Koken is plezant
Welkom bij de smaakpupillen tester
05-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is Arabisch eten?
   Zoekresultaat afbeelding voor                  
In de Arabische keuken worden veel verse groenten,
kruiden en gebruikt. 
De specialiteiten uit landen als Syrië, Libanon in Israël
Marroco zijn lekker, gezonden perfect om mee te variëren. 
Kenmerkend in deze keuken zijn kleine gerechten,
ook wel mezze genoemd.
Zeker een aanrader is Taijine 

                 

                             Tajine met rundvlees, 

Ingrediënten 4 personen
400 g. runderpoulet,of stooflappen , 
zout, peper, , olijfolie, , 2 rode uien, ,
3 tomaten, , 1 blik. tomatenblokjes met sap ,
1 rode peper, , 3 knoflooktenen, ,
paar zoete aardappels,prinsseboontje,venkel,tomaten,
 of gewone aardappelen zoals bintjes ,2 pastinaken, ,
 groene olijven, , 1 bosje verse koriander,
 

                 

                 Tajine met kip en abrikozen

Een zoetige Marokkaanse tajine.

Heeft even tijd nodig om te stoven,

maar is verder heel simpel en natuurlijk erg lekker

Ingrediënten 2 personen
, ca. 300 gram kipfilet best kippenbillen, 
150 gram gedroogde abrikozen gehalveerd,
1 ui in ringen, 2 teentjes knoflook,tomaten,boontjes,
venkel,aardappelen,
1 theelepel gemalen komijn,verse koriander,verse
peterselie,1 theelepel kurkuma, , klein handje vol
zwarte olijven in ringen, kippenbouillin of groentebouillon,
beetje maizena,scheutje olie, peper en zout naar smaak,
klein handje vol amandel schaafsel,

Bereidingswijze

Verhit de olie in de tajine en voeg de ui, knoflook,

kruiden en kip toe. Zet het deksel erop en laat even

(ca 10 - 15 minuten) aanbraden. De kip hoeft niet bruin

te worden. Schep tussendoor om. Voeg dan de bouillon,

paprika en abrikozen toe en laat ca 45 minuten zachtjes

stoven met het deksel op de tajine. Af en toe roeren,

voeg wat bouillon toe als nodig. Breng op smaak met

zout en peper en bind de saus met wat maizena.

Voeg de olijfringen toe en verwarm die even mee.

Bestrooi met het amandel schaafsel.

Smakelijk .....A fiyet olsun

 


05-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gelukkige verjaardag a la chef

Voor diegene die jarig zijn vandaag,

Gelukkige verjaardag geniet van je dag ,

leef maak er een prachtige feestdag van

Happy Birthday Champagne Gif Pictures, Photos, and Images for Facebook,  Tumblr, Pinterest, and Twitter



05-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
04-09-2022
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voeding smijt je niet weg....

Een goede chef zal altijd alle voeding verwerken.

Aardappelomelet met groente

Ingrediënten

  • 600 gram vastkokende aardappelen
  • 150 gram diepvries doperwtjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 1 paprika
  • 2 eetlepels olie
  • 4 olijven
  • 4 eieren
  • peper

of zij die voeding niet weg smijten ;

geruik de overschot van groenten ,aardappelen,

vlees  die je netjes afgedekt in de frigo bewaard hebt.



04-09-2022, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
16-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krab of garnaalcocktail met ananas

Krabcocktail of garnaalcocktail  met ananas en

kersttomaatjes  

30 gr krab of garnaal is 95 kcal -Koolhydraten 4.18 g 

Suiker 1.84 g.  Vet 3.12 gram

Let op Coctailsaus 124 kcal per 100 gr.

4 el mayonaise

  • 2 el ketchup
  • 2 el whisky (laat voor kinderen de whisky achterwege)
  • 1 el citroensap

Eventueel extra toevoegen voor een pittige kick

  • cayennepeper
  • Paar druppels worcestersaus
  • Paar druppels tabasco

Krab of Garnaal met Avocado-

granaatappel 160 kcal per 100gr

Afbeeldingsresultaat voor avocado granaatappel krabAfbeeldingsresultaat voor krabcocktail



16-02-2020, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
28-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. mmmm lekker Chinezen

 

Maak er een festijn van 

Origineel recept: Chinese selderij met soja



28-11-2019, 13:59 geschreven door Leo
Reacties (0)
04-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom je het beter thuis maakt.

Zo maakt je de perfecte Irich coffee ,ik maak hem exact het 

zelfde .....dat is genieten  ! 

In een Taverne betaal je al snel 7.90 € in restaurant 9.90 €,

meestal niet klaar gemaakt op traditionele wijze.

 Ze gebruiken goedkoopste whiskey en slagroom van de

spuitbus.



