Paus verkoopt Koning Boudewijnstadion uit: “Ik bid al jaren dat hij nog eens zou komen”
Paus Franciscus. — © getty images
De misviering met de paus in het Koning Boudewijnstadion was in een mum van tijd uitverkocht. Vijf van de 35.000 aanwezigen eind september kijken er alvast naar uit. “Hopelijk zorgt zijn gesprek met slachtoffers van seksueel misbruik voor heling.”
Maria Saldi
De Standaard 24 augustus
In enkele uren tijd verkocht de paus het Koning Boudewijnstadion uit. Het is al dertig jaar geleden dat de leider van de Katholieke Kerk voet op Belgische bodem heeft gezet. Paus Franciscus brengt naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de KU Leuven een blitzbezoek van drie dagen aan ons land. Hij gaat in gesprek met de koning en met slachtoffers van seksueel misbruik. De mis op 29 september wordt wereldwijd uitgezonden. Vijf van de 35.000 die een ticket konden bemachtigen, getuigen waarom ze erbij willen zijn.
Femke Forger: “De paus moedigt jongeren aan in hun activisme”
© rr
“Ik voel me soms een vreemdeling als gelovig persoon, maar ik onderhoud mijn geloof door met andere jongeren samen te komen.” Femke Forger (29) is lid van de katholieke jongerenbeweging Kamino, een van de organisaties die de Hope Happening organiseren: een festival naast het Koning Boudewijnstadion tijdens het weekend van het pausbezoek.
Dj Padre Guilherme moet er voor de sfeer zorgen, maar Forger gaat eerder om andere gelovigen te ontmoeten en workshops over het klimaat en over vluchtelingen bij te wonen. “De paus weet dat de jeugd daar wakker van ligt. Op een avondwake met een miljoen andere jongeren spoorde hij ons aan om niet ontmoedigd te geraken in ons activisme. Wie weet spreekt hij helende woorden over het seksuele misbruik, dat zou mooi zijn.’
Saskia van den Kieboom: “Ik hoop dat hij de lgbtq-gemeenschap niet uit het oog verliest”
© rr
“De vorige keer dat ik de paus ontmoette, bleef ik er verrassend nuchter bij”, zegt Saskia van den Kieboom (44), het aanspreekpunt Homoseksualiteit en Geloof van het Bisdom Antwerpen. “De paus is een belangrijke figuur, maar niet goddelijk en geen afstammeling van Jezus. Hij is en blijft een persoon. Op een bijeenkomst van catechisten in Rome konden we achteraf zijn hand schudden. Ik vertelde dat ik van Antwerpen ben en hij vond dat een mooie stad. Veel verder ging ons gesprek niet.”
Van den Kieboom is naar eigen zeggen nog niet bezig met de eucharistieviering in september, maar zal zeker aanwezig zijn. “Ik kijk ernaar uit dat de paus in gesprek gaat met slachtoffers van seksueel misbruik. Dat zorgt hopelijk voor heling in de christelijke gemeenschap.”
Welke boodschap ze de paus zou meegeven, mocht ze de kans krijgen? “Vorig jaar gaf hij toestemming om koppels van hetzelfde geslacht te zegenen, maar hij mag dat nog sterker benadrukken. Ik hoop dat hij de lgbtq-gemeenschap niet uit het oog verliest.’
Damiaan Kiebooms: “Ik herken mezelf in hem”
© rr
Student rechten Damiaan Kiebooms (24) tekent op 29 september met het hele gezin present. Hij ziet de paus als een persoonlijke inspiratiebron. “Toen ik zestien was, vertelde de paus openlijk dat hij zich in zijn jeugd niet zo goed in zijn vel voelde en spirituele vragen had. Ondanks het leeftijdsverschil was dat heel herkenbaar. De paus gaat om met twijfels door te biecht te gaan. Dat heeft me ertoe aangezet om de biecht als een positief hulpmiddel te zien, in plaats van een verplichting.”
“Ik ben vol spanning of hij deze keer een speciale boodschap zal meegeven. Als de paus iets zegt, dan luister je. Hij probeert progressief en conservatief, jong en oud samen te brengen.”
Kiebooms kijkt op naar de paus, maar vergelijkt zijn komst naar het Koning Boudewijnstadion niet met een concert van een popidool. “De eucharistieviering draait niet om de paus zelf, maar om Christus en om de samenhorigheid van de gelovigen.”
Robert Lammertijn: “Misschien leggen we zelfs een tweede bus in”
© rr
“Ik bid al jaren dat hij nog eens zou langskomen”, zegt Robert Lammertijn (69). Als diaken van Wielsbeke vindt hij het “de max” om met zijn parochianen af te zakken naar het Koning Boudewijnstadion. “Het is een drempel voor sommige oudere mensen om zo ver te reizen, naar een massabijeenkomst. Maar toen het nieuws van het pausbezoek bekend werd, vroegen de parochianen me meteen om een bus in te leggen. Misschien worden het er zelfs twee, zoveel animo is er.”
“Eindelijk is er positief nieuws over de kerk. Ik merk dat de belangstelling jaar na jaar afneemt, ook door de recente negatieve persaandacht. Het bezoek brengt niet alleen onze parochie dichter bij elkaar, maar geeft ons land ook het teken dat het christendom nog leeft. We hoeven ons niet weg te steken.”
De vorige keer dat de paus ons land bezocht, was Lammertijn ook van de partij. Bijna dertig jaar geleden verklaarde paus Johannes Paulus II pater Damiaan zalig. “Ik weet dat nog goed, het regende pijpenstelen. De stoeltjes aan de basiliek van Koekelberg vielen bijna uit elkaar. Maar door het samenhorigheidsgevoel viel de ceremonie figuurlijk niet in het water. Of het deze keer regent, zal Onze-Lieve-Heer beslissen, maar onvergetelijk wordt het zeker.’
Horia Rhourdou: “Ik ben nieuwsgierig om een ander geloof te ontdekken”
© rr
Horia Rhourdou (39) is moslima, geeft les in het vijfde leerjaar van het gemeenschapsonderwijs en heeft voornamelijk moslimleerlingen. “Ik wil ze meenemen naar de paus om bruggen te bouwen. Ik merk dat jongeren erg bezig zijn met geloof om hun identiteit vorm te geven. Maar in het huidige politieke klimaat zorgt dat helaas ook voor verdeeldheid, kijk maar naar Gaza. Ik wil jongeren al vroeg in gesprek laten gaan met andere geloofsovertuigingen. Het christendom is ideaal omdat het veel gelijkenissen met de islam vertoont.”
Rhourdou heeft geen schrik om de vreemde eend in de bijt te zijn. “Natuurlijk ga ik niet meebidden, maar ik ben benieuwd om een ander geloof te ontdekken. Wij nodigen ook christenen uit op een iftar. Er gaan altijd onwetende mensen zijn die het niet gepast vinden dat ik of mijn leerlingen daar rondlopen. Maar het is net nodig om elkaars geloof te leren kennen.”
Bijlagen: Paus verkoopt Koning Boudewijnstadion uit.docx (390.4 KB)
24-08-2024, 15:36
Geschreven door Parochie Sint-Martinus
|