de kotter Catharina
Inhoud blog
  • DE LAATSTE TOCHT
  • ONDERHOUD EN TEWATERLATING
  • EEN NIEUWE EIGENAAR VOOR ONZE CATHARINA
  • WINTERSTALLING 2014
  • NAAR ZIERIKZEE 25 EN 26 OKT '14
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Over mijzelf
    Ik ben Ludo Geens
    Ik ben een man en woon in Stekene (Belgiƫ) en mijn beroep is ex-magazijnier in de Antwerpse haven.
    Ik ben geboren op 15/04/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: varen in de zeeuwse delta, wadvaren, fotografie en camperreizen.
    Bergumermeerkotter, thuishaven Burghsluis, Zeeland.
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    23-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARINE VLOOTDAGEN - ZEEBRUGGE (deel 2)


    Een hogedrukgebied boven ons landje verzekert ons een drietal dagen van goed weer. De havenmeester(es) wijst ons waar we boodschappen kunnen doen en de fietsen worden uit het ruim gehesen. In de namiddag sjezen we door Brugge, parkeren onze fietsen in een fietsenrek en bezoeken een café (ben de naam kwijt) waar honderden soorten bier staan uitgestald achter vitrines. Een frisse Brugse Zot is een heerlijke verkoeling;.ook is het heerlijk toeven op het terras van brouwerij "Halve Maene" aan het Walplein.....hier wordt de Brugse Zot gebrouwen !!   Terwijl Sonja door de winkelstraten loopt beklim ik het Belfort, 365 treden, de eerste helft gladde uitgesleten stenen trappen, daarna smalle houten trappen. Bij de klokkentoren aangekomen speelt de beiaard en nee, je wordt er niet doof van, het is best uit te houden. Ik kan Zeebrugge zien, het Boudewijnkanaal en de zee. 's Avonds eten we op het terras van "De Zevende Hemel" aan 't Walplein... lekker eten en goede bediening....we wanen ons dan ook in de zevende hemel. Een schitterende zomerdag.

    4/7 : Sonja neemt de trein naar Knokke voor een bezoek aan haar zus en ook aan haar ex-lerares Nederlands terwijl ik aan boord blijf en wat klusjes uitvoer o.a. het opvullen van de vetpot voor de schroefassmering, vettig karwei ! Met de fiets langs het jaagpad naar Beernem en terug in de Flandriahaven beland ik met zes! Hollanders op het terras; onderwerp: voetbal !!

    Ondertussen is Sonja weer terug en Luc en Carine uit Blankenberge komen ons ophalen en tronen ons mee naar resto " De Kroon". Geweldige steak van 400 g verorberd!! 's Avonds onweer, ai !!

    Slecht weer voor een bezoek aan de Vlootdagen maar het is niet anders. Met de trein naar Knokke waar we schoonbroer Julien oppikken en met de tram verder naar Zeebrugge. Op de Marinebasis sta ik al vlug bij een kraam en koop er een trui , hemd en pet voor 15 euro, geen geld! Ook vind ik nog een mooie marinevlag voor in onze mast en een T-shirt. De catering is niet goed; eerst bonnetjes kopen en dan lange wachtrijen, daar wordt ge simpel van vooral als het begint te motregenen. In de namiddag gaan we aan boord van het fregat Leopold I en maken een praatje met een eerste matroos over het schip (de vroegere Karel Doorman) en zijn leven aan boord.

    Terug in de Flandriahaven is er 's avonds in het clubhuis een geweldig paëllafeest en ook voetbal: Arg. - België en later nog Ned. - Costa-Rica. België verliest jammerlijk met 1-0. Nederland gaat naar de halve finale. Uiteindelijk is het 0.45h vooraleer ik m'n bed kan opzoeken. Morgen vertrekken we terug naar Gent...;










    EEN FRISSE PINT OP EEN BRUGS TERRASJE



    BRUGGE DIE SCONE



    HET BOUDEWIJNKANAAL VANOP HET BELFORT



    F 930 LEOPOLD I



    F 803 HR. Ms. TROMP MET LANGSZIJ EEN POOLS LANDINGSVAARTUIG



    MUZIEKKAPEL VAN DE BELGISCHE MARINE



    OOSTENDSE PAELLABAKKER



    DE FEESTTAFELS IN CLUBHUIS FLANDRIA


    DE PAELLA IN AL ZIJN GLORIE


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    23-07-2014, 13:58 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    22-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 juni - 12 juli 2014 DE CATHARINA NAAR BRUGGE EN GENT - BEZOEK AAN DE MARINE VLOOTDAGEN IN ZEEBRUGGE (deel 1)


    Met laag water vertrekken we richting Vlaanderen terwijl de wind 3-4 Bft uit het noordwesten blaast, de zon is van de partij. De Zandkreeksluis versast ons naar het Veerse Meer, zeer druk, schepen komen hier van alle kanten. Drie Deense schepen zijn zelfs aan een wedstrijdje bezig, ons rakelings voorbijvarend. In Veere overnachten we onder de Campveerse Toren om 's anderendaags via het Kanaal door Walcheren naar Vlissingen te koersen. Onderweg zien we vrienden op tegenkoers: "Peer Den Schuymer" met Gerard en Jenny waar we eerder mee op de wadden voeren.

    Een pijnpunt zijn de 2 bruggen in Middelburg, alles bij elkaar een uur wachttijd maar daarna staat de sluis in Vlissingen wel open. Als de deuren naar de Westerschelde opengaan staat daar een noordwester 4-5 Bft die regelrecht in de monding van de Schelde blaast, vliegensvlug gaat het zeil omhoog en zetten we koers op boei SONGA om daarna voorlangs de Veerhaven de jachthaven van Breskens binnen te lopen.

    De nieuwe dag kondigt zich aan met véél zon en een flauw oostenwindje 2 Bft, dit belooft een mooie tocht te worden naar Terneuzen. Met het wassende water varen we onder de Plaat van Breskens en het Vaarwater langs Hoofdplaat naar het goed betonde Vaarwater van de Paulinapolder en door het Thomaesgeultje naar de Pas van Terneuzen. Heerlijk varen onder deze hoge zandplaten met een stuk of zeven zeehonden op de waterrand....het is weer jaren geleden dat we hier nog waren.