04-08-2019, 12:59 geschreven door Leo
Reacties (0)
23-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.coupe vers gezond lekker zomers

Laat je fantasie er op los

Gerelateerde afbeelding



23-05-2018, 19:33 geschreven door Leo
Reacties (0)
17-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idee voor bij babyborrel

Fantasie van vegetarisch kan uiteraard bij gelijk

welk feest gebruikt worden uiteraard  ! 

Afbeeldingsresultaat voor borrelhapjes vegetarisch



17-05-2018, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mango dessert

yoghurt250 g

poedersuiker75 g

slagroom2.5 dl

appelsap of appelsiensap 1 dl 

mango (rijp)1

Geplete muesli  of boudoirkoekjes ,cornflakes 100 g 

honing2 el

gelatine12 g

              BEREIDING :

1 : Week de gelatine in koud water.

Verwarm het appelsap en los er de gelatine in op.

Laat afkoelen tot kamertemperatuur

 2 :Meng de suiker met de yoghurt.

Klop de slagroom half op en roer ’m,

samen met het appelsap, door de yoghurt.

3 : Schil de mango en verwijder de pit.

Snij het vruchtvlees in kleine stukjes.

Verdeel de mango over 4 glaasjes.

4 :Schep de yoghurtcrème in de glaasjes.

Laat +-2 uur opstijven in de koelkast.

5 : Doe de muesli of boudoirkoekjes ,

cornflakes  met de honing in een pannetje

en laat ’m op een laag vuurtje al roerend goudbruin kleuren.

Werk de glaasjes af met deze mueslicrumble ,

boudoirkoekjes of cornflakes.

Of zet de 4 heel boudoirkoekjes  aan de zijkant garnier 

het met een framboos of Jodenkers,aardbei etc....

            Afbeeldingsresultaat voor recepten boudoirkoekjes

                 Dit is een jodenkers !

De jodenkers vind ik er heel bijzonder

uitzien,als deze vrucht uitgegroeid is

wordt deze namelijk omsloten door de

plant waardoor het net een lampion lijkt.

De plant waar de vrucht aan groeit heet

dan ook een lampionplant.

Deze vrucht lijkt een beetje op een tomaat

en wordt daardoor wel ook vaak gebruikt

in salades.

 Rijk aan vitamine C .

                     Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit



17-05-2018, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
27-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.snel een soepje maken,

400 g kipfilet 

2 prei

2 sjallotjes 

2 l kippenbouillon

of water met kippenblokjes

4 el rijstvermicelli

bladpeterselie

peper + zput

Snij de kipfilet in stukjes en de prei in ringetjes 

Doe ze samen in een pan en overgiet met water of

kippenbouillon

Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen .

Voeg de rijstvermicelli en gehakte bladpeterselie aan toe.

Kook tot de vermicelli zacht is.

Breng op smaak met peper.



27-04-2018, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kook tijd van groenten

DIT is de beste tijd om elke groente te koken

Wij hebben het regelmatig: slappe witlof,

broccoli die uit elkaar valt of sperzieboontjes

die juist net een tikje teveel bite hebben.

Groente koken, het blijft lastig om te weten

hoelang het nou precies moet.

Om jou (en onszelf) een eindje op weg te helpen

hebben we hieronder een handig schema voor

je waarin je precies kan zien hoelang elke

groentesoort maximaal gekookt moet worden.

Als je van iets knapperigere groente houdt

kan je een wat kortere kooktijd aanhouden. 

Daarnaast kan de kooktijd soms langer of

korter van groenten zijn dan in de tabel staat.

Verse groenten hebben bijvoorbeeld wel eens

langer nodig.

Ook zijn bijvoorbeeld bloemkoolroosjes

sneller gaar dan een hele bloemkool.

Voordat je de groenten afgiet,kun je het

beste even met een vork of een dunne breinaald

erin prikken en kijken of de groenten zacht

genoeg zijn.De breinaald kun je ook bij een

gebraad gebruiken,prik in het vlees en leg het

op je ader van je pols.Krijg je een klein schokje

is je gebraad klaar ....


 



27-04-2018, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
24-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool moet je niet koken!

Kook jij je bloemkool altijd?

Dit is waarom je dat vooral niet moet doen!

Bloemkool moet je niet koken!

Bloemkool, wij zijn er dol op. Voor ons is het eten van

deze roosvormige groente absoluut geen straf, maar dat

ligt voor anderen net even anders.

Als mensen dan toch willen genieten van deze koolgroente,

dan koken ze ‘m in ruim water. Fout.......

Wij koken deze groente vanaf nu nooit meer.

Ziekte voorkomen

Laten we je eerst even vertellen waarom je veel vaker

bloemkool zou moeten eten.

In verschillende studies is aangetoond dat deze groente

kanker kan voorkomen.

Het zou vooral een positief effect hebben bij verschillende

soorten kanker.

Het gaat hier om blaaskanker, borstkanker, prostaatkanker,

eierstokkanker en dikke darmkanker.

De stof sulforafaan is een samengesteld zwavel dat

kankercellen doodt en eventuele tumorgroei vertraagd.

