Wat je zeker nooit mag doen
Zorg dat je een deksel in de buurt hebt zo
je het hermetisch kan afsluiten.Of een
brandafdekdeken, een blusapparaat
zou feitelijk een must moeten zijn.
Kook veilig nu de feestdagen er aan komen !.
29-11-2022, 12:40 geschreven door Leo
Reacties (0)
Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
winterkost Hutsepot : Het is er nu wel het weertje voor. groenten : Laat de groentjes sueren (zweten,stoven)
met boter
Ajuin,wortelen,knolselder,savooikool,prei,
witte en gele raapjes,spruiten en aardappelen .
het vlees toe schroeien zo zijn de poriëen toe
en blijven de sappen beter bewaard.
Op smaak brengen met ;
peper en zout naar smaak,
Provensale kruiden,look
vlees : Stoofvlees , kalfsfricasé , ossenstaart,
lamskotteletjes of lamssneden.
Leg het vlees in een pot en laat het sudderen
tot het mals is.leg laag groenten,laag vlees enz.
Giet het vleessap er over tot 1 cm boven groenten
en vlees laat het geheel nog 10 min sudderen,dien
het op.
Je kan variëren zoals je zelf wilt,met vlees of
groenten naar eigen smaak.Er zijn mensen die
hutselpot met varkenspoten maken en zo het
wel de saus geleiachtig word.
Deze hutselpot is zeer gezond en kom je sterk
de winter mee door.
Laat het jullie smaken
29-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
21-11-2022
onderschat gebakken aardappelen maken niet !
Ingrediënten
4 personen
ca. 750 gr. aardappelen naar keuze (vastkokend)
roomboter
olijfolie
zout
Persil of fijn gehakte Basilicum
Paprika
Bereidingswijze
Het lekkerst is het als je de aardappelen in de schil kookt.
Dit is niet alleen een stuk makkelijker maar ook nog eens
gezonder. In de schil zitten namelijk voedingsstoffen die je
anders weg schilt.
Je kan de aardappels het best even goed schoon boenen
onder de kraan.
Aardappels snijden
Snijd de aardappelen in de gewenste vorm blokjes,
partjes of schijfjes.
Zelf snijd ik er meestal schijfjes van omdat ik die het
makkelijkst vind te bakken.
Kies gewoon wat je het leukst vindt.
Voorkoken
Kook de aardappelen nu in ruim kokend water
(in een, kookpan en helemaal onder water).
Prik er regelmatig even in met een mesje of
dunne breinaald.
Als de aardappels nog hard zijn kook je ze
nog even door. Zodra de punt van je mesje
er makkelijk inglijdt zijn ze goed.
Meestal duurt dit zo'n 5 tot 10 minuten,.
Dit is afhankelijk van de grootte van je
aardappelstukjes en het soort aardappelen.
Haal de pan van het vuur en giet je de
aardappels af in een vergiet.
Laat ze daarna even uitlekken zodat ze zo
gebakken kunnen worden.
Aardappelen bakken
Zet een grote pan op laag vuur en verwarm
deze voor zodat die goed warm wordt. Hoe
groter de koekenpan hoe beter.
Als de koekenpan goed warm is doe je er
een flinke klont boter in en een flinke scheut
olijfolie, ongeveer 50/50.
Zorg dat er een goede laag in de koekenpan
komt te staan zodat je de aardappelen goed
kan bakken.
Als alle boter gesmolten is bedek je de hele
bodem van de pan met de stukjes gekookte
aardappelen.
Zorg er voor dat deze niet op elkaar komen
te liggen.
Zet het vuur middelhoog en laat de aardappelen
een paar minuten bakken terwijl je ze af en toe
een beetje door de pan schuift.
Draai er af en toe eentje om en kijk of ze al mooi
goudbruin worden, als dat het geval is draai je
alle aardappels om (bv. met een keukentang
zodat je de andere kant kan bakken.
Als je eerste portie klaar is schep je de gebakken
aardappelen met een spatel uit de pan in een grote
kom waar je wat keukenpapier in hebt gelegd.
Strooi er wat zout overheen, even goed schudden
en daarna warm houden in een pan zonder deksel
op een laag vuurtje.
Herhaal dit tot alle aardappelen gebakken
zijn en bestrooi uiteindelijk alles nog met
een beetje zout.
