De korenmolen draaide en de molenaar maalde verder....
Wat doen melkzuurbacteriën precies?
In de menselijke darmen wemelt het van de bacteriën. Er zijn pakweg 500 verschillende bacteriesoorten, waaronder melkzuurbacteriën. Er zijn ziekmakende en goede bacteriën, die onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering. Al deze bacteriën tesamen vormen de darmflora. Bij gezonde mensen hebben de nuttige bacteriën de overhand, maar wanneer iemand bv een voedselvergiftiging heeft, krijgen de ziekmakende bacteriën de overhand. Zij spelen dan de hoofdrol in de darmen en de persoon in kwestie wordt ziek. De klachten kunnen dan zijn: diarree, misselijkheid, hoofdpijn, braken en soms ook koorts. De melkzuurbacteriën vormen een aparte groep en spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht tussen 'goede' en 'slechte' bacteriën.
Een van de belangrijkste aktiviteiten van de melkzuurbacterie is de produktie van zuur. Dit zuur wordt samen met onverteerbare bestanddelen uit de voeding omgezet in melkzuur en wat azijnzuur. Deze beide zuren verhogen de zuurgraad (of verlagen de pH-waarde) in de darmcellen, en dat is niet aantrekkelijk voor de ziekmakende bacteriën.
1 pak beschuit, 1 liter melk, 1 pakje vanillepoeder (voor 1 liter melk), 1 potje aardbeienjam, springvorm 26 cm doorsnee.
Pudding koken volgens de bereidwijze op het pakje, de springvormbodem met beschuit bedekken en hierop de helft van de pudding aanbrengen. Dan weer een laag beschuit, dan de rest van de pudding en dit alles laten afkoelen. Voor het verwijderen van de springvormrand de taart hiervan lossnijden. Hierna de taart met jam bestrijken en in punten snijden.
Extra lekker is als men de beide beschuitlagen, voordat men de pudding aanbrengt met jam bestrijkt. Dit werd vroeger niet gedaan omdat het dan te duur werd!
Steeds meer wetenschappelijke publikaties wijzen op een positief effect van met melkzuurbacteriën (lactobacillus casei) verrijkte zuivelprodukten bij kinderen met darminfecties. Studies in Finland, Peru en Thailand laten zien dat de duur van diarree bij kinderen met een virus-infectie na toediening van extra melkzuurbacteriën aanmerkelijk wordt bekort: van twee en een halve dag naar anderhalve dag. Melkzuurbacteriën hebben inderdaad ook een gunstig effect op diarree die het gevolg is van antibiotica.
Uit een omvangrijk onderzoek onder maar liefst 800 proefpersonen in Turkeije, bleek dat met melkzuurbacteriën verrijkte zuivel bescherming kan bieden tegen het ontstaan van voedselinfecties. Dertig procent had minder klachten na gebruik van de melkzuur.
Het voorlichtingsburo voor voeding in Den Haag heeft gemeld dat de melkzuurbacteriën in gezondheidsyoghurts mensen kunnen helpen met een overgevoeligheid voor melksuiker (lactose-intolerantie), zoals buikpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Volgens dit voorlichtingsburo hoeven gezonde mensen geen gezondheidsyoghurt met melkzuurbacteriën te eten. Hun eigen afweersysteem is al afdoende. Maar aan de andere kant lijkt het geen kwaad te kunnen.
Eén van de meest bekende Belgische specialiteiten is waterzooi, een gerecht dat in de middeleeuwen ontstond uit een lokaal gebruik. Plaatselijke vissers verdeelden in die tijd aan het einde van de dag de niet verkochte vis onder elkaar. Thuisgekomen wist de echtgenote er wel raad mee: ze maakte de vis schoon, sneed het in stukken en kookte alles gaar, samen met van te voren geblancheerde groenten. Later werd de vis bijna overal vervangen door kip en ook werd er (voor de smaak) in plaats van water, wijn bij gedaan. Over waterzooi kun je veel schrijven, veel beter is het om het gewoon een keer te proeven. Het kan bijna overal in België, zelfs toprestaurateurs hebben het daar op de kaart gezet.
Gezondheidsnieuws:
Vrouwen die langdurig de pil gebruikt hebben hoeven niet bang te zijn voor nadelige gevolgen op de lange termijn. Al lang is bekend dat vrouwen die de pil gebruiken een licht verhoogd risico lopen op baarmoederhalskanker, borstkanker en beroerte.
De laatste Molenaar Ko de Baar (links op de foto) is overleden
1 ontvelde en in stukken gesneden kip, 2 gesnipperde teentjes knoflook, 1 grote gesnipperde ui, 2 fijngesneden tomaten, 4 kruidnagelen, 1tl nootmuskaat, 6 eetlepels ketjap manis, 50g boter of margarine, peper en zout, een kopje water
Smelt de boter in de pan en bak daarin de kip aan alle kanten bruin. Bestrooi de kip met zout en peper. Voeg knoflook en uien toe en bak lichtbruin. Voeg tomaten, ketjap, specerijen en water toe. Laat het geheel in een half uur tot drie kwartier gaar sudderen op laag vuur.
1 sinaasappel, 1/2 citroen, 600g gekookte ham aan een stuk, 4el honing, 1tl tijm, 2el bruine basterdsuiker.
Sinaasappel wassen, met citroenschiller reepjes schil van sinaasappel trekken. Snij sinaasappel in dunne plakken en halveer deze plakjes. Citroen uitpersen. Voeg citroensap bij de honing en verwarm tot de honing vloeibaar is. Voeg tijm toe. Zet de ham 8 min. onder de grill, bestrijk met honingmengsel en strooi de suiker erover. Laat in 5 min goudbruin grilleren en versier met de sinaasappelplakjes. Serveer met het restant van de marmelade, boontjes en patat frites.
Afrikanen zijn zeer dankbare éénjarige plantjes uit zaad, die op een goede plaats gezet een kleurrijk tapijt kunnen vormen. Op een slechte plek (weinig zon, slechte grond) blijven ze armetierig en krijgen vaak luis. Zij behoeden dan wel de sterkere buur-planten voor luis!
Bloemkool met kaassaus
Benodigdheden: 1 in roosjes verdeelde bloemkool; 50 gr parmazaanse kaas; 50 gr gruyère; 2el crème fraîche; 2 stelen lente-uitjes; halve bol versgeraspte nootmuskaat; cayennepeper.
Bereidingswijze: Kook de bloemkool beetgaar en doe ze over in een ovenschaal. Voeg 75ml van het stoomvocht toe aan de crème fraîche, kook een weinig in en voeg kaas toe. Breng de kaassaus op smaak met peper en zout en giet over de bloemkool. Bestrooi met de gesnipperde lente-uitjes, wat geraspte kaas en strooi er een weinig cayenne-peper over. Plaats het geheel onder een hete grill, tot de kaassaus goudbruin is gekleurd. Serveer met pasta in een botersaus.