Bloemkool zou volgens sommige onderzoekers dé sleutel

zijn tot het beheersen van deze vreselijke ziekte.

Hersenen

Ook voor je hersenen is deze koolgroente een

heel goed idee.Het is een bron van choline.

Dit is vitamine B wat het geheugen verbetert,

de hersenen beschermt

én helpt bij de ontwikkeling van de hersenen.

Waardevol voor zowel jong en oud!

En als je denkt dat dit alles is, heb je het fout.

Naast de bovengenoemde eigenschappen is deze

wondergroente ook nog ontstekingsremmend.

Niet meer koken

Om de voedingsstoffen optimaal te behouden kun je

je bloemkool beste even kort stomen (vijf minuten)

of roerbakken is (wokken in sterk verhitte olie en op

een hoog vuur. Hierbij wordt het gerecht continu omgeroerd .

Als je de bloemkool kookt, dan zul je 70 procent

van de voedingsstoffen laten verdwijnen en dat is toch

wel enorm zonde.

Gekruid met liefde voor het  koken !!

                                      Er is geen oprechter

                                    liefde dan de liefde, 

                                       voor lekker eten.

                                        Afbeeldingsresultaat voor bloemkool hartje

 



24-04-2018, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
02-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belangrijk om te weten...;

Wanneer je gaat bakken of gaat braden is het

belangrijk dat de pan zo heet mogelijk is; op

die manier schroeit je stukje vlees direct goed

dicht. Dit voorkomt dat er overmatig veel vet

in je vlees of aardappeltjes gaat zitten!

De beste manier om dit te bereiken is om eerst

de pan heet te laten worden alvorens je er olie

in giet. Warm je de olie samen met de pan op

(als je de olie in een koude pan doet), dan kan

het zijn dat de olie nog niet heet genoeg is op

het moment dat je wilt gaan bakken of braden.

Hierdoor kan je eten heel klef worden!

De vakterm is CHEVAUCHER : pan of braadslede

goed voorverwarmen (à blanc) zonder vetstof

of om het kleuren van de voedingswaren voor

het bakken te bevorderen - om het kleuren van

de vlezen en vissen enz..



02-04-2018, 12:33 geschreven door Leo
Reacties (0)
04-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukentermen

Spijtig worden ze nog weinig gebruikt ;

nog thans......

spaar je veel tijd  wanneer je het in

vaktermen kan uitleggen. 

Abatis: 

bruikbaar slachtafval van gevogelte. 

Abats : 

bruikbaar slachtafval van rund, kalf, varken, lam en

schaap.

Abricoter: 

met ingekookte abrikozenconfituur bestrijken van gebak

Aiguillette: 

langwerpig reepje vlees. 

Amourette: 

merg uit de ruggengraat van kalf en rund. 

Angelique: 

engelwortel een aromatisch kruid.

Anglaise: 

samenstelling van eiwit, olie, peper en zout, alles lichtjes

losgeklopt. Wordt gebruikt om te paneren op zijn Engels. 

Animelles: 

delicaat stuk lamsvlees, ook gekend onder de naam

criadillas of rognons blancs. Teelballen !

Arômates: 

kruiden en groenten die gebruikt worden om de smaak

van een gerecht te verbeteren. 

A l'Anglaise: 

in water en zout gaarkoken, laten uitlekken,

drogen en met klontje boter opdienen van groenten.

Ook gebruikt voor het bakken in de frituur, gepaneerd op z'n Engels.

Appareil: 

samenstelling, vulling. Een mengsel van saus met andere

ingrediënten.Ook een beslag zoals flensjesbeslag.

Arroseren: 

besprenkelen of overgieten van vlees tijdens het braden,

grillen. 

Aspic: 

gelei van vis - of vleesbouillon door gelatine gebonden. 

Assaisoneren: 

kruiden en op smaak brengen met peper en zout

of andere kruiden of specerijen. 

Barderen:
 

bedekken met dunne lappen vet spek om vlees en

gevogelte tegen het uitdrogen te beschermen. 

Blancheren: 

voorkoken in water (warm of koud volgens de bereiding)

met zout, om verder te bereiden of in de diepvries te plaatsen.

Ook gaar koken van zachte groenten. 

Bigarade: 

een saus of bereidieng met sap van bittere sinaasappel en

citroen. 

Bordure: 

randgarnering (hertoginnenaardappelen, rijst, ...) 

Bouquet-garni: 

in bosje gebonden kruiden waarin peterselie, tijm, laurier.

(Ook met selder, kervel, look, kruidnagel, foelie, peperkorrels,...) 

Bouquet marmit ;

wortelen,uien bestoken met kruidnagels en

samengebonden prei,selder en bouqet-garni.

Zelfde bewerking als bouqet-garni.

Bouilon :

geurig aftreksel van vis, vlees, groenten... De basis voor

soepen en sausen.

