Inhoud blog
  • Ik zal dan maar toegeven...
  • Belofte maakt schuld...
  • Weeral van alles meegemaakt...
  • Zalig Pasen
  • Maandagmorgen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Krit en Bernard in Thailand
    Ervaringen in den vreemde
    01-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een nieuw begin...
    Hier zijn we dan weeral; het heeft weer veel te lang geduurd, ik weet het. Maar de meeste mensen denken: als ge op pensioen zijt, dan heb je een zee van tijd. Awel, vergeet het maar... dat is alleen maar reclame opdat iedereen op pensioen zou gaan. Een hele dag bezig, van alles aan het doen en 's avonds, dan denk je: wat heb ik nu vandaag gedaan... Dat kan natuurlijk zijn omdat ne mens ouder wordt en alles niet zo snel meer vooruit gaat, het kan ook zijn dat ne mens door de ouderdom van alles gaat vergeten... allemaal kloten van witvis: ik ben niet oud en ik vergeet niks... behalve misschien hier en daar een kleinigheid, en het feit dat ik dit jaar 60 wordt heeft er niks mee te maken... of was het 59...
    Eerst en vooral de beste wensen aan al mijn trouwe lezers, allez, aan die 2 mensen die niets anders durven als het te lezen omdat ik altijd vraag: en, wat vond je er van?
    r is weeral van alles gebeurd in tussentijd. Onder andere de dood en crematie van een nonkel van Krit. Zo'n 15 jaren geleden had men die man nog 1 maand gegeven: overal kanker... Juist voor Kerstmis is hij dan rustig gestorven na nog een heel mooi leven waarbij elke dag een geschenk was. Hij woonde in een dorpje, in the middle of nowhere, waar normaal ook nog geen crematorium was. Tot voor kort werden de doden gecremeerd in het midden van het bos; op een grote stapel hout. Nu is daar onlangs toch een crematorium gebouwd, maar de familie moet alles zelf doen.
    Met houtskool, kaarsvet en (ik denk) benzine wordt de verbranding in gang gezet.

    De oven is klaar


    Om 4 u werd de crematie gestart. Rond 10 u 's avonds moet dan de familie, in dit geval een van de zonen, gaan nakijken of de verbranding wel goed verloopt. Het is verbazingwekkend dat, met de primitieve middelen waarmee gewerkt wordt, een crematie zo "vlot" verloopt. Enkel de schedel is nog redelijk intakt, de beenderen zijn zichtbaar maar zijn wel volledig verbrand.

    Na 6 uur is de verbranding bijna volledig...


    Het getuigd niet van gebrek aan respect als ik hier nu over schrijf en ook foto's ga plaatsen. Ik heb er vroeger al over geschreven dat, in het Boedhisme, de dood als een verderzetting van het leven wordt gezien. Als je in dit leven slecht hebt geleefd, en een slecht mens bent geweest, ga je in je volgend leven als een dier dat dan meestal geen goed leven heeft. Was je echter een goed mens dan kom je terug als een mens. Die begrafenissen zijn dan ook geen triestige bedoeningen; gedurende drie dagen komt iedereen eten en wordt er ook gedronken en gepraat. Zelfs op de dag van de crematie is er vanaf zo'n 7 u in de morgen al volk dat komt eten, en idem op de dag na de crematie. Het is voor de familie dan ook dikwijls een zware financiële aderlating alhoewel iedereen wat geld afgeeft in een enveloppe.
    Om nog even bij de dood te blijven stilstaan: in Hua Hin zijn we op een olifantenranch geweest. Door het verbod van het kappen van het tropisch hardhout zijn alle werkolifanten werkloos geworden; ze werden gebruikt om de boomstammen uit de jungle te halen.Ze konden niet terug vrij gelaten worden omdat ze niet meer konden overleven. Daarom zijn de meeste mahout's (olifantenmenner) met hun dier naar de steden getrokken om daar, via de toeristen, geld te kunnen verdienen.

    Daar worden ook kleine olifantjes gemaakt...


    Maar ook wel hele grote...


    Nu las ik verleden week in het Bangkok News dat daar een mahout door zijn olifant gedood was, er liep een bronstige wijfjesolifant en de stier werd dol. Na 6 uur kon men eindelijk de stier kalmeren. Als je daar tussen en bij die dieren rondloopt denk je daar natuurlijk niet bij na, maar het kan dus altijd gebeuren. Een mens, allez een mens uit belgenland, staat er niet altijd bij stil dat hier nog een groot aantal dieren in de natuur leven. Hier al rond het meer, in het midden van de stad, zien we regelmatig slangen, en het zijn niet altijd kleintjes. Verder zijn er dan ook nog olifanten en tijgers.

    Toch maar oppassen...


    Je weet maar nooit...


    Onlangs zijn we in de omgeving van Udon Ratchathani naar de Canyon gaan zien. De Thai noemen dat zo omdat de Mekong rivier daar op dat ogenblik zo'n 15 (!) meter lager staat dan het normale peil. Je ontdekt dan een heel specifiek landschap, best indrukwekkend. Eerst met een minibusje naar beneden in de bedding, bij ons rijdt dat busje zich natuurlijk vast, en dan in een bootje (500 TB) maar er hoort een gids bij en je hebt al de tijd om alles te bekijken. Ik denk niet dat daar veel farang komen want ik had er weeral es, veel bekijks... dat kan natuurlijk ook komen om mijn goddelijk lijf en door mijn aangeboren charme's.

    Nee, het was al kapot voor ik er kwam !


    Onze boot...


    De bedding nu bij laag water...


    Bij de laatste foto zie je de bedding nu, normaal zit bijna al wat je ziet onder water. De Mekong is dan ook een heel machtige brede rivier. Ik kan niet meer foto's plaatsen, beperkt tot 9, maar ik zal nog een paar foto's plaatsen in een volgend verslag... en ja, ik zal dat  nu onmiddellijk doen.

    Krit en Bernard

    01-01-2013 om 15:52 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is het hier toch druk...
    Ja, een mens is dan op pensioen, heeft 'een hele dag niks te doen' en komt toch tijd tekort. Misschien is dat enkel maar omdat we wat (of veel) ouder zijn en alles wat trager gaat, wie weet.
    We zijn gisteren voor het eerste onderhoud van onze auto geweest; we hebben ondertussen al meer dan 10000 km en dan moet het eerste onderhoud gebeuren. Al wie me kent weet dat ik nooit aandacht heb geschonken aan zo'n dingen: een auto dient om te rijden en, als ie het niet meer doet, dan zien we wel. Nu echter heb ik een grote baas en daar valt niet mee te lachen. 
    Thai hebben nu eenmaal een andere band met hun wagen: (als je weet dat vanaf 01 jan 2013 het minimum DAGloon opgetrokken wordt naar 300 TB, zo'n 7.5 €, voor een werkdag van 10 u) ze moeten inderdaad opofferingen doen om een wagen te hebben, en, ze willen dan ook nog allemaal een grote wagen hebben... dan weet je het wel. Ze zijn er dan ook zeer zuinig op; toen het eerste krasje er op kwam (ik had een beetje onvoorzichtig de fiets achteraan geladen) was er een drama gebeurd; ik dacht echt dat Krit er in zou blijven. OK, het eerste krasje is erg, zeker als dat na een week al gebeurd maar toch...

    Hoe groter hoe liever... de auto natuurlijk


    Terug naar onze eerste onderhoudsbeurt: ik was dus echt aangenaam verrast. Eerst en vooral hadden we een afspraak om 9 u, om 8.45u werden we opgebeld of we er konden zijn, anders werd een andere afspraak gemaakt. Bij aankomst aan de ingang kregen we gelijk een nummerplaat met onze auto er op van de portier/bewaker (hier heb je die overal, natuurlijk is dat niet moeilijk met die lage lonen). Op de aangewezen parking onmiddellijk 2 man om de eerste controle uit te voeren. De controle zou anderhalf uur duren, we konden wachten of een chauffeur zou ons wegbrengen en terug oppikken waar we maar wilden. We besloten te wachten: er was tenslotte gratis koffie a volonté te verkrijgen. We werden naar de wachtzone begeleidt, verschillende soorten stoelen, waaronder ook ligstoelen, 2 grote TV schermen (een Thai kan nu eenmaal niet zonder TV, die staan dikwijls de hele dag op, zonder dat er naar gekeken wordt), kranten, tijdschriften... alles . Via een grote ruit kon je de werkplaats bekijken... nog nooit in mijn leven zo een propere werkplaats gezien. Er werd aan zo'n 30 wagens tegelijkertijd gewerkt, aan elke wagen werkten 2 techniekers.  We hadden een mooi zicht op onze auto, de wielen werden er zelfs afgehaald om de schijven en blokken te controleren, de lichten werden afgesteld... kortom, alles werd grondig uitgevoerd. Daarna, niet verschieten, werd de auto van binnen en buiten gewassen. De grootste verrassing kwam bij het afrekenen: alles samen 1650 TB, nieuwe olie inbegrepen... ja, daarvoor kun je het natuurlijk niet laten.
    Tijdens het wachten was ik aan het praten met een van de verkopers (er werken er zo'n 20-tal). Ik vroeg hem hoeveel auto's er zo verkocht werden: ongeveer 20 (jawel) per dag... nu meer omdat de regering een aktie lanceerde dat bij de aankoop van een eerste auto, de aan de regering betaalde taks wordt terugbetaald... in ons geval krijgen we volgend jaar een kleine 90.000 TB terug. Wij blij natuurlijk. 
    Zo'n verkoopcijfers, daar kunnen garages enkel van dromen. Het is wel zo dat oa Toyota en Isuzu in Thailand gemaakt worden en hier dan ook een stuk goedkoper zijn. Buitenlandse wagens daarentegen.
    Terug wat culinair nieuws: ondertussen weten we al dat ze hier alles eten. Nu had ik al een paar keren mannen gezien, op de scooter, met geweren met een loop van toch zeker 1.5m. Blijken dat nog voorladers te zijn: het kruit wordt er langs de loop ingedaan, dan wat kokosvezel en dan wat hagels of een loden kogel; het geheel wordt dan aangestampt met een lange ijzeren staaf, een papieren klapper voor de ontsteking en hupsake... hier gaan we.

    De voorlader...


    En, wat wordt er geschoten...


    En wat wordt er gegeten ...