Wat grove zoutkorrels zijn het lekkerst.
Als het vet in de pan te weinig wordt doe je er eerst weer
wat boter en olijfolie bij.
Heerlijk als bijgerecht voor bijna iedere maaltijd,
bijvoorbeeld met tong en wortelen,
tomat garnaal met slaatje etc...
Variaties
Je kan eindeloos variëren met smaken,
vormen en soorten aardappels.
Mijn favoriete variaties zijn
met Italiaanse kruiden, met verse rozemarijn,
badilicum met geplette teentjes knoflook of
met tijm.
Ook gebakken met wat paprikapoeder,
chilipoeder of oregano smaakt heerlijk.
De kruiden voeg je gewoon toe tijdens het
bakken in de roomboter en olie, zo trekken
de smaken er goed in.
Vlak voor het opdienen strooi je er nog een klein beetje
extra overheen.
Gustoso.....smakelijk...
21-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-11-2022
simpel als je het ziet
Wees voorzichtig gekarameliseerde suiker (gesmolten suiker )
brand los door je hand, past ook op met chocolade kapt geen
warme chocolade over jullie handen.
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen
tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à
32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking.
Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond
de 45°C.
Wees voorzichtig en amuseer jullie
16-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
15-11-2022
tijd voor appeltaart
350 gr zelfrijzend bakmeel
200 gr boter op kamertemperatuur
150 gr suiker
1,5 tl kaneel
1 ei
VULLING
5 grote Jonagolden
Appels! deze mogen niet ontbreken in een appeltaart.
hele jaar verkrijgbaar. Jonagold of Elstar zijn goede
alternatieven.Ik gebruik het liefst Johagolden
- 4 el suiker
- 1 tl kaneel
- citroensap
15-11-2022, 12:03 geschreven door Leo
Reacties (0)
13-11-2022
waar is dat feestje
Ingrediënten 12 personen
12 grote campigons 50 gram goede boter 2 teentjes knoflook 1 bosje peterselie peper en zout100 gram garnalen
Voorbereiding
Borstel de champignons schoon en haal voorzichtig de steeltjes eruit.
Meng de boter, 1 eetlepel fijngehakte peterselie, de uitgeperste knoflook,
peper en zout door elkaar
Bereidingswijze
Vul de champignons met een paar garnalen en het botermengsel en zet
ze ca. 10 minuten onder de grill tot ze gaar zijn.
Lekker genieten,mij mag je altijd uitnodigen
13-11-2022, 12:51 geschreven door Leo
Reacties (0)
Amuse idee
Een amuse is altijd een goede starter
Ingrediënten
2 avocado's Sap beetje 1 citroen beter nog limoen Tabasco Zout en peper (pezo) 120 g verse room 6 gekookte scampi's
Bereidingswijze
Schil de avocado`s, verwijder de pit en pureer het vruchtvlees
in de kom van de keukenmachine.
Voeg het citroensap en 2 druppel tabasco, zout en peper toe.
Doe de verse room in een kom en klop de slagroom stijf.
Roer de helft van de room door de avocadopuree.
Pel de scampi, snijd het vlees in stukjes, hak ze grof in de
keukenmachine en roer ze door
de resterende room.
opdienen;
AFWERKING: Vul de glaasjes voor de helft met de
avocadobavarois
en schep er een laagje scampi op.
Garneer met een klein bloemtje peterselie of 2 korte
stengels bieslook
Zet de glaasjes koel weg.
Gerookte zalm opgevuld met gerookte forel
hakt de gerookte forel fijn voeg er een
gekookte ei bij,kumkuma,baselicum,peper
2 lepels mayonaise en goed mengen.
Leg de zalm plakken open en schep er een
goede lepel van je gemengde forel op leg
daar fijn gesneden kokommer op,rol ze
mooi dicht en snij ze in twee.Leg er een
half mini tomatje op.
Je kunt ook komkommer snijden van +-5
cm met een noisttelepel(meloenbolletjeslepel )
het een beetje uitlepellen zo je nog wel een goede
bodem hebt.Vul het op met je klaar gemaakte
forel.garnier het met 1/4 klein tomaatje en persil.
In de plaats van gerookte forel kan je tonijn.
uit blik gebruiken imperial tonijn eigen nat
of verse tonijn maken.
