Inhoud blog
  • Andijvie met ham
  • Andijvie met eieren
  • Andijvie in roomsaus
  • Andijvie in kerriesaus
  • Andijvie au gratin
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    VOEDSELBANK RECEPTEN

    28-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete bliksem

    1,5 kg aardappelen
    500 gr. zure appels
    250 gr. zoete appels
    125 gr. spekblokjes
    2 uien

    -------------------------------------------

    Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout. Schil de appels, snij ze in vieren en verwijder de klokhuizen. Als de aardappelen 20 minuten hebben gekookt leg dan de appels erboven op en laat het dan nog 10 minuten koken. Bak het spek uit. Maak de uien schoon, snijd ze in ringen en voeg ze bij het spek. Laat de uien goudgeel bakken. Giet de aardappelen en appelen af, vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen en appelen door elkaar. Giet er een scheutje van het kookvocht bij. Leg het spek met de ui ringen boven op de stamppot.

    28-09-2013 om 19:36 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Appels
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse stamppot

    1,5 kg aardappelen
    2 uien
    1 kg spruitjes
    melk
    nootmuskaat

    --------------------------------------------

    Schil de aardappelen, was ze en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Maak de spruitjes schoon, was ze en kook ook deze gaar. Maak de ui schoon en snipper hem fijn. Verhit wat boter in een pan en fruit hierin de ui. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer er een beetje melk, een klontje boter, snufje nootmuskaat en een beetje zout en peper door, zodat er een luchtige puree ontstaat. Giet de spruitjes af en schep deze samen met de gefruite ui door de aardappelpuree. Lekker met saucijsjes.

    28-09-2013 om 19:34 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Spruitjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stro-aardappeltjes

    750 gr. aardappelen
    zout
    frituurvet

    --------------------------------------------

    Schil de aardappelen, was ze en schaaf ze in dunne plakjes (kaasschaaf). Snijd de aardappelen in hele dunne reepjes. Doe de reepjes aardappelen in een schaal met water en veel zout. Laat dit drie kwartier staan , laat ze dan uitlekken en droog ze dan goed af. Verhit de frituurolie en bak hierin de stro-aardappeltjes bruin.

    28-09-2013 om 19:32 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:01. Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfiletrolletjes

    4 kipfilets
    8 plakjes ontbijtspek
    1 ui
    salie
    tijm
    gehakte peterselie
    50 gr. boter
    2,5 dl bouillon
    maizena

    --------------------------------------
    Maak de ui schoon en snipper hem heel fijn. Sla de kipfilets plat en bestrooi ze met peper. Leg op elke kipfilet twee plakjes ontbijtspek en leg er wat uisnippers op. Strooi er wat salie, tijm, peterselie en ook nog wat peper over. Rol de kipfilets op en maak ze vast met een touwtje of een prikker. Verhit de boter in een pan en bak hierin de filetrolletjes aan alle kanten mooi bruin. Giet dan de bouillon erbij en laat de rolletjes zachtjes 20 minuten sudderen. Bind het vocht met wat maizena. Lekker met worteltjes en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 19:31 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:04. Kip
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie met champignons

    750 gr. spinazie
    25 gr. boter
    25 gr. bloem
    2,5 dl melk
    2 el geraspte kaas
    1 ei
    400 gr. champignons
    1 el boter
    1 ui

    -----------------------------------------
    Zoek de spinazie uit, was ze zeer goed en laat ze goed uit lekken. Verhit de boter in een pan, roer de bloem erdoor en dan scheutje voor scheutje de melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan wat zout, peper en de geraspte kaas toe. Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken. Maak de saus af met een losgeklopt ei. Maak de champignons schoon, was ze en snijd ze in plakjes. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit wat boter in een pan en bak hierin de ui en de champignons goudbruin. Laat de spinazie met het aanhangende water en wat zout slinken. Snij de spinazie bladeren iets kleiner en laat het goed uitlekken. Vermeng de spinazie met de saus en champignon en laat het goed warm worden. Lekke met een gekookt ei en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 19:14 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Spinazie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snijbonen met kaas