    Tja, men zegt dat muskusrat heel lekker is, maar ik bedank er toch voor, en zeker voor de gewone rat.
    Het is verder natuurlijk wel handig dat je verder heel veel in de natuur vindt:

    PAPAYA...


    Kokosnoten...


    Krabben...


    Ik had wat zaden van sla meegebracht vanuit België en nu wou ik ook maar es zien wat ik er hier van terechtbracht... blijkbaar is het hier toch een beetje te warm; het zaad kan maar kiemen rond de 18 à 20°C... had ik wel wat netten aangebracht maar momenteel komt er toch niet veel uit; de inheemse groenten daarentegen groeien als kool

    Achteraan is mijne hof... wat groeit er...? Niks...


    Heb ik daar toch weer een prachtig staaltje van handgemaakte meubelen gezien, ongelooflijk mooi en daarbij ook nog eens spotgoedkoop: 400€... je kunt er in den belziek nog niet eens het hout voor kopen... als ik nu toch es een schip had, en wat containers, en wat geld...

    Ongelooflijk mooi...


    Binnenkort wat nieuws over onze uitstak naar Phosai, aan de mekong

    Groetjes,

    Krit en Bernard

    13-12-2012 om 08:16 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    24-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug van weggeweest.
    Ik heb onder mijn voeten gekregen van mijn jongste broer: wanneer ga je nog eens iets schrijven... awel... nu.
    We zijn inderdaad voor een maand op verlof geweest naar Hua Hin, een kuststadje ten zuiden van Bangkok. Heel toeristisch enerzijds voor de mensen van Bangkok die in het weekend massaal naar ginder komen en anderzijds door de vele farrangs die er wonen. Er wonen redelijk wat Fransen, Italianen, Belgen, Duitsers en ook wel wat Scandinaviërs. Hierdoor heb je een betere 'eetcultuur' dan hier in Khon Kaen waar nogal wat Engelsen en Amerikanen wonen, nu niet direkt de nationaliteiten waarbij je spontaan aan goed eten gaat denken. Het gevolg is dat je in Hua Hin bijna alles kunt krijgen terwijl je hier naar alles op zoek moet gaan.
    In Thailand wordt bijvoorbeeld een varken geslacht en onmiddellijk opgegeten. Ik herinner me  dat vroeger een geslacht varken een paar dagen op een ladder gehangen werd om te besterven en dat daarna de beenhouwer kwam om het te versnijden. In Hua Hin is er bijvoorbeeld een Franse slager die al het vlees nog laat besterven en ook nog een aantal bereidingen doet: worsten, paté... Niet te verwonderen dat hij gouden zaken doet. Je hebt er ook Italiaanse, Franse, belgische (bij Philip), zelfs een Russisch restaurant. Keuze genoeg dus. Vermits het dan ook nog eens een vissershaven heeft kun je je wel indenken dat je op culinair vlak niks te kort komt. Vermits de prijzen afhankelijk zijn van de Thaise markt is het dan ook niet te verwonderen dat ik zeetong gekocht heb aan 60 TB de kilo. Er zitten er tenandere nog in mijn diepvries.

    Kreeft a volonté


    Als je als gewone toerist naar Thailand komt heb je natuurlijk een mooie reis, je ziet heel veel en je kan genieten. Als je vrouw natuurlijk Thai is beleef je veel meer; je ziet de achterkant van de postkaart... ook al is die niet altijd even mooi.
    We waren naar de vissershaven afgezakt om wat inkopen te doen. Er kwam juist een bootje binnen, wat met die man en zijn vrouw gepraat (allez, Krit heeft gepraat en ik stond er bij om alles in goede banen te leiden), we hebben een paar kilo verse krab gekocht, dan moesten we mee naar hun huis, hebben ze die krab voor ons gekookt en we zijn er dan ook maar van beginnen eten... gewoon zalig, en verser kan bijna niet. Die mensen vragen daar ook geen geld voor, ze zijn tevreden dat je hun produkten lekker vindt. 

    Onze visser met de verse krab


    Juist gekookt


    En maar smullen... lekker en goedkoop


    Vermits alles er zo goedkoop en lekker vers was kun je eens echt doorgaan en al die lekkernijen gaan eten, zomaar, voor de smaak...

    En of het gesmaakt heeft...


    We hebben daar natuurlijk wel andere dingen gedaan buiten eten... onder andere gezwommen. Naast verschillende malen in de zee ben ik toch dagelijks zo'n 3 à 4 maal per dag in ons zwembad gesprongen, wat geploeterd, ook al was het dikwijls gewoon maar om even af te koelen. In zoverre dat ik na een tijd een allergie opgelopen heb van te veel te zwemmen... allemaal uitslag, en jeuken... niet uit te houden. Ik ben ten einde raad naar de dokter moeten gaan want het werd me toch een beetje te erg. met wat medikatie was het echter zo verholpen.

    Ook 's avonds was het genieten


    Ik stel hoe langer hoe meer vast dat Thai totaal geen commerciëel inzicht of gevoel hebben. Soms moet je echt op je tanden bijten om niet in een lachen uit te barsten. Zo huurden wij dat huisje in een resort: een omheinde woongemeenschap waar een aantal huizen staan die gehuurd zijn of eigendom zijn, meestal van farrang. We huurden dat huis voor 15.000 TB voor een maand, normale prijs 20.000 TB. Op een totaal van 10 huizen waren er, ondanks de speciale prijs, echter maar 3 verhuurd. Volgens mij enkel en alleen maar omdat, als je niet over vervoer beschikte, het te ver van het centrum lag. Ik sprak met de eigenaar en die zei me dat hij begin volgend jaar terug 20.000 tb zou vragen, dan kon hij meer verdienen... Ik kon hem maar niet uitgelegd krijgen dat, bij een hogere prijs, hij nog minder zou verhuren...nee, nee, hogere prijs is meer verdienen.
    We zijn daar ook op een olifantenfarm geweest, je kon er een rit op een olifant maken door de omgeving. Er waren zo'n 20 olifanten beschikbaar. Je zou denken dat er reklame zou gemaakt worden... nada. Je zou verwachten dater ter plaatse een goede organisatie zou zijn... nada. Je kon er een fleske cola uit de automaat halen en dat was het. Echt helemaal niet georganiseerd... misschien is het wel hun levenswijze; ze hebben dan ook geen stress of problemen. Misschien bekijken wij het met onze westerse ogen wel helemaal verkeerd... wie weet.
    Er wordt gebouwd, gebouwd en gebouwd. Overal zie je terreinen, die klaargemaakt worden en dan staat daar één huis op. Heel veel westerse  mensen kopen in zo'n resort een huis waar ze dan komen overwinteren. Ze moeten wel een eerste huis verkopen om zo een volgende te kunnen bouwen en zo verder. Je ziet in de omgeving van Hua Hin tientallen van deze resorts klaarliggen, waarbij de werken na een huis gestopt zijn. Bij een van die gesprekken zei ik: jullie vergeten dat er een crisis is, in Europa, in Amerika. Neenee, dat vergeten we niet maar er is geen crisis in Thailand. Ja maar, jullie bouwen die huizen niet voor Thaise kopers maar wel voor buitenlanders, die momenteel met een crisis te maken hebben.... en ze bouwen maar verder. Er was daar een watersport centrum, groots opgevat, met alles er op en er aan: mogelijkheden tot waterski, reusachtige waterglijbanen, bassins voor te surfen met kunstmatige golven... maximum 5 auto's op de parking. En ze zijn nog enorm aan het uitbreiden... Er ligt daar een golfterrein, eenvoudig prachtig met een bijhorend luxehotel... verschillende malen voorbijgereden: eenmaal een golfer gezien.

    Ik denk dat ze hier de weg opgaan van Spanje... er kon niet genoeg gebouwd worden en ze hadden maar niet in de gaten dat de markt aan het instorten was... tot het te laat was. Massa's onafgewerkte flatgebouwen en hotels...
    Mijne maat hier,  Franse kolonel op rust, gaat terug naar Hua Hin wonen na een jaar in Khon Kaen. Hij is er nu al een huis gaan huren: 13000 TB voor een huis met 3 slaapkamers, volledig gemeubeld, grote hof en zwembad (onderhouden door de eigenaar) en volledig ingerichte westerse keuken. Verleden jaar werd dat huis nog verhuurd voor 25000 TB. Pas op, er is ook een Belg die ter plaatse 2 huizen heeft om te verhuren: hij vraagt nog dezelfde prijzen als vorig jaar... en krijgt ze natuurlijk niet verhuurd. Misschien is het toch niet enkel een Thais mentaliteitsprobleem.

    Nog enkele sfeerbeelden ...















    Tot binnenkort,

    Krit en Bernard

    24-11-2012 om 06:10 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondagmiddag
    Het wordt nu toch zo stillekesaan tijd dat we kunnen vertrekken naar Hua Hin, we moeten wel nog wachten tot woensdag morgen, dan is het huis ginder vrij. Een van mijn geburen hier , Alain, is een gepensioneerde kolonel van het vreemdelingenlegioen. We trekken nogal veel samen op, allez, we gaan samen wandelen met de honden elke morgen. Hij heeft 3 jaar in Hua Hin gewoond en woont nu sinds een paar maanden hier in Khon Kaen. Hij is hier komen wonen voor de school van zijn zoon maar van zodra zijn kontrakt van een jaar om is gaat hij terug naar Hua Hin. Door hem heb ik trouwens HH leren kennen en elke dag leer ik er meer en meer over. je hebt er inderdaad de bergen en de zee op een kleine 5 km van mekaar, een zeer aangenaam klimaat en, vermits het een toeristische trekpleister is, kun je er dus alles verkrijgen wat ook mooi meegenomen is. Ik hou van het Thais eten maar af en toe heb ik toch wel visioenen van zaken die in belgië vanzelfsprekend waren, een stomme pistolet bijvoorbeeld, rauw witloof, rode kool met worst en patatten. Sommige dingen kun je hier natuurlijk wel niet eten omdat het hier te warm is; ik denk niet dat witloof met kaas en hesp in de oven lekker is als het zo'n 32°C is. Maar kom, als we op bezoek komen naar België dan hebben we de kans om dat alles te gaan proeven. Ik zal dan wel weer op dieet moeten maar ja, je moet er iets voor over hebben. 
    Op FB heb ik al gezegd dat ik nu elke morgen om 8 u zo'n 4 km ga wandelen met de hond, rond het meer. De hond is het al zo gewoon dat er 's morgens niks anders opzit dan zo vlug mogelijk te vertrekken:

    Hoe zit het, zijn jullie bijna klaar ?