    Sluis Terneuzen zet ons op het Kanaal Gent-Terneuzen, weinig beroepsvaart, onze enige belemmering is de spoorbrug in Gent maar na een telefoontje opent die na een kwartier. Via Vertakking De Pauw belanden we in Portus Ganda voor overnachting. 's Avonds spreken we af met onze vrienden Trees en Eric voor een caiperinha in de "Marriots" .Portus Ganda verlaten we met 25° en zon....in de Tolhuissluis kopen we een waterwegenvignet, een kwartier later zitten we op het Verbindingskanaal nadat de Wondelgemstraatbrug voor ons gedraaid heeft. Op het kanaal Gent-Oostende komt Trees ons uitzwaaien. Juist bij een versmalling van het kanaal krijgen we een brede tanker op tegenkoers, het gaat maar net goed, angstvallig kijk ik naar de stenen, schuine boorden van het kanaal. Als we Beernem voorbijvaren krijgen we nog 2 lage bruggen en kort daarna de jachthaven "Flandria" in Brugge. We meren aan om 15.10h. en boeken voor vier overnachtingen. .>



    ONDER DE CAMPVEERSE TOREN  -  VEERE



    DOOR HET THOMAESGEULTJE NAAR TERNEUZEN



    NAAR DE SPOORBRUG IN GENT

     

    TREES ZWAAIT ONS UIT


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    22-07-2014, 20:10 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    17-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14 en 15 juni : RUIGE TOCHT NAAR WEMELDINGE


    De noorderwind heeft het weer een frisser karakter gegeven als we zaterdagvoormiddag aan boord komen. De wind blaast stevig door en schildert witte koppen op de golven. Als we naar het weerbericht luisteren realiseren we ons dat de wind op een tocht naar Wemeldinge eerder een bondgenoot dan een vijand zal zijn. Ook de opkomende vloed speelt in ons voordeel dus .....we gaan !! De wind waait 5 Bft uit het NW en hoog water wordt verwacht om 17.30h. Dat "Catharina" maar eens laat zien wat ze in haar mars heeft, of liever wat de bemanning in haar mars heeft want een schip is zo zeewaardig als haar bemanning is, zegt men!!!

    We lopen 7,6 Kn bij 1750 toeren met achteropkomende golven. In het Engelsch en Brabantsch Vaarwater wordt het wat ruiger en zetten we het zeil bij. De golven lopen netjes onder het schip door en we surfen letterlijk de havenmond van Wemeldinge binnen, ondertussen staat er 6 Bft uit net noorden. In de beschutte binnenhaven tovert Sonja 's avonds een lekkere zeebaars met zeekraal op tafel terwijl de noorderwind ons scheepje zachtjes tegen de kade drukt. Morgen zullen we al onze kunde moeten aanwenden om met weinig zwaairuimte hier weg te komen....dageraad brengt raad !!

     

    Als we opstaan zijn de goden met ons ; de wind is nog altijd noordelijk maar matiger (3 Bft). Ook het afgaande tij zal ons vlot naar Burghsluis brengen. Alleen hebben we nu wind tegen stroom waardoor we koppende golfslag krijgen. We horen geen weerbericht dus vragen we de windvoorspelling zelf maar op : 3-4 Bft noord !! Met wat helpende handen (die meneer liet bijna z'n pistolekes in 't water vallen) komen we goed uit de box met tegenwind in de zij. Het is 09.00h als we door het oude, openstaande sluisje van Wemeldinge de witgekuifde Oosterschelde opvaren. Gedragen door de ebstroom doet "Catharina" elke golf op zijn boeg spectaculair uiteenspatten. Dubbelarmige ruitenwissers werken het zeewater weg en terwijl onze Peer daar beneden tevreden snort, slurpen wij aan onze voormiddag-koffie. Bij de Zeelandbrug moeten we onze koers verleggen, westwaarts, dus gaat ons stormzeil er weer bij, zo blijft onze koffie tenminste op tafel staan !!! Zo dadelijk zitten we in de geul van de Hammen onder de dijk waar de wind geen vat meer op ons heeft. In rustig vaarwater lopen we onze thuishaven binnen om 11.40h. Na het middageten wordt het poetsen met zeep en zoet water, Sonja ontfermt zich over de ruiten.....de zon komt erdoor, het wordt warm.....








    EEN EYE-CATCHER IN WEMELDINGE

    GOLF PROBEERT AAN BOORD TE KLIMMEN

    EN DEZE OOK......ZIJN ERAF GEVALLEN   !!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    17-06-2014, 14:22 geschreven door wadvaarders
    Reacties (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PINKSTERWEEK-END 7-8-9 JUNI EN JAARLIJKSE BBQ


    Als leden van de feest- en activiteitencommissie organiseren Sonja en ik mee de jaarlijkse club BBQ, gepland op 7 juni. We komen aan boord op 5 juni, de weergoden zijn met ons ! De voorspelling is: 4 à 5 zéér warme dagen met kans op een onweer.

    Als we 's vrijdags na de vergadering de tenten opstellen op " het veldje " is het bloedheet. 's Avonds rijd ik met Sonja nog naar het Verdronken Land van Saefthinge om bij Gina een voordracht bij te wonen van schrijver Thijs Broer over z'n boek "Langs de kust". Voor- en nadien is er een optreden van de folkloremuziekgroep "Ambras" waarin ook Piet Scheerders speelt, jachtschipper en muzikant die in het voormelde boek wordt geintervieuwd. Zeer geslaagde avond. Aangezien we kort bij huis zijn slapen we in Stekene en rijden 's anderendaags terug naar de haven, waar we in een loden hitte de laatste hand leggen aan de tenten.

    Er is een zeer grote opkomst voor de BBQ, zowat 50 pers., ikzelf maak daar gebruik van om nog wat te lobbyen (schrijf ik dat goed?) voor de komende "Eerste Burghsluuse Regatta" . Het wordt als vanouds een zéér geslaagd samenzijn tot middernacht waarna ik redelijk in de olie m'n kooi opzoek.

    Zondag: vroeg opgestaan voor een verfrissende wandeling, zeer mooi weer. Na een fietstocht tot de Flauwers houden we het de rest van de dag rustig. Willem en Ria van de "Elise" en Dennis van de "Yoda" komen ons nog bezoeken....het is alweer 23.00 h als het stil wordt in de haven.

    Maandag: weeral schitterend weer met een flauw windje uit het oosten 2 Bft. Heiig en zwoel...wat een lenteweek !! We maken los voor een tochtje naar de schelpenberg en terug enkel maar om onze brombeer in de machinekamer te plezieren. We begeleiden diverse passanten die nu onze haven op de vloed verlaten.....mooi zicht. Terug in de haven krijgen we nog bezoek van Jan en Jetje, toffe Brabanders en fiere eigenaars van hun Grand Banks "Enjoy Life"... !! Het wordt een zéér stille, windloze avond zodat we tot 23.00h buiten kunnen zitten, 's nachts echter breekt de hel los: donder en bliksem en bakken regen.

    Dinsdag: weer zeer mooi weer en iets meer wind. Na het ontbijt wordt het tijd om terug ons huisje op te zoeken.

    PLEUN, MASTER BBQ

    ALS DE ROOK OM JE HOOFD IS VERDWENEN......

