Griet,Tarbot,zeeduivel,tong zijn mijn top gerechten
16-09-2022, 11:56 geschreven door Leo Reacties (0)
Fris romig avocado dip sausje
Bereiding saus ;
1 teen knoflook
1 avocado
paar blaadjes munt
paar sprietjes bieslook
1 eetlepel olijfolie
(ik gebruik zelf noten olie)
1/2 eetlepel citroensap
2 eetlepels water
Worchstersaus
Doe de avocado (zonder schil en pit) samen met
het teentje knoflook, olijfolie, citroensap,
water,peper,zout,cayenen is de blender
Laat draaien,is de saus nog een beetje te dik?
voeg dan beetje bij beetje wat worchster of
water toe.
Snijd de bieslook en blaadjes van de munt grof
en voeg bij de avocadosaus. Laat nog even een
seconde of 10 meedraaien,proef en breng op smaak
met eventueel nog wat extra zout een en beetje
peper.
16-09-2022, 11:40 geschreven door Leo Reacties (0)
avocado ideetjes
400 g
verse geplede garnalen of zalmfilet,tonijn
4 eetrijpe avocado's
1 el
bladpeterselie
1 limoen
10 gr sesamzaad
Bereiding met zalm,tonijn of garnalen
Snijd de zalmfilet in stukjes en laat even garen
in een vinaigrette naar keuze.
Voor de garnalen een coctailsaus of mayonaise
Snijd ondertussen de peterselie fijn.
Meng de peterselie en de stukjes zalm onder de
mayonaise.
Ontdoe de avocado’s van hun schil, verwijder
de pit en vul ze met de zalmsalade.
Werk de salade af met sesamzaadjes en een paar
blaadjes peterselie.
16-09-2022, 11:37 geschreven door Leo Reacties (0)
13-09-2022
Lekker wokken vandaag
"Ingrediënten"
4 personen
800 gr. krieltjes
400 gr. kippendij of filet
300 gr. sperziebonen
1 courgette
2 rode uien
2 paprika's
200 gr.soyascheuten
paprikapoeder
peper en zout
olijfolie
goede boter
"Bereidingswijze"
Snijd de kip in blokjes en doe in een mengkom.
Voeg naar smaak uienpoeder, knoflookpoeder en
mild paprikapoeder toe.
Gebruikte van ieder ongeveer een theelepel.
(koks gebruiken tussen de vinger gevoel bij
kruidingen.daarom maken we ook pezo,peper en
zout gemengd)
Kruid verder met wat peper en zout en voeg een
scheutje
olijfolie toe. Doe er tot slot nog een snufje
bloem bij en schep alles goed door elkaar.
Laat even staan.
In de tussentijd breng je in een pan een laag
water aan de kook.
Hierin kook je de krieltjes 10 minuten voor.
Grote krieltjes kan je eventueel halveren.
Giet af en laat droog stomen van het vuur af.
Tegelijkertijd maak je de sperziebonen schoon.
Snijd in stukjes en kook deze ongeveer acht
minuten.
Laat afkoelen onder de koude kraan.
Hierna doe je ze in een vergiet om uit te laten
lekken.
"Bak de kip en groenten"
Verhit een grote wokpan op laag vuur en smelt hierin een
klontje boter. Doe de kip erbij en schep om op hoog vuur.
Als de kip aan alle kanten is dichtgeschroeid zet je het
vuur wat lager.
Pel de rode uien en snijd deze in stukjes, voeg toe aan
de pan en bak kort mee.
Snijd intussen de courgette in blokjes en voeg ook deze
toe aan de pan.
Haal de bovenkant van de rode paprika's en verwijder
de zaadjes.
Snijd in blokjes en voeg toe aan de pan.
Schep tussendoor steeds goed om.
Hierna voeg je de sperziebonen toe.
Schep nogmaals goed om en doe er tot slot de voorgekookte
krieltjes bij.Zo ook de soyascheuten die wat a la denté moeten
blijven.
Zet het vuur weer hoog en
sprenkel er nog een beetje olijfolie over.
Schep nog een paar minuten om en kruid met wat extra peper
en zout.
Je groentepannetje met krieltjes en kip is klaar.Smakelijk....
Er zijn zoveel manieren om een lekker wok te maken zelf
is een combinatie te maken.....