    Krit is er nu ook wel altijd bij


    Van honden gesproken: er lopen hier dus inderdaad duizenden honden rond, feitelijk wat te veel om goed te zijn. Ik heb er nog geen enkele gevaarlijke tegengekomen maar toch, je weet maar nooit. Daarenboven hebben ze de slechte gewoonte om gewoon op de weg te gaan liggen... en gewoon te blijven liggen als je er aan komt met de auto... overdag nog te doen maar ...
    's Nachts op de baan


    Vorige week wou ik even langs een ander meer een stok gaan snijden om een wandelstok te hebben voor HH. gewapend met een zaag en een machette naar ginder. Het leven is hier echter totaal anders. Een nonkel van krit was er zijn waterbuffels aan het laten grazen, zo gewoon langs de weg. Ondertussen lag hij in een hangmat in een van die typische constructies die je hier overal langs de banen en tussen de velden vindt. Een verhoog, gemaakt van oude planken of bamboe met daarboven een dak van ofwel riet of oude ijzeren golfplaten.

    Even uitrusten


    met Poem, de vrijgezelle zuster (42j) van Krit op de achtergrond. Nu spraken we met die oom (allez Krit sprak er mee en ik stond er gewoon bij, intelligent te kijken) en hup, die oom op zijne fiets naar huis... had hij daar nog ergens een wandelstok liggen die hij ooit had gemaakt. Ondertussen had hij ook nag wat materiaal meegebracht want misschien vond ik die stok wel niet goed en kon hij er een andere maken.

    Even een wandelstok maken...


    En m'n schoonmoeder zat er bij en zag dat het goed was ...


    Ondertussen namen de buffalo's hun dagelijkse bad...


    Gelijk wanneer we ergens tussen de bomen of struiken komen vinden ze altijd wel iets dat eetbaar is. Langs de ene kant jonge scheuten van een struik die blijkbaar zeer goed zijn voor de maag en de ingewanden (en de smaak valt inderdaad nogal mee) maar langs de andere kant ook bamboescheuten die heerlijk smaken in een groene of rode kurrie.

    Niks laten verloren gaan


    En zo gaan er rap een paar uren voorbij, helemaal geen stress, gewoon daar zo maar wat zitten en aan niets denken... gewoon zalig. Vroeger was het in onze contreien ook zo en hadden de mensen nog tijd om te genieten. Hier is het nog altijd zo en de mensen zijn enorm vriendelijk en behulpzaam; ze delen alles ook al hebben ze zelf niets... ik wil hier gewoon honderd jaar worden... 

    En ik mag dan al wat dikker worden, who cares, zoals Els zei: papa, ge zijt nu toch van 'straat dus wat maakt het allemaal nog uit... rijk zijn we niet, rijk zullen we nooit worden... maar we voelen ons wel heel goed... en meer moet dat niet zijn


    14-10-2012 om 08:10 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier zijn we weeer
    Het is weeral een tijdje geleden, ik weet het, maar de dagen vliegen hier voorbij. daarbij weet ik ook niet altijd wat schrijven, wat jullie feitelijk interessant vinden. Ik krijg niet zo veel commentaren op de blog, dus aan allen: schrijf er maar op los, doe maar voorstellen. (Als het me niet bevalt kan ik nog altijd deleten, hi hi)
    Het leven gaat inderdaad door, bij dood hoort ook leven. Een nicht van Krit is juist bevallen van een zoontje, Csawarat, 2.8 kg. Dat lijkt naar westerse normen een kindje voor de couveuse, maar hier is dat een normaal gewicht.

    Csawarat, 4 uren oud


    De moeder zat hier met haar moeder bij ons thuis, ze had precies wat last van krampen (eerste kind), twee uur later was de Warre er al. ( men heeft mij gevraagd om hem een roepnaam te geven, Warre leek mij het beste bij zijn naam te passen, daarmee). Als ik daartegen onze Wannes bekijk: die is bijna tweemaal zo groot, die floept er niet zomaar eventjes uit.  Hier moet de familie de kersverse moeder  en de baby in het ziekenhuis verzorgen. Dat is ook zo als er iemand in het ziekenhuis ligt. Het lijkt inderdaad raar maar hier zie je dus continu mensen het ziekenhuis binnengaan met eten en drinken. Wie al in Thailand geweest is weet dat ze hier alles, maar dan ook alles, in plastiek zakjes verpakken. Alle soorten eten en drinken, warm of koud. Het is geen verspilling want die plastiek zakjes worden nadien verkocht evenals alle verpakkingsmateriaal: alles richting China.
    Terug naar de Warre: er moest even gewacht worden, na de bevalling, en de grootouders hadden nog niks gegeten: geen nood: op de parking voor het moederhuis achteraan in de pick-up is zeker zo goed.

    Felicitaties aan de grootouders...


    Vorige vrijdag was het ouderdag op de school waar ik les geef; daarna hebben de leerlingen ( en teacher Ben) verlof tot begin November. Ze plaatsen me weeral in het middelpunt van de festiviteiten, dat is allemaal niet nodig maar Thai zijn nu eenmaal zo. Een andere leerkracht ging op pensioen: en daar horen de gelukswensen bij: een koordje rond de pols

    Hoe moet dat weeral juist...


    Zoals je kunt zien heb ik weeral aangepaste kledij gekregen, en Krit trouwens ook. Deze kledij is zowat typisch voor ''belangrijke'' personen: overheidspersoneel, bedienden en ook leraars. Voor elke dag van de week een andere kleur. De leerlingen brengen dan ook een aantal voorstellingen

    Traditionele dansen


    De verplichte foto


    Ja inderdaad, de volledig linkse is inderdaad een jongen; hier wordt daar echter helemaal niet moeilijk over gedaan; je ziet ze overal en soms moet je verdomd goed gaan kijken. Wat ik zelf wel zie is dat ik inderdaad dringend op dieet moet... het kan natuurlijk ook zijn dat de kleur dik maakt, hi hi hi.

    Ook een deel van mijn leerlingen


    En hier de oudste klassen



    Gisteren weer een fijne dag gehad, we waren op bezoek  bij familie die dichtbij het grote stuwmeer wonen, Ubolrattana. Aan het meer zelf wonen vrienden en we wilden daar vis gaan halen, de man is namelijk visser op het stuwmeer. Nu had hij er zelf geen voorhanden, dus, met zijn allen in zo'n gammel bootje naar de overkant van het meer waar ze de vis verwerkten tot een soort vispasteitjes, met rijst, look en palmbladeren. De boottocht duurt toch zo'n half uur enkel want het is een groot stuwmeer, maar het was echt de moeite waard.



    Ik was natuurlijk de rust zelve zoals je kunt zien aan mijn mond


    Ik beloof van wat meer te gaan schrijven als iedereen beloofd van wat suggesties op de blog te zetten.

    Groetjes van Krit en bernard
    en tot schrijfs


    02-10-2012 om 06:10 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voor de volgende blog
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ze was gaan lopen, onze 'gevaarlijke' waakhond...

    %%%FOTO1%%%

    17-09-2012 om 18:22 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervolg op Hua Hin en Bangkok
    Zoals verteld in mijn laatste blog zijn wij inderdaad in Bangkok getrouwd. De documenten die ik uit België had meegebracht waren maar 3 maanden geldig en, raar maar waar, ik zit hier al bijna 3 maand... ongelooflijk eigenlijk. Vermits ik volledig ben uitgeschreven in België is er dan ook geen gemeente meer waar ik die documenten kan aanvragen, ik ben nu ingeschreven in de ambassade in Bangkok. Vermits ik ook nog mijn visum in orde moet brengen had het feite weinig zin om het huwelijk uit te stellen... we waren het toch van plan dus, waarom niet nu.
    Het is hier ook een zuivere formaliteit, de echte huwelijksplechtigheid is in het dorp, met de monniken erbij en een hele tralala, maar dat zal voor later zijn, we zien wel.
    Hier in Bangkok is het vooral een kwestie van documenten: de documenten die ik uit Laakdal mee had moeten door de ambassade omgezet worden in 2 andere documenten (tegen betaling), deze documenten moeten door een erkend vertaal bureel naar het Thais vertaald worden (tegen betaling) en daarna moet deze vertaling op het ministerie van buitenlandse zaken gelegaliseerd worden (tegen betaling). Met deze documenten kun je dan trouwen, gelijk waar in Thailand, als natuurlijk de documenten van de bruid ook aanwezig zijn. Je krijgt dan 
    een huwelijkscertificaat


    en een registratiebewijs van het huwelijk. Deze documenten, opgesteld in het Thais, moeten dan vertaald worden naar het nederlands (tegen betaling), gelegaliseerd (tegen betaling) en ingeschreven worden in de ambassade (tegen betaling). Maar ja, iedereen moet nu eenmaal leven natuurlijk.
    daarmee ben ik nu officieel van straat af en kan ik nu hier mijn Thais rijbewijs, een ziekteverzekering, en mijn visum aanvragen.
    Een geluk dat het Belgische rijbewijs hier erkend wordt want vermits er hier blijkbaar geen verkeersregels zijn zou ik ook niet weten wat te antwoorden. Het recht van 'de grootste auto' telt ook niet altijd want soms ben ik er van overtuigd: ja, nu hebben we voorrang, maar dan stopt Krit wel en soms is het juist andersom. Het is echt een heksenketel hier en, als onze auto oud en versleten is, zal ik hier misschien es durven rondrijden maar nu laat ik het toch liever aan Krit over. Hoe onzeker ze ook is voor het parkeren (ze kan maar niet beslissen welke parkeerplaats ze zal nemen) zo vol zelfvertrouwen is ze als ze hier in het stad rondcrost. Grappig is dan wel, als ze vooruit in een parkeerplaats kan rijden, ze vol trots zegt: Look honey, in one time.
    maar blijkbaar weten de chauffeurs hier dat ze niet al te goed rijden: er is veel begrip in het verkeer, niemand wordt hier ongeduldig, er wordt zelfs zelden geclaxoneerd. Als er iemand aan het sukkelen is wacht iedereen gewoon. Ook zo in het dorp waar haar moeder woont: er is een feestje, er wordt een tent op straat gezet en, als iemand dan de straat in komt gereden dan draait die gewoon om en komt langs een andere weg. 
    Het verkeer in Bangkok is echter ook voor Krit en haar zuster te erg, om van mij nog niet te spreken. We zitten bvb in een taxi, die staat op een viervaksbaan uiterst rechts aan het licht... bij groen schiet die voor alle auto's voor naar links de straat in... ik kreeg het aan mijn hart maar het lijkt hier niet abnormaal.
    Krit heeft nu ook haar hond Nom Kon meegebracht, zal wel een aanpassing zijn maar we zien wel hoe het afloopt. We zijn nu in elk geval verplicht om elke avond rond het meer te gaan wandelen. Dat moet wel in de late namiddag gebeuren want, na ons verblijf aan de kust, voel ik dat het hier veel warmer is. Het is nu niet het warme seizoen maar toch moet permanent de blazer worden opgezet, en, 's nachts wordt de airco op 27° gezet. Meestal, in de loop van de nacht, wordt die dan uitgezet omdat... het te koud is. Ik weet nog dat, in België, slapen bij 27° onmogelijk was... een mens past zich toch redelijk snel aan. Ik vraag me af hoe het zal zijn bij ons eerste bezoek aan België.
    Nog een paar foto's:
    Hier stapt men niet in het huwelijksbootje, maar op de fiets...


