer durven te bidden.
Het evangelieverhaal is van dezelfde aard. Je krijgt 's avonds laat bezoek. Je hebt geen brood in huis. Je gaat naar je buurman. Je belt aan. Hij antwoordt niet. Er verschijnt een boze slaapmuts door het bovenraam. Je blijft bellen en op de deur kloppen. En tenslotte is je buurman het zo beu, dat hij openmaakt en je brood geeft voor je nachtelijke bezoekers.
Zo moeten we het Evangelie verstaan: dring aan te pas en te onpas, vraag wat op je hart ligt. Je krijgt in elk geval antwoord: Voedsel, Hoop en Sterkte en Ondersteuning.
Misschien hebben we wel verleerd hoe we écht moeten bidden omdat we te veel op onze woorden letten, onze taal hebben gezuiverd. En toch weet God wat we nodig hebben. Bid met aandrang, je bent veel meer waard dan een zwerm mussen ...
OOSTENRIJKS JOURNALIST STELT DON BOSCO VOOR ALS PATROONHEILIGE VAN DE VOETBALLERS
BRUSSEL (KerkNet/Zenit) In het zog van het WK Voetbal in Zuid-Afrika werd her en der geopperd dat de voetbalwereld behoefte heeft aan een patroonheilige. Albert Christian Sellner, een journalist van de Oostenrijkse krant Der Standard, kwam meteen met een kandidaat voor de pinnen: St.-Jan Bosco. Ook al verbood de wereldvoetbalbond FIFA in Zuid-Afrika met klem elk gebruik van religieuze symbolen en gebaren, toch moet het volgens Sellnerr elke voetballiefhebber zijn opgevallen hoeveel voetballers openlijk en op niet mis te verstane manieren voor hun geloofsovertuiging uitkwamen. Als schoolvoorbeeld haalde hij de Argentijnse bondscoach Diego Maradona aan, die meermaals werd gespot met een rozenkrans in de hand.
Het salesiaanse nieuwsagentschap pikte de suggestie van Sellner meteen op. Don Bosco, stichter van de salesiaanse familie, wordt wereldwijd geassocieerd met jeugd, vriendschap, artistieke aanleg en aandacht voor sport in al zijn facetten. Van Don Bosco is het alom bekend dat hij de straten van Turijn afschuimde naar hangjongeren en altijd op zoek was naar een gepaste manier om hen een doel en zin in het leven te geven. Hij maakte daarbij handig gebruik van al zijn persoonlijke talenten in sport en spel, onder meer voetbal. En met succes.
Ik ben er zeker van dat paus Benedictus XVI door het uitroepen van Don Bosco tot patroonheilige van de voetbalsport erin zou slagen van zich te laten spreken in de voetbalwereld, bevestigde Sellner.
Geliefde broeders en zusters, u weet van tevoren wat er gaat komen. Wees daarom op uw hoede en laat u niet meeslepen op de dwaalwegen van wettelozen. Laat uw standvastigheid niet varen, maar groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus. Hem komt de eer toe, nu en in eeuwigheid. Amen. -- 2 Petrus 3:17-18
Een leven zonder ernst maakt niet gelukkig, maar een leven zonder genieting is weinig feestelijk!
Een heerlijk evenwicht is dan wellicht de boodschap.
Laten we de Heer dankbaar zijn voor alles wat in Hem zijn oorsprong heeft: heerlijke goedheid, heerlijke waarheid en heerlijke schoonheid.
Laat het evangelie zuiver en klaar op je afkomen, zonder al te veel interpretaties. Zo kan het effect op je hebben. Maak het vijf minuten stil en laat de tekst in je doordringen, tot helderheid komen, zoals je vijf minuten in de zon zou gaan zitten. Dan zul je merken hoezeer het je leven kan veranderen. Zo ontwijk je ook het gevaar dat we ons anders in een geestelijke privétuin terugtrekken, zonder zichtbaar engagement in het concrete leven. We mogen zoals in het Evangelie Maria en Martha zijn.
Wie God zoekt, wordt niet wereldvreemd
De bisschop spoorde gelovigen aan tot een terugkeer naar het essentiële, naar God: Daarvoor dient de Kerk: om mensen te helpen in hun zoektocht naar God, om hen te helpen in Hem te geloven, naar Hem te luisteren, tot Hem te bidden en Hem lief te hebben. In dat alles wil ik uw herder zijn. Maar er is niet alleen het eerste gebod. Er is ook het tweede. Even essentieel. Wie God zoekt, wordt niet wereldvreemd. Je krijgt een nieuw hart en nieuwe ogen en je bemerkt je medemens, niet alleen je verwanten en vrienden, maar ook wie je niet kende, met wie je zogenaamd niets te maken hebt of die het niet verdient. Zoals de Samaritaan de naaste werd van hem die in handen van rovers was gevallen. Zoals God ons heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Wie God zoekt, krijgt ook een groot hart voor de mensen. De Kerk mag de diepe menselijkheid nooit uit het oog verliezen. Zij is er niet alleen om ons te leren God lief te hebben; ze is er ook om te leren mensen lief te hebben. Daarom mag ze nooit hooghartig zijn, zich niet hoger wanen dan de andere, maar meelevend en meevoelend, niet heersend maar dienend.