    ...EN DAAR NOG WAT GEMALEN KAAS OVER ..MMMM

    DE VERHALEN KOMEN BOVEN !!

    NRS 1 2 EN 3 IN HET WK ??

    ALLEN ONDER DE TENT VOOR DREIGEND ONWEER

    ZWOELE LENTEAVOND IN DE HAVEN


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-06-2014, 00:00 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    04-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAAR COLIJNSPLAAT

    30-31 mei - 1 juni 2014

    BURGHSLUIS - COLIJNSPLAAT - BURGHSLUIS

    Het is zonnig maar met een frisse noorderwind als we vrijdagmiddag aan boord komen. Het is zeer druk in de haven met dit Hemelvaartweek-end dus spring ik bij als ass. havenmeester van 15.00h tot 18.00h. Op het einde van de dag tellen we toch ong. 70 passanten !! Een overvolle haven.

     

    Zaterdagmorgen: er blaast een zwak briesje uit het NNO 2 Bft, later NW 2 Bft. Het is zonnig en stil weer. We hebben in Colijnsplaat gereserveerd bij "Zeelandia" om met onze clubsecretaris Patricia en haar man Simon te dineren. Ze zijn al een dag eerder met hun "Golfinho" naar Colijn afgevaren. Het is laag water om 12.00h maar we maken al een uur eerder los vanwege de herrie van een grasmaaier op de dijk. Op de drooggevallen Roggeplaat zien we een jonge zeehond zich te goed doen aan de zon. We lopen Colijn binnen om 12.30h en 's namiddags maken we een wandeling in het zonnetje maar met ijskoude noorderwind. Het is 18.00h als P & S bij ons aan boord komen voor "den apéro". Cava en aardbeien, niet slecht om te beginnen, toch? Het wordt een zéér gezellige avond met deze twee wereldreizigers ...ook Feyenoord en Ajax komen aan bod!! We hebben alle vier de tarbot genomen met een goede Viognier wijn erbij. Super !!

     

    Zondag: we hebben uitmuntend geslapen na een zéér stille nacht. Geen gefluit van de wind door het want, geen gekraak van lijnen of rammelende kettingen, geen gepiep van deinende steigers of "Catharina" die aan z'n lijnen rukt...nee, stilte, oorverdovende stilte; was het altijd maar zo. Het is gewoon een windstille morgen met hoge bewolking en uiteindelijk zon. Na het ontbijt is een controle van de machinekamer aan de orde maar daar is alles pico bello dus gooien we los om 10.15h om met de laatste ebstroom door de Overloop van Zierikzee terug naar Burghsluis te varen. Op de marifoon horen we Post Wemeldinge zeggen dat "de wind flauw en stil" is. De t° wijst in de zon 25°C en Sonja neemt een zonnebad op het achterdek. De "Golfinho" vaart richting Roompot in de hoop nog een zuchtje wind te vangen of te ankeren, ze zullen tegen de avond pas binnenlopen. Sonja en ik eten 's avonds nog op het terras van ons clubhuis, 't Oliegeultje, met schitterend weer en een prachtige zonsondergang...een mooie afsluiter van dit week-end.








    AANLOOP VAN COLIJNSPLAAT

    ZEILERS IN OPLEIDING

    NOG EERST EEN KRABBETJE VANGEN.....

    TRADEWIND NOORDSTER OP TEGENKOERS


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-06-2014, 20:22 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    27-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 MEI : TESTVAART REGATTA
















    Op 28 juni wordt door de commissie de eerste Burghsluise Regatta georganiseerd. Daarom vraag ik Ad aan boord om een testvaart uit te voeren. We hebben een tijdsopname nodig om de boeien H18 tot H16 te ronden en maken los met prachtig zomerweer, wind zuidoost 2-3 Bft. We komen uit op ong. vijftien minuten per ronde, stroom mee en stroom tegen. Een halfuurtje nadien zijn we terug in de haven en Ad blijft tot de middag a/b om een en ander door te spreken. Nadien halen we bij Sam Uil een vooraf bestelde kreeft af waar we even later lekker van zitten te smullen en met een glas wijn erbij in een weldoende zon kan de dag niet meer stuk.

    Frank van de "Luna" komt nog op bezoek en ook Johan en Coote en Patricia met bedankingen voor het zéér geslaagde openings-weekend naar "Stalland". Dat doet deugd!

    Morgen, ondanks het mooie weer, naar huis, want er is wat kinder-oppas en er zijn ook wat feestjes gepland (oooo jee !!) zoals samenkomst van de Belga's uit Spanje in Kapellen, een schoolfeestje van Simon en Thomas plus verjaardag en het lentefeest van Hannelore. Ook is er wat onderhoud nodig in onze tuin....hagen snoeien en het tuunhuus een opknapbeurt geven.






    REGENBOOG BIJ BURGHSLUIS

    DE "SFAEREN" VAN HENK BROKHOFF

    EEN (BELGISCHE) GAFFELKOTTER VOOR BURGHSLUIS

    OOSTERSCHELDEKREEFT  !!!____

    ZIT TE WACHTEN OP DE RESTJES....

    AALSCHOLVER  MET PALING .....DE WINNAAR: AALSCHOLVER !!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-05-2014, 19:26 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OPENINGSTOCHT NAAR ST. ANNALAND

    17-18 mei: Door het in stand roepen van een activiteits-en feestcommissie, waarvan Sonja en ik lid zijn, is de 1e Burghsluise openingstocht een feit !! Onze "Catharina" zal fungeren als commandoschip en daarom is er bij ons aan boord een korte briefing voor vertrek naar St. Annaland, een tocht van 16,5 mijl. Deelnemende schepen zijn de "Ron-nic", de "Golfinho" , de "Spirit of Burgh" , de "Marquito", de "Veronier II" en natuurlijk wijzelf. De haven van St. Annaland is op de hoogte van onze komst, er is ligplaats voorzien. Bij aankomst is er een borreluurtje voorzien bij ons aan boord en om 19.00h is er een tafel voor 12 pers. besteld in rest. "Havenzicht" in 't durp!!

     Alle lijnen gaan los om 13.00h, enkel de "Marquito" vertrekt 'n kwartier vroeger vanwege z'n lichte éénpitter motortje....het scheepje is 54 jaar oud, zo ook de motor maar het dokkert dapper voort!! Het weer is schitterend, alleen ...voor de zeilers staat er geen zuchtje wind maar ondanks dat wordt het een prachtige tocht door Hammen, Keeten en Mastgat. Wijzelf arriveren in "Stalland" om 16.00h en een half uurtje later het éénpittertje van Hans en Lisette. De vier anderen lopen binnen rond half zes en een kwartier later is iedereen present voor de borrel. Het is al half acht als we aanschuiven voor de maaltijd en het wordt een héél gezellige avond met lekker eten, goede wijn en vriendelijke bediening. Als ik vertel dat ik zelfs op de Dode Zee niet blijf drijven zijn de lachsalvo's niet meer te stoppen en slaat de fantasie op hol...lachtranen rollen over sommige wangen. Perfect...plezier komt soms vanzelf !!