    Allez, van straat geraakt


    Onze gevaarlijke waakhond...


    En zeker niet om jullie jaloers te maken...


    Om het af te leren...


    Om de dode huid te verwijderen


    Zomaar...


    Wat een hard leven...


    Veel groetjes van Krit en Bernard;

    als er meer nieuws is dan schrijf ik het wel



    17-09-2012 om 09:10 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk terug tijd
    Hoe goed het ook is op verlof, het doet altijd deugd om terug thuis te komen; je eigen bed, je zetel, ja, zelfs je eigen toilet. 
    Nu zijn we ongeveer anderhalve week weg geweest, eerst naar Bangkok om een aantal documenten in orde te brengen en daarna doorgereisd naar Hua Hin, een badplaats aan de Golf van Thailand. ( Voor diegenen die er meer willen over weten: googelen en je vindt er een massa informatie). Nu ben ik zelf van het zeetje maar ben al sinds mijn 16de aan het 'rondtrekken' en ik was feitelijk een beetje vergeten hoe het was. Natuurlijk kun je de Belgische kust niet gaan vergelijken met wat we hier hebben:



    maar de sfeer is toch min of meer vergelijkbaar : iedereen is in vakantiestemming en, vermits de lokale bevolking er van moet leven, is iedereen ook vriendelijk. Krit had echt goesting in papaya salade maar die kon je hier in geen enkel restaurant vinden (allez, wij dan toch nog niet in het begin) dus kocht ze er aan een kraam langs de straat; hup in het traditionele plastiek zakje en wij naar het restaurant. Ik vraag: kun je dat hier zo maar meebrengen en binnen opeten ? Zegt ze: er is geen enkele slimme restauranthouder die dat zal weigeren, want ze doen toch nog zaken (in dit geval met mijn eten), ze brachten zelfs een bord en bestek voor Krit... een gouden tip aan de westerse restaurants ?
    En eten hebben we gedaan: er is ook een kleine vissershaven en er is een overvloed aan zee produkten, en dat allemaal zeer betaalbaar. 

    Je maakt je keuze


    Na bereiding op de BBQ met look


    Dit waren een soort kleine kreeften, ongeveer 5 in een kg, voor een prijs van een kleine 7 € per kg. We hadden toen als voorgerecht inktvis met look op de BBQ ( alleen spijtig dat de look hier niet zo straf smaakt als in België, ze gebruiken hier de chinese look, veel minder straf) gevolgd door mosselen ( zelfde smaak, alleen is de schelp blauw/groen) samen met een of andere zeeschelpen en tenslotte de kreeftjes. Ongelooflijk lekker gegeten dat kun je wel denken. Feitelijk hebben we bijna elke dag zeevruchten gegeten op de avondmarkt. Af en toe kon ik echter de verleiding niet weerstaan en koos ik voor een T-bone... anders hebben ze voor niks dat beest geslacht en dat kon ik nu toch niet over mijn hart krijgen.

    Hier nog wel te verkrijgen


    Hier wonen aardig wat Belgen en we hebben reeds heel wat contacten gelegd, onder andere met Phillipe en Nied die hier een restaurant hebben uitgebaat, dat nu verkocht hebben en een nieuw restaurant aan het bouwen zijn, net buiten de stad. Zij maken, of liever maakten, elk  weekend een Belgische specialiteit klaar voor de Belgen die hier wonen... reken maar dat wij er ook bij zullen zijn.

    Phillipe and me, eating


    Krit and Nied, eating



    We hebben dan ook es de echte toerist uitgehangen en, ik geef toe, het is me al bij al nog goed meegevallen ook. Op een strandbank, onder een parasolleke, ze komen je drinken brengen, en eten, en af en toe eens in het water... een mens zou het begot gewoon worden.


    Wat een hondenleven


    Wij zijn serieus aan het overwegen om in Hua Hin te gaan wonen: er valt enorm veel te beleven en je hebt de mogelijkheid om van alles te gaan doen. Het blijft natuurlijk geen vakantie maar door de toeristen is alles er te verkrijgen en dat is ook mooi meegenomen. Als iemand dan op bezoek komt is het voor hen ook veel interessanter om daar te komen; als ik aan mijn kinderen denk: er is een uitgangsbuurt , en, om uit te rusten kunnen ze overdag op het strand gaan liggen. 

    Hua Hin by night


    Voor de iets meer bezadigde bezoekers is er dan nog voldoende te bezoeken en voldoende vertier om ook van deze prachtige lokatie te genieten. We overwegen het en in een van de volgende blogs zal de beslissing wel te vernemen zijn. In elk geval gaan we eind september terug voor een tweetal weken, tenslotte hebben we iets heel speciaal te vieren.
    We moesten naar Bangkok om een aantal papieren in orde te brengen; het waren documenten uit België en die waren maar 3 maanden geldig dus konden we niet langer wachten:

    Mr and Mrs Vandenberghe-Aphiromyanon


    We zijn dus inderdaad in Bangkok getrouwd, maar daarover komt er meer in de volgende blog.
    Tot binnenkort,
    Krit en Bernard

    16-09-2012 om 06:15 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De crematie vandaag woensdag
    De praalkist klaar voor vertrek


    Met de koord wordt de overledene de weg getoond naar het volgend leven



    De familie op de praalwagen


    De jongsten worden tijdelijk monnik


    De moeder met de foto van de overledene


    Om alle fouten van het huidig leden te wissen wordt het lichaam begoten met vers kokossap; de kist wordt hiervoor terug geopend



    Om het branden te bevorderen smijten de aanwezigen houtjes met stukjes kaarsvet op de kist


    Het crematorium







    29-08-2012 om 13:04 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het zal je maar overkomen
    Gisteren zijn we dichte geburen van Krit's moeder gaan condoleren. Zaterdagavond, tijdens een hevige regenbui, was hun zoon met zijn vriend achterop de scooter onder een camion terechtgekomen. De zoon, 16 jaar, is overleden, tot heden ligt de vriend nog steeds op intensive care.
    Vermits de Boedhisten geloven in reïncarnatie staan zij anders tegenover de dood, voor hen is dood een logisch gevolg van het leven, een deel van het leven... en dat is het ook.
    Gisteren rond 2 uur is het lichaam thuis gebracht, gewoon achterop een pick-up. De kist is wit, een gewone vierkante bak gemaakt van multiplex, zonder veel versieringen. Zo goedkoop mogelijk want 98 % van de overledenen wordt hier gecremeerd en, in de dood, is iedereen toch gelijk. Op het deksel staat een gewone handgreep want... iedereen komt om naar het lichaam te kijken, jong en oud. 
    Nu kun je je wel voorstellen dat als je onder een camion terechtkomt je er niet al te fraai uitziet en de lichamen worden hier niet ''mooi gemaakt'', maar toch gaat die kist open en komt iedereen kijken, als een afscheid.
    Nadien wordt de kist, zonder deksel, in een soort praalkist geplaatst, met koeling, en een glas waardoor de bezoekers kunnen kijken, en dit tot aan de crematie. Normaal zou die morgen of zelfs al vandaag gebeurd zijn maar nu is het pas woensdag.
    In alle tempels heb je een crematorium, er zijn zelfs crematoria die midden in het veld staat zodat je daar je eigen doden kunt gaan cremeren.
    Op de dag van de crematie wordt het lichaam, in de praalkist, op een pick-up geplaatst en zo naar de tempel gereden. De jonge zoontjes in de familie worden kaalgeschoren en krijgen de kledij van de monniken aan, de typische roest-bruine kledij. Er wordt een koord rond de kist gedaan en de jonge monniken brengen, samen met de oudere, echte monniken, zo het lichaam naar de tempel.
    Daar wordt de kist uit de praalkist gehaald en, zonder deksel, klaargezet voor de laatste groet door de familieleden of vrienden. Er worden gebruiksvoorwerpen, doeken, emmers, klokken, aan de monniken geschonken en ook in de kist worden zaken geplaatst voor gebruik in het nieuwe leven. Er wordt ook met water een soort zegening uitgebracht. Door het water zijn de doeken waar het lichaam op ligt drijfnat en deze worden dan verwijderd, net zoals de kleren die de overledenen nog aan zou hebben. Dit alles gebeurd in het zicht van iedereen want tenslotte is de dood normaal.
    Dan wordt de kist dichtgedaan, er wordt een brandstof over gegoten en een monnik steekt de kist in brand. Op dat ogenblik worden een hoop voetzoekers aangestoken, er wordt ook in de lucht geschoten.
    Ook al is de dood hier natuurlijk, het verdriet van de ouders en familieleden wordt er niet minder op.

    27-08-2012 om 13:48 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wegens overdonderend succes...
    Gisterenavond hadden we hier een tropisch onweer, best indrukwekkend. Dat duurt dan wel maar een half uurke maar de straten staan hier dan wel in een oogwenk blank. Nu weet ik waarom ze hier allemaal zo'n grote auto's kopen: grote auto=grote wielen=droge voeten. Er zijn natuurlijk altijd mensen die zeggen grote auto= klein pietje... maar ik reed voordien met een kleine renault kangoo, hi hi.
    Een gevolg van die regen is dat de kikkers hier weer op het vrijerspad vertrekken. Zoals ik al es heb laten zien op de foto's zijn dat dan ook kikkers ter grote van een kleine vuist; die beginnen dan op de vrouwkes te roepen, en dat gedurende een hele nacht... om zot van te worden. Dat doet me denken dat, tijdens een van mijn eerste bezoeken, er een of ander religieus feest was. Meestal kan ik de muziek van hier wel appreciëren alhoewel de suiker er soms vanaf loopt, het is niet om aan te zien. Ik hou bijvoorbeeld wel van de muziek die ze uit zo'n drie-snarig instrument krijgen, dat is wel mooi.

