Kleefpudding met Koffie en Gember ------------------------------------- Deze sponscake is gemaakt van broodkruim en gemalen amandelen en is bedekt met een laagje koffie.Serveer met romige custardvla of bolletjes vanille-ijs.
voor 4 personen; ----------------- Ingrediënten ------------- 2 el lichtbruine bastardsuiker 2 el stemgember,gehakt 2 el milde gemalen koffie 5 el stemgembersiroop (uit potje stemgember) 120 g fijne tafelsuiker 3 eieren ,gesplist 250 g bloem 1 tl gemberpoeder 65 g vers wit broodkruim 25 g gemalen amandelen
1.Verwarm de oven op 180°C.Vet een puddingvorm van 7,5 dl in,bekleed hem met bakpapier en strooi de bastardsuiker en stemgember erin.
2.Breng de gembersiroop tegen de kook aan en schenk hem bij de koffie in een kom.Roer goed en laat 5 min.rusten.Giet hem door een fijne zeef in de puddingvorm.
3.Klop de helft van de suiker en de eierdooiers schuimig.Zeef de bloem en het gemberpoeder en spatel ze met het broodkruim en de amandelen door het eiermengsel.
4.klop de eiwitten stijf en klop daarna geleidelijk de resterende suiker erdoor.Spatel het in 2 delen door het mengsel.Schep het in de puddingvorm en strijk de bovenkant glad.
5.Bedek de puddingvorm met geplooid,ingevet vetvrij bakpapier en maak dat met een touwtje vast.Bak hem 40 min.,of tot de cake stevig aanvoelt.Haal uit de vorm en serveer direct.
Tip: ---- Deze pudding kan ook worden gebakken in een broodvorm van 9 dl en in plakken worden gesneden.
Café à l'orange ---------------- Dit is een van de vele drankjes waarin de koffiesmaak wordt gecombineerd met die van sinaasappel.
Voor 4 personen ----------------- Ingrediënten: 1/2 dl slagroom 2 el poedersuiker 1 tl geraspte sinaasappelschil 6 dl hete koffie 1,5 dl sinaasappellikeur,zoals Grand Marnier,Filfar,cointreau,TripleSec 4 schijfjes sinaasappel,voor de garnering
1.Klop de slagroom stijf.Spatel poedersuiker en sinaasappelrasp erdoor.
2.Laat 30 min.koelen,of tot het roommengsel zo stevig is dat er een schijfje sinaasappel op kan liggen.
3.Verdeel de zwarte koffie evenredig over hoge glazen mokken en roer door elk glas ca.2 el likeur.Doe de gekoelde slagroom erop en zet daarop een sinaasappelschijfje.Serveer direct.
Tip:de smaak van deze drank is afhankelijk van de gebruikte sinaasappellikeur;sommige verschillen zijn zeer subtiel.
Pikante groentecurry --------------------- Ingrediënten ------------ 1 kleine rode spaanse peper,1 stuk verse gember zo groot als een walnoot,1 teentje knoflook 300 g peultjes,of erwten uit de diepvries,300 g wortelen,2 lente uitjes 2 el olie 200 ml kokosmelk (uit blik),1 el kerrie,2 el sojasous ,een snufje zout
Voor 2 personen
bereidngstijd:ca:20 min
1.Maak de Spaanse peper schoon,haal onder stromend water de zaadjes eruit en snijd het vruchtvlees in dunne reepjes.Als u niet met huishoudhandschoenen werkt,moet u daarna direct de handen wassen.Schil de gember,pel de knoflook en snijd ze beide fijn.
2.Maak de peultjes schoon,was ze en snijd ze schuin in drie stukjes.Schraap de wortelen,was ze en snijd ze in dunne plakjes.Maak de lente - uitjes schoon,was ze en snijd ze in ringetjes.Houd de witte en groene ringetjes gescheiden.
3.Verhit de wok,doe de olie erin en bak daarin al roerend de knoflook,gember en Spaanse peper.Voeg de peultjes,wortelen en het wit van de lente - uitjes toe en bak die al roerend ongeveer 3 minuten mee.
Tip:Als het heel snel klaar moet zijn,kunt u hierbij stokbrood of snelkookrijst serveren.In ongeveer 20 minuten hebt u echter ook al langkorrelige of basmatirijst klaar.......
Worteltaart ------------ Tip:Dit gebak blijft lang mals door de wortelen.Wanneer u het met een suikerglazuur bedekt,kunt u het onbekommerd 2 dagen voor verbruik afgesloten in een koele ruimte bewaren.
Ingrediënten: ------------- voor het roerdeeg:250 g wortelen 180 ml zonnebloemolie,4 verse eieren,150 g suiker,1 sn.zout bakpapier en boter voor de vorm,200 g bloem,2 tl bakpoeder,2 tl kaneel,80 g gem.hazelnoten Voor het versieren ------------------- 12 marsepeinen worteltjes,poedersuiker
1.Was,reinig en schil de wortelen en rasp ze fijn.
