De boerderij van Sil de Strandjutter uit de TV-serie
FRIEND'S FOTOARCHIEF 3
FOTO'S ZIJN DE SLEUTEL NAAR DE HERINNERING
17-10-2007
FRIESLAND - SLOTEN
Sloten, één van de elf steden in Friesland.
In de 13de eeuw liet de machtige familie Van Harinxma op de plek waar nu het Friese stadje Sloten ligt, een versterkt onderkomen bouwen. Vanuit deze vesting kon de hele omgeving worden beheerst.
Die veiligheid had zowel positieve als negatieve aantrekkingskracht op mensen en de Harinxmas kregen het in begin van de 15de eeuw stevig aan de stok met de Vetkopers. De Hollandse graaf Johan van Beieren schoot de mensen van Sloten te hulp en de aanval werd afgewend. Ze betaalden echter een hoge prijs voor zijn hulp, namelijk de erkenning van Johan van Beieren als heer van Friesland. Zes jaar later, op 30 augustus 1426, wordt Sloten op een oorkonde voor het eerst als stad genoemd. Foto: Een streekje met oude huisjes.
Het was gisteren een uitgelezen dag voor de 4 Mijl loop van Haren naar Groningen.
Eliud Kipchoge nam in 2004 voor de eerste keer deel en won toen in een nieuw parcourstijd om in het jaar daarop de wereldbesttijd van Gebrselassie te verbeteren. Eliud Kipchoge , die ook wel 'Mister Groningen' wordt genoemd nam dit jaar voor de vierde keer deel aan dit grootste atletiekfestijn van Noord-Nederland. Op de persconferentie sprak hij deze woorden: "Groningen is my town and I will go for the worldrecord" en hij deed zijn woord gestand en verbeterde zijn eigen wereldrecord : 17 minuten en 6 seconden!!
In totaal namen dit jaar 144 wedstrijdlopers en 17000 recreatieve lopers deel.
Foto: Eliud Kipchoge (links) naast de als tweede geëindigde Wereldkampioen Steeple Brimin Kipruto op de Hereweg in Groningen.
Vandaag vindt de jaarlijkse 4-Mijlloop in Groningen plaats onder - naar het zich laat aanzien - goede weersomstandigheden. De start van deze wedstrijd met deelnemers van allerlei nationaliteiten vindt plaats in de gemeente Haren. Het eindpunt ligt in het centrum van de stad Groningen op de Vismarkt. Naast de wedstrijdlopers nemen duizenden recreanten van jong tot oud aan deze 4 Mijlloop deel. Ik hoop er morgen een paar beelden van te kunnen laten zien.
Foto: De Vondelvijver in de Wijert ( Groningen-Zuid) met het "Olifantje" - een beeldhouwwerk van de hand van Wladimir de Vries (1917)
In de nieuwbouw is ook een parkeergarage opgenomen en is deze week opengesteld voor de bezoekers en personeel. Met een oppervlakte van 34000 vierkante meter, verdeeld over vier etages, kunnen hier 1150 auto's een plaatsje vinden.
Gisteren plaatste ik een foto van het opengeslagen boek met de omschrijving dat dit beeldhouwwerk bij het ziekenhuis zou zijn geplaatst in het kader van de procentsregeling. Ik werd er in een reactie op attent gemaakt, dat dit niet het geval is.
Aan de hoofdtoegangswegen naar Groningen zijn ter gelegenheid van de viering van het 950-jarig bestaan van Groningen namelijk in 1990 negen stadsmarkeringen geplaatst en deze was er één van, die ik (nog)niet kende. Sinds die tijd zijn de stadsgrenzen in het zuiden van de stad door verdere verstedelijking verplaatst, maar niet dit beeld.
Foto: Een deel van de straatlange wand van het Martiniziekenhuis.
In de begroting van een omvangrijk bouwwerk is steeds een bedrag opgenomen voor een kunstwerk, dat vervolgens bij zo'n bouwwerk wordt geplaatst. Ook bij het Martiniziekenhuis is een kunstwerk opgericht, dat op de volgende pagina op een zuil van nadere uitleg is voorzien.
Wellicht heel toepasselijk deze foto met het oog op de komende verhuizing in de maand december, waarin Oud & Nieuw wordt gevierd. Hier komen het oude en het nieuwe ziekenhuis bij elkaar.
In 1979 werd het oude Rooms Katholiek Ziekenhuis verlaten om het spiksplinternieuwe Martiniziekenhuis in gebruik te nemen. Op deze luchtfoto is duidelijk te zien, dat het gebouwencomplex nog temidden van braakliggende grond in het zuiden van de stad Groningen ligt. Op de foto hieronder uit 2007 is duidelijk te zien dat de ontwikkeling van dit gedeelte van de stad niet heeft stilgestaan.
Op deze foto, die onlangs in het Dagblad van het Noorden stond afgebeeld, is duidelijk waarneembaar wat er in de afgelopen twee jaren is gerealiseerd. Aan de onderzijde van de foto strekt het nieuwe Martiniziekenhuis zich over een straatlengte in twee delen uit. Op het middenterrein dat daardoor is ontstaan zal tuinaanleg plaatsvinden, een ruimte waar 'lopende patiënten' kunnen recreëren. Het nieuwe Martiniziekenhuis zal in december a.s. door de beide ziekenhuizen in gebruik worden genomen.
De begroting van het Rooms Katholiek Ziekenhuis op de volgende twee pagina's uit 1899 geeft een tijdsbeeld weer uit een computerloos tijdperk toen de gulden nog een gulden was! Vergeljk de bedragen maar eens met de huidige.
Hoewel het nieuwe ziekenhuis veel groter was dan het oude, vonden er ook in Helpman spoedig uitbreidingen plaats, maar zelfs dat bleek niet voldoende.
In 1979 werd daarom verhuisd naar een nieuw complex in Groningen-Zuid.
Doordat het Oude RKZ op de nominatie stond om gesloopt te worden, dreigde er van het gebouw weinig meer over te blijven dan de uit de voorgevel gehaalde eerste steen. Krakers wisten dit echter te voorkomen ( het is het grootste bestaande krakerspand van ons land) en zo is er aan de Verlengde Hereweg nog steeds een herinnering aan de vroegere Rooms Katholieke Ziekenverpleging. Foto: De centrale gevelpartij met de hoofdingang. Helaas stond er een auto voor de deur, die ik er beslist niet bij wilde hebben.