    Best wel aan te horen

    Wegens te groot moet ik dit fragment gewoon op FB plaatsen

    Terug naar dat feest: de ganse nacht was er een of andere fanaat te horen met 'muziek': uren aan een stuk dezelfde geluiden, doffe klanken en alles op dezelfde toonhoogte... toen heb ik mijne slag gekregen denk ik, hi hi.

    Deze morgen moest ik er om 6 u al uit: krit wou per sé 'merrit' doen (ik heb hier nog altijd geen vertaling voor gevonden; het is een soort goede daad verrichten). De monniken worden hier onderhouden door de bevolking: ze hebben allemaal een 'bedelpot' waarmee ze 's morgens eten gaan bedelen bij de bevolking. Als het nu regent, dan hebben de monniken het moeilijker om aan eten te geraken dus, als je ze dan eten geeft, heb je meer goede daden gedaan dan op een normale dag (heel simpel uitgelegd). Je kunt echter ook (wat we deze morgen gedaan hebben) naar de tempel gaan en daar het eten aan de monniken schenken tijdens een soort ceremonie.  Tijdens die ceremonie ga je ook water in een beker gieten terwijl je denkt aan een gestorvene, na die ceremonie ga je dan dat water tegen een levensboom gieten en zo verzeker je de afgestorvene een goed leven in het hiernamaals. Ik leg dat hier allemaal zo eenvoudig mogelijk uit maar er zijn toch een aantal regels (net zoals overal trouwens).

    Merrit 


    Van de rest van het eten kunnen de armen of minder begoeden dan eten maar zelfs hier zijn er profiteurs: ik zag een vrouw allemaal potjes vullen die ze had meegebracht en nadien ging ze nog mee eten op de plaats waar al de rest opgegeten wordt. Volgens krit was ze helemaal niet arm... maar ja...
    Ik heb soms wel wat problemen met al die tempels, al die pracht en praal...
     nog niet zo erg als in Rome maar het trekt er toch al een beetje op.

    Moet dat nu echt ?



    Eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat dit de tempel is waar het gebeente van Boedha bewaard wordt, maar meestal vind je in elk dorpje, hoe klein ook, wel een tempel. Meestal zijn die tempels goed onderhouden en dat allemaal met de steun van de bevolking. Feitelijk heb ik nog maar op een plaats sporen gevonden van uitbuiting en dat was in de tempel van Watphrathatkhamkhan. (probeer niet van dit uit te spreken, doe ik ook niet). Daar komen veel veel bezoekers en er stond een soort draaimolen met houten monniken die ronddraaide, telkens als een monnik vooraan kwam ging zijn bedelkom open en kon je er geld insmijten. Daar was ook een automaat waar je, volgens je geboortedag, mits geld in te smijten je een horoscoop kon horen. Voor de rest heb ik er nog geen gezien. Wat me ook opvalt is dat er een groot aantal jonge monniken zijn, sommige zo'n 10 - 12 jaar. Ik kan me voorstellen dat je op die leeftijd nog geen keuze kunt maken, maar het kan goed zijn dat, in arme families, dit een uitweg is om hun kind eten te verschaffen.
    Wat me ook opvalt is, dat in die tempels oude relieken staan, maar hier staat niks achter glas; alees kan aangeraakt worden en niks verdwijnt hier. Ik kan me voorstellen dat op veel andere plaatsen...

    De getallen ken ik ondertussen al, ik kan ze ook verstaan en uitspreken en, de thai verstaan me ook. Dat is feitelijk eenvoudig, blijkbaar is het Thai's een heel eenvoudige taal en ga je gewoon een aantal woorden na mekaar zeggen zonder veel op zinsbouw te gaan letten. Getallen zijn eenvoudig: wil je bvb 137 zeggen dan zeg je een, honderd, drie, tien, zeven, in het thais (phonetisch) neung roy saam, sib, jet. Als je met de tijdsindeling gaat beginnen dan heb ik het al wat moeilijker, 18 u is bijvoorbeeld het einde van de dag (Hog Mong yen)dus als je 19 uur wil zeggen moet je zeggen einde van de dag plus een uur; Neung (=1) toom; middernacht wordt dan hog (=6) toom. Binnen een paar jaar zal het me hopelijk wel lukken als ze me het juiste uur vragen, ondertussen kan ik maar beter mijn horloge thuislaten want anders = gezichtsverlies voor mij.
    De thai zijn feitelijk wel heel  vriendelijke mensen en, vermits ze zelf allemaal een klein neusje hebben, vinden ze een stevig reukorgaan heel aantrekkelijk, dus, ikke heeeeeeel blij want ons familiekenmerk is hier echt in trek. Gisteren had ik pedicure/manicure laten doen (doe ik hier elke 3 weken, 100 Baht/keer). Dat is hier bij de haarkapper dus Krit had ondertussen d'r haar laten knippen, heel kort, heel mooi trouwens. Nu waren we aansluitend naar de markt gegaan en ik was haar even kwijt, ze kennen ons daar ondertussen al en, heel spontaan, begonnen een aantal verkoopsters te roepen: farrang wife, farrang wife... algemene hilariteit natuurlijk.
    Het wordt wel tijd dat ik hier versterking krijg: er wordt permanent gevraagd of ik nog zonen heb, of ik nog vrijgezellen ken...

    Allemaal op zoek naar good man:




    Nog een paar sfeerfoto's:

    De lijnleggers hebben hier nog wel wat werk


    Zijn die normen in België dan toch enkel om geld uit ons zakken te kloppen?


    In onze achtertuin... prachtig


    Ziezo, mijn werk voor het weekend zit er weeral op, nu effe een douchke nemen, dan gaan eten, misschien nog een marktje meepikken, een wandeling in onze achtertuin (het meer)... verdomme, ik wordt hier zooooo moe van...
    Krit en Bernard



    25-08-2012 om 06:22 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nu wordt het toch tijd
    Op zondagmorgen ben ik aan dit bericht begonnen, het is nu donderdagavond, voor jullie nog maar middag. Tot 3 x toe gebruikte ik, op het einde van mijn bericht, de 'ctrl' toets ipv van shift en was ik alles kwijt. Toen ik de derde keer "ctrl s' deed had de pc enkel het formulier gesaved. Nu zal ik maar telkens ctrl c doen want ik ben het beu om te herbeginnen en mijn inspiratie is aan het minderen.
    Allez, ik herbegin:
    Op zondagmorgen naar de bakker rijden, Wienerpistolekes kopen en dan thuis met een goei taske koffie opeten met préparé, kaas of andere charcuterie... zalig. Je kunt hier bijna alles verkrijgen maar toch niet hetzelfde als thuis. Je bent die produkten nu eenmaal gewoon en een oude boom moet je niet verplanten maar ook geen ander eten geven (dat heb ik nu juist uitgevonden sè) Vermits ik hier wil blijven wonen moet ik mij natuurlijk aanpassen want anders blijf je maar hunkeren naar de produkten van thuis. Krit en ik waren in in een farrang warenhuis waar je dus een hele hoop westerse produkten kunt kopen. We hadden puree uit een pakje gekocht en daar moet natuurlijk muskaatnoot bij. Krit kent dat echter niet en we vonden het dan ook nietonmiddellijk. Een beetje verder was een farrang, in het thais, van zijn tak aan het maken tegen een lokale bediende. Bleek dat dus een Duitser te zijn en, uit de +- 10 beschikbare soorten moest hij natuurlijk de 11de hebben. Hij was echt die bediende aan het uitkafferen omdat die soort er al een paar weken niet was. Nu kennen we allemaal de mentaliteit van duitsers in het buitenland maar  je moet weten dat het ergste dat een thai ( en misschien in het algemeen alle aziaten) kan overkomen, gezichtsverlies is. Dit gaat echt tot in het absurde: je vraagt iemand de weg, hij weet het niet (=gezichtsverlies) dus hij zal je een totaal verkeerde weg uitleggen; in een restaurant bestel je iets dat er niet meer is (inderdaad gezichts...) en het kan goed zijn dat je die ober niet meer terugziet. Ik was dat al een paar keren vergeten bij Krit: ik maakte een opmerking (meestal over haar rijkunst of gebrek aan) in het bijzijn van anderen: uren lang alleen maar beeld en geen klank. Ik weet dan helemaal niet wat er verkeerd was tot , na lang aandringen, het er dan uitkomt dat ze wel goed kan rijden en dan weet ik wat ik verkeerd heb gedaan.
    (De muskaatnoot hebben we dan gevonden, ze zaten nog in de schil en leken niet op muskaatnoten) , Heinz heeft zijn pasta niet gekregen, hi hi.
    Het lesgeven gaat goed al redelijk goed. Ik heb nu drie groepen, de jongsten zijn vanaf 8 j, de oudsten tot 16j. De bedoeling is van hen vooral een correcte uitspraak aan te leren, maar ik stel vast dat ze hier gewoon alles van buiten leren en, eens je andere woorden gaat gebruiken, het uit is met de pret. maar ze zijn wel willing, en zowel de kinderen als de leerkrachten zijn zeer enthousiast.

    Teacher Ben in aktie


    Die shirt heb ik gekregen voor mijn verjaardag van mijn schoonzuster, op de foto in dezelfde shirt.

    Mijn verjaardagsfeestje is trouwens goed verlopen:






    Als ze genoeg gegeten en gedronken hebben dan gaat iedereen hier slapen. Van dat drinken moet ge U niet te veel voorstellen: van buitenlands bier kun je hier enkel Heineken krijgen (goed om te plassen) en verder is er het lokale bier: wij drinken meestal LEO bier, maar het is hier zo warm dat er een glas gevuld wordt met ijs en dan wordt er bier ingegoten... er wordt dus hoofdzakelijk water gedronken. Ik neem wat minder ijs maar zet dan telkens de fles terug in de koelkast ( het zijn allemaal 70 cl flessen) want niks zo slecht als lauw bier. 