Braiseren: 

smoren of stoven onder deksel met weinig vocht op een

onderlaag van aromaten. 

Brideren: 

opbinden van vis, wild, gevogelte of groot vlees.

Dikwijls gedaan met een brideernaald.

Brunoise: 

in kleine kubusjes gesneden groenten, vlees, vis, enz,...

Wordt gebruikt in vullingen, als garnituur in soep, enz... 

Canneleren:
 

plakjes groenten of fruit voorzien van groeven of

ribbels. Dit wordt gedaan met een speciaal mesje.

Chapelure: 

paneermeel, gemaakt van oud brood. 

Chaud-froid: 

bereiding met een gegeleerde, koude saus. 

Chemiseren: 

van binnen of van buiten bekleden van een vorm.

Dit kan met diverse producten gedaan worden.

Chiffonade: 

in fijne reepjes gesneden bladgroenten,

al dan niet gestoofd in boter. 

Chinois: 

puntzeef, fijn of grof. Bijv: 'chinois fin'. 

Clarifiëren:

klaren, helder maken van bouillons e.d. 

Colleren: binden met gelatine. 

Concasseren:

grof snijden van peterselie, in blokjes

snijden van tomatenvlees of andere ingrediënten. 

Corser: meer smaak geven door toevoeging van glace,

kruiden,fumet,.. 

Court-bouillon:

(voor vis) gekruide visbouillon. 

Crépine: 

darmnetje, in Frankrijk ook "toilette" genoemd.

Crépinette: 

networstjes. Vlees verpakt in een darmnetje.

Croustade: 

pasteikorst. Kan ook gemaakt worden van

hertoginneaardappelen of rijst.

Croûtons: 

gebakken of geroosterde stukjes brood. 

Darne:
 

middenmoot van grote rondvis. 

Decanteren: 

overschenken van vloeistoffen met een bezinksel,

waarbij het bezinksel achterblijft. 

Découperen: 

(voor)snijden. 

Déglaceren: 

loskoken van jus, ook blussen genoemd. 

Dégorgeren: 

onder stromend water zetten tot het bloed of

andere ongewenste stoffen weggetrokken zijn. 

Dépouilleren: 

afschuimen van saus, soepen of bouillons. 

Diablotins: 

kleine rondjes wit brood met een laagje dikke kaas

of bechamelsaus en cayennepeper of paprika;

gegratineerd. 

Doreren: 

met eidooier bestrijken. 

Dresseren: 

opmaken van vlees, wild of gevogelte.

Ook opmaken van een schotel. 

Duxelles: 

garnituur met als basis gehakte paddestoelen,

sjalotten en peterselie.Ook gebruikt voor opvulling

kip,kalkoen etc... 

Ebarber: 

de baard verwijderen van mosselen, oesters...

Met deze baard wordt het taaie randje van de mossel

of oester bedoeld.

Eminceren: 

in dunne plakjes snijden. Vooral bedoeld bij groenten.

Emporte-pièce: 

uitsteker. Meestal voor deeg.

Emonderen: 

groenten (vooral tomaten) enkele seconden in kokend

water dompelen, verfrissen en pellen. 

Escalope: 

een dun lapje van vlees of vis. Dikwijls plat geklopt.

Etouffer: 

kort koken onder gesloten deksel. 

Farce:
 

vulling. 

Fileren: 

lossnijden en afnemen van de filets van vis.

Soms ook gebruikt bij wild of gevogelte als de filets

verwijderd worden.. 

Filet mignon: 

biefstukje uit het dunne gedeelte van de

runderhaas.Kleine stukjes mals vlees.

Fines herbes: 

fijne kruiden. Meestal een mengsel van bieslook,

sjalot, peterselie en kervel.

Fleurons: 

halve maanvormig stukje gebakken bladerdeeg. 

Frémir: 

zachtjes, amper merkbaar koken, trekken. 

Fonceren: 

met spek enz. bekleden van bodem en zijkanten

van een vuurvaste schotel,kook - of braadpan,

waarop het vlees gelegd wordt om gestoofd te

worden.Ook wel bekleden van pudding -en

taartvormen

met een laag deeg. 

Fonds: 

vocht dat bij braden, koken of stoven vrijkomt.

Vooral een speciaal gemaakte sterke bouillons.

Fondue

gesmolten groenten of vruchten

(fondue de tomates, gesmolten tomaten).

Ook gerecht van gesmolten kaas. 

Fumet: 

sterk ingekookt en aromatisch vocht van vis, wild, truffel

en champignon. Ook van groenten. 


Galantine:
 

opgerold mengsel van gemalen wild, vlees en ook van vis.

Bij wild en gevogelte wordt het mengsel terug verpakt in

de eigen huid. 

Garbure: 

beroemde groentesoep met kool, waar spek,

geconserveerde gans of eend ( confit )

aan toegevoegd is. Afkomstig uit Zuidwest Frankrijk

en de Pyreneeën. Béarn! 

