Koken is plezant
Welkom bij de smaakpupillen tester
27-04-2024
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“ Altijd een vleugje zomer met kruiden ”

Naar de perfectie van uw gerecht.

Kruiden kunnen  aan het eenvoudigste

gerecht een zonnig tintje geven.

Dankzij het meer dan uitgebreide

gamma van aromatische kruiden,

vers  of gedroogd,kunt u op zoveel

verschillende manieren koude en

warme gerechten bereiden.

Algemeen kun je wel stellen dat

kruiden smakelijker zijn als ze

vers zijn ,met uitzondering  van

laurier en salie,die gedroogde

vorm minder bitter en geuriger

zijn .Basilicum,munt,peterselie,

tijm en rozemarijn,net als de

kruiden die men meestal

‘tuinkruiden’ noemt zoals

dragon,kervel en bieslook ,

kunnen zonder aarzelen

ondergebracht worden bij

categorie van producten die

het verdienen vers geconsumeerd

te worden .

Droog is het gebruik van aromatische

kruiden meer beperkt,maar ze kunnen

zeer nuttig zijn en bijna onmisbaar

bij verschillende warme gerechten,

onder  de vorm van bijvoorbeeld het

beroemde ‘kruidentuiltje’ dat voor de

bereiding van een goede court-bouillon

of een sappig stuk vlees met saus enz.

Een gerecht is niet geslaagd als je kunt

uitpluizen welke kruiden gebruikt zijn,

wel als de kruiden een perfect evenwichtige

harmonie vormen.

             Koninklijk kruid :

We beginnen met basilicum. De naam is

afkomstig van het Griekse Basilikon, dat

koninklijk betekent, en de smaak ervan

is ook effectief .Verse smakelijke

basilicum, met grote of kleine blaadjes,

vrolijkt op een onnavolgbare manier een

tomatensla op en vergezelt met plezier

alle patas  die hij subtiel parfumeert .

Basilicum werkt lichtjes diuretisch en

vergemakkelijkt de vertering.

              Krachtige kruiden ;

Rozemarijn geeft een krachtig geur vrij

en moet dan ook erg omzichtig gebruikt

worden, maar hij past perfect bij

bepaalde stukken vlees op de grill,

heel in het bijzonder bij schapenvlees.

Zijn takjes kunnen afgeknipt om er

brochettes van te maken en zo

etenswaren op barbecue of grill

parfumeren. Rozemarijn wordt vaak 

in verband gebracht met tijm ,die ook

erg makkelijk de smaak van vlees kan

versterken en waar je niet te kwistig

mee mag omspringen omdat de aroma

zo sterk is. Tijm dient geplukt te worden

net voor de bloei. Hij droogt zeer goed

en smaakt in elke periode van het jaar,

bij grillgerechten,wild,terrines.

Laurier is onlosmakelijk verbonden

met het ‘kruidentuiltje’ waarvan hij

het voornaamste element is,samen

met tijm,en naar gelang van de

gebruiken en de streken,met

peterselie,kervel,selder of venkel….

Droog is laurier minder bitter en kan

makkelijk verdund worden.

Laurier in blaadjes is een prima

smaakmaker voor pasta’s: het volstaat

om een blaadje in de kookpan met

water te doen  om u pasta’s een extra

cachet te geven.

Net als bij rozemarijn kunnen takjes

eraf gehaald worden om er brochettes

van te maken,voor all soorten vlees.

    Voor grill,pizza of een salade 

Venkel erg makkelijk te herkennen

aan zijn anijssmaak,wordt gegeten

onder verschillende normen :

hier willen we niet over de heerlijke

bollen hebben maar over de planten,

die je in het wilde kunt vinden langs

de kant van de weg in de Provence of

in andere zuidelijke contreien.

Venkelblaadjes worden gebruikt

om een gegrilde vis te kruiden en

venkeltakje kunnen verbrand worden

in de kooltjes,om een dorade,zeewolf

of poon heerlijk te doen geuren.

Peterselie ;

is één van de planten die het meeste

vitamines bevat. Ik persoonlijk

verkies gladde peterselie,die veel

geurender is, boven krulpeterselie,

die eender flauwtjes van smaak is.

Ideaal bij al uw salades en zelfs bij

sommige warme groenten,zoals groene

boontjes. Munt groeit erg goed en erg

snel in alle moestuinen of tuinen,

overal ter wereld.