    Vermits we elke dag  naar de markt gaan heb ik nog een paar foto's die de moeite waard zijn:

    De kinderen zijn hier snel tevreden


    Echt heel lekker... zelf geprobeerd



    Echt heel lekker... van horen zeggen



    Ja, mijn principe is altijd geweest van alles te proberen maar er zijn grenzen; ik heb kikkervisjes gegeten, kikkers (en niet enkel de billen) kevers, torren en sprinkhanen maar die half bebroede, gekookte eieren ... daar pas ik toch voor ook al schijnt het lekker te zijn.

    Voor de ongelovigen


    Voor ik hier weer de verkeerde toets indruk zal ik dit bericht maar vlug plaatsen. Ik zou echt graag willen weten wie deze berichtjes leest: mag ik dus vragen om iets op mijn gastenboek te willen plaatsen; je weet wel aan de rechterkant: 'voeg toe' en dan zie ik het wel.
    Nog een fijne donderdagavond, voor mij is het weeral tijd om er in te kruipen. groetjes van Krit en Bernard


    23-08-2012 om 16:40 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    13-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat vliegt de tijd toch snel
    Het is precies of ik was gisteren nog aan het schrijven, zo hard gaat de tijd hier voorbij. Allez, mijne verjaardag is dan achter de rug; Krit had inderdaad een verrassingsfeestje georganiseerd en, het was goed. We hadden wel een beetje te weinig te eten van het een, Thaise BBQ, en een beetje te veel van het andere, eend, maar er was genoeg drank en de sfeer was gezellig. Ik denk nog dikwijls: laten we dit of dat vandaag doen want het weer is mooi... het is hier verdorie altijd goed weer. Ook al hebben we nu een paar dagen regen achter de rug, dat voelt echt goed aan. De temperatuur zakt dan ook een beetje naar zo'n 30° en dan is het toch veel aangenamer vertoeven. Je went wel snel aan die temperatuur dat is geen probleem maar voor mij is 36, 37° te veel van het goeie. We wonen dan (nog niet) in een bosrijke omgeving dus dan kan het wel wat 'te' worden. Ik zeg 'nog niet' want normaal gaan we hier maar voor een jaartje blijven wonen. Als we de nummerplaten van de auto hebben, dat duurt hier zo'n 2 à 3 maand net zoals in belgenland, hi hi, dan kunnen we ook buiten de provincie gaan rijden. In de provincie mag je al rijden en je ziet er precies meer zonder dan met plaat rijden, (ook precies zoals in België).
    Ik zou zelf wel es naar de Phi Phi eilanden willen gaan zien en ja, dan natuurlijk niet met de auto slimmekes, anders was het geen eiland. het zou er wel duurder zijn wegens te veel toeristen maar ik zou toch wel willen zien.
    Wie zou hier niet willen wonen ?

    Heel waarschijnlijk zullen er dan wel meer kandidaten zijn om ons es te komen bezoeken maar dat zal ook wel geen probleem zijn.

    Voor mijn Thaise massage had Krit dus zelf de masseuse uitgezocht en , al was de massage goed, toch niet hetzelfde als waar ik de eerste keer was geweest...
    Zonder commentaar...
    Zoals je zelf ziet is die dame toch redelijk gespierd. Ik had ook verteld dat je feitelijk overal zo'n massage kon krijgen; en weerom had mijn lieve partner de keuze gemaakt.

    Ver weg van de jonge dame die ik de eerste keer gekozen had, hi hi.

    Hoe langer ik hier woon, hoe meer ik ervaar dat we in ons land serieus uitgemolken worden: hier kun je alles verkopen: van glas, plastiek, karton over afgedankte koelkasten (400 Baht) tot drankblikjes (30 Baht per kg) drankkartons en nog zowat alles. In België moet je er voor betalen via plastiek zakken of mag je het gratis afzetten op het containerpark, terwijl zij het waarschijnlijk zelf verkopen.
    We hebben onze rekening gehad voor het waterverbruik: 156 Baht (4€) voor een maand verbruik... als je dat gaat vergelijken; internet 600 Baht/maand; diesel: 30,07 Baht, electriciteit: 1310 Baht/maand... en ga zo maar door. Een mens zou hier bijna problemen krijgen om zijn geld op te doen; ik zeg wel bijna... voor diegenen die me hun bankrekening nummer willen overmaken.

    Wat niet kan verkocht worden wordt dan ook serieus recycled: van bvb autobanden maakt men
    Model Firestone

    Het populaire model Michelin

    Nog enkele sfeerbeelden:
    Geduld is een mooie gave

    T bones in originele verpakking

    Weeral gedaan voor vandaag. Nu even naar de markt, dan naar de Central plazza, een groot winkelcomplex voor een koffie bij Starbucks, we gaan vandaag ook een neefje van Krit trakteren op een etentje bij de Sante Fe ( mixed grill met slaatje en frietjes, met pepersaus) voor 139 Baht. Daarna gaan we voor hem veters kopen voor zijn voetbalschoenen want met die koorden er in is toch ook geen zicht. Ik denk van rond de avond dan nog een wandeling langs het meer want onderweg kun je fantastische ijskoffie kopen, caffe con latte...
    Verdorie toch, wat hebben wij toch een druk leven hier...

    groetjes van Krit en bernard

    13-08-2012 om 05:53 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hiep hiep hoera
    Langs deze weg wil ik allen die mij een gelukkige 59 e verjaardag toewensten van harte danken. Als je zo ver weg van je familie en vrienden zit dan ben je echt wel blij dat er zoiets als internet bestaat. Ik heb nog nooit zo veel felicitaties gekregen als nu, nogmaals hartelijk dank.

    Na alle gruweltaferelen op de markt wil ik het nu es hebben over mooie dingen, en dan heb ik het niet enkel over die ongelooflijk knappe politieagente die ik gisteren zag... ik schatte ze p 20 maar ze zal wel rond de 30 gedraaid hebben maar... werkelijk een plaatje. Het mooie aan de vrouwen hier vindt ik dat ze (meestal) heel naturel zijn: zonder make up en niet bijgewerkt. Ik spreek nu niet over de vrouwen in Pataya waar ik nog nooit ben geweest trouwens, en als het van Krit afhangt ik ook nooit zal komen maar over de vrouwen die je hier zo overal tegenkomt. Ok, ze hebben hun kleur, hun pikzwarte haar en hun prachtige tanden mee ( alhoewel er hier nu een rage is om plaatjes op de tanden te zetten, ik denk dat zo'n 40% hier met van die plaatjes rondloopt ( het is hier trouwens veel goedkoper: het apparaat en de eerste consultatie kost zo'n 100 €, het bijregelen telkens zo', 12.5 €). 
    Ik spreek van het bruine kleurtje en de pikzwarte haren : hier zijn de vrouwen dus helemaal niet gelukkig mee , je zit meer en meer jonge vrouwen die hun haar verven (maar dat zwart kan blijkbaar alleen zo'n bruin/ros resultaat geven) en de produkten om je vel witter te maken vindt je hier overal.

    Ik had me al lang afgevraagd waarom hier zo veel lady boys rondlopen, ik dacht dat het hier in de genen zit maar, na een tijdje hier, denk ik gewoon dat die mensen in het westen gewoon homosexueel zouden zijn, want die zie je hier dan weer bijna niet.Die lady boys worden hier overal aanvaard, Krit ziet het verschil onmiddellijk maar some moet ik toch een tweede keer kijken. Velen onder hen dragen gewoon mannenkleren maar zijn dan wel serieus opgemaakt; anderen zijn dan weer als vrouw gekleed.

    Maar over het vrouwelijk, of het he/she, schoon wou ik het dus niet hebben.

    Al van bij mijn eerste bezoek had ik gezien dat ze hier, met de middelen die voorhanden zijn, prachtige tuinmeubelen maken.

    Zoals deze prachtige stoelen



    Wie wil zo'n wastafel niet in het gastentoilet plaatsen ?
    Hieraan in je tuin je gasten een koffie met gebak aanbieden: succes verzekerd

    Ik zou natuurlijk geen westvlaming zijn moest ik niet weeral aan zakendoen denken. Hoe krijg je dergelijke goederen in België, met een container over zee kan geen groot probleem zijn en waarschijnlijk ook geen grote kost. Maar dan komt de kat op de koord: hoeveel invoertaks ga je hierop betalen in ons belgenland; loont het dan nog de moeite? Ondertussen heb ik al iemand leren kennen die deze meubelen kan maken, de prijzen zijn echt ongelooflijk laag, nu alleen nog die andere problemen oplossen en we kunnen van start gaan.  WIE KAN ME HIERBIJ RAAD GEVEN ?
    Nog enkele mooie ontwerpen

    Allez, wie weet... kunnen we nog een zaak gaan opstarten en worden we we nog internationale handelaars... je weet maar nooit.

    Als ik nu deze avond de euromillions moest winnen, de grote pot is niet noodzakelijk (ik ben al kontent met 10 miljoen euro) dan kan ik nog een droom laten uitkomen: ik koop hier wat land en dan laat ik hier zo'n drie van deze huisdieren lopen, just for fun...

    Groetjes van Krit en Bernard, en jules (als ik win)

    09-08-2012 om 12:38 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    08-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 08 Aug, 11.34 Hr
    Het is momenteel een zeer aangename 27 °C, het heeft deze nacht wat geregend en vandaag blijven we waarschijnlijk thuis... tenzij Krit's moeder daar anders over beslist natuurlijk. Ze logeert momenteel bij ons en beleeft de tijd van haar leven. Ze kan nu overal heen en, al gaan we maar even naar het grootwarenhuis, ze staat al klaar met haar mandje met daarin haar pruim... tabak kan ik het niet noemen. het is een zelfgemaakt mensgel van bladeren, boomschors en nog van alles. Dat heeft ze altijd bij en dan zit ze, benen gekruist (ze is wel een stuk in de zeventig) achterin de auto te genieten en rond te kijken.

    Overal bij en genieten

    Een paar berichten terug vertelde ik van de vrouwelijke militairen die bij het ongeval overal toegang hadden. Blijkt nu dat al het personeel dat aan de staat werkt een dergelijk uniform heeft, identiek aan ons vroegere zomeruniform. het zijn dus niet allemaal militairen die hier rondlopen. 

