De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
17-09-2007
AKKRUM- COOPERSBURG
In 1866 emigreerde de jonge ondernemende Folkert Harmens Kuipers (23 jaar oud) vanuit Akkrum naar de Verenigde Staten van Amerika . Na vele omzwervingen, o.a. langs steden als Buffalo en Chicago waar hij ondernemingen startte, belandde hij tenslotte in New York, in welke stad hij samen met een compagnon een groot warenhuis oprichtte, dat thans nog steeds bestaat, vergelijkbaar met Harrods of La Fayette.
Op dit gebouw liet hij een vuurtoren aanleggen, die s avonds en s nachts zijn lichtbundel over New York liet schijnen om dit warenhuis in de belangstelling te plaatsen. In latere jaren is deze vuurtoren weer verwijderd door andere ondernemers.
Hij werd een vermogend zakenman , maar keerde toch jaarlijks terug naar zijn geboortedorp om zijn ouders te bezoeken. Tijdens deze bezoeken viel hem de armoede onder de oude dorpsbevolking op en hij riepeen stichting in het leven, die tot doel had de armen onderdak en verzorging te geven in een verzorgingstehuis, dat in 1900 gereed kwam en de naam van de weldoener eer aan deed met de naam Coopersburg. Kuipers had namelijk in de V.S. zijn naam om laten dopen in Cooper.
De ouderen kregen zelfs wekelijks zakgeld uitgekeerd, een unicum in die tijd.
Coopersburg heeft een fraai aangelegde tuin met karpervijver en een heel bijzondere zonnewijzer.
Vele Akkrummers hebben aan deze tuin met de bankjes in priëlen dierbare herinneringen aan vrijages in hun jeugdjaren.
Daarnaast is er een mausoleum, waarin de beide lichamen van Kuipers en zijn echtgenote zijn bijgezet en een regentenkamer, die nog steeds in de originele oude staat is blijven bestaan..
Thans worden de huisjes niet meer alleen door ouderen bewoond, zoals het ook elders ingasthuizen in Nederland veelal het geval is.
Foto: Coopersburg aan de Leeuwarderstraat in Akkrum.
Onlangs was er een familiereünie van mijn moeders kant in het Friese dorpje Akkrum. Vroeger was dit dorp bekend door de schaatsenfabriek van De Ruiter en U.Twijnstra's veevoederbedrijf. Dit dorp was door ons uitverkoren doordat de grootouders in dit dorp woonden, leefden en kinderen kregen en waar onze levensgeschiedenis dus eigenlijk zijn wortels heeft. Tijdens deze reünie bezochten we een voormalig bejaardentehuis met de naam Coopersburg, waarover ik een volgend keer op mijn blog meer informatie hoop te verstrekken. In de Regentenkamer kregen we uitleg over de historie en op de tafel stond dit antieke inktstelletje. Ik kon het niet nalaten er een foto van te maken.
Vandaag besluit ik de fotoreeks over Kroatië, Bosnië-Herzegowina en Montenegro met een beeld in helikopterperspectief van de stad Kotor. Heel specifiek is de driehoekige vorm van de oude stad van Kotor.
Wellicht zijn bezoekers van mijn blog geïnspireerd om ook eens een bezoek aan dit deel van Europa te brengen. Het is in elk geval de moeite waard om zowel met de historie als met het vele natuurschoon van dit gebied kennis te maken.
Vanaf morgen ga ik over op de orde van de dag met foto's uit het heden en verleden.
Dit plateau trof ik aan op de buitenkant van de stadsmuur van Kotor. Helaas weet ik niet wat het voorstelt, maar het was een foto waard in ieder geval.
De gegoede burgerij versierde haar huis vaak met prachtige geveltableaus, zoals op deze foto duidelijk is te zien. Door perspectiefcorrectie toe te passen kreeg ik deze afbeelding recht in beeld.
Als een soort Chinese Muur ligt de stadsmuur van Kotor ook op de berg, eindigend bij een vervallen burcht boven op de berg op een hoogte van 400 meter.
De oude stad van Kotor schijnt een van de best bewaarde middeleeuwse steden van zuidelijk Europa te zijn. Het heeft altijd zijn originele vorm van een stad uit de 12e tot 14e eeuw weten te behouden. De asymmetrische structuur van de talloze smalle straten en pleinen, gecombineerd met talloze waardevolle monumenten van middeleeuwse structuur, hebben er voor gezorgd dat Kotor werd geplaatst op de werelderfgoedlijst van Unesco.
De culturele erfenis van de stad is verrijkt met unieke architectstijlen. Ook Kotor heeft een stadsmuur, die ongeveer vier en een halve kilometer lang is , op sommige plaatsen 20 meter hoog en 15 meter breed !
Aan de bouw van de stadsmuren werd begonnen door de Illyriers en men bleef eraan werken tot de 18e eeuw.De oudste van de 3 stadspoorten van de oude stad, is de zogenaamde Zuidpoort die gedeeltelijk gebouwd werd in de 9de eeuw. De Noordpoort en de Hoofdpoort werden gebouwd in Renaissance stijl in de eerste helft van de 16de eeuw. Het meest representatieve gebouw van Romeinse architectuur is de St. Tryphons kathedraal, gebouwd in 1166 met behulp vande restanten van een tempel uit de negende eeuw.
In deze kathedraal zijn nog frescos uit de 14e eeuw te bewonderen naast waardevolle Venetiaanse schatten .
Wij maakten een rondreis per bus en dan is het niet altijd mogelijk om overal maar te stoppen voor een fotoshoot en dus ben je dan aangewezen op het maken van een foto door een van de zijramen van de bus. Ruiten, die niet altijd geheel schoon zijn, maar desondanks heb ik toch enkele foto's van het landschap vanuit de bus genomen op het gevaar af, dat ze niet allemaal zouden gelukken. Op bijgaande foto zijn een paar haarspeldbochten te zien, die de vorm van de letter 'M' hebben. Er wordt beweerd, dat de vorst, die opdracht gaf tot de aanleg van deze weg deze lettervorm als een hommage aan zijn echtgenote liet aanleggen.
Na een bustocht via negentig (!) haarspeldbochten bereiken we een hoogte van 1100 meter, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de 'zwarte bergen', die een schitterende baai omzomen.