13-09-2022, 00:00 geschreven door Leo Reacties (0)
12-09-2022
Vegetarisch
" Vegetarisch "
Ovenschotel met aardappel,
courgette en paprika ;
Intrediënten ;
600 gr vastkokende aardappelen
2 courgette
1 gele paprika
1 rode paprika
150 ml room
100 gr geitenkaas
60 gr geroosterde pijnboompitten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de aardappelen en spoel de courgette.
Snijd beide in flinterdunne plakjes.
Kook de aardappelen 6 minuten in licht gezouten water,
giet af en laat uitlekken.
Snijd de paprika in repen.
Beboter een ovenschaal en schik er dakpansgewijs rijen aardappelen,
paprika en courgette in.
Meng de bouillon met de room, peper en zout.
Schenk dit over de groenten en zet 20 minuten in de oven.
Verkruimel de geitenkaas over de schotel samen met de
geraspte kaas.
Plaats opnieuw 20 minuten in de oven.
12-09-2022, 14:24 geschreven door Leo Reacties (0)
11-09-2022
Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
Pommes Sauté
4 mooie gelijke aardappelen koken in schel,
Was de schel goed af in koud water,
leg ze in het kokend water na +- 15 min prik met een priem
zachtjes in de aardappel.
kan je er makkelijk doorprikken is hij klaar of legt de punt
van de priem even op je pols onderaan krijg je een schokje is
hij klaar.
Pel de aardappels en snij ze in schijven van +- 1 cm dik,bak ze
in half olijfolie en bakboter.Peper,zout .....
Bruingeel en klaar zijn ze,even ontvetten beetje fijn gesneden
bieslook er bij en smullen maar.
Deze manier kan ook gebruikt worden om lekkere aardappelsla
te maken snij ze dan in blokjes,pijpajuin,peper,zout , bieslook
en peterselie erbij en naperen met mayonaise of vinaigrette
naar keuze
de beste lekkerste aardappelsla , smakelijk
11-09-2022, 10:17 geschreven door Leo Reacties (0)
Waldorfsalade
Benodigdheden:
250 gram rode en witte druiven
ongezouten walnoten
2 appels
Citroensap
4 “stengels” bleekselderij
Light mayonaise of yoghurtmayonaise
Bereidingswijze: Begin met het snijden van de twee appels,
snijd deze in kleine stukjes. Besprenkel de
appelstukjes vervolgens met wat citroensap
om te voorkomen dat ze gaan verkleuren.
Halveer de druiven en voeg deze toe aan de stukjes appel.
Vervolgens doe je ook wat walnoten erbij en eventueel
nog wat partjes mandarijn.
Snijd de geschilde “stengels”bleekselderij in
kleine stukjes en voeg deze ook toe aan
de schaal.
Roer tot slot nog één á twee lepels, light- of
yoghurtmayonaise door de salade en klaar.
Om het helemaal mooi te maken garneer je
de waldorfsalade met wat druiven en walnoten.
Smakelijk!
Ook lekker met een zoet zure vinigrette
" Noten bevatten aardig wat vitamine E,
mineralen als selenium en zink en onverzadigde vetten."
Na het eten van een waldorfsalade zal je een ganse
dag een verzadigd gevoel behouden.
11-09-2022, 09:59 geschreven door Leo Reacties (0)
Zoet zure vinaigrette
Ingrediënten
3 el lichtbruine suiker
6 el azijn
6 el water
½ el groentebouillon
kurkuma
currypoeder
1½ el maïszetmeel
Bereiding
Doe de suiker en de azijn in een kookpot op het vuur.
Laat de suiker smelten..
("Pas goed op houd kinderen
uit de buurt,gesmolten suiker brand door je huid")
Laat het mengsel lauw worden door er 6 eetlepels
water bij te voegen.
Voeg vervolgens de groentebouillon, kurkuma en
curry-poeder toe.
De hoeveelheid curry kies je naar eigen smaak.
Los het maïszetmeel op in een halve tas water.
Voeg toe naargelang de mate van binding die je
wil bekomen.
"Je kan kurkuma en curry weglaten,zo je een gewoon
zoet zure vinaigre hebt".