    Gisteren had ik terug wat last van mijn schouder, misschien was mijn eerste Thaise massage toch wat te bruusk geweest. Ik wou dus terug gaan naar hetzelfde salon maar dat was buiten de waard gerekend: Krit wou mee en ze maakte zelf een afspraak; niks schone madame, niks aangename omgeving: een flink uit de kluiten gewassen oudere vrouw met spierballen als Schwarzenegger... van schrik was de pijn gelijk over... en nu moet ik binnen de 2 dagen nog es teruggaan want de spieren zijn nog niet los. Dedju toch...

    Vandaag zijn we naar de grote markt in Khon Kaen gegaan, daar kun je werkelijk alles krijgen, gaande van 

    Kikkers in alle stadia

     

    de afdeling zeevruchten, prijzen per kg (+- belgische frank)

    Je kunt ook een goede daad doen en dan koop je een of ander gevangen levend dier en dat ga je dan terug vrijlaten, kan gaan van een zebravinkje (uiteraard in plastiek zakje) tot kleine visjes of zelfs

    Je gaat hier wel terug naar de roots, alles wordt hier gegeten net zoals bij ons een 20, 30 jaar geleden en nu misschien nog wel door oudere mensen. Als je over zo'n markt loopt moet je echt even slikken. Soms ook alleen maar door je mond ademen want sommige geuren zijn echt wel heel doordringend. Natuurlijk maken sommige verkoopsters het wel een beetje draaglijk zoals hier
    de kippen in alle stadia en toestanden

    groenten en fruit verkopen dan weer iets minder goed
    Het zal hem/haar echter worst wezen... 

    Nog een algemene indruk van de markt om dit hoofdstukje af te sluiten want, zoals een van de lerzers zij, stop of ik eet nooit nog vlees... maar je, kikkerbilletjes zijn toch ook niet slecht... of wel...

    Misschien toch liever een foto van een lokale specialiteit: mierenkoninginnen  met daarbij ook wat gewone mieren ( ze zijn nochtans niet zo klein om ze te scheiden) klaargemaakt met kruiden en citroengras... ik heb het geproefd en het is feitelijk wel lekker.

    Smakelijk en groetjes van

    Krit en Bernard


    08-08-2012 om 07:23 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hier weer wat nieuws
    Hallo iedereen. Het stimuleert een mens wel om te weten dat er toch interesse is in wat ik schrijf. Het is natuurlijk geen hoogstaande lektuur en ik zal er zeker geen Pulitzer prijs mee winnen maar ik wil gewoon het thuisfront, zowel familie als vrienden en kennissen, mee het leven in Thailand laten beleven. het helpt mij oook om de banden met het thuisland te behouden. Voor ik vertrok vroeg iemand me: ga je Belgie niet missen en ik antwoordde België  zeker niet, mijn familie en kinderen wel. Ik was het leven in België eerlijk gezegd wel een beetje beu; we hebben veel maar we betalen er zeker genoeg voor. Permanente  stress, continu werken om nog meer te hebben. het is hier natuurlijk ook niet allemaal koek en ei; er is veel armoede. Ik ben hier niet op verlof dus zie ik de achterkant van de postkaart en die is niet altijd zo mooi. Maar de mensen hier zijn wel vriendelijk ( en niet allemaal omdat ze geld zien, wees daar maar zeker van). Ik was al lang voor de pedofilieschandalen mijn geloof verloren maar hier heb ik geen probleem om op m'n knieën voor een monnik te gaan zitten. OK, het Boedhisme is geen godsdienst en eerder een levenswijze, maar ze bevalt me wel ( en ja, ook hier zijn er misbruiken) Ik heb altijd gedacht: geen enkele godsdienst is slecht, enkel de toepassing ervan door de mensen is veelal verkeerd.
    Wat een filosofische gedachten op een zondagavond, voor jullie nog maar zondagmiddag want er is tenslotte 5 u verschil. En ik wou jullie laten meegenieten van een van onze dagelijkse bezoeken aan de markt. Het is hier elke dag markt, voornamelijk voor voedsel, en voor kleren en zo is dat ook maar eens per week. Net zoals bijna alles hier is het er spotgoedkoop en altijd vers... allez, toch zeker op het ogenblik dat het op de markt gebracht wordt.
    O dat gebied heb ik nog helemaal geen ernstige problemen gehad, eenmaal serieuse buikloop door vlees dat 'in de diepvries lag bij krit thuis, maar die vroor wel niet'. Voor de rest probeer ik alles te eten,
    dit heb ik echter toch maar niet geprobeerd

    Inderdaad, kikkers op Thaise wijze. Toen Krit op de markt half uitgebroede gekookte eieren kocht ( het kuiken was duidelijk zichtbaar) heb ik ook maar wijselijk gepast. Krit zelf eet het ook niet, maar haar moeder eet die eieren en de kikkers graag. Kikkervisjes heb ik dan wel gegeten, en allerlei soorten sprinkhanen en kevers .. ik denk maar: als zij er niet van sterven dan ik ook niet. 

    Overal wordt eten klaargemaakt op houtskoolvuurtjes


    Heel veel vis, je kiest die vis levend uit een plastieken teil, tik op de kop, kruiden erin... verser kan feitelijk niet


    Een overvloed aan groenten en kruiden, spotgoedkoop

    Ook redelijk wat klaargemaakte gerechten; een portie 0.2€


    Zoetigheden a volonte


    De afdeling charcuterie en fijne vleeswaren...


    Maar soms ook verrassend lekkere zaken

    Ultradunne pannekoekjes met daartussen een speciale soort slagroom. Heel lekker feitelijk.

    Tot zover deze culinaire rondleiding, volgende keer vinden we hipelijk weeral iets om over naar huis te schrijven.

    Groetjes aan ierdereen

    Krit en Bernard

    PS: decijfers en getallen ken ik al en kan ik al verstaan en uitspreken... als de Thai mij nu ook nog verstaan staan we al een heel eind verder. Morgen geef ik mijn eerste ngelse les in 't school... ben es benieuwd.

    05-08-2012 om 17:00 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    03-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tijd vliegt snel

    We zijn al augustus, voor we het weten zijn we terug kerstmis en Nieuwjaar aan het vieren... en telkens een jaar ouder, dat is veel erger. Ik heb dan wel besloten om niet meer te verjaren maar het helpt niet veel. En ze maken ook geen spiegels meer zoals vroeger: als ik een aantal (nogal groot aantal feitelijk) jaren terug in de spiegel keek en ik kijk nu in de spiegel... amaai, slechte spiegels tegenwoordig. gelukkig zien we ook al wat minder goed als vroeger dus dat compenseert dan ook een beetje.

     Van er oud uitzien gesproken: het lukt me maar niet om hier een leeftijd op die vrouwen te plaatsen. Een vriendin van krit was hier een tijdje geleden op bezoek en, natuurlijk, ze willen allemaal een farrang hebben. us ik zeg: das goed, onze jan is (soms wel soms niet) vrijgezel, en hij is 24j. Blijkt die vriendin wel 39 te zijn, onmogelijk te zien. Een tijd geleden bij de dokter: komt me daar een pubertje van 16 jaar met een brilleke en 2 vlechtjes af: blijkt dat de dokter te zijn. Als er dan zo veel geschreven wordt over oude Europeanen die hier komen voor de sex met kinderen , er zullen er natuurlijk wel een hele hoop zijn, maar bij een aantal zal de leeftijd toch verkeerd worden ingeschat.

    Gisteren een Thaise massage gekregen: ik had al een paar dagen last (terug) van mijn schouders en ik dacht: het is nu of nooit. Hier een beetje verder is zo'n massagesalon (op veel plaatsen kun je ook gewoon op straat, aan de bushalte, zo'n beetje overal feitelijk een massage krijgen). Kostprijs: 300 TBath (de bath is ongeveer gelijk aan de Belgische frank van vroeger) voor 2 uren, daar kun je inderdaad niet voor sukkelen. Een knappe jonge vrouw, ik schat 18 maar ik zal er wel weer volledig naast zitten, is je dan zo'n 2 uur aan het kneden en uitrekken, met haar voeten, ellebogen, knieën, alles wordt gebruikt. Ik had wijselijk voor de zachte versie gekozen maar zelfs nu was het soms wat pijnlijk maar eenmaal gedaan voel je je toch wel stukken beter. En vooral enorm relaxed; na afloop krijg je dan nog een warm drankje voor de maag, en dat alles voor 7,5 €. Spijtig dat er zo een negatieve sfeer rond Thaise massage hangt (die zijn er natuurlijk ook) maar ik kan het iedereen aanbevelen, enorm ontspannend.

    Hadden we dan eindelijk een tafel en banken gekocht...


    wordt ze dan natuurlijk anders gebruikt...


    We wonen hier nu in het centrum van Khon Kaen maar op wandelafstand van een groot meer, met daarrond paden voor joggers, fietsers en wandelaars. We zijn al een paar maal rond het meer gewandeld, van het plan om dit dagelijks te doen is nog niet veel in huis gekomen, en het joggen zit er momenteel ook nog niet in. Maar het is wel mooi onderhouden en goed aangelegd. Je hebt er op verschillende plaatsen de standjes met verse kokosnoot, drinken, eten maar ook heel veel plaatsen met fitnesstoestellen, sportpleintjes, petanquebanen. Je kunt er ook deelnemen aan groeps aerobic: je legt 20 TBath in een schaaltje en dan kun je deelnemen. 


    Goede voornemens...


    Best wel mooi aangelegd...


    Een van de oudste tempels van Khon Kaen


    Een van de meest indrukwekkende


    Dit wil ik jullie niet onthouden; ik had me voorgenomen om telkens ik zoiets zag een foto te nemen maar heel dikwijls ben ik te laat... maar ik ben hier nog voor een lange tijd dus het zal wel lukken.


    Tot binnenkort

    Krit en bernard


    03-08-2012 om 06:50 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste schooldag
    Mijn eerste schooldag zit er op. Phoem, de zuster van Krit geeft les op een klein schooltje in de buurt van Thaphra, in totaal zo'n 130 leerlingen denk in, het zijn de minder begoede kinderen uit de drie omliggende dorpen die hier naar school komen. Nu had men al es gevraagd of ik niet wat les 'Engelse conversatie' wou geven. De uitspraak van 95% van de Thai van het engels is verschrikkelijk. Ze hebben sowieso al problemen met de "R" en vermits zij Engels leren van een Thai die moeilijkheden heeft met de uitspraak... is dit natuurlijk een straatje zonder einde. Ikke dus op woensdagmorgen om 8 u naar school. Zeer warme ontvangst, zeer veel bekijks, je bent tenslotte een farrang, of op z'n thais: fallang, maar heel aangename en vriendelijke mensen. Na het bijwonen van de dagelijkse vlaggegroet en het zingen van het Thaise volkslied volgde een rondgang langs de verschillende leslokalen, wat niet veel voorstelt vermits de leerlingen per 3 leerjaren bijeenzitten.  