    750 gr. snijbonen
    1 tl citroensap
    6 el geraspte kaas

    -------------------------------------
    Haal de snijbonen af, was ze en snijd ze klein. Kook de snijbonen in een pan met een beetje water, zout en citroen sap in 7-10 minuten gaar Giet de snijbonen af, schud er een klontje boter en de geraspte kaas door. Lekker met een varkenslapje en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 19:12 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Snijbonen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raapsteeltjes a la creme

    1 kg raapsteeltjes
    25 gr. boter
    25 gr. bloem
    2,5 dl melk

    -----------------------------------------
    Was de raapsteeltjes goed, snij de worteltjes eraf en snij de raapsteeltjes in stukken. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels boter in een pan en laat hierin de raapsteeltjes met wat zout 10 minuten zachtjes smoren. Wel af en toe omscheppen. Verhit 25 gram boter in een pan, roer de bloem erdoor en dan scheutje voor scheutje de melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat en laat het sausje 7 minuten zachtjes doorkoken. Maak het sausje op smaak af met nootmuskaat, peper en zout. Laat de raapsteeltjes goed uitlekken en meng hier het sausje door. Laat de groenten goed warm worden. Lekker met een saucijsje en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 19:10 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Raapsteeltjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommer in kerriesaus

    750 gr. komkommer
    20 gr. boter
    1 ui
    2 tl kerrie
    20 gr. bloem
    2,5 dl melk

    --------------------------------------------

    Was de komkommer, snij deze in de lengte doormidden en snij dan die helften in blokjes. Verhit 1 eetlepel boter in een pan voeg de komkommer met wat zoet en peper toe en laat dit 10 minuten zachtjes smoren. Haal de komkommerstukjes met een schuimspaan uit de pan en laat deze goed uitlekken. Pel de ui en snipper dez fijn. Verhit 20 gram boter in een pan en fruit hierin eventjes de ui met de kerrie. Roer er dan de bloem door en beetje voor beetje de melk. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Laat de komkommerstukjes warm worden in de saus. Lekker met een balletje gehakt en gekookte aardappelen

    28-09-2013 om 19:07 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Komkommer
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse venkel

    750 gr. venkelknollen
    2 el boter
    250 gr. tomaten
    paprikapoeder

    ----------------------------------------------
    Maak de venkelknollen schoon en snij deze in stukjes. Hak wat van het venkelgroen fijn en bewaar dit voor de garnering. Ontvel de tomaten en snijd ze in stukjes. Verhit de boter in een pan en bak hierin zachtjes de venkelstukjes 5 minuten. Voeg dan de tomaten toe, bestrooi het met paprikapoeder, peper en zout en voeg een scheutje water toe. Laat de groente 15 minuten zachtjes stoven. Bestrooi de groente op het laatst met het bewaarde venkelgroen. Lekker met een schnitzel en gekookte aardappelen.


    28-09-2013 om 19:06 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Venkel
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde worteltjes
    600 gr. waspeen
    2 uien
    2 el boter
    1 dl bouillon
    snufje suiker

    ------------------------------------------

    Schrap de worteltjes, was ze goed en snij ze een keer door midden. Pel de uien en snij ze fijn. Verhit de boter in een pan en bak hierin de uien glazig. Laat dan de worteltjes even meebakken. Voeg de bouillon, zout, peper en suiker toe. Beng alles aan de kook en laat de woteltjes in ongeveer 15 minuten gaar worden. Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 19:04 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:02. Wortels
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde komkommer

    1 kg komkommer
    2 uien
    2 el boter
    sap van 1/2 citroen
    4 el zure room
    2 el gehakte bieslook

