De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
04-11-2007
FRANKRIJK - Parijs-Sacré Coeur
Na de Frans-Pruisische oorlog van 1870 werd er voorgesteld om een kerk te bouwen op de heuvel Montmartre. Aanvankelijk werden de kosten van bouw gedekt door de giften van de bevolking, maar in 1873 verklaarde het Nationale Parlement het tot een staatsaangelegenheid.
De eerste steen werd gelegd in 1875. Hoewel het in 1914 werd opgeleverd, werd de kerk door de Eerste Wereldoorlog pas in 1919 ingewijd.
De Notre Dame in Parijs isgebouwd op de plek, waar zich eerder een vroeg-Christelijke basiliek bevond en nog eerder een tempel uit de Romeinse Tijd. In 1163 is men met de bouw begonnen en het heeft tot 1345 geduurd eer de kerk geheel was afgebouwd. De afmetingen van de kerk: 130 m. lang, 48 m. breed en 35 m. hoog.
Bij de naam Parijs denkt men al gauw aan de Eyffeltoren en Champs Elysées , maar ook aan Moulin Rouge. Deze Music-Hall ligt aan de voet van Butte-Montmartre in de Jardin de Paris en werd op 6 oktober 1889 geopend. De oprichters Joseph Oller en Charles Zidler gaven hun zaak de bijnaam Le Premier Palais des Femmes, daarmee verwijzend naar het optreden van schaars geklede vrouwen.
De Hallen in Parijs waren in het verleden de grote aanvoerpunten voor vers voedsel. Al in de 12e eeuw werden er op deze plek markten gehouden. In de loop van de achttiende eeuw was de markt dringend aan nieuwbouw toe en tussen 1854 en 1866 werden er tien overdekte markthallen gebouwd, die ook veel toeristen aantrokken.
Toen de Hallen in de binnenstad de groeiende stroom van vrachtwagens niet meer kon verwerken, werden de Hallen afgebroken en werd de markt buiten Parijs verplaatst .
De huidige Les Halles is nu een groot attractie- en winkelcentrum, deels ondergronds, en waar ook het Hologrammenmuseum een plek heeft gekregen.
Het Graf van de Onbekende Soldaat onder de Arc de Triomph in Parijs is in 1921 aangelegd en een eeuwig brandende vlam is een eerbetoon aan alle strijders , die gevallen zijn voor de vrijheid van alle Fransen.
Vandaag geen actuele foto, daar ik andere bezigheden heb, die mijn aandacht vragen. Daarom in mijn archief gedoken en in de map Frankrijk deze foto van Versailles heb gevonden, die ik in 1984 maakte tijdens een bezoekje aan Parijs en omgeving.
Alhoewel de herfst de naderende winterperiode inluidt, is het toch wel het fotogeniekste jaargetijde. Gisteren fotografeerde ik deze wolkenlucht boven mijn woonbuurt en zag de vele kleurschakeringen en lichten en dus moest er een foto worden gemaakt. Bij deze!
Al fietsend in onze mooie stad kom je soms zo maar een plekje tegen, dat de moeite waard is om op de foto vast te leggen. Deze foto is genomen in het zuiden van de stad naast het Openluchtbad 'De Papiermolen', dat onlangs tot Rijksmonument is verheven.
Het is alsof je in het verleden dwaalt als je door Sloten loopt. Gisteren liet ik een paar trapgeveltjes de revue passeren, vandaag een paar klokgevels.
Op deze foto wordt door mijn echtgenote, die 1,68 meter groot is, aangetoond, dat de mensen in vroeger tijden in Sloten, maar ook daarbuiten, kleiner waren dan de huidige generatie. Zij kan nog maar nauwelijks zonder bukken door de deur!
In de 13de eeuw liet de machtige familie Van Harinxma op de plek waar nu het Friese stadje Sloten ligt, een versterkt onderkomen bouwen. Vanuit deze vesting kon de hele omgeving worden beheerst.
Die veiligheid had zowel positieve als negatieve aantrekkingskracht op mensen en de Harinxmas kregen het in begin van de 15de eeuw stevig aan de stok met de Vetkopers. De Hollandse graaf Johan van Beieren schoot de mensen van Sloten te hulp en de aanval werd afgewend. Ze betaalden echter een hoge prijs voor zijn hulp, namelijk de erkenning van Johan van Beieren als heer van Friesland. Zes jaar later, op 30 augustus 1426, wordt Sloten op een oorkonde voor het eerst als stad genoemd. Foto: Een streekje met oude huisjes.
Het was gisteren een uitgelezen dag voor de 4 Mijl loop van Haren naar Groningen.
Eliud Kipchoge nam in 2004 voor de eerste keer deel en won toen in een nieuw parcourstijd om in het jaar daarop de wereldbesttijd van Gebrselassie te verbeteren. Eliud Kipchoge , die ook wel 'Mister Groningen' wordt genoemd nam dit jaar voor de vierde keer deel aan dit grootste atletiekfestijn van Noord-Nederland. Op de persconferentie sprak hij deze woorden: "Groningen is my town and I will go for the worldrecord" en hij deed zijn woord gestand en verbeterde zijn eigen wereldrecord : 17 minuten en 6 seconden!!
In totaal namen dit jaar 144 wedstrijdlopers en 17000 recreatieve lopers deel.
Foto: Eliud Kipchoge (links) naast de als tweede geëindigde Wereldkampioen Steeple Brimin Kipruto op de Hereweg in Groningen.