2.Klop de zonnebloemolie met de eieren,de suiker en het zout tot schuim.Verwarm de oven voor op 200°c (heteluchtoven 170°c;gas stand 3.
3.Breng tussen de bodem en de rand van een springvorm (ongeveer 26 cm)bakpapier aan.Vet de rand van de vorm in.Meng de bloem met met het bakpoeder en d ekaneel en schep dat met de hazelnoten en de wortelen door het mengsel.
4.Vul de springvorm met het deeg en bak het ongeveer 1 uur op het middelste rooster.
5.Ontvorm na het bakken en versier de nog warme taart met 12 marsepeinen wortelen.Bestrooi met wat poedersuiker.
Voor ca.12 stuks Bereidingstijd:ca.40 min. Baktijd:ca.1 uur ca.360 kcal per stuk
Gehaktballetjes met kappertjes -------------------------------- Ingrediënten ------------- 8 el melk;60 g oud wit brood; 1 kleine ui 20 g zachte boter;500 g rundergehakt;zout;zwarte peper uit de molen;1/2 tl gedroogde marjolein 50 g kappertjes;40 g bloem 5 el olijfolie;100 ml witte wijn;een snufje suiker;1/2 bosje peterselie
voor 4 personen ----------------- bereidingstijd:ca.40 min
1.Verwarm de melk in een pan.Snijd het wit brood klein,doe het in een kom en giet de melk eroverheen.Pel de ui en snijd hem heel klein.
2.Doe de boter bij het wit brood en kneed er het gehakt en de ui doorheen.Breng het gehaktmengsel flink op smaak met zout,peper en marjorein.
3.Bevochtig uw handen en vorm van het gehakt balletjes ter grootte van een walnoot.Druk in elk gehaktballetje drie kappertjes.Wentel de gehaktballetjes door de bloem.
4.Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de balletjes daarin rondom langzaam bruin.Voeg de helft van dze wijn toe en laat de gehaktballetjes smoren tot de wijn verdampt is.
5.Neem de gehaktballetjes uit de pan en schik ze op een bord.Doe de rest van de wijn bij de braadjus en verhit die.Verwarm de rest van de kappertjes in de saus op smaak af met wat zout,peper en suiker.Was de peterselie,dep hem droog en trek de blaadjes van de stelen.
6.Schenk de saus over de gehaktballetjes,garneer die met peterselie en serveer ze warm of koud.
Bereidingstijd:ca.10 minuten ----------------------------- Ingrediënten voor 2 personen ------------------------------ 250 g gnocchi zout 150 g paddestoelen (bijv;champions,weidechampions,eekhoorntjesbrood) 80 g kruiden boter vers gemalen peper vers geraspte nootmuskaat 30 g vers geraspte parmezaan verse kruiden (bijv.tijm)
Bereiding: De gnocchi volgens de aanwijzigingen op de verpakking in gezouten water koken.De paddestoelen schoonmaken en klein snijden. Kruiden Boter in een diepe pan laten opschuimen,d epaddestoelen toevoegen en goudbruin braden.De goed uitgelekte gnocchi er doorheen mengen en kort sauteren.Met peper en nootmuskaat op smaak brengen.Met parmezaan en verse kruiden bestrooien en opdienen.
Tip:*Rasp de parmezaan met een truffelschaaf,want de flinterdunne parmezaanschilfers geven meer arom. *Natuurlijk kunt u ook champions uit blik gebruiken.
Bereidingstijd:ca.15 min ------------------------- Pikante pannenkoek gevuld met feta en groene peper
Ingrediënten voor 2 personen ------------------------------ deeg: 75 g meel zout 100 ml melk 50 g room 1 ei 40 g gesmolten knoflook boter 30 g echte boter
Vulling: 200 g feta 4 milde pepers (groen) 100 g yoghurt 1 eetlepel citroensap zout vers gemalen peper
Bereiding: Meel,een snufje,melk,room en ei krachtig mengen. Knoflook Boter door het deeg mengen.De oven op 50°c voorverwarmen. Een bord voor de pannenkoeken in de oven platsen.Een bakpan bij gemiddeld vuur met wat boter verhitten.Een deel van hat deeg genoeg voor één dunne pannekoek in de bakpan gieten en aan beide zijden goudbruin bakken.Op die wijze na elkaar vier pannekoeken bakken en in de oven warm houden. De feta verbrokkelen,twee groen pepers fijnsnijden,de dille fijn hakken.Alle ingrediënten mengen en met yoghurt,citroensap,zout en peper op smaak brengen.De pannenkoeken hiermee vullen en gegarneerd met de rest van de pepers opdienen.
Tip:*Als u niet van al te gekruid houdt,kunt u in plaats van groene peper ook een paprika nemen.