De Oosterhaven was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een drukbezochte binnenhaven, waaraan de pakhuizen nog herinneren. Deze zijn nu verbouwd tot wooneenheden, waardoor het aanzicht behouden is gebleven. In de haven is een passantenhaven aangelegd, waarvan vooral in de zomermaanden veel gebruik van wordt gemaakt.
Vandaag besteed ik aandacht aan gietijzeren decoraties, waarvan mij de diverse vormen intrigeerden. Om iets dergelijks te kunnen maken vraagt toch wel het nodige vakmanschap, waarvoor ik een groot respect heb.
Gistermiddag fietste ik in het zuidoosten van onze stad en had aan de Oosterhaven het zicht op de Sint-Jozeftoren. Deze toren behoort bij de Sint-Jozefkathedraal. Deze kathedraal is een ontwerp van de architect P.J.H. Cuypers.De kerk is in neo-Gotische stijl gebouwd in de jaren 1885/1887. Aanvankelijk werd de kerk als parochiekerk gebruikt tot in 1970 de Sint-Martinuskathedraal tegenover de Rijksuniversiteit werd afgebroken.In 1981 werd de Jozefkerk officieel de kathedraal van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Het ontwerp van de toren is op twee punten bijzonder te noemen, namelijk de zeskantige vorm en het gebruik van gietijzer als materiaal voor de 76 meter hoge torenspits.
Aan de noordwand van de Ossenmarkt staan een paar statige huizen. Op bijgaande foto de helft van het Sichtermanhuis, aangezien de andere helft in de steigers staat voor onderhoud. Dit huis is vernoemd naar de in 1692 in Groningen geboren Jan Albert Sichterman. Na een duel waarbij hij per ongeluk zijn tegenstander dood stak, week hij uit naar Indië waar hij indienst trad van de Verenigde Oostindische Compagnie. In de jaren erna klom hij op tot directeur van de Bengalen en trouwde een schatrijke vrouw. Nadat hij in 28 jaren veel geld en fortuin had vergaard keerde hij met twee schepen in 1745 terug in Groningen met al zijn schatten en bezittingen. Hij gaf opdracht tot het bouwen van het huidige pand en versierde de wanden met schilderijen van Hollandse en Italiaanse meesters, terwijl het pand verder werd ingericht met schitterende zilveren serviezen, Chinees en Japans porselein en allerlei fraaie kunstschatten.
Hij gedroeg zich als een koning en reed door de stad in een koets, getrokken door zes paarden. Hij overleed in 1764 met nalating van vele schulden, waardoor zijn bezittingen moesten worden geveild. Een korte (onvolledige) opsomming: *404 schilderijen van o.a. Rembrandt, Frans Hals, Rubens, Jan Steen en Ruysdael. * Atlassen, boeken en wetenschappelijke literatuur; * Tien 180 delige serviezen * 43 koffie- en theeserviezen * 17 kwispedoors etc. In 1770 werd het huis verkocht en de nieuwe eigenaar splitste het huis in twee delen, waarvan het linker gedeelte nu dus helaas niet zichtbaar is.
Op de foto zie je het derde marktplein van Groningens binnenstad, de Ossenmarkt. Dit marktplein werd tot 1892 gebruikt als veemarkt en dat verklaart meteen de naamgeving aan dit plein. Tijdens de mei-kermis waren op dit plein ook altijd een aantal attracties te vinden, doch sinds een aantal jaren wordt dit plein voor dit doel niet meer gebruikt, daar het té ver verwijderd ligt van de Grote Markt en de Vismarkt om één geheel voor de kermis te vormen. Wel vindt er jaarlijks tijdens de viering van Groningens Ontzet op 28 augustus de traditionele paardenkeuring plaats voorafgaand aan het concours hippique. Onder dit plein is een parkeergarage voor 320 auto's aangelegd, die in een spiraalvorm de diepte ingaat. Het inparkeren wordt daardoor gemakkelijk gemaakt. Het is een van de modernste parkeergarages van Europa. Links is nog een glimp van de entree te zien, die er op attendeert dat er ondergronds iets aanwezig is.
Vandaag nog een foto van Eurodisney , genomen in de attractie "It's a small world", waarin je in bootjes als het ware door de vijf werelddelen vaart. De melodie blijft je gedurende de vaartocht achtervolgen en niet alleen tijdens die vaartocht, maar klinkt ook nog lang door in je geheugen als je onderweg bent naar de volgende attractie.
De foto is bewust zonder gebruik van flitslicht genomen. Op een digitale camera kun je gemakkelijk de ISO-waarde aanpassen.
Ditmaal iets later op mijn blog, want afgelopen zaterdag hebben onze kinderen ons verrast met een receptie, waarop vele familieleden, (oud)-bekenden en vrienden ons kwamen feliciteren met ons 50-jarig huwelijk. Een geste van onze zoons en schoonzussen, waarmee we geen rekening hadden gehouden en daarom was de verrassing des te groter. We mochten vele felicitaties en cadeaus/bloemen in ontvangst nemen, waarna het feest werd besloten met een etentje met naaste familieleden. De zondag ging dan ook heen met de 'naverwerking'. Daarom nu ook nog maar een foto van het 'bruidspaar', welke in Eurodisney is gemaakt.
Het gemeentehuis neemt op de Grote Markt een prominente plaats in. Het is in 1810 gereedgekomen, hoewel er reeds in 1806 de eerste Raadsvergadering plaatsvond. Het gebouw is gebouwd naar een ontwerp van de Amsterdammer architect Jacob Otten Husly. Tot 1977 raasde het verkeer langs alle zijden van het stadhuis, doch na de invoering van het verkeerscirculatieplan kwam het stadhuis aan een voetgangersgebied te liggen. Terwijl rondom dit gebouw alles wegviel tijdens de laatste oorlogshandelingen is dit bestuurscentrum wonderwel overeind gebleven.