    Op de "Golfinho" wordt nog een laatste borrel genomen tot het uur van de spoken ons naar bed leidt. Onder een prachtige sterrenhemel slaapt iedereen als een roos, het is bladstil in de haven.

     

    Na de gebruikelijke ochtendrituelen maken we, wéér in een schitterende zon, als laatste los om 10.30h. Het is eb tot 13.00h, de wind oostzuidoost 2 Bft. We varen langs de droogvallende platen van de Krabbenkreek naar het diepere water van Mastgat en Keeten waar we de rest van het flottielje passeren en foto's maken. In de Hammen lopen we als laatse de "Spirit of Burgh" voorbij. Terug in de thuishaven kijken we hoe het flottielje binnenloopt met prachtig zomerweer...... t° in de zon : 33°C !!








    AANKOMST IN ST ANNALAND

    LIJNEN OPSCHIETEN

    BORRELUURTJE

    SAMEN IN DE KUIP

    GENIETEN IN DE ZON

    HET BURGHSLUISE FLOTTIELJE OP STALLAND

    HEERLIJK TAFELEN

    KLAAR VOOR VERTREK NAAR BURGHSLUIS


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-05-2014, 19:21 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    09-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BURGHSLUIS - ZIERIKZEE - BURGHSLUIS

     







    MAANDAG 5 MEI 2014-05-08

     

    Ons eerste plan, een paar dagen naar Middelburg varen, valt letterlijk in het water. De enige dag met fatsoenlijk weer en weinig wind is de maandag zelf, de rest van de week is het huilen met de pet op. ; wind uit het zuidwesten en dan ligt de vaargeul onder Burghsluis, de Hammen, aan lagerwal. Zoals we al eens eerder schreven, aan ontberingen hebben we geen boodschap meer, dus wordt het een korte tocht naar Zierikzee. De wind staat uit het ZO 3 Bft en wordt later zelfs Z 2 Bft. Onze havenmeester scharrelt wat rond op z'n schip naast ons en we vragen of hij zin heeft in een tochtje samen met ons. Twee keer hoef ik dat niet te vragen...zodoende maken we los om 14.00h om van de pas opkomende vloed te profiteren. De zon is van de partij en de t° wijst zowaar 18° C. De geul van ZZ varen we in om 15.10h en even later meren we aan de steiger van de bruine vloot. We verwittigen de havenmeester dat we enkel een boodschap moeten doen bij Bouwman en binnen het uur weer weg zijn, zodoende hebben we nog wat tijd voor een terrasje in een weldadige zon.

    Als we op de terugweg zijn naar Burghsluis valt de wind helemaal weg en krijgen we eventjes een zomerse toestand. Terug in onze thuishaven is het nog lekker genieten in de avondzon. We installeren later de TV maar het zaakje activeren heeft heel wat voeten in de aarde...van KPN daar wordt je simpel van zegt Sonja !! Toch lukt het ons even later en kunnen we morgen naar "Borgen" kijken.

    Zoals voorspeld gaat het 's anderendaags mis, vooral met de wind die aantrekt tot 5-6 Bft uit het ZW. De enige, veilige en knusse plek is dan de haven, daarbuiten rollen de golven over de zandplaten in de geul van de Hammen en spatten uiteen tegen de dijk onder de Plompe Toren. Toch komt weer de zon die ons stuurhuis verwarmt maar de wind geeft niet af.

    We rijden met de auto naar Middelburg om te winkelen....ik vind ook weer een mooi boek in "De Drukkerij" waar men ook lekkere salades serveert. Terug in Burghsluis maak ik nog enkele foto's van de dijkversterking. Ook van de Muraltmuurtjes wat verderop want ik vrees dat als de dijk wordt verhoogd deze nostalgische muurtjes helemaal zullen verdwijnen. Ze zijn zo eigen geworden aan het Zeeuwse landschap dat ze niet mogen verdwijnen maar men verzekert mij dat ze na de werken netjes teruggeplaatst worden ....Nederlandse degelijkheid !!

    In 1903 kwam ing. De Muralt bij het Waterschap Schouwen en ontwikkelde een goedkoop alternatief voor dijkverhogingen nl. de zgn. "Muraltmuurtjes". Tussen 1906 en 1935 werd ong. 120 km dijk in Zeeland voorzien van deze ca. 1m hoge betonnen muurtjes.

    Woensdag: de wind huilt door de haven, geschavielde lijnen worden vervangen en bijgelegd, masten zwiepen over en weer en toch trekt rond 9.00h de hemel open zodat de zon weer weldadig schijnt, de hele dag.

    Donderdag: nu gaat het helemaal mis met het weer....wind, zware bewolking en ja, hoor, tegen de middag de regen erbij. Terwijl Sonja nog eens naar Middelburg rijdt, krijg ik in het havenkantoor mijn eerste les over het computersysteem van het havengebeuren.

    De dijkwerken aan de havenkant moeten eind mei voorbij zijn maar zoals ze er nu voorstaan zijn ze wel drie weken voor op het schema dus hier zo goed als klaar !! Ook niet zo verwonderlijk omdat er wordt gewerkt van 07.00h tot 20.30h en dat alles zonder dat de haven er veel hinder van heeft...respect !! Morgen nog een vergadering in het havenkantoor en dan naar huis want er komt nog meer slecht weer, écht slecht weer!!








    OP DE TERUGWEG NAAR BURGHSLUIS DOOR DE HAMMEN

    DIJKVERHOGING AAN DE HAVEN

    DIJKVERHOGING / PLOMPE TOREN

    MURALTMUURTJE

    MURALTMUURTJE


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    09-05-2014, 17:36 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    22-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE EERSTE VAARTOCHT



    19 APR:   YERSEKE  -  BURGHSLUIS

     

    Ik ben al om 07.00h uit de veren om koffie te zetten. Achter bedampte ruiten, want het is buiten nog zeer fris, zitten we samen te ontbijten. De zon laat zich al zien als Sonja om 08.10h met de auto naar Burghsluis rijdt om Ad op te halen die zoals naar jaarlijkse gewoonte de eerste tocht meevaart. Een bereidwillig clublid, Dave, brengt hen met onze auto naar Yerseke, zo kan Sonja nu ook eens meevaren in plaats van chauffeur te spelen. Met spanning heb ik ondertussen naar het weerbericht geluisterd en dat klinkt zo: HW te Wemeldinge om 07.00h, LW om 13.05h, de wind is NO 3 Bft, later 4-5 Bft. Hieruit begrijpen we dat we niet moeten talmen want voorlopig zit er een dipje in de wind en we hebben nog drie uren het afgaande tij mee naar Burghsluis.