Geniet ervan,
13-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
01-11-2022
moet je toch weten
Overdrijven is nooit goed !waarom hebben mensen hoektanden
gekregen? Om het vlees te verscheuren !wij zijn als carnivoor
geboren. Toch veel respect voor mensen die vegetarisch zijn !
Carnivoor
Zij vangen zelf prooidieren en eten deze prooidieren
dan ook rauw.
Niet enkel het vlees maar ook het bot, de organen en
de maaginhoud.
Afhankelijk van de grootte van de carnivoor en de grootte
van het prooidier eet de carnivoor een deel of het volledige
prooidier op.
Zo zullen zij de dragende botten (de poten) van een groter
prooidier (bv. rund) links laten liggen. maar bv. kippen, muizen, ...
zullen zij volledig opeten. Een carnivoor eet soms in de natuur
ook wel eens gras, bessen, ... maar dit vormt slechts een heel klein
percentage van zijn maaltijd en mag dan ook zeker niet het
hoofdbestanddeel zijn zoals in brokken wel het geval is.
Herbivoor
Herbivoren zijn planteneters,en zijn vaak de prooi van
carnivoren. Hun verteringsstelsel is volledig verschillend van
dat van een carnivoor. Het voedsel legt een veel langere weg
af alvorens verteerd te worden.
Een carnivoor heeft daarentegen een veel korter verteringsstelsel
waardoor het veel moeilijker is om plantaardig voedsel te verteren.
Omnivoor
Omnivoor zijn alleseters. De mens is hier een goed voorbeeld van.
Een omnivoor eet zowel plantaardig voedsel als vlees .
Ook hun verteringsstelsel is hier volledig op ingesteld.
Of een mens enkel plantaardig voedsel
eet speelt hier geen rol, dit verandert het verteringsstelsel niet.
Bijv. honden en katten zijn carnivoren
01-11-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
29-10-2022
klein geheimpje van oma
Walnoten in en pot water
kook ze 5 minuten
Je zal zien hoe makkelijk ze pellen
29-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
mijn recept de lekkerste spaghetti
Ingrediënten:
250 gram spaghetti
Al dente koken
1 ui
3 teentjes knoflook
1 wortel
1 peper
Bak in olijfolie
400 gram gehakt.
Zout en peper
100 ml droge rode wijn
4 tomaten of 2 blikken gepelde,
ontpitten tomaten
1 tl gedroogde basilicum
1 tl origano
1 eetl worstchestersaus of oxo
Geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
Eet smakelijk!
29-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
lekker ideetje
Maak dit niet alle dagen lol
Leuk om te doen, kan ook in smaller repen gesneden
worden,zo je kaasstengels hebt bij de apertief,
Mosterd een beetje aanleggen met olijfolie en de uitgerolde
bladerdeeg met een borsteltje insmeren.
En we hebben weer al iets lekkers,smakelijk....
VIDEO
29-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
24-10-2022
Amuse of borrelhapjes
Amour
Ingrediënten:
2 plakjes gerookte zalm, 1/2 komkommer,
125 g roomkaas, 1 klein bosje dille,
1 tl citroensap, zout en peper
Voorbereiding :
Was je komkommer en snij 4 mm dikke plakjes.
Meng de roomkaas met de gehakte dille, citroen,
zout en peper.
Leg op elk plakje komkommer een lepel roomkaas
en vervolgens een stukje gerookte zalm en bestrooi
met dille.
Steek er tandenstokers in om alles bij elkaar te houden!
Amuse 2
Dérivation =(afleiding)
Ingrediënten voor 12 mini spiesjes:
1/2 meloen,
12 zeer dunne plakjes Italiaanse ham,
24 bocconcini (mozzarellabolletjes),
zout en 5-bessenpeper.
Voorbereiding:
Met behulp van een Parijse lepel maak je
meloenballen
Doe in een kom je bocconcini, het zout en
een paar draaien van de pepermolen met 5 bessen.
Roer alles goed door zodat het zout en de peper goed
verdeeld zijn.
Snijd je plakjes ham doormidden.
Maak je spiesjes door meloen, bocconcini en ham
erin te steken.
Het advies:
Serveer je spiesjes gekoeld.