11-09-2022, 09:59 geschreven door Leo Reacties (0)
09-09-2022
Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
***
Ingrédients
bloem: 250
blanke amandelen: 50
witte basterdsuiker: 100
boter: 125
2 takje thijm
aardbeienjam: 4
Bakje frambozen
Room
Verwarm de oven voor op 180ºC.
Vet de taartvormpjes in.
Laat boter op kamertemperatuur komen
De eerste truc: laat 125 gram boter op kamertemperatuur komen.
Dat is cruciaal voor kruimeldeeg. Boter is op kamertemperatuur als
je er makkelijk een vingerafdruk in kunt zetten. Te laat aan gedacht
of geen tijd om te wachten tot je boter op kamertemperatuur is?
De boter snij ‘m in kleine stukjes.
Die worden sneller zacht dan een groot stuk.
Maak het deeg
Doe de malse boter in een mengschaal. Voeg 90 gram poedersuiker toe.
Gewone suiker kan ook, maar poedersuiker is veel fijner en gaat
makkelijker op in het deeg.
Meng de zachte boter en de poedersuiker tot ze wit-romig van kleur
zijn.
Voeg 1 ei toe.
Meng goed. Doe vervolgens 30 gram amandelmeel bij het
mengsel,voor een subtiele nootachtige smaak.
Voeg na een minuut kneden beetje bij beetje 250 gram
patisseriebloem toe.
Kneed tot een homogeen deeg. Doe er ten slotte nog
een snuifje zout bij.
Kneed het deeg tot een schijf
Kneed het deeg nog even goed door en maak een bol.
Duw die bol op een bord plat tot een schijf.
Dek het bord af met vershoudfolie zodat het deeg niet
uitdroogt.
Laat rusten in de koelkast
Leg de schijf minstens 1 uur in de koelkast.
Dat doe je om drie redenen.
Eén: de boter wordt zo weer stevig, waardoor het deeg
makkelijker bewerkbaar is.
Twee: de gluten in het deeg ontspannen, waardoor het
eindresultaat lekker knapperig wordt.
En drie: de smaken blenden zo extra goed.
Vet de bakvorm in
Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt intussen een
klontje boteren smeer de taartvorm ermee in.
Bestrooi de vorm met een laagje bloem.
Zo glijdt de taart na het bakken makkelijk uit de vorm.
Kneed het ijskoude deeg door
Als het deeg net uit de koelkast komt, kan het te hard
zijn om uit te rollen, waardoor het scheurt.
Kneed het daarom kort en snel door tot een soepel deeg.
Als het doorkneden lastig gaat, neem dan kleine stukjes deeg om soepel te
kneden, in plaatsvan alles tegelijk.
Werk snel. Een te warm deeg – doordat je het te lang
kneedt met warme handen – kan ook scheuren.
Rol het deeg uit
Bestrooi het werkblad met bloem, zodat het deeg niet kan
plakken.
Ook op het deeg mag je wat bloem strooien, zodat je er
makkelijk met de deegroller over kunt rollen.
Gebruik liever iets te veel dan te weinig
bloem.
De overtollige bloem kun je er altijd nog afvegen.
Rol het deeg uit tot een grote lap van ongeveer
3 à 5 millimeter dik.
Zorg dat je werkblad zo koel mogelijk is.
Leg het uitgerolde deeg in de vorm
Probeer het deeg losjes rond een bebloemde deegrol te
slaan.
Of leg het deeg rechtstreeks in de ingevette lage bakvorm.
Doe het hoe dan ook voorzichtig en zonder druk te zetten.
Breekt je deeg toch of heb je ergens een scheurtje?
Dat is geen drama, plak het gewoon dicht door er wat
extra deeg op te duwen.
Als het deeg in de taartvorm ligt, druk je het aan in de
randen en snij of druk je de overtollige stukjes weg door
er met de deegrol nog eens over te gaan.
Bak in de oven
Bedek de bodem en de randen van de taartvorm met een
vel bakpapier.
Giet bakgewichtjes op de bodem. Bak de taartbodem
20 tot 25 minuten
in de op 180°C voorverwarmde oven tot hij goudbruin en
krokant is.
Toch nog niet helemaal gaar in het midden?
Haal de bakparels eruit en bak nog even voort.
Laat afkoelen
Is je taartbodem klaar? Verwijder dan het bakpapier en
de gewichtjes en laat de eerste 3 minuten in de bakvorm
afkoelen.