    We vertrekken om 10.15h, het is winderig maar zonnig, half bewolkt en kiezen voor de route door het Brabantsch Vaarwater richting Zeelandbrug. Op deze Paaszaterdag hebben we weinig omzien naar beroepsvaart maar op de kop van de Galgeplaat zien we wel 25 zeehonden liggen inclusief jongen. Er is er wel één bij die opvalt door zijn grootte, jongens, wat een kanjer !!!

    Ook bij de Overloop van Zierikzee hebben we kalm vaarwater en als we in de geul van de Hammen zijn zien we al de Plompe Toren van het verdronken dorp Koudekerke. We lopen onze haven binnen om 12.40h na een vlotte overtocht: 7,1 Kn bij 1800 toeren.

    Dan is er apéro aan boord met Ad, Willem, Anton en Sonja....allée daar gaan we weer !!! In de namiddag krijgen we aantrekkende wind (zoals voorspeld) maar véél zon zodat het nog heerlijk toeven is in de kuip. 's Avonds eten we tarbot in "t Oliegeultje" .Zeer druk....terug aan boord om 21.00h. Het tiende vaarseizoen is begonnen


    KLAAR VOOR VERTREK


    ZEEHONDEN MET JONGEN OP DE GALGEPLAAT

    APERO NA DE EERSTE TOCHT


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    22-04-2014, 14:19 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG TE WATER


    Vrijdag, 18 april : er staat een koude wind recht uit het noorden, 4 Bft als Sonja en ik aankomen in de visserijhaven van Yerseke waar ons scheepje weer kennis zal maken met het zilte water. Het is nog maar 08.30h wanneer de "Catharina" al in de riemen hangt en even later drijft ze weer. Dan komt het spannende moment van de motorstart. Gaat onze "Peer" kuren verkopen of ontwaakt hij zonder aarzeling uit zijn winterslaap?? Als ik kontakt maak schiet hij onmiddellijk in aktie...dat geeft ons beiden weer een ontspannen gevoel....wat ben je toch een betrouwbaar stuk ijzer, Peer !! Vervolgens gaan alle buitenboordkranen open, de watertank wordt gevuld, de pomp van het toilet doet het weer, de bilge staat droog en tussen de buien door wordt de mast gezet en het zeiltje bevestigd.

    Om 10.00h varen we naar de naastliggende Beatrixhaven waar schepen die gekraand zijn een nacht gratis kunnen blijven liggen. 's Middags eten we bij P. van Oost en vullen de dag met de auto naar Zierikzee. Als we terug aan boord komen moet de kachel al aan. Morgen de overtocht naar Burghsluis, we hopen op wat beter weer....
















    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    22-04-2014, 12:23 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    12-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FW: EEN NIEUW VAARSEIZOEN

    11 APRIL : vandaag naar de loods geweest om de laatste hand te leggen aan onze "Catharina" . Dat is niet van een leien dakje gelopen want ik was de week begonnen met vervelende rugpijn. In het besef dat ik een drietal uren onder het schip moest werken, had ik het al enkele dagen uitgesteld maar met het vooruitzicht op de tewaterlating volgende week moest het nu wel gebeuren. Er moest nog een tweede laag antifouling op het onderwaterschip en dat is goed gelukt, zij het dat ik er vroeger twee uurtjes over deed, nu zijn dat er drieenhalf. Een beetje op de tanden bijten en zorgen dat niemand je hoort kreunen en zuchten. Maar het eindresultaat telt: ze ligt er weer prachtig bij, klaar om aan een nieuw vaarseizoen te beginnen. Deze zomer zullen we via Vlissingen, Breskens naar Zeebrugge varen om daar de vlootdagen (5-6 juli) mee te maken om daarna via Brugge, Gent en Terneuzen terug naar de Oosterschelde te varen. Ondertussen maken we weer plannen om volgend jaar naar.....Berlijn of Hamburg te varen. Een goede voorbereiding is hier altijd op zijn plaats.














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-04-2014, 00:00 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    08-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.M.T.S. MARTINIQUE


    Verleden week aan boord geweest bij zoon Dieter, schipper op het gloednieuwe M.T.S. Martinique. Het stuurhuis en de machinekamer zijn imponerend, het leefgedeelte en kombuis zeer modern en mooi ingericht. Alles werkt computergestuurd en kan van bij de stuurstand bediend worden, een stuurstand die we bijna vergelijken met de cockpit van een vliegtuig. De electriciteitskasten in de machinekamer zijn dan ook ;navenant; !! Bijzonder aan dit schip is de voortstuwing ;er kan gevaren worden op diesel of op elektromotor of in combinatie. Het schip meet 85m, is 9,60m breed en met een laadvermogen van 1620 ton is het een compacte bunkertanker voor een groot vaargebied. In de machinekamer staat de Mitsubishi hoofdmotor die 640 PK geeft bij 1600t/min. met een Masson keerkoppeling en daarachter een 300 PK Baumuller DST2 elektromotor waar de schroefas doorheen loopt.

    We wensen het M.T.S. MARTINIQUE en zijn bemanning een goede vaart !!

     link : zie bijlage onderaan artikel



    M.T.S. MARTINIQUE AAN KAAI 251

    STUURHUIS MET ZONNESCHERM-RAMEN

    STUURSTAND

    SCHIPPER EN APPARATUUR

    IN DE MACHINEKAMER

    ELEKTRO KASTEN

    Bijlagen:
    http://reader.scheepvaartkrant.nl/default.asp?editie=356&pagina=23   


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    08-04-2014, 00:00 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    19-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERWERK

     

     

    DECEMBER 2013   Nu ons scheepje veilig staat gestald in de loods te Yerseke bezoek ik haar elke maand een keer om wat winterwerk uit te voeren. Dat begint meestal met wat rondjes draaien om te zien wat er allemaal moet/kan gebeuren. Of beter gezegd: “werk zoeken” !! Dit jaar stond ik er van versteld hoe goed ze onze zomerreis naar de wadden heeft doorstaan. Enkel de romp verdient een goede poetsbeurt. Daarvoor had ik in het najaar een goede raad gekregen van een passant in onze haven: inwrijven met WC-eend en goed naspoelen met water….toen ik zijn eigen schip zag was ik direkt overtuigd. Ik ben er dus mee aan de slag gegaan en het resultaat was verbluffend. Waar ik andere jaren alle moeite had om het hardnekkige vuil met een zeepsopje eraf te krijgen kwam nu alle vuil er meteen af. Maar… nog eens: direkt en goed naspoelen en niet op verchroomde vlakken of buizen werken. WC-eend is een ontkalker en ontvetter op basis van zoutzuur dus eigenlijk een gemeen goedje(handschoenen gebruiken) dat direkt moet nagespoeld  worden (ik deed het 3x). Een slechte werkwijze is: eerst de hele romp inwrijven en dan afspoelen. Beter is het stuk bij stuk te doen. De romp van de “Catharina” is nu glanzend nieuw. Nochtans had ze deze zomer verschillende soorten water bevaren zoals de Grote Rivieren, de Amsterdamse grachten en het IJ , het IJsselmeer en de Waddenzee. Uiteindelijk resulteert dat tot een vettige filmlaag op de romp maar nu zijn we uit de mizerie met WC-eend en ….nog goedkoop ook!!! Gebruik nooit dit produkt in het boordtoilet, dit om beschadiging van de pomp te voorkomen. Hier is zachte zeep beter op z’n plaats.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    19-12-2013, 12:20 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    07-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NAAR DE WINTERSTALLING