    -------------------------------------------

    Maak de komkommers schoon, als ze er mooi uitzien hoeven ze niet geschild te worden, allleen goed wassen is dan voldoende. Snij de komkommers in blokjes. Pel de uien en snipper ze. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de uien goudgeel. Voeg dan de komkommers toe en laat deze even meebakken. Voeg dan wat zout, peper en citroensap toe en laat de groenten op een lage hittebron zachtjes 10 minuten stoven. Wel af en toe omscheppen. Roer op het laatst de zure room door de komkommer en laat het goed warm worden. Bestrooi de komkommer met gehakte bieslook. Lekker met karbonade en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 19:03 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Komkommer
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gestoofde Chinese kool

    1 kg Chinese kool
    2 el boter
    50 gr. geraspte kaas

    ----------------------------------------------
    Maak de Chinese kool schoon, snijd ze in reepjes en was de reepjes goed. Laat de kool goed uitlekken. Verhit de boter in een grote pan, doe hier de kool in en schep hem een keer om. Strooi er wat zout en peper over en laat de kool in 10 minuten zachtjes gaar stoven. Roer vlak voor het opdienen de geraspte kaas erdoor. Lekker met een slavink en gekookte aardappelen.


    28-09-2013 om 18:59 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Chinese kool
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken aubergineplakken

    2 grote aubergines
    bloem
    100 gr. boter

    ------------------------------------------

    Snij het stronkje van de aubergines af, was ze en snij ze in plakken van een halve centimeter dik. Strooi een beetje zout over de plakken en wentel ze door bloem. Verhit de boter in een pan en bak de aubergineplakken aan beide kanten bruin. Lekker met een bal gehakt en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 18:57 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Aubergine
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champignons a la creme

    700 gr. kleine champignons
    1 ui
    25 gr. boter
    20 gr. bloem
    1,5 dl bouillon
    paar druppels citroensap
    scheutje melk of room

    ---------------------------------------------
    Maak de champignons schoon, was ze en laat ze uitlekken. Pel de ui en snipper hem fijn. Verhit de boter in een pan en fruit hierin de ui. Roer de bloem erdoor en beetje voor beetje de bouillon. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Doe de champignons in het sausje, breng het aan de kook en laat het zachtjes 15 minuten koken. Wel regelmatig roeren. Maak de champignon a la creme af met wat zout, peper, citroensap en een scheutje melk of room. Lekker met een gehaktballetje en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 18:55 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Champignons
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli met kaassaus

    750 gr. broccoli
    30 gr. bloem
    2 dl kookvocht, aangevuld met bouillon
    50 gr. geraspte kaas

    ---------------------------------------------

    Maak de broccoli schoon, was ze en kook de broccoli in een pan met een beetje water en zout in 10-15 minuten gaar. Giet de broccoli af en vang het kookvocht op. Verhit in een pan de boter, roer er de bloem door en beetje voor beetje het vocht. Blijf roeren tot dat er een gebonden saus ontstaat. Roer de kaas erdoor en breng de saus op smaak met peper. Laat de broccoli in het sausje warm worden. Lekker met een gekookt ei en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 18:53 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Broccoli
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool met paprika

    1 bloemkool
    sap van 1/2 citroen
    1 rode en 1 groene paprika
    25 gr. gesmolten boter

    -----------------------------------------------

    De bloemkool schoonmaken (heel laten), wassen en opzetten in een pan met en klein beetje water, zout en citroensap (hierdoor blijft de bloemkool mooi wit). Kook de bloemkool in 15-20 minuten gaar. Maak onder tussen de paprika's schoon en snijd ze in reepjes. Kook de parikareepjes 2-3 minuten in een pan met wat water en zout. Haal de bloemkool met een schuimspaan uit het water en leg hem op een schaal. Haal ook de paprikareepjes met een schuimspaan uit het water, verdeel ze naast de bloemkool en giet de gesmolten boter erover. Lekker met een tartaartje en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 18:51 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Bloemkool
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andijvie met kaassaus

    1,5 kg andijvie
    25 gr. boter
    25 gr. bloem
    1 dl melk
    1 dl kookvocht
    100 gr. geraspte kaas
    snufje nootmuskaat

    ----------------------------------------------
    De andijvie schoonmaken, wassen en in reepjes snijden. Was de reepjes nog eens goed en zet de andijvie op in een pan met het aanhangende water. Laat de andijvie slinken, bestrooi het dan met een beetje zout en laat het nog 2 minuten koken. Laat dan de andijvie goed uitlekken (vang kookvocht op). Verhit de boter in een pan, roer er de bloem door en dan scheutje voor scheutje de melk en het kookvocht. Blijf roeren tot er een gebonden saus ontstaat. Voeg dan de kaas, wat zout, peper en een snufje nootmuskaat toe. Laat de andijvie in de saus warm worden. Lekker met gekookte eieren en gebakken aardappelen.