Glaceren: 

kleuren van gerechten onder salamander,

juist voor het doorgeven.Ook bereiding van

groenten b.v. zilveruitjes, wortelen.Glaceren

duidt op het doen glanzen.

Gratineren: 

kleuren van gerechten (waarop kaas, boter en

eventueel paneermeel)onder de salamander. 

Génoise: 

luchtig (biscuit)gebak. 

Glace: 

zeer ver en langzaam ingekookte jus, bouillon,

enz. Ook sterk ingekookte jus van braadstukken.


Julienne:
 

in fijne reepjes gesneden groenten,

vlees, vis of gevogelte.Meestal gebruikt als

garnituur in soepen, sausen,... 


Larderen:
 

doorrijgen met vet spek van vlees, gevogelte,

wild en ook vis; ter voorkoming van uitdrogen

tijdens het braden. Wordt bijna nooit meer gedaan.

Lardons: lange reepjes spek om te larderen.

Gemarineerd in een korte marinade.

Liaison :een mengsel van room en eierdooiers,

vooral om een saus te binden of om vetafscheiding

tegen te gaan. 1 dl room voor 2 eierdooiers.


Macedoine:
 

stukjes groenten of fruit in gelijke stukjes gesneden. 

Macereren: 

laten inweken in likeur of cognac.

Ook laten trekken in suikerstroop of andere vloeistof. 

Marineren: het gedurende enige tijd in een enigszins

zure,gekruide vloeistof laten trekken van groente,

vis, vlees of wild. 

Marmite: 

grote kookketel. Hoger dan breed.

Ook wel de bouillon die erin wordt getrokken. 

Matignon: 

stamt uit de klassieke keuken. Mengsel van in

madeia gesmolten groenten.Genoemd naar

Maarschalk Matignon. 

Medaillons: 

kleine ronde stukjes vlees of vis van gelijke

grootte. 

Meringue: 

schuimgebak van stijfgeklopt eiwit met

griessuiker. 

Mijoter: 

zacht en langzaam laten koken.. 

Mirepoix: 

voor sauzen en soepen met boter,

ham of spekgefruite groenten met kruiden, zoals wortel,

ui,selder, peterselie, tijm, laurier, enz. 

Monteren: 

het met room of (gekruide) boter, afmaken van een saus.

Opkloppen van room of dergelijke.

Mouleren: 

in vorm brengen. 

Mouiller: 

bevochtigen met water, fonds,... 

Mortifier: 

vlees, wild of gevogelte laten uithangen in de

koelkast gedurende enkele dagen, om het vlees

mals te laten worden. 


Napperen:
 

mooi en gelijkmatig bedekken van een gerecht

met saus, gelei, enz. 

Noisette: 

kleine biefstukjes, van de filet of van de lamscarré

gesneden. 

Paneren:
 

stuk vlees, groenten door paneermeel rollen

alvorens te bakken.Veelal paneren op zijnEngels.

( Zie Anglaise )

Pareren: 

bijsnijden. Minder mooie stukjes wegsnijden.

Een gelijkmatige vorm geven.

Paysanne: 

in gelijke driehoekjes snijden. 

Peluche: 

kervelpluksels. (pluche)

Pinceren: 

in de oven kleuren. Sterk kleuren.

Piqueren: 

met stukjes spek, truffel of ham doorrijgen.

minder gebruikt  in de moderne keuken.

Pocheren: 

gaarmaken in vloeistof die tegenaan het kookpunt blijft. 

Poêleren: 

betekent alles wat in een "poêle" (pan) gebeurt.

Is een oud onduidelijk begrip geworden.

Primeurs: 

eerste voorjaarsgroenten. 

Quenelles: 

balletjes farce. Ook met 2 lepels in vorm gedraaide

mousse,aardappelpuree, enz. 


Rafraichir:
 

verfrissen. b.v. na het blancheren. Helpt om de kleur

van groene groenten te behouden. Mooi om te zeggen

na je lekker sex gehad hebt,ga me rafraichiren  

(deze vakterm vergeet je nu nooit meer) 

Réduire: 

inkoken. 

Revenir: 

groenten of vlees kort sauteren alvorens te bevochtigen.

Bakken, zonder meer...

Repère: 

bloem gemengd met eiwit, dient om deksels 'hermetisch'

op potten vast te kleven. Soms nog gebruikt.

Rissoleren: 

vlug aanbraden tot mooi gouden kleur.

Veel gebruikte term voor aardappelen.

Rôtir: 

braden. 

Ruban: 

eieren met suiker wit kloppen tot er zich

een lint vormt bij het opheffen van de klopper.

Wordt ook gebruikt bij suikerstroop. 

Roux: 

mengsel van ongeveer gelijke hoeveelheden

gesmolten boter en bloem. Wordt gebruikt voor het

binden van soepen en sausen. 

Salamander:
 

gastoestel om te gratineren en te glaceren. 