    BURGHSLUIS  - YERSEKE

     

    We komen aan boord op maandag 21 okt. En het weer is niet om over naar huis te schrijven….wind, véél wind: 6 Bft uit het zuidwesten, slechter kan men niet treffen voor een overtocht naar Yerseke. We hebben echter nog een nacht en een voormiddag te goed vooraleer we vertrekken maar rustig slapen doe ik niet door de wind die fluitend door het want jaagt. De volgende morgen brengt ons een oranje ochtendzon maar nog altijd veel wind, zij het nu uit het zuiden ! Volgens het weerbericht van Post Wemeldinge zal de wind later doordraaien naar het zuidoosten en milderen tot 4-5 Bft….juist wat we nodig hebben voor een mooie overtocht: wind en golfslag op de kop !!

    Zoals afgesproken komt Ad om 11.00 h aan boord om mee over te varen; dat is een jaarlijkse gewoonte geworden. Kunnen we onderweg wat bijpraten terwijl Sonja ons in Yerseke opwacht met de auto.

    Het is 11.30 h als we de haven verlaten en op open water gaat direkt het zeil omhoog en dat loopt mooi. “Catharina” ploegt op en neer over de golven en we krijgen zelfs geen boegwater over dek. Het zeil heeft weinig nut aangezien we pal tegen wind koersen maar het eens lekker laten uitwaaien vooraleer het in de zeilzak verdwijnt heeft toch ook z’n nut. Vanaf de Zeelandbrug koersen we recht op Kats en ondertussen is het laagwater geworden ( 12.05 h) zodat we al eventjes de stroom meekrijgen….eerst nog flauw maar later méér en méér. We passeren de Zandkreek en Goese Sas en roepen Post Wemeldinge op voor een veilige oversteek van de verkeersroute.

    We lopen Yerseke binnen om 14.45 h en dan moet er gekuist worden…de motor en generator worden gespoeld met zoet water en ook in het toilet wordt zoet water gepompt. De drinkwatertank gaat leeg en gasflessen gaan van boord. Als laatste wordt de mast gestreken en om 16.15 h wordt de “Catharina” gekraand en verdwijnt in de loods voor de komende winter, veilig en wel gestald voor de komende ongure weersomstandigheden.

    Wijzelf sluiten samen met Ad het seizoen af met een etentje bij Piet van Oost. Rest ons nog de “Captain’s Dinner” met de club aan boord van de “ Onrust”…








    ZONSOPGANG BIJ BURGHSLUIS


    ONDER ZEIL DOOR DE HAMMEN


    OP EEN ZILVEREN OOSTERSCHELDE


    IN DE AANLOOP VAN YERSEKE


    NAAR DE KRAAN


    KUISEN EN AFTUIGEN


    22 OKT : NAAR DE WINTERBERGING


    ZEEPOKKEN OP DE SCHROEF 


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    07-11-2013, 00:00 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    11-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN LAATSTE ZOMERTOCHTJE







    Do 5 en vr 6 sept 2013 BURGHSLUIS - ZIERIKZEE - BURGHSLUIS
    Als we donderdagmorgen met de auto onderweg zijn naar de haven, krijgen we telefoon van een ex-collega van Sonja dat ze met hun zeilschip de "Mieke" onderweg zijn van Vlissingen naar Zierikzee en vragen of we elkaar daar kunnen ontmoeten. Dat zien wij wel zitten; eerst denken we aan de auto, dan aan de fietsen maar als we het getijdenboekje raadplegen wordt het toch de "Catharina" . Inderdaad, het tij zit volledig mee en we zullen eerst in ZZ arriveren omdat de "Mieke" nog moet versassen in de Roompotsluis. Zo gaan bij ons de lijnen los om 12.15h en profiteren van de vloed door de Hammen. Precies anderhalf uur later maken we vast in ZZ aan de langssteiger en het is 15.30h als Rudi en Katrien binnenlopen. Het is een hartelijk weerzien.....weeral een tijdje geleden .....ze brengen zowaar champagne mee aan boord, ja wadde !!! Later bekijken we nog hun schip en drinken nog een pint a/b en 's avonds gaan we samen gezellig mosselen eten in "de Proeverij" vroeger "de Drie Moriaantjes". Het is een super mooie, warme zomeravond op het terras in het centrum van Zierikzee. Om 22.00h nemen we afscheid van elkaar want de "Mieke" wil vroeg vertrekken om het goede tij mee te pikken op de Westerschelde naar Antwerpen. Ja, scheepsvolk leeft en slaapt op het ritme van het getij !!
    Vr 6 sept. : als ik 's morgens om 07.00h eens door het raam kijk is de "Mieke" al verdwenen, wij kunnen nog een uurtje pitten maar ook bij ons gaan de lijnen los om 08.55h. Het is LW te Zierikzee om 10.45h dus varen we met de laatste eb, 1780 toeren/ 6,5Kn terug naar Burghsluis. Er zit wat hoge bewolking maar er is ook zon en een zacht zuidwestenwindje 2-3 Bft. De ochtendzon strooit zilver op de slikken van de droogvallende Roggeplaat...is dit een van de laatste zomerdagen ?? Waarschijnlijk wel want de veertiendaagse voorspelling ziet er niet best uit. Daarom sturen we ons schip achteruit in de box om haar tegen de heersende westenwinden en regen te beschermen. Met ons twee pakken we haar aan met zoet water en zeep en ook de reling krijgt een poetsbeurt. Zaterdag wordt nog een mooie dag om aan boord te blijven maar vanaf zondagmiddag gaat het mis....de wind draait naar west en dan weten wij het wel...tijd om naar huis te rijden!!
    Nog een laatste tocht naar de winterberging wacht de "Catharina", eind oktober.


    DE COLLEGA'S  : SONJA EN KATRIEN


    WAT EEN SCHATJES  !!


