Op vraag van de kerkraad van Sint-Martinus, werkten Stuifzand en vrijwilligers een reorganisatie uit van de opslagruimte met kerkelijke voorwerpen. Annelies Vanherck schreef het onderstaande verslag.
----------------
We kennen ze allemaal: de depots, opslagruimtes, kamers of kerkzolders waar je niet meer binnen kan omdat de vloer vol staat met spullen. Het kan elk gebouw overkomen, ook de Sint-Martinuskerk in Retie. Gelukkig is daar met een groepje gemotiveerde opruimers makkelijk iets aan te doen!
Vrijwilligers en Stuifzand
Nele Bohé, Hertha van den Broeck, Paula van Gestel en Chris Frenken gingen vol goede moed aan de slag, onder begeleiding van Annelies Vanherck, die vanuit Erfgoedcel Stuifzand kerkbesturen helpt om goed voor hun collecties te zorgen. Er werd gewerkt volgens de Re-org methode. Dit is een stappenplan dat oorspronkelijk werd ontworpen door ICCROM - het International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property - met steun van Unesco, voor het opruimen van museumdepots over de hele wereld. Het werd op bijna elk continent al gebruikt, en ondertussen heeft het ook in Retie zijn nut bewezen.
Re-org
De bedoeling van Re-org is dat er na de herorganisatie van de ruimte geen enkel object meer op de grond staat, dat de objecten per soort gerangschikt staan en dat je overal makkelijk aan kan. Ook wordt de opslagruimte liefst alleen gebruikt voor het bewaren van collectiestukken en niet voor bijvoorbeeld poetsmateriaal of verpakkingsmateriaal. Er wordt getracht om elk object op geschikte wijze te bewaren, op een betaalbare en haalbare manier.
Nieuwe indeling
Collectiestukken? Dat waren in dit geval beelden, de oude preekstoel, berechtingslantaarns, flambeeuwen, kerkelijk textiel, collecteschalen, een reliekkast, een baldakijn … allemaal voorwerpen die niet vaak meer gebruikt worden in de kerk, maar die nog wel de moeite van het bewaren waard zijn. Elk object werd ingedeeld in categorieën, geïnspecteerd op tekenen van houtworm en uit de ruimte gedragen, zodat er terug plaats vrij kwam om een nieuwe indeling te bedenken voor de zolder. Samen maakten we een plan waarop elk object zijn eigen plek kreeg en elke kast of rek optimaal gebruikt werd.
Een gloednieuw rek
Nadat de ruimte was leeggemaakt, werden de balken en aangetaste voorwerpen door de kerkfabriek behandeld tegen houtworm. Karel Smets maakte, naar ontwerp van architect Nele Bohé, een gloednieuw rek, perfect op maat van de beelden van het oude hoofdaltaar en de onderdelen van het baldakijn. Daarna werden alle objecten weer in de rekken geplaatst op een logische manier. Er was zelfs nog wat plaats over! Voor sommige objecten, bijvoorbeeld het textiel, werden zuurvrije dozen besteld. Van zodra die gearriveerd zijn, kunnen we de laatste objecten inladen en is de herorganisatie van de zolder volledigafgewerkt.
Opgeruimd staat netjes
Soms is een goede opruimbeurt het enige dat een overvolle opslagruimte nodig heeft. Wat doet het deugd als je er vrij kan rondlopen en alles netjes geordend in de rekken ziet staan! Er werd hard gewerkt en onze ruggen zijn blij dat het klaar is, maar we hebben ons ook goed geamuseerd, en kijken met veel voldoening terug op dit project. Kriebelt het om ook aan de slag te gaan? Meer info over de werking van de erfgoedcel vind je op www.- stuifzand.be en met vragen kan je terecht bij annelies@stuifzand.be
Annelies Vanherck -Erfgoedcel Stuifzand
--------------
De kerkraad van Sint-Martinus dankt van harte erfgoedcel Stuifzand én de vrijwilligers!
23-10-2022, 21:00
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
|