Vandaag is het de 13de december, feestdag van Sint-Lucia.
Wie was de Heilige Lucia?
De legende vertelt dat Lucia in de derde eeuw in Sicilië geboren werd. In 304 werd Lucia martelares in Syracuse op het eiland Sicilië, tijdens het bewind van keizer Diocletianus. Deze keizer vervolgde christenen. Lucia werd terechtgesteld voor haar geloof, nadat ze haar verloving met een man, die het veelgodendom van de Romeinse staat volgde, opgaf voor haar christelijke roeping. Het zwaard van haar terechtstelling wordt regelmatig afgebeeld in de kerkelijke beelden of beeltenissen van deze heilige.
Volgens de legende gaf Lucia eten en hulp aan andere christenen, die zich in Romeinse catacomben schuil hielden. Die verhalen vertellen ons dat, om haar weg in het duisternis te vinden en tegelijkertijd haar beide handen vrij te houden voor het dragen van eten, Lucia een krans met kaarsen op haar hoofd droeg. Dit symbool leeft vandaag nog steeds tijdens Sint -Lucia vieringen op 13 december, wanneer meisjes kaarsen dragen op hun hoofd.
Lucia is afgeleid van het Latijnse woord lux, wat licht betekent. Lucia’s naam verwijst dus rechtstreeks naar het licht. Het is dan ook geen verrassing dat haar naam in de late Middeleeuwen gelinkt werd met de terugkeer van het licht na het wintersolstitium. Deze winterzonnewende vond initieel plaats op 13 december, maar na de invoering van de Gregoriaanse kalender werd 21 december de kortste dag. Lucia behield echter haar naamdag op 13 december.
De belangrijke betekenis van licht op Sint-Lucia volgt daarnaast ook uit de legende dat Lucia tijdens haar vervolging haar eigen ogen zou hebben uitgestoken maar toch het zicht behield. Het symboliseert opnieuw de overwinning van het licht op de duisternis. Voorstellingen van ogen komen ook terug in sommige afbeeldingen van deze heilige.
Sint-Lucia is patrones van blinden en zieke kinderen maar ook van vele beroepen, onder andere kleermakers, naaisters, portiers en notarissen. Ze is tevens de beschermster tegen dysenterie, oogkwalen, keelpijn...
-------
In onze Sint-Martinuskerk was er oorspronkelijk een zijaltaar uiterst rechts in de rechter kruisbeuk, waar nu een Mariabeeld en een beeld van de lijdende Christus staan opgesteld, die de Sint-Luciakapel of het Sint-Lucia-altaar werd genoemd.
Op een van de twee glasramen van die kapel, wordt Sint-Lucia afgebeeld, met de doorboorde hals en haar ogen op een schaal. Het is een werk van glazenier Samuel Coucke en dateert uit 1874.
(foto: Frank De Ceulaer)
13-12-2021, 14:41
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
|