     

    28-09-2013 om 18:49 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Andijvie
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witlofsla
    500 gr. witlof
    1 zure appel
    citroensap
    1 hardgekookt ei
    1 tl mosterd
    2 el olie
    2 el azijn
    --------------------------------------------

    Maak de stronkjes witlof schoon, was ze heel erg goed en laat ze uitlekken. Schil de appel en snipper hem fijn. Besprenkel de appel meteen met citroensap, want anders wordt hij bruin. Prak het ei fijn en meng het met mosterd, zout, peper, olie en azijn. Snijd de witlof in hele dunne reepjes en meng er de appel en dressing door. Dek de sla af en zet het een poosje in de koelkast, zodat alle smaakjes er goed kunnen intrekken.

    Lekker met een stukje vlees dat in de aanbieding is en gekookte aardappelen.

    28-09-2013 om 18:46 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:02. Witlof
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelpuree met boterhamworst
    1 blik boterhamworst
    3 uien
    pakje aardappelpuree voor ovenschotel
    paneermeel

    ---------------------------------------
    Worst in blokjes snijden, ui in stukjes snijden en oven voorverwarmen op 175C. In een beetje margarine de ui en boterhamworst bakken, goed wat peper er over. In een zeef uit laten lekken. Puree maken en de helft in een ingevette ovenschaal doen. Worstmengsel erop en de andere helft van de puree erop bestrooien met paneermeel en vlokjes boter erop (je kunt ook creme fraiche gebruiken door de puree, dan geen paneermeel en boter erop.

    28-09-2013 om 18:40 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:01. Aardappelen
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelschotel
    1 1/4 kg gare aardappelen
    1 ui
    200 gr. gehakt
    1 ei
    2 dl yoghurt
    paprikapoeder

    -----------------------------------------

    Snijd de gare aardappelen in plakken en leg de helft in een vuurvaste schaal. Fruit 1 kleingesneden ui in 45 gr. margarine. Voeg 200 gr. gehakt met peper en zout toe en bak dit gaar en rul. Schep het gehaktmengsel op de aardappelen en dek dit af met de rest van de aardappelen. Klop 1 ei los met 2 dl yoghurt, peper, zout en paprikapoeder. Giet dit over de aardappelen. Zet de schotel 30 minuten in een hete oven 200C.



     


     

     

     

    28-09-2013 om 18:33 geschreven door Voedselbankrecepten

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:01. Aardappelen
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • 00. WEEKMENU'S (1)
  • 01. Aardappelen (10)
  • 02. Andijvie (11)
  • 02. Appels (1)
  • 02. Aubergine (1)
  • 02. Bloemkool (27)
  • 02. Bonen (0)
  • 02. Broccoli (3)
  • 02. Champignons (1)
  • 02. Chinese kool (3)
  • 02. Komkommer (2)
  • 02. Paksoi (1)
  • 02. Prei (7)
  • 02. Raapsteeltjes (3)
  • 02. Rode kool (1)
  • 02. Sla (2)
  • 02. Snijbonen (1)
  • 02. Sperziebonen (1)
  • 02. Spinazie (5)
  • 02. Spruitjes (2)
  • 02. Tomaten (1)
  • 02. Uien (1)
  • 02. Venkel (2)
  • 02. Witlof (5)
  • 02. Wortels (2)
  • 03. Gehakt (2)
  • 03. Karbonades (2)
  • 04. Kip (1)
  • 05. Eieren (2)

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!