Munt kan het prima vinden met rode

vruchten, ijs en meloen,vooral als u

er een druppeltje Beaumes-de-Venise

aan toevoegt.

Marjolein(of Oregano die deel

uitmaken van Provençaals

‘kruidentuiltje’,wordt voornamelijk

gebruikt om pizza’s op smaak te

brengen,vinaigrettes,coulis,vulsels.

Een echt zonnestraaltje in de keuken.

Onmisbaar; knoflook ;

Ook al gaat het hier niet helemaal

om een kruid ,toch willen we de

onmisbare smaakmaker van de

culinaire kunst niet vergeten in

onze opsomming:knoflook.

Witte knoflook wordt geplant in

de herfst en geoogst einde mei

tot juni. We vinden knoflook net

zo goed in het zuidenwesten als

in het zuidoosten van Frankrijk.

De kleur varieert van ivoor tot violet.

Rode knoflook wordt  geplant in de

lente,want hij kan niet tegen de

vrieskou. Hij wordt geteeld in de

Auvergne of in de Provence en

geoogst in juli.

We noemen hem ook de roze

knoflook omwille van de kleur

van zijn bolknoppen, waarvan

het palet gaat zeer lichtroze tot

donkerder roze volgens de variëteiten.                                                             

Of  u ‘m nu gekookt of rauw gebruikt,

knoflook is een onmisbaar ingrediënt

in een keuken.

Om knoflook gemakkelijker te verteren

verwijdert u beter de kern (hart)ervan.                                                  

Sowieso verzacht een lange kooktijd

de smaak van look:zalig is het om een

kalf- of varkensgebraad in de oven te

laten vergezellen door knoflookteentjes

die langzaam kunnen bakken in

’t braadsap van het vlees.

De smaak als u ze laat smelten op uw

tong is onvergelijkbaar.        

Look is uitstekend voor de

gezondheid, op peterselie takjes of

een koffieboon kauwen zal  de geur

in je adem  veel verminderen.

Geniet van koken ,breng het zonnetje

in de keuken.

Bouquet marmite

Groenten builtje. Een bosje van diverse

groenten, dat wordt meegetrokken in

bouillons, soepen, stoofschotels en

andere gerechten om hun smaak af te

geven aan het gerecht.

Voor het opdienen wordt het bouquet

marmite verwijderd.

De klassieke bouquet marmite bestaat

uit prei, selder en wortelen.+ bouguet

garni peterseliestengels,tijm,laurier.

Afhankelijk van het gerecht worden

ook kruiden als Salie,rozemarijn,

Selderij,dragon,bonenkruid,

basilicum en kervel gebruikt.

 

 





Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)

De vlam tegen

       dieren 

      geweld!!!