    MOSSELEN ETEN IN ZIERIKZEE


    EEN LAATSTE STUURBEURT NAAR BURGHSLUIS


    OCHTENDZON OVER DE OOSTERSCHELDE

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    11-09-2013, 15:04 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    10-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTERSCHELDETOCHT 28 EN 29 AUG 2013







    BURGHSLUIS - ST ANNALAND - COLIJNSPLAAT - BURGHSLUIS
     
    We moeten nu wel gewagen van een schitterende zomer : 28 aug. : een stralende zon, 25Ā°C en een NNO-windje 3 Bft. Het is afgaand water. LW te Zierikzee om 15.05h dus als we nu, om 11.10h vertrekken zullen we ons hele traject naar St. Annaland tegenstroom varen maar daar laten we ons niet door afschrikken. In de Hammen passeren we de mosselkotter "Arnout Magdalena YE 55" die volop in de weer is het "zwarte goud" aan boord te hijsen.
    Ter hoogte van Stavenisse zetten we het zeil bij voor de stabiliteit en om 14.15h draaien we de Krabbenkreek in die naar St. Annaland leidt. een half uurtje later meren we aan in een box, achteruit erin en van de eerste keer goed !! Hier is het genieten van de zomerse temperatuur en we horen weer het gekwek van de gans die hier, in de haven, al jaren lang de vaste bewoner is.
    Do 29 aug : Sonja wordt verrast met een kaartje bij het ontbijt want het is vandaag haar verjaardag en dat gaan we vieren in ons favoriet restaurant "Zeelandia"in Colijnsplaat. Daarom gaan de lijnen los om 10.15h....er is wat sluierbewolking maar ook al zon, het is al rond de 25Ā°C en een zwak windje blaast uit het westen 2 Bft. Nu hebben we het tij wĆ©l mee door het Keeten en het Engelsch Vaarwater. Met 1750 toeren levert dat 6,1 Kn en om 12.10h lopen we Colijnsplaat binnen. Daar ontstaat nogal wat verwarring omdat de havenmeester ons een box toewijst die bezet is, de tweede te klein is.....derde keer, goede keer. Ondertussen zijn we veertig minuten aan de gang maar een half uur later kunnen we heerlijk tafelen op het terras van "Zeelandia". Het nagerecht wordt voor Sonja er een met een "fusĆ©e"....gelukkige verjaardag !!
    Het is bloedheet als we terug aan boord komen en we besluiten om de koelte van de Oosterschelde op te zoeken. Met een gezapig tempo varen we door de Overloop van Zierikzee naar de Hammen en naar onze thuishaven waar we om 17.20h aanmeren aan de A-steiger omdat onze eigen box nog bezet is door een passant. Als Sonja anderen ziet zwemmen kan ook zij niet aan de verleiding weerstaan....'s avonds genieten we samen van een schitterende zonsondergang.


    MOSSELKOTTER   "ARNOUT MAGDALENA"  YE 55


    DE JARIGE IN COLIJNSPLAAT


    VUURWERK VOOR SONJA  !!


    MOOI GEDAAN VAN DE KOK


    HEERLIJK ZWEMMEN IN BURGHSLUIS


    DE "ONRUST" LOOPT BINNEN

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    10-09-2013, 11:36 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    09-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 AUG 2013 : BURGHSLUIS - NEELTJE JANS - BURGHSLUIS







    Terwijl het om 11.02h hoogwater is te Zierikzee verlaten we Burghsluis om 10.30h met de laatste vloed door de Hammen en een zuidwestenwind 3-4 Bft. De zon is van de partij maar er is ook hoge bewolking. Rond kentering varen we door het Vaarwater van de Roompot en zetten het zeil bij in de Groot Vuilbaard. Bij de Stormvloedkering pikken we het geultje op naar de Betonhaven ofwel Neeltje Jans. Bij aankomst is het dan 12.45h.
    We halen 4kg mosselen bij de vernieuwde winkel van het mossel- en visbedrijf "Neeltje Jans" . 2 kg voor ons en 2kg voor onze havenmeester !! Na het middageten vertrekken we terug naar Burghsluis om 13.50h, tegenstroom door de Vuilbaard bij een noordwester 4-5 Bft dus weer gaat het zeil omhoog en legt de "Catharina" stabiel op haar koers naar Burghsluis. We meren aan om 16.15h en 's avonds is het....mosselfeest !!!!


    DE ARNOUT MAGDALENA YE55

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-09-2013, 14:08 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    09-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG AAN BOORD (deel 14)







    Maandag 29 juli : we zijn terug aan boord gebracht door Ad en Jacq.. Na 10 dagen platte rust ben ik redelijk hersteld van m'n ongelukkige val op de steiger (en in 't water). Toch voel ik nog dat m'n lichaam een flinke optater heeft gehad maar ik voel me goed genoeg om onze "Catharina" naar haar thuishaven te varen.
    Het weer zit in ieder geval mee bij ons vertrek in Amsterdam. De zon schittert op het water van de Nieuwe Heerengracht en een zacht windje waait door het riet van de Amstel en op de Gouwe opent de spoorbrug van Alphen aan de Rijn (monster van ijzer en staal) binnen de vijf minuten. Daar worden we alleen maar blijer van en in Boskoop houden we het voor gezien voor vandaag, we vinden een goede overnachtingsplaats in de kleine binnenhaven.
    De volgende morgen varen we al om 08.45h met goed weer maar veel wind naar de Julianasluis in Gouda, daarna hebben we op de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas tegenstroom maar op de Noord en de Oude Maas gaat het sneller met de stroom mee naar de Engelenburgerbrug in Dordrecht. Hier gaat onze mast weer omhoog want de tijd van lage bruggen is voorbij. Lang leve het "grote water" !!
    Na een goede nachtrust in Dordrecht varen we alweer om 09.00h. De weergoden zijn ons welgezind : stralende zon, zĆ©Ć©r warm 30Ā°C. De Dortse Kil zet ons op Het Hollands Diep naar de Volkeraksluis waar het zeer druk is maar wij kunnen nog als voorlaatste in de sluis mee. Om de grote drukte in de kleine Krammersluis te vermijden kiezen we voor het Schelde-Rijn kanaal tot in Tholen waar we direkt in de Bergsediepsluis naar de Oosterschelde geschut worden. We kunnen haast niet wachten tot de sluisdeuren opengaan, we willen de Oosterschelde op en hebben heimwee naar onze thuishaven. Toch zullen we de beker tot op de laatste druppel moeten ledigen want onze box is bezet door een passant zodat we pas morgen binnen kunnen varen. We wenden de steven naar Colijnsplaat, ondertussen wijst de thermo 33Ā°C ! Dan maar van de nood een deugd maken in Colijn. Lekker douchen en eten in "Zeelandia" . Super !!
    Vrijdag 2 aug: DE THUISREIS !!
    Het is zƩƩr warm en op de Oosterschelde een beetje heiig. Een flauw ZZW windje probeert golfjes te maken maar het lukt niet. Hoogwater is om 13.00h dus vertrekken we een half uurtje vroeger door de Overloop naar de Hammen, meestroom ! Aan de schelpenberg zien we al bekenden voor anker, de Plompe Toren komt in zicht en dan de haven, druk bezocht door passanten.
    Als we vastliggen worden we hartelijk omhelsd door Ria en Wim van de "Elise" en Willem van de "Stern". Weeral vochtige ogen !! We zijn weer behouden terug van een mooie reis naar de eilanden. We haalden een totaal aantal vaaruren van 79,2 en verbruikten op de hele reis ong. 250 L diesel.