De taart zal een beetje krimpen en zo makkelijker uit de
vorm komen.
Hef de taartbodem voorzichtig uit de vorm en laat ‘m
vervolgens
afkoelen op een rooster zodat hij niet wak wordt.
Laat afkoelen voor je de taartbodem vult.
Steek met een vorm de taartstukjes uit,
Waarmee vul je de taartbodem?
Banketbakkersroom
Dé vulling der vullingen is natuurlijk banketbakkersroom.
Ook crème suisse is heerlijk: dat is banketbakkersroom
met extra slagroom onder geklopt, perfect bij verse
aardbeien.
Aromatische slagroom
Opgeklopte slagroom is licht als een wolk, en toch
ongelofelijk vol van smaak.
Verrijk de slagroom met een beetje suiker en een aroma
naar smaak.
Denk aan limoncelloroom met blauwe bessen, rozenroom
met frambozen,amerettoroom met krieken of laurierroom
op geroosterde perziken.
Mascarponecréme
Supersimpel, maar overheerlijk. Meng slagroom
met dubbel zoveelmascarpone voor een dikke,
stevige crème.
Meng met vannillesuiker voor een zoete toets,
perfect bij bijna elke soort zomerfruit.
Extra tips
Je kunt dit deeg ook gebruiken voor hartigegerechten
zoals een quiche of groentetaart. Gebruik dan gewoon wat
minder suiker.
Als je een keukenmachine hebt, gebruik dan het K-hulpstuk
voor deeg en beslag en laat het toestel rustig draaien.
Het voordeel aan de keukenmachine is dat je de boter
goed kunt opkloppen en lucht in je beslag krijgt.
Als je het lastig vindt om met bloem uit te rollen kun je
het deeg ook uitrollen tussen twee vellen bakpapier,
vershoudfolie of op een siliconen matje.
Haal het bovenste vel wel af en toe weg, zodat er geen
vouwen in het deeg ontstaan.
Dé gouden tip voor egaal uitgerold deeg: leg eetstokjes
of houten latjes langs de zijkant van je lap deeg en laat
de deegroller over de stokjes lopen. Resultaat?
Een deeg dat overal precies even dik is. Handig!
Is je taartbodemgebroken? Geen man overboord!
Breek de bodem helemaal in stukken, verdeel ze over
glaasjes en doe er wat fruit en je favoriete vulling bij,
zoals opgeklopte room, lemon curd of een bolletje ijs.
Niemand zal merken dat het niet zo bedoeld was.
Of heb je na het bekleden van je bakvorm nog wat deeg
over?
Bak het op een bakplaat in de oven en breek het nadien in
stukken.
Je kunt de kruimels in een potje bewaren.
De ideale manier om een eenvoudig dessert een krokantje
te geven!
Maak een dubbele hoeveelheid deeg en verdeel het in
porties.
Wikkel de schijven in vershoudfolie en nadien in
aluminiumfolie om vriesbrand te voorkomen.
Je kunt deeg tot twee maanden invriezen.
Laat het deeg een nacht ontdooien in de koelkast voor je
het gebruikt.
Liever vegan? Homemade kruimeldeeg zonder boter lukt
ook! Vervang de boter in een hartig kruimeldeeg
simpelweg door olie zoals olijfolie.
In een zoet deeg is kokosvet een aanrader.
09-09-2022, 19:04 geschreven door Leo Reacties (0)
Kaastaart
INGREDIËNTEN ;
8 blaadjes gelantine 20 minuten in water weken.
1/2 kg Platte kaas - 1/4 l (25cl) room -
250 gr witte suiker s2 -sap 1/2 citroen
deze laatste 4 ingrediënten samen mixen (de gelatine niet)
1 blik pechen waarvan we het sap lauw laten worden en
daarin de gelatine laten smelten.
Dan alles samenvoegen en mixen,
In een springvorm boudoir koekjes leggen met suiker naar
beneden.
Schijfje pechen over de koekjes verdelen,en daarover het
het kaasmengsel gieten,een 1 uur in de koelkast opstijven.
Smakelijk,groeten Ingrid
09-09-2022, 17:48 geschreven door Leo Reacties (0)
Kleine klaring of grote
Gerecht voor hoger niveau kok ***
Consommés zijn zeer heldere sterke bouillons,
steeds aangevuld met een garnituur.