laat ze branden
  Geef ze door,

bij 

Klik ook eens

op gezellig 

samen zijn 

   ↓↓↓↓↓↓

Inhoud blog
  • recept van ons bomma...
  • wie kent dit nog ?
  • Tip wat kan je doen met een ingevroren kreeft
  • “ Altijd een vleugje zomer met kruiden ”
  • Wafels 40 à 50 stuks
  • het echte recept
  • prachtig
  • Caesarsalade
  • Risotto met zalm
  • wat gebeurt er met de vis
  • Paas brunch
  • Speciaal en mmmm zo lekker
  • geeft me een terugblik op....
  • geeft me een terugblik op....
  • Vreselijk
  • Chefs hun geheim,
  • Recept voor aziatische noedels met gehakt
  • eiren nestjes
  • koks moeten ook vleeskennis hebben
  • Lekker kersenflappen zo klaar
  • Poire belle Héléne
  • Lamsbout met Gorgonzola
  • Welkom
  • Coquilles Saint-Jacques au fine champagne
  • Zoete aarappel als snack bij de tv
  • wil je stoppen met brood eten ?
  • Gebruik een stookoker gezond..
  • Fluwelen tongstreling,
  • Lachen mag ook in de horeca -:)
  • puur vergif voor ...
  • Fruit is gezond
  • super lekker
  • simpel uitgelegd !
  • speciaal
  • Wat je zeker nooit mag doen
  • Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
  • onderschat gebakken aardappelen maken niet !
  • simpel als je het ziet
  • tijd voor appeltaart
  • waar is dat feestje
  • Amuse idee
  • moet je toch weten
  • klein geheimpje van oma
  • mijn recept de lekkerste spaghetti
  • lekker ideetje
  • Amuse of borrelhapjes
  • het is zondag, rust dag
  • Vandaag witlof in de oven
  • Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
  • tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
  • Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
  • Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
  • Wild seizoen is bezig......
  • Lekker speciaal vegetarisch
  • Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?
  • natriumbicarbonaat en het diepe geheim
  • wat eten vandaag
  • Wat kan kun je eten als je weining geld hebt
  • kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
  • Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !
  • Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
  • 100 % suikervrije Kokosrotsjes.
  • Brusselse Wafels de echte
  • als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
  • Vegetarische stoofschotel
  • Leer meer over wat je eet (vis)
  • Fris romig avocado dip sausje
  • avocado ideetjes
  • Lekker wokken vandaag
  • Vegetarisch
  • Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
  • Waldorfsalade
  • Zoet zure vinaigrette
  • Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
  • Kaastaart
  • Kleine klaring of grote
  • En chef kent zijn team
  • Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
  • Tongrolletjes
  • Gentse waterzooi
  • werken in de horeca, is beestig hard
  • Wat is Arabisch eten?
  • Gelukkige verjaardag a la chef
  • voeding smijt je niet weg....
  • Krab of garnaalcocktail met ananas
  • mmmm lekker Chinezen
  • waarom je het beter thuis maakt.
  • coupe vers gezond lekker zomers
  • Idee voor bij babyborrel
  • Mango dessert
  • snel een soepje maken,
  • Kook tijd van groenten
  • Bloemkool moet je niet koken!
  • Belangrijk om te weten...;
  • Keukentermen
  • De nieuw generatie
  • Sinaasappel schellen
  • een aardappel schillen
  • waarom nog een kookboek kopen
  • Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt
  • Lekker en niet duur
  • simpel zomerse taart
  • Garnaalkroket in 5 min .
  • Sabayon
  • Tropicana sla
  • lekkere cake
  • Zo maak je oliebollen
  • Gefrituurde Kabeljauw
  • Kaarsjes in het donker
  • Altijd een vleugje zomer met kruiden
  • Koude Veloutesoep
  • Witlof uit de Ardennen
  • Prettige feestdagen
  • Noordzee vissoep
  • Uitjes 'Escoffier'
  • St. jacobsoester met witlof
  • Groene kippen fricassee
  • Biscuitbeslag :
  • Truffels
  • Boterroom en Mokka boterroom
  • Zo maak je glazuur en Banketbakkerroom :
  • Cocoskoekjes of rotsjes
  • Mop
  • Travail en groupe
  • Chocolademousse
  • Basis van de keuken
  • Vlaamse hutsepot
  • Tijgergarnalen veredeld in kreeftensausje
  • Sinaasappel schuim
  • Klein kunst
  • Teveel gedronken ?eet dit ,kater gaat lopen
  • Van Ananas naar Kardinaal
  • Goddelijk ham,met Galia meloen
  • "Wako Kiwi"
  • Een beentje zonnig Italie in je bord
  • Scampi's met een fluweel nagenot
  • De visfumet,
  • De wildfonds
  • De kalfsjus of kalfsfonds,gevogelte fonds
  • De blanke fonds,bruine fonds;
  • De basis bereiding voor vis :
  • De basis bereiding voor vis :deel 3
  • De basis bereiding voor vis :Deel 4
  • Basis bereiding voor vis deel 2
    Logboek van de keuken
  • Hey Leo ,,
  • Avond groetjes
  • Sergio
  • Fijne lentedag gewenst !
  • lentesla

    La bonne cuisine

    est la base du

    véritable bonheur.

    De goede keuken

    is de basis van het

    echte geluk.

    A.Esccoffier

             

    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert

    .