Je kunt er ook basilicumblaadjes in doen
Lekker genieten maar......
laat je fantasie ook eens gaan voor een
speciaal amuse (aperitiefhapje)
een amuse geeft de kok een beetje meer tijd om het
voorgerecht of hoofdgerecht te breiden.
24-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
23-10-2022
het is zondag, rust dag
We verwennen ons smaakpapillen heel simpel
maar zo lekker.Croque -monsieur de echte
klassieker .De tosti werden vroeger gezien als een
luxe tussendoortjes
2 sneetjes brood (mag oud brood zijn !)
1 Plakje ham
geraspte kaas
Boter
Tomat
Komkommer
icebergsla
Ketchup
Voorbereidingsstappen
Verwarm de tosti-ijzer of de oven tot de
gewenste gaarheid.
Kuis je sla,snij komkommer tomaten schuifjes,garnier je bord
Smeer boter in een sneetje brood.
Snijd het plakje ham doormidden en leg
de ene helft op het sneetje beboterd brood
Leg de geraspte kaas op het plakje ham.
Voeg de tweede helft ham toe aan de geraspte
Gruyère.
Beboter de tweede boterham en leg deze erop,
met de beboterde kant in de croque-monsieur.
Haal de croque-monsieur door het apparaat tot
de Gruyère kaas is gesmolten, het brood goudbruin
is en de ham gaar is.
De kaas kan ook gebruiken ;jonge kaas - maresous
-chesterkaas.Ook kruidig maken met bacelicum,
origano is super.Kunt je op voorhand maken zelfs
apart invriezen....
Geniet ervan....fijne zondag verder
23-10-2022, 13:39 geschreven door Leo
Reacties (0)
20-10-2022
Vandaag witlof in de oven
20-10-2022, 12:56 geschreven door Leo
Reacties (0)
Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
APPEL-KANEEL RINGEN
20-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
18-10-2022
tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
Klik naar de website →
Olie bewaren en gebruiken
Het aanbod in olie is de afgelopen jaren explosief
gestegen.
Bewaar olie het liefst goed afgesloten op een
niet te warme, droge en donkere plaats.
Hiermee wordt voorkomen dat de olie ranzig
wordt, wat zich uit in een onaangename geur.
Lang leve basilicum
In de winkel lachte de basilicumplant je nog
tegemoet maar
na een paar uur op je aanrecht hangen de
blaadjes er treurig bij.
Verleng het leven van je basilicumplant door
het na aanschaf meteen te verpotten, zodat
de wortels meer plek hebben.
Geef je plant daarnaast op de juiste manier
water.
Zet de plant op een schaaltje en schenk daar
op het water.
De wortels van de plant kunnen het vocht zo
beter en sneller opnemen.
Wat kun je wel en niet invriezen
+ handige tips!
Klik op de foto ↡ ↡ ↡
18-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
17-10-2022
Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
Ze bevatten verschillende vitaminen en mineralen.
Ook zitten ze vol vezels en eiwitten.
Vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. -
Doordat kikkererwten veel vezels en eiwitten bevatten
(maar weinig calorieën) zorgen ze ervoor dat je na het
eten ervan een voldaan gevoel hebt en er weer even
tegenaan kan!
Wat zijn kikkererwten eigenlijk?
Kikkererwten zijn een soort peulvruchten, die een aantal
gezondheidsvoordelen bieden. Peulvruchten zijn lid van
de erwtenfamilie en zijn technisch gezien een zaadpod.
Andere veel voorkomende eetbare peulvruchten zijn linzen,
erwten, een verscheidenheid aan bonen, sojabonen en
pinda's.
Waarom zijn kikkererwten zo gezond voor je?
Ze helpen het verzadigingsgevoel te vergroten, bevorderen
de spijsvertering, houden de bloedsuikerspiegel stabiel,
verhogen de bescherming tegen het metabool syndroom en
hartziekten en zorgen voor nog veel meer voordelen voor de
gezondheid. De voedingswaarde van kikkererwten is een
krachtige combinatie van eiwitten, vitaminen en mineralen
en daarom worden ze vaak opgenomen in veel helende diëten,
waaronder het Ayurvedische dieet en het Mediterrane dieet.
Ze maken deel uit van populaire recepten, die over de hele
wereld worden gegeten en is het hoofdbestanddeel van hummus,
dat bijna elke dag wordt geconsumeerd in landen zoals Israël,
Syrië, Turkije, Palestina, Jordanië en Egypte.