Sangleren: 

inpakken in ijs en zout. Antieke keuken.

Sauceren: 

de saus rond een gerecht schenken. 

Saupoudrer: 

met bloem, zout of suiker bestrooien. 

Sauteren: 

bakken. Doen omhoog springen in een pan...

Singeren: 

met bloem bestrooien, doorgaans om te binden. 

Sueren: 

stoven zonder kleuren. 

Suprèmes: 

mooiste stukjes van gevogelte of vis. 

Tamis:
 

fijne zeef. Vooral voor bloem. Platte zeef.

Tomateren: 

tomaten of tomatenpuree toevoegen. 

Tourneren: 

draaien. Het geven van een fraaie vorm

aan groenten, aardappelen... 

Trancheren: 

voorsnijden van vlees, groot wild,

gevogelte, enz. 

Tronçon: 

stuk vis van 3 à 5 cm dikte, gesneden uit

een platvis of paling.

Turban: 

in tulbandvorm rondom een gerecht leggen. 

Vanner:
 

roeren in een saus tot volledige afkoeling,

om het vormen van een vel te voorkomen. 

Voiler: 

een stuk gebak of ijs omringen of bedekken

met gesponnen suiker. 

Zeste:
 

geurige dungesneden gele of oranje schil van citrusvruchten. 

Zist :

het witte gedeelte juist onder de gele citrusschil. 

Op deze website kan je nog meer

vaktermen vinden, heel goed voor   

studenten !

https://www.kokswereld.nl/content/vertaling

/culinaire_vertaling_EN_K.html



04-03-2017, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
20-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuw generatie

Hamburger met special

Gebakken aardappelschijfjes,

wortel met zilveruitjes

Saus; dunne ajuin schijfjes,

S2, ketchup,1/4 eetlep.azijn

Worcestersaus,W.Wijn,Porto,

pezo en cayennepeper

 

 

Wortelschijfjes koken,als ze

gaar zijn,een beetje vocht van

de gekookte wortels apart houden.

Dat vocht met suiker aanleggen en

beetje azijn  bij doen,beetje verdikken,

zilveruitjes bijvoegen.

Aardappelschijfjes bakken

(best eerst aardappelen koken in schel)

 

Bak de hamburger,na het bakken vet weg gieten,deglaceren met w.wijn.Vocht opzij houden,ajuinschijfjes bakken die blussen

met Porto.

 

Je deglacatie bijvoegen beetje binden.
Getest ; en de jonge lui lusten dit heel graag.



20-02-2017, 00:00 geschreven door Leo
Reacties (0)
09-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappel schellen

Als je iets wil leren :Youtube heeft enorm veel tips en informatie .



09-03-2016, 15:58 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een aardappel schillen

.



09-03-2016, 15:50 geschreven door Leo
Reacties (0)
02-06-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom nog een kookboek kopen

met een tablet is het eten zo opgezet



02-06-2015, 10:53 geschreven door Leo
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt

Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt 



02-06-2015, 10:48 geschreven door Leo
Reacties (0)
20-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lekker en niet duur

Graag deel ik deze lekkernij 

Al wat je klaar maakt met liefde is het beste !



20-05-2015, 13:32 geschreven door Leo
Reacties (0)

De vlam tegen

       dieren 

      geweld!!!