Ze zijn iets moeilijker om te bereiden.
De basis is een goed gemaakte sterke fond.
In de Franse terminologie spreekt men van een "consommé double".
Dit is omdat tijdens de bereiding een tweede hoeveelheid vlees en
groenten wordt toegevoegd en de consommé als het ware een tweede bereiding ondergaat, en dus dubbel getrokken is !
-Consommé kan warm of koud opgediend worden, indien koud
geserveerd moet de consommé licht gebonden zijn door gelatine.
Volgende samenstelling wordt een
- KLARIEF * of KLARIFICATIE* genoemd.
- Voedende bestanddelen :
gemalen rundvlees, zonder vet geen kalfs- of gevogeltevlees. ongeveer 100 g per liter fond.
Aromatische bestanddelen : grof gesneden julienne van prei, selder en wortelen. Geen uien ! kruidenbosje tomatenpuree
Klarende bestanddelen
2 tot 3 eiwitten per liter fond, des te groter de hoeveelheid fond des te minder eiwitten men relatief nodig heeft . Nota : Indien men een visfumet wenst te klaren, gebruikt men gemalen visvlees in plaats van vlees. BV vlees van wijting. Sommige koks doen gebrande ui, verbrand op de plaat van het fornuis, in de consommé om een mooie bruine kleur te bekomen. Erg gezond is dit niet.
Het is beter om op het einde van de bereiding een kleurstof toe te voegen zoals bijvoorbeeld
'Patrelle'.( E 150)
Bereiding :
Eerst en vooral worden alle ingrediënten van de klarief goed
gemengd met wat water of koude fond.
De gekozen fond moet zeer goed ontvet zijn.
Er zijn twee mogelijkheden :
koude wijze :
de koude fond mengen met de klarief en al roerend snel tot aan het
kookpunt brengen.
warme wijze: de klarief bij de kokende fond voegen, regelmatig
roerend terug tot aan het kookpunt brengen.
Als de massa terug aan de kook is moet het vuur zodanig geregeld
worden dat de consommé slecht zeer zachtjes kookt.
Er vormt zich dan een klein kratertje van heldere fond die door de
klarificatiekoek breekt.
De verdere kooktijd, eigenlijklijk "trekken", is 1 uur tot 2 uur.
De consommé passeren door een goed gespoelde handdoek of een
neteldoek.
Indien nodig nogmaals ontvetten met behulp van keukenpapier.
Zorgen dat de kruiding in orde is voor de klaring, zout kan later
nog toegevoegd worden.
Opmerking bij het gebruik van de keukenterm klarief of clariffe
of iets dergelijks.
Dit woord bestaat niet ! Het is letterlijk "potjeslatijn", misschien
voor het eerst gebruikt door Frans onkundige koks.
Het Franse werkwoord "clarifier" bestaat wel, maar de substantie waarmee
men klaart heeft geen naam.
09-09-2022, 11:21 geschreven door Leo Reacties (0)
En chef kent zijn team
En chef respecteerd zijn brigrade,kent de kwaliteiten van
zijn brigrade, communiceert effectief,koks moeten niet
alleen goed kunnen koken ook heel creatief zijn.
Wederzijds respect onder elkaar,komt ten goede van je
zaak en klant.
09-09-2022, 00:00 geschreven door Leo Reacties (0)
Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
INGREDIËNTEN
400 g kippenborsten of kippenworstjes
250 g sperziebonen
250 g erwten
1 teentje knoflook, geperst
50 g pijnboompitten
60 g parmezaan, geraspt
5 el olijfolie - 1 bosje basilicum -
peper en zout
BEREIDING ;
Kook de orecchiette in gezouten water.
Voeg 8 minuten voor het einde van de kooktijd
de boontjes toe en na nog 5 minuten de erwtjes.
Doe de basilicumblaadjes, de knoflook,de
pijnboompitten,de olijfolie,de helft van de
parmezaan en een beetje zout in een blender.
Pureer tot een pesto.
Bak de borstjes gaar in een pan.
Snijd ze in stukjes en doe ze terug in de pan.
Giet de pasta met de bonen en de erwtjes af
en voeg toe aan de kippenborstjes
Roer er de pesto door.