De voedingswaarde van kikkererwten
Als we naar de voedingswaarde van kikkererwten kijken, wordt
pas echt goed duidelijk wat voor een verbazingwekkende superfood
deze peulvruchten eigenlijk zijn. Kikkererwten zijn naast vezels,
ijzer, zink, fosfor, B-vitaminen en nog veel meer ook een geweldige
bron van plantaardige eiwitten.
Zijn kikkererwten een zetmeel of eigenlijk een eiwit?
Ze zijn het eigenlijk allebei. Bonen, peulvruchten en bepaalde noten
zijn voedzame voedingsmiddelen en uniek omdat ze een combinatie
van eiwitten, zetmeel, vezels en mineralen bevatten.
Bovendien bevatten ze weinig calorieën en geven ze je een vol gevoel.
Betekent dit dan dat kikkererwten ‘goede kookhydraten’ zijn?
Ja, omdat het zetmeel in kikkererwten langzaam wordt verteerd en
de stabilisatie van de bloedsuikerspiegel ondersteunt
(meer hierover kun je hieronder vinden) is het dus gezond voor je.
165 gram gekookte kikkererwten bevat ongeveer:
269 kilocalorieën
45 gram koolhydraten
14,5 gram eiwit
4,2 gram vet
12,5 gram vezels
1,7 milligram mangaan (84% ADH)
282 microgram folaat (71% ADH)
0,6 milligram koper (29% ADH)
276 milligram fosfor (28% ADH)
4,7 milligram ijzer (26% ADH)
78,7 milligram magenesium (20% ADH)
2,5 milligram zink (17% ADH)
477 milligram kalium (14% ADH)
0,2 milligram thiamine (13% ADH)
0,2 milligram vitamine B6 (11% ADH)
6,1 microgram selenium (9% ADH)
6,6 microgram vitamine K (8% ADH)
80,4 milligram calcium (8% ADH)
milligram riboflavine (6% ADH)
0,5 milligram pantotheenzuur (5% ADH)
De voedingswaarde van kikkererwten levert ook wat
vitamine A, C en E en niacine
Hoe lang moet je kikkererwten koken?
Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens
in 1- 1,5 uur gaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je kikker-
erwten kapot kookt als je ze aan het koken bent, ze
behouden namelijk goed hun vorm.
Kikkererwten uit blik of glas kun je verwarmen
zonder te koken.
Kikkererwten kun je beter niet rauw eten.
Recepten → zie ↡ ↡ ↡
https://www.gezondaantafel.nl/blogs/kikkererwten-
recepten/
17-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
❤️
❤️
Kaneel is gezond helpt bij af te vallen,
en heeft nog veel meer gezondheid
geheimen.
Kaneel zit vol met polyfenolen.
Dit zijn antioxidanten die uw lichaam
beschermen tegen bacteriën en infecties
die ontstekingen veroorzaken.
Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen
herstellen, doordat het enzymen activeert
die cel-herstel versnellen.
Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
cassia-kaneel Ceylon-kaneel
Coumarine
6,9 tot 18 mg per theelepel (= ca 2,6 gram) kaneel
verwaarloosbaar
Maximum TDI coumarine (Toegestane Dagelijkse Inname)
0,1 mg per kilo lichaamsgewicht. 65 kg — 6,5 mg 25 kg — 2,5 mg
Geen maximum
het verlaagt het gewicht (met gemiddeld 1,02
kilogram) kaneel verlaagt de BMI (met gemiddeld
0,51) het doet de middelomtrek afnemen
(met gemiddeld 2,40 centimeter)en het verlaagt
het vetpercentage
(met gemiddeld 1,02%).
↡ Ga zeker hier verder lezen, ↡
https://mens-en-gezondheid.infonu.
nl/gezonde-
voeding/99133-de- geneeskracht-van-
kaneel.html
Blijf gezond,leef gezond geniet van elk
moment !💕👍
17-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-10-2022
Wild seizoen is bezig......
Vanaf september is de jacht al open op dieren zoals
konijn, houtduif, wilde eend en everzwijn.
Vanaf oktober kan je gerechten serveren met fazant, patrijs,
haas, moeflon en hert.
16-10-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)