laat ze branden
  Geef ze door,

bij 

Klik ook eens

op gezellig 

samen zijn 

   ↓↓↓↓↓↓

Inhoud blog
  • zomerse fantasie schotel
  • Tapas op z'n Mexicaans
  • Inktvis special
  • borrelhapjes voor het weekend....
  • smoutebollen maken is simpel...
  • recept van ons bomma...
  • wie kent dit nog ?
  • Tip wat kan je doen met een ingevroren kreeft
  • “ Altijd een vleugje zomer met kruiden ”
  • Wafels 40 à 50 stuks
  • het echte recept
  • prachtig
  • Caesarsalade
  • Risotto met zalm
  • wat gebeurt er met de vis
  • Paas brunch
  • Speciaal en mmmm zo lekker
  • geeft me een terugblik op....
  • geeft me een terugblik op....
  • Vreselijk
  • Chefs hun geheim,
  • Recept voor aziatische noedels met gehakt
  • eiren nestjes
  • koks moeten ook vleeskennis hebben
  • Lekker kersenflappen zo klaar
  • Poire belle Héléne
  • Lamsbout met Gorgonzola
  • Welkom
  • Coquilles Saint-Jacques au fine champagne
  • Zoete aarappel als snack bij de tv
  • wil je stoppen met brood eten ?
  • Gebruik een stookoker gezond..
  • Fluwelen tongstreling,
  • Lachen mag ook in de horeca -:)
  • puur vergif voor ...
  • Fruit is gezond
  • super lekker
  • simpel uitgelegd !
  • speciaal
  • Wat je zeker nooit mag doen
  • Het is weer voor rijkelijke hutsepot poriën
  • onderschat gebakken aardappelen maken niet !
  • simpel als je het ziet
  • tijd voor appeltaart
  • waar is dat feestje
  • Amuse idee
  • moet je toch weten
  • klein geheimpje van oma
  • mijn recept de lekkerste spaghetti
  • lekker ideetje
  • Amuse of borrelhapjes
  • het is zondag, rust dag
  • Vandaag witlof in de oven
  • Gezondheid is heel belangrijk ,denk eraan wanneer je kookt
  • tip om te bewaren van olie en basilicum terug laten herleven
  • Kikkererwten gezond? heel gezond zelfs
  • Lees en leer waarom je kaneel moet gebruiken !
  • Wild seizoen is bezig......
  • Lekker speciaal vegetarisch
  • Hoe dek je een tafel volgens de etiquette?
  • natriumbicarbonaat en het diepe geheim
  • wat eten vandaag
  • Wat kan kun je eten als je weining geld hebt
  • kan wel wel suggesties gebruiken over energie verbruik
  • Mango en tamarillo fruit is voor veel ongekend !
  • Afvallen niet makkelijk met al dat lekker eten...;
  • 100 % suikervrije Kokosrotsjes.
  • Brusselse Wafels de echte
  • als je patisserie maakt moeten de verhoudingen juist zijn
  • Vegetarische stoofschotel
  • Leer meer over wat je eet (vis)
  • Fris romig avocado dip sausje
  • avocado ideetjes
  • Lekker wokken vandaag
  • Vegetarisch
  • Gebakken aardappel schijfjes met of zonder look
  • Waldorfsalade
  • Zoet zure vinaigrette
  • Aardbeienkruimeldeeg taartje me thijm
  • Kaastaart
  • Kleine klaring of grote
  • En chef kent zijn team
  • Kippen filet met boontjes en erwtjes met pesto orecchiette
  • Tongrolletjes
  • Gentse waterzooi
  • werken in de horeca, is beestig hard
  • Wat is Arabisch eten?
  • Gelukkige verjaardag a la chef
  • voeding smijt je niet weg....
  • Krab of garnaalcocktail met ananas
  • mmmm lekker Chinezen
  • waarom je het beter thuis maakt.
  • coupe vers gezond lekker zomers
  • Idee voor bij babyborrel
  • Mango dessert
  • snel een soepje maken,
  • Kook tijd van groenten
  • Bloemkool moet je niet koken!
  • Belangrijk om te weten...;
  • Keukentermen
  • De nieuw generatie
  • Sinaasappel schellen
  • een aardappel schillen
  • waarom nog een kookboek kopen
  • Simpel koken als je een tablet Iphone mee de keuken in neemt
  • Lekker en niet duur
  • simpel zomerse taart
  • Garnaalkroket in 5 min .
  • Sabayon
  • Tropicana sla
  • lekkere cake
  • Zo maak je oliebollen
  • Gefrituurde Kabeljauw
  • Kaarsjes in het donker
  • Altijd een vleugje zomer met kruiden
  • Koude Veloutesoep
  • Witlof uit de Ardennen
  • Prettige feestdagen
  • Noordzee vissoep
  • Uitjes 'Escoffier'
  • St. jacobsoester met witlof
  • Groene kippen fricassee
  • Biscuitbeslag :
  • Truffels
  • Boterroom en Mokka boterroom
  • Zo maak je glazuur en Banketbakkerroom :
  • Cocoskoekjes of rotsjes
  • Mop
  • Travail en groupe
  • Chocolademousse
  • Basis van de keuken
  • Vlaamse hutsepot
  • Tijgergarnalen veredeld in kreeftensausje
  • Sinaasappel schuim
  • Klein kunst
  • Teveel gedronken ?eet dit ,kater gaat lopen
  • Van Ananas naar Kardinaal
  • Goddelijk ham,met Galia meloen
  • "Wako Kiwi"
  • Een beentje zonnig Italie in je bord
  • Scampi's met een fluweel nagenot
  • De visfumet,
  • De wildfonds
  • De kalfsjus of kalfsfonds,gevogelte fonds
  • De blanke fonds,bruine fonds;
  • De basis bereiding voor vis :
  • De basis bereiding voor vis :deel 3
  • De basis bereiding voor vis :Deel 4
  • Basis bereiding voor vis deel 2
    Logboek van de keuken
  • Zegen op deze woensdag middag, avond en nieuwe week
  • Hey Leo ,,
  • Avond groetjes
  • Sergio
  • Fijne lentedag gewenst !

    La bonne cuisine

    est la base du

    véritable bonheur.

    De goede keuken

    is de basis van het

    echte geluk.

    A.Esccoffier

             

    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert

    .