Werk af met de parmezaan en serveer,
smakelijk .....buon appetito
09-09-2022, 00:00 geschreven door Leo Reacties (0)
08-09-2022
Tongrolletjes
Ingrediënten
Voor de tongrolletjes
-
200 gr Garnalen,Citroen of limoen
Voor paneren ;
Hoger niveau ***
Maak de tongrolletjes
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snij de sjalot en bak in bakboter met olijfolie glazig.
Voeg de spinazie in delen toe en laat slinken.
Kruid met muskaatnoot,peper en zout.
Schep in een vergiet en duw er al het vocht uit.
Meng de spinazie met de ricotta, paneermeel, oregano
en peterselie.
Kruid met peper en zout.
Schep een lepel van het spinazie-ricottamengsel op
elke visfilet en rol op.
Meng voor de crunch de oude kaas onder het paneermeel
en strooi over de visrolletjes.
Bedruppel met wat olijfolie en plaats de ovenschaal
15 minuten in de oven.
Zet de laatste 2 minuten de ovengrill aan zodat er
een mooie goudbruine korst ontstaat.
Maak ondertussen de puree
Snijd de broccoli in roosjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen in licht gezouten water gaar,
voeg na 10 minuten de broccoliroosjes toe tot deze
gaar is.
Giet de groenten vervolgens af en stamp ze met de
melk fijn.
Kruid met muskaatnoot, peper en zout.
Afwerking
Snijd de lente-ui in ringen.
Serveer de visrolletjes met de puree en bestrooi met
de lente-ui en extra peterselie paar stukken
1/4 citroen .
08-09-2022, 00:00 geschreven door Leo Reacties (0)
07-09-2022
Gentse waterzooi
Gentse waterzooi
Verse kip
Water 2l
Ui 1
Tijm enkele takjes
Laurierblad 1
Wortelen
Prei
Selderstengels
Vastkokende aardappelen
Platte peterselie bussel
Boter 40 g
Bloem 45 g
Room 1 dl
Ei 1
Bereiding ;
Kuis de kip, indien dit nog niet gebeurd is,
en doe in een kookpot. Giet het water bij de
kip tot ze onderstaat en doe er het gewassen
groen van de prei bij, de ui
(in 6 stukken) en de laurier.
Kruid de bouillon met peper en zout
Laat de bouillon een 30 tal minuten inkoken
en laat dan het geheel afkoelen.
Verwijder het vel van de kip en verdeel
ze in 4 tot 6 gelijke stukken.
Zeef de bouillon en houd 1 liter apart.
Het andere deel kan je gebruiken om een
heerlijke bouillonsoep van te maken.
Kook de geschilde aardappelen gaar in
gezouten water.
Giet ze af en houd warm in de pot.
Snijd het wit van de prei, de wortel en
selder julienne en kook ze ongeveer
1 minuut in de bouillon die je daarnet
apart hebt gehouden.
Zeef na het koken de bouillon opnieuw.
Smelt de boter in een pan en doe er de
bloem bij.
Laat even kleuren tot er een geur van
vers gebakken koekjes vrijkomt.
Doe er dan de gezeefde bouillon bij en
laat inkoken.
Voeg eventueel extra bouillon toe als de
saus te dik wordt.
Meng de room met de eierdooier en doe
het mengsel bij de saus.
Voeg als laatste de licht gegaarde groentjes
toe.
Serveer de kip op een bord met enkele
aardappelen, enkele lepels saus en groentjes.
Werk af met fijngesneden peterselie.
Smakelijk........
Makkelijk manier kipfilet,zak julliene uit diepvries,
de rest zoals hier boven.
07-09-2022, 16:55 geschreven door Leo Reacties (0)
05-09-2022
werken in de horeca, is beestig hard
Horecazaken klagen de stenen uit de grond,
beleefd gemotiveerd personeel vinden ze niet ,ze durven niks tegen
hun personeel zeggen of ze zijn weg, waarom ?10 € p/u is geen vet uurloon
zet iedereen terug op 12% fix betalen eigen rsz ,ze werken dubbel zo hard en zullen
super vriendelijk tegen je clienten zijn.Handhaaft jullie prijs X 4
en niet maal 6 zoals een koffie verkeerd 5 €uro,wat doen de klanten consumeren 1 consumptie.