    OP DE HOLLANDSE IJSSEL


    DORDRECHT


    IN EEN DRUKKE VOLKERAKSLUIS


    TERUG OP DE OOSTERSCHELDE


    ZOMERAVOND IN COLIJNSPLAAT


    OESTERS IN BURGHSLUIS

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    09-08-2013, 17:05 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    28-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE "CATHARINA" NAAR TERSCHELLING (deel 13)
    17 juli : ENKHUIZEN - AMSTERDAM
     
    Nog voor het ontbijt gaan we eerst diesel bijtanken (81L), kwestie van de eerste te zijn aan de pomp. Door het aquaduct van Enkhuizen komen we op het Markermeer, gelukkig staat er iets meer wind zodat de gevreesde muggen wegblijven. De wind is NO 2-4 Bft en geeft vervelende golfjes in de zij zodat het zeil gehesen wordt. We zetten weer een koers uit op het Paard van Marken en al varende kuist Sonja het hele voor-en achterdek. Het is toch bijna middag vooraleer het Paard in zicht komt. Om 12.45h zijn we op het Buiten IJ en om 13.00h aan de wachtsteiger voor de Oranjesluizen. Daar gebeurt het onheil....bij het aanmeren, Sonja heeft haar bolder al te pakken, kan ik niet goed bij de achterste bolder en stap van boord met m'n lijn. Ik misreken m'n stap en val half op de steiger, half in 't water...hoe stom kun je zijn : eerste les : nooit van boord stappen bij het aanmeren. Het resultaat is geweldig : geschaafde elleboog, rechterheup bezeerd en lendenpijn aan de andere kant.
    Terwijl iemand anders onze lijn vasthoudt kan Sonja mij op het droge trekken. De adrenaline giert door m'n lijf.....vlug andere kleren aan en m'n bloedende elleboog laten verzorgen, de sluisdeuren kunnen immers elk moment opengaan. Terwijl we in de sluis varen verbijt ik de pijn, nadien is het nog 10 min. varen naar de Sixhaven waar we een box toegewezen krijgen. Eens we vastliggen begin ik helemaal te verkrampen en kan geen voet meer verzetten...ontzettende rugpijn !! Zo kunnen we niet verder, we zullen "Catharina" hier moeten achterlaten
    18 juli : ik heb een vreselijke nacht achter de rug, de pijn is niet meer te harden. Sonja belt Ad op die onmiddellijk in onze auto springt en ons komt ophalen. Ondertussen versiert Sonja een rolstoel bij een andere watersporter want de 300m naar de uitgang van de haven kan ik onmogelijk overbruggen. Het is nog maar 12.30h als Ad arriveert, hij eet een boterham mee, me ondertussen uitscheldend voor stomme kl....., loopt alle lijnen na, doet de zeilen voor de ramen, helpt me in de rolstoel en zegt dat hij mij nu wel lekker in het water zou kunnen kieperen. Wat een geweldige vriend heb ik toch !! In Burgh-Haamstede aangekomen duwt hij mij wat pijnstillers in de keel, schenkt koffie met koeken en als Sonja mij een uur later huiswaarts voert, voel ik mij al een stukje opgeknapt al loop ik nog wel als een wrak.
    Het steekt me wel dat we ons bootje nu voor enkele weken moeten achterlaten maar ik moet eerst van die rugpijn vanaf.


    LANGS HET PAARD VAN MARKEN NAAR AMSTERDAM


    EEN GEBROKEN MAN

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    28-07-2013, 11:12 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    27-07-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE "CATHARINA" NAAR TERSCHELLING (deel 12)
    16 juli : TERSCHELLING - KORNWERDERZAND - ENKHUIZEN
     
    Onze plannen om terug naar Den Helder te varen veranderen we op het laatste moment. Gelukkig hebben we gisteren al afscheid genomen van Eric en Trees. Het weer is schitterend, de wind matig ZZW 1-3 Bft. Alleen het zicht is matig omdat het wat heiig is. We hebben ons voorgenomen om via wad en IJsselmeer terug te keren, daarom vertrekken we Ć©Ć©n uur voor LW op Terschelling. Twee andere schepen zijn van hetzelfde gedacht. We varen om 08.10h door het Schuitengat en de Slenk, tussen de hoge zandbanken naar de Blauwe Slenk waar de zon het pleit begint te winnen. We hebben een prachtige overtocht naar Harlingen waar we stuurboord de Boontjes indraaien om 11.15h. Hier moet onze "Peer" weer vol aan de bak want er staat al een felle tegenstroom en het duurt een eeuwigheid vooraleer Kornwerderzand in zicht komt(12.55h).
    Als we geschut zijn door de Lorenzsluis is de wind helemaal weggevallen, het IJsselmeer is zo plat als een pannekoek. Ondertussen hebben we een koers op de kaart gezet naar Enkhuizen (190Ā°) en Sonja controleert elk half uur de coƶrdinaten en tekent die in op de koerslijn. Langzaam maar zeker krijgen we te maken met een verschrikkelijke muggenplaag aan boord....de gevreesde IJsselmeermug !! Gelukkig steken die niet maar ze komen met honderdduizenden aan boord. De deuren gaan vlug dicht maar een deel zit ook al binnen, wat een zooi, zeg!! Als we om 17.10h in Enkhuizen aankomen zoeken we eerst een plaats aan de ingang van de Compagnieshaven waar we ons schip kunnen afspuiten. We kuisen met ons tweĆ«en anderhalf uur en proberen er ook zoveel mogelijk uit het stuurhuis te krijgen. Dat lukt aardig en om 18.30h liggen we in een box. Na het avondeten vallen we uitgeteld in slaap.


    AFSCHEID VAN TERSCHELLING


    EEN LAATSTE MAAL DE "BRANDARIS"


    "DE WALVIS" IN OCHTENDNEVEL


    EEN DROOGVALLER AAN HET SCHUITENGAT


    IN DE SLENK


    TERSCHELLINGER VISSERMAN


    NETTEN SPOELEN


    MUGGENPLAAG OP HET IJSSELMEER


    AANVAL VAN DE IJSSELMEERMUG

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    27-07-2013, 20:42 geschreven door wadvaarders
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!