                        

    bij 


     

             Waar je

        talenten

         en de behoeften

                 van de 

             wereld

           elkaar kruisen

              ligt je 

        roeping 

    Afbeeldingsresultaat voor spreuken over de keuken

    Kalte Platten : Schinken - Röllchen - Rezept - kochbar.de

    Mooi opgemaakte groente/rauwkost schotel | Vegetable tray, Amazing food  art, Food displays

    15 ideeën over Groente/fruit tapas plate | lekker eten, eten, eten en  drinken

    130 beste ideeën over koken in de klas in 2022 | eten en drinken, koken,  eten

    530 ideeën over Koken, door en voor kleuters | koken, lekker, eten

    Koude schotel populair . Artikel 999 - www.brabantland.nl

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Tournedos de charolais poêlé, légumes en sauce - Lorraine Magazine            

    Tournedos De Boeuf Au Beurre D'Huîtres - Envie De Bien Manger

    "       "        "          "          "

    Terroristische

    aanslagen

    Brussels Airport

    (Zaventem) 

        Wij zullen

         jullie altijd

         herinneren !

       22 Maart 2016 

    .

        STOP racisme

    Tegen dierengeweld !

    onverdoofd slachten

    is barbaars en is

    een sadistisch

    moord !!!!

    Spaghetti koken als een baas | Grappige Plaatjes

    SeniorenNet - Grappig of Schattig - claustrofobie SeniorenNet - Website  voor de actieve 50-plusser

     K

    Welkom bezoeker

    als je een blog

    hebt schrijf hem

    dan bij je 

    bericht in mijn

    gastenboek,

    zo ik kan 

    een bezoekje bij

    jullie brengen.

    Alvast bedankt 

             🍰🎂

    Dolfijneliefde

    mijn liefde 

    voor Dolfijnen,

    biologie,

    duiken,koraal,etc....

      ↡klik op de foto ↡

    👌

    Happyboy te gaan,

    veel foto's van

    Happyboy

    uitstappen en reizen

    van mij en vrouw

    .↡❤️↡

     ↡Klik op foto ↡;

    welkom

    mijn grote

    liefde 💔

    R.I.P

    Happyboy Eypos

    Just in Time is

    nu 13 jaar

    Wanneer je

    niet tegen

    grappen,of

    aangesproken

    zo voelen 

    gelieve  de blog

    niet te betreden.

    Je kan ter aller

    tijden het

    X gebruiken.

    Deze blog is

    samengesteld

    om 

    mensen te

    laten lachen....

    Blijvers welkom

    veel plezier 

    klik :

     ↡ heb het schijt eraan ↡

    Favorieten :

     

                          

     

     

    Miashaarsite

    alles

    over haar en

    verzorging

    Vaktermen

    keuken

    Koken is plezant

     

                          

    Zoeken met Yahoo


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    sloefke
    blog.seniorennet.be/sloefke

    .

    vegetarische

    gerechten

    Ik ben blij met
    onze vriendschap
    Vrienden zijn
    speciale mensen
    die een bijzonder
    plaats innemen
    in iemands leven
    Vrienden zijn de
    mensen die delen
     in iemands vreugde
    maar ook in hun
    problemen.Een echte
     vriendschap ontstaat
    niet zomaar
    Het kost tijd om
    respecten vertrouwen
    op te bouwen de basis
    van elke vriendschap
    Vrienden zijn die mensen
    die je in je hart raken
    en ieders leven blijer
    maken.
    Bedankt dat jij er bent.

         





                

         

               


    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert
        
     

     

    Niks vergeten ???

    krabbeltje

    in mijn gastboek,      

    ↡    👍

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pommes Pont-neuf,

          Feestelijk

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pont-neuf
    aardappelen:
    2cm dik,5cm lang
    is 4 maal groter
    dan gewone frieten.
    Eerst pocheren in
    een zeer gematigd
    vet en nadien
    afbakken in warm
    vet.

    De Pont Neuf is
    een brug
    over de
    Seine in Parijs.
    Het is de oudste
    brug van
    de stad.
    De Pont-Neuf
    werd
    tussen 1578 en 1604
    gebouwd naar
    ontwerp van
    Androuet Du Cereau.
    De brug
    heeft
    12 rondbogen en
    bestaat
    uit 2 delen.
    Het Ile de la Cité

    wordt door de
    Pont Neuf
    verbonden
    met de kaden aan
    de
    linker- en rechterover
    van de Seine.

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf




    Koken is plezant

    en doe je van uit

    je hart 

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

     

    een goede kok(kin) heeft het in de vingers
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Miashaarsite
  • Dol-fijne-liefde1
  • uitbenen voorkwartier rund
  • uitbenen achterkwartier rund
  • versnijden of uitbenen varken
  • Slachten mag niet onmenselijk gebeuren !

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!