Leer jullie opdien personeel dat ze constant moeten debrasseren,de klanten in het oog houden,
zo goed binnen dan op het terras.
Niet staan wachtenaan de toog tot hun plateau stamp vol staat zodat er klanten
meer dan 15 min moeten wachten op hun consumptie ! Ik heb de ervaring chef van de
keuken,maitere hotel,manager in grote knappe zaken.
Horeca is een hard beroep mag je niet bang zijn om soms 18 u p/d te moeten werken.
Horeca beesten ! kunnen dubbel loon verdienen wanneer ze
hun job kennen en klant vriendelijk zijn !
Talloere dragers kan iedereen worden,klasse ober (garcon) overlegt met de chef
over suggestie wat er die dag zeker moet verkocht worden,
kent de suggestie en de kaart ook wijnkaart uit zijn hoofd,
doe aanbevelingen aan zijn klant,verkoopt aan zijn klant zonder
dat de kaart is open geweest,zelfs de apertief en de wijn.Volgt
elke tafel perfect op van voorgerecht tot digestief .
Succes,en niet lullen jou zakken vullen.
Bij klanten (zelfs al zijn het vrienden) blijf je respectvol en houd afstand !
goede obers blijven altijd kalm en beleefd
05-09-2022, 11:13 geschreven door Leo Reacties (0)
Wat is Arabisch eten?
In de Arabische keuken worden veel verse groenten,
kruiden en gebruikt.
De specialiteiten uit landen als Syrië, Libanon in Israël
Marroco zijn lekker, gezonden perfect om mee te variëren.
Kenmerkend in deze keuken zijn kleine gerechten,
ook wel mezze genoemd.
Zeker een aanrader is Taijine
Tajine met rundvlees,
Ingrediënten 4 personen
400 g. runderpoulet,of stooflappen ,
zout, peper, , olijfolie, , 2 rode uien, ,
3 tomaten, , 1 blik. tomatenblokjes met sap ,
1 rode peper, , 3 knoflooktenen, ,
paar zoete aardappels,prinsseboontje,venkel,tomaten,
of gewone aardappelen zoals bintjes ,2 pastinaken, ,
groene olijven, , 1 bosje verse koriander,
Tajine met kip en abrikozen
Een zoetige Marokkaanse tajine.
Heeft even tijd nodig om te stoven,
maar is verder heel simpel en natuurlijk erg lekker
Ingrediënten 2 personen
, ca. 300 gram kipfilet best kippenbillen,
150 gram gedroogde abrikozen gehalveerd,
1 ui in ringen, 2 teentjes knoflook,tomaten,boontjes,
venkel,aardappelen,
1 theelepel gemalen komijn,verse koriander,verse
peterselie,1 theelepel kurkuma, , klein handje vol
zwarte olijven in ringen, kippenbouillin of groentebouillon,
beetje maizena,scheutje olie, peper en zout naar smaak,
klein handje vol amandel schaafsel,
Bereidingswijze
Verhit de olie in de tajine en voeg de ui, knoflook,
kruiden en kip toe. Zet het deksel erop en laat even
(ca 10 - 15 minuten) aanbraden. De kip hoeft niet bruin
te worden. Schep tussendoor om. Voeg dan de bouillon,
paprika en abrikozen toe en laat ca 45 minuten zachtjes
stoven met het deksel op de tajine. Af en toe roeren,
voeg wat bouillon toe als nodig. Breng op smaak met
zout en peper en bind de saus met wat maizena.
Voeg de olijfringen toe en verwarm die even mee.
Bestrooi met het amandel schaafsel.
Smakelijk .....A fiyet olsun
05-09-2022, 00:00 geschreven door Leo Reacties (0)
Pont-neuf aardappelen: 2cm dik,5cm lang is 4 maal groter dan gewone frieten. Eerst pocheren in een zeer gematigd vet en nadien afbakken in warm vet.
De Pont Neuf is een brug over de Seine in Parijs. Het is de oudste brug van de stad. De Pont-Neuf werd tussen 1578 en 1604 gebouwd naar ontwerp van Androuet Du Cereau. De brug heeft 12 rondbogen en bestaat uit 2 delen. Het Ile de la Cité wordt door de Pont Neuf verbonden met de kaden aan de linker- en rechterover van de Seine.