                        

    bij 


     

             Waar je

        talenten

         en de behoeften

                 van de 

             wereld

           elkaar kruisen

              ligt je 

        roeping 

    Afbeeldingsresultaat voor spreuken over de keuken

    Kalte Platten : Schinken - Röllchen - Rezept - kochbar.de

    Mooi opgemaakte groente/rauwkost schotel | Vegetable tray, Amazing food  art, Food displays

    15 ideeën over Groente/fruit tapas plate | lekker eten, eten, eten en  drinken

    130 beste ideeën over koken in de klas in 2022 | eten en drinken, koken,  eten

    530 ideeën over Koken, door en voor kleuters | koken, lekker, eten

    Koude schotel populair . Artikel 999 - www.brabantland.nl

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Het menu en de wijnen - Foto van Restaurant Bakboord, Almere - Tripadvisor

    Tournedos de charolais poêlé, légumes en sauce - Lorraine Magazine            

    Tournedos De Boeuf Au Beurre D'Huîtres - Envie De Bien Manger

    "       "        "          "          "

    Terroristische

    aanslagen

    Brussels Airport

    (Zaventem) 

        Wij zullen

         jullie altijd

         herinneren !

       22 Maart 2016 

    .

        STOP racisme

    Tegen dierengeweld !

    onverdoofd slachten

    is barbaars en is

    een sadistisch

    moord !!!!

    Spaghetti koken als een baas | Grappige Plaatjes

    SeniorenNet - Grappig of Schattig - claustrofobie SeniorenNet - Website  voor de actieve 50-plusser

     K

    Welkom bezoeker

    als je een blog

    hebt schrijf hem

    dan bij je 

    bericht in mijn

    gastenboek,

    zo ik kan 

    een bezoekje bij

    jullie brengen.

    Alvast bedankt 

             🍰🎂

    Dolfijneliefde

    mijn liefde 

    voor Dolfijnen,

    biologie,

    duiken,koraal,etc....

      ↡klik op de foto ↡

    👌

    Happyboy te gaan,

    veel foto's van

    Happyboy

    uitstappen en reizen

    van mij en vrouw

    .↡❤️↡

     ↡Klik op foto ↡;

    welkom

    mijn grote

    liefde 💔

    R.I.P

    Happyboy Eypos

    Just in Time is

    nu 13 jaar

    Wanneer je

    niet tegen

    grappen,of

    aangesproken

    zo voelen 

    gelieve  de blog

    niet te betreden.

    Je kan ter aller

    tijden het

    X gebruiken.

    Deze blog is

    samengesteld

    om 

    mensen te

    laten lachen....

    Blijvers welkom

    veel plezier 

    klik :

     ↡ heb het schijt eraan ↡

    Favorieten :

     

                          

     

     

    Miashaarsite

    alles

    over haar en

    verzorging

    Vaktermen

    keuken

    Koken is plezant

     

                          

    Zoeken met Yahoo


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    al_het_bekende_is_weg
    blog.seniorennet.be/al_het_

    .

    vegetarische

    gerechten

    Ik ben blij met
    onze vriendschap
    Vrienden zijn
    speciale mensen
    die een bijzonder
    plaats innemen
    in iemands leven
    Vrienden zijn de
    mensen die delen
     in iemands vreugde
    maar ook in hun
    problemen.Een echte
     vriendschap ontstaat
    niet zomaar
    Het kost tijd om
    respecten vertrouwen
    op te bouwen de basis
    van elke vriendschap
    Vrienden zijn die mensen
    die je in je hart raken
    en ieders leven blijer
    maken.
    Bedankt dat jij er bent.

         





                

         

               


    Afbeeldingsresultaat voor mooi dessert
        
     

     

    Niks vergeten ???

    krabbeltje

    in mijn gastboek,      

    ↡    👍

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pommes Pont-neuf,

          Feestelijk

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf

    Pont-neuf
    aardappelen:
    2cm dik,5cm lang
    is 4 maal groter
    dan gewone frieten.
    Eerst pocheren in
    een zeer gematigd
    vet en nadien
    afbakken in warm
    vet.

    De Pont Neuf is
    een brug
    over de
    Seine in Parijs.
    Het is de oudste
    brug van
    de stad.
    De Pont-Neuf
    werd
    tussen 1578 en 1604
    gebouwd naar
    ontwerp van
    Androuet Du Cereau.
    De brug
    heeft
    12 rondbogen en
    bestaat
    uit 2 delen.
    Het Ile de la Cité

    wordt door de
    Pont Neuf
    verbonden
    met de kaden aan
    de
    linker- en rechterover
    van de Seine.

    Afbeeldingsresultaat voor pomme pont neuf




    Koken is plezant

    en doe je van uit

    je hart 

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Gerelateerde afbeelding

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

    Afbeeldingsresultaat voor onbekend fruit

     

    een goede kok(kin) heeft het in de vingers
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • Miashaarsite
  • Dol-fijne-liefde1
  • uitbenen voorkwartier rund
  • uitbenen achterkwartier rund
  • versnijden of uitbenen varken
  • Slachten mag niet onmenselijk gebeuren !

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!