    Het voltallige lerarenkorps!


    Toevallig werd net die dag een ''huldiging'' van de monniken georganiseerd, voor de kloosters van de drie gemeenten waar de kinderen vandaan komen. Met muziek en dans gaan alle kinderen naar de kloosters hulde brengen aan Boedha en worden er enkele geschenken gegeven aan de kloostergemeenschap. Inderdaad, ik moest dus natuurlijk mee opstappen in die stoet en, willen of niet, mee dansen. tenslotte heeft die school nu een 'buitenlandse' leraar en dat kan enkel ten goede komen van de kinderen

    In stoet naar het klooster ! 


    Het was weeral warm die dag en niet enkel voor ons:

     

    Het lijkt er op alsof we hier niks anders doen dan feesten: in het weekend was er een neef van krit die monnik werd, weliswaar voor een periode van 3 maanden (ik denk om te weten of het wel lukt). dat was op zaterdag en op zondag moesten we dan weer naar een trouwfeest van een nicht van Krit. Om iemand geluk toe te wensen wordt er een koordje rond die persoon zijn pols gebonden en daar wordt dan even over gewreven. Bij een trouwfeest of een andere gebeurtenis waarbij iets wordt gegeven maak je daar dan een geschenk aan vast (meestal geld). Het rare is dat iemand opschrijft wie hoeveel geeft en dan krijg je hetzelfde bedrag terug als je zelf een of andere gebeurtenis te vieren hebt. Andere mensen, andere zeden.

    Enkele sfeerbeelden








    Sinsod (de bruidschat)






    Voor vandaag was het dit weeral, ik zou toch wel eens willen weten wie allemaal mijn verslag leest dus,laat es iets weten in het gastenboek, want misschien is er niemand die dit leest en schrijf ik hier voor nikske!  
    Warme groeten vznuit Thailand
    Krit en Bernard

    02-08-2012 om 05:08 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    28-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede voornemens
    Ik had me wel voorgenomen om elke dag iets te schrijven maar het blijft bij goede voornemens. Ondertussen is het weeral zo druk geweest (ook al kan ik met de beste wil van de wereld niet zeggen wat we gedaan hebben) dat het schrijven er weeral overgeschoten is. Ik probeer toch wat chronologisch te werken. Toen we op de markt waren ( wat we feitelijk bijna elke dag doen want het is hier elke dag en overal wel een markt) merkte ik een camion met bier (zoals bijna altijd hier overladen) die probeerde te remmen wat volgens mij niet lukte. De weg liep bergaf en 100 m verder liep een drukke baan met 6 rijvakken, en het was spitsuur. Wat moest gebeuren gebeurde dan ook: de camion ramt een bus waarop die bus op een andere auto wordt gesmeten. Wat een ravage, overal bagage en mensen die gewond en verdwaasd rondliepen. Ik zag een blanke vrouw met bebloed gezicht haar rugzak oprapen en besloot haar maar aan te spreken. Bleek het een nederlandse vrouw te zijn die hier vrijwilligerswerk doet. We hebben haar dan maar zo goed mogelijk geholpen, haar visa en papieren en geld lagen nog in de bus. Wat me opviel was dat de hulpdiensten zo snel ter plaatse waren; binnen de 5 minuten waren er zeker zo'n tiental ambulances ter plekke. De chaos nadien is echter niet te beschrijven, iedereen is opeens een bevoegd persoon, en ze hebben allemaal een fluitje bij zich waarmee ze het verkeer "regelen". Ik zie nog een man toekomen op een scooterke, dat scooterke lelijk in de weg op straat zetten, begint met een fluitje het verkeer in de war te brengen, er waren ondertussen al zo'n 5-tal 'fluitisten' aan het werk. Na 10 minuten stopt hij er mee, stapt op zijn scooter en vertrekt terug...
    Ongelooflijk maar al bij al geen al te zwaar gekwetsten, 
    Hierbij de nederlandse vrouw waar we ons een beetje over ontfermd hebben
    Zoals gezegd was het een camion met kratten bier van de nabijgelegen fabriek, dus was iedereen er op uit om zo veel mogelijk flessen te recupereren, ook het personeel dat de depannage moest uitvoeren. Wat me ook opviel dat er een aantal vrouwelijke militairen in uniform rondliepen en zij hadden blijkbaar toegang tot de ganse site, ze liepen ook rond met kratten bier ... en dat in uniform, zal wel beroepsmisvorming zijn denk ik.
    De zus van krit, Pui, heeft een vriend uit Engeland en die wenst hier een stuk grond te kopen. Nu wenst hij dat ik er mijn idee over geef want wij zouden er gratis kunnen gaan wonen, wat natuurlijk een zeer mooi aangebod is. We zijn zo al een aantal lappen grond gaan bezoeken en een ervan staat mij wel hard aan.15 rai (een rai is 1600 m²) met daarop een huis dat aan een vijver gelegen is. Het ganse stuk ligt redelijk dicht bij de dam, aan een doodlopende straat. Zal ik hier dan toch nog buffalo's kunnen houden? Misschien kan ik dan nu ook wat mais gaan verbouwen en dan buffalo's gaan verkopen voor T-bone steaks... ga ik op mijne oude dag nog gaan boeren, wie weet.
    Het zicht vanuit de 'living' op het terras en de vijver.

    Ook op culinair gebied weer wat meegemaakt. We waren uitgenodigd bij familie van Krit want die hadden een paar grote vissen op de kop kunnen tikken... en dan wordt er hier gedeeld. Nu vonden ze dat toch niet genoeg en hadden ze voor een delikatesse gezorgd: komt de zoon daar af met een plastiek zak met daarin kikkers, levend en wel zo'n kleine vuist groot. Ik dacht al dat het geen kikkerbilletjes zouden worden maar ja, een mens moet zich aanpassen. We hadden een paar dagen eerder al kikkers meegebracht van de markt voor krit's moeder: op zijn hele op een paar bamboestokjes geprikt en zo op de BBQ... ik heb niet geproefd. Terug naar onze avond: de kikkers krijgen een klap op de kop, worden gekuist (denk ik toch) en dan zo in kleine stukjes gekapt zodat je bij het eten telkens stukjes been uit je mond moet halen. Ik heb er van geproefd, best wel lekker, want nu ook weer goed gekruid, maar ik verkies toch de kikkerbillekes met lookboter. 
    Vandaag, zaterdag, moet Krit helpen koken voor een neef die monnik wordt en morgenvroeg om 5 uur vertrekken we naar de familie voor het trouwfeest van een nicht... vervelen doe ik me dus nog helemaal niet.
    Groetjes aan iedereen en tot schrijfs

    28-07-2012 om 06:13 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als het nu maar lukt
    Ik begin stillekes aan op mijn positieven te komen. Na de drukke weken voor mijn vertrek, de voedselvergiftiging, het al dan niet op tijd zijn bij het leegmaken van het huis, het niet kunnen uitvoeren van alle geplande werken bij Els en het zenuwslopende gedoe voor het invullen van de nodige documenten ben ik eindelijk in Thailand aangekomen. We hebben ondertussen onze auto, , we hebben een huis gehuurd %%%FOTO2%%% en geraken zo stillaan gesetteld. Het afhalen van een auto is hier in Thailand niet zo evident als ergens anders: volgens Krit's moeder moest die afgehaald worden op maandag, voor 9 u, anders: 'bad car'. Je kunt maar beter goed overeenkomen met je toekomstige schoonmoeder (en met je toekomstige ook) dus was ik vlug akkoord om de ganse ceremonie te laten gebeuren. Tegen alle verwachtingen in kreeg ik dan ook nog een vervangwagen tot de maandag dus was alles OK..

    De Thai zijn wel plezante mensen: regelmatig pikken ze hier het stuur van de auto en plaatsen ze die aan de andere kant; voor de rest valt de auto goed mee; vlot rijden, goeie airco en genoeg power als het eens nodig is. In de stad rij ik nog niet te veel: ik versta nog niks van de voorrangsregels hier (als die er dan al zijn) en het recht van de grootste wagen vertrouw ik nog niet ('t is tenslotte een nieuwe auto). Krit daarentegen heeft hier geen problemen mee: als ik dan denk dat er een auto voorrang heeft dan gaat ze daar vlot voor, of stopt ze als ik er van overtuigd ben dat wij voorrang hebben. Parkeren kan ze echter niet, trouwens geen enkele Thai denk ik, allemaal een grote auto (klein pietje ?) en als ze dan willen parkeren 100 keer vooruit en achteruit... als je echter niet aan het stuur draait kom je wel telkens op dezelfde plaats te staan. Niemand maakt zich hier echter druk over, gewoon wachten tot je verder kunt. Er wordt hier trouwens weinig agressie vertoond in het verkeer, zelfs niet tegenover de miljoenen scooters die hier links, rechts, voor, achter, tussen, onder en boven je voorbijzoeven. Ik dacht dat er veel scooters in Rome waren, maar had dit nog niet gezien. Met 1, 2, 3, 4 of meer op ene scooter, zonder helm, ondertussen gsm'en, scooters met een sidecar aan gelast, scooters met een dak boven gelast, scooters met een barbeque op gemonteerd... hier kan alles. Ik probeer een verzameling aan te leggen van speciale uitvoeringen van scooters, kunnen jullie es meegenieten.
    Deze week moeten we naar Bangkok om alle documenten in orde te brengen; hier op de amphur in KK is dat al gebeurd. Vorige keer was Krit alleen en kreeg ze niks gedaan van de vrouw achter het loket. Ikke nu dus meegegaan en met mijn natuurlijke charme was alles zo opgelost, we regen zelfs voorrang op andere mensen die er al stonden. Misschien zal de 500 TBath die ik ze toestopte ook wel geholpen hebben, wie weet.
    Allez, morgen weer wat meer, ik zal eerst es zien of dit allemaal wel lukt.


    16-07-2012 om 07:17 geschreven door bernardvedebe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 08/07-14/07 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 28/11-04/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!