Detailopname van de bovenkant van de poort. Let op de spreuk in deze foto: "Bespodt niet een out wyf ofte man, Niemand wyet waer t hem toe comen can !"
Een spreuk die ook in onze tijd nog steeds van toepassing is ! Waar of niet ?
Nu ik toch op de Rademarkt aan het fotograferen ben, mag een foto van de poort van het St. Anthonygasthuis niet ontbreken. Dit gasthuis werd in 1517 gesticht en ontwikkelde zich na 1600 niet alleen tot een bejaardenhofje. Tot halverwege de 17e eeuw was het tevens aangewezen als pesthuis, terwijl er aan het eind van de 16e eeuw krankzinnigen werden ingesloten. In 1702 werd op het terrein van dit gasthuis het eerste en lange tijd het enige 'dolhuis' van Groningen gevestigd, dat in 1844 werd afgekeurd en gesloten. Dit gesticht werd omgebouwd tot kamers voor bejaarden. Het straatje achter dit gasthuis heet nog altijd Dolhuisgang en herinnert aan trieste vervlogen tijden.
De Oosterhaven was tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw een drukbezochte binnenhaven, waaraan de pakhuizen nog herinneren. Deze zijn nu verbouwd tot wooneenheden, waardoor het aanzicht behouden is gebleven. In de haven is een passantenhaven aangelegd, waarvan vooral in de zomermaanden veel gebruik van wordt gemaakt.
Vandaag besteed ik aandacht aan gietijzeren decoraties, waarvan mij de diverse vormen intrigeerden. Om iets dergelijks te kunnen maken vraagt toch wel het nodige vakmanschap, waarvoor ik een groot respect heb.
Gistermiddag fietste ik in het zuidoosten van onze stad en had aan de Oosterhaven het zicht op de Sint-Jozeftoren. Deze toren behoort bij de Sint-Jozefkathedraal. Deze kathedraal is een ontwerp van de architect P.J.H. Cuypers.De kerk is in neo-Gotische stijl gebouwd in de jaren 1885/1887. Aanvankelijk werd de kerk als parochiekerk gebruikt tot in 1970 de Sint-Martinuskathedraal tegenover de Rijksuniversiteit werd afgebroken.In 1981 werd de Jozefkerk officieel de kathedraal van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Het ontwerp van de toren is op twee punten bijzonder te noemen, namelijk de zeskantige vorm en het gebruik van gietijzer als materiaal voor de 76 meter hoge torenspits.