De Chikungunya-koorts is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus dat door muggen wordt overgebracht.
De naam van deze zoönose (ziekte die door dieren op mensen kan worden overgebracht) betekent in het Swahilisch krom lopen, en beschrijft de houding van de mensen die dit virus hebben opgelopen.
Dossier Chikungunya op de site van het ministerie van Gezondheid
Bron: site van het Franse ministerie van Gezondheid
De symptomen
Na een besmettende muggenbeet kan de ziekte onopgemerkt blijven of zich binnen 4 à 7 dagen openbaren met een plotse en hoge koorts en hevige spier- en gewrichtspijnen aan armen en benen die meerdere weken kunnen aanhouden. Het is ook mogelijk dat er huiduitslag verschijnt of -vooral bij kinderen- onschuldige bloedingen aan het tandvlees of neusbloedingen Het virus kan overgedragen worden door een muggenbeet van de Aedes aegypti-mug en door de Aedes Albopictus (Aziatische Tijgermug).
Behandeling
Er bestaat geen specifieke behandeling tegen de Chikungunya-koorts. De behandeling is symptomatisch et bestaat vooral uit het innemen van pijnstillers, niet-steroïde ontstekingswerende middelen en rust. Het is belangrijk om een dokter te raadplegen: enerzijds om te vermijden dat een andere ziekte niet tijdig geconstateerd wordt, en anderzijds om vooral in geval van bijkomende pathologie de behandeling aan te passen. Voor kinderen is het aanbevolen in ieder geval een dokter te raadplegen.
Er bestaan geen vaccin of preventieve behandelingen tegen de Chikungunya-koorts
Vooral opletten geblazen voor mensen met een chronische ziekten zoals diabetici enz...
De mug is reeds waargenomen in zuid Italië en zuid Frankrijk.
Het beroemde Britse warenhuis Harrods nam wel hele merkwaardige maatregelen om haar spullen te beveiligen. Een enorme Egyptische Cobra bewaakte deze week een paar sandalen ter waarde van 90.000 euro.
De cobra, die luistert naar de naam Cedric, is een uiterst aggressieve en gevaarlijke slang. Eén beet van het beest heeft meestal een dodelijke afloop, meldt nieuwssite Ananova.com
Uiteindelijk bleek het om een reclamestunt te gaan om de nieuwe schoenen van Rene Caovilla, bedekt met robijnen, saffieren en diamanten, te promoten. Een woordvoeder heeft verklaard dat de slang inmiddels weer bij haar eigenaar terug is.
150 g zeeduivelfilet
150 g kabeljauwfilet
150 g roodbaarsfilet
150 g rode-poonfilet
100 g wijtingfilet
12 scampi 2 uien
6 teentjes knoflook
3 tomaten
1 takje tijm
1 blaadje laurier
1 venkelknol
2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
30 dl visfumet
1 stukje sinaasappelschil (gedroogd)
1 potje saffraanpoeder
40 cl olijfolie (extra vierge)
2 Spaanse pepertjes (piment)
2 eierdooiers
paprikapoeder
peper
zout
De groenten wassen en schoonmaken. De uien en de helft van de knoflookteentjes fijnhakken. De tomaten laten schrikken in heet water, ze dan onmiddellijk afkoelen in koud water, pellen, de pitjes verwijderen en het vruchtvlees grofhakken. De peterselie hakken. De venkel in zeer kleine blokjes snijden.
De visfilets spoelen, droogdeppen, op graatjes controleren en in dobbelsteentjes snijden. Het 'vaste' visvlees scheiden van de 'zachtere' soorten.
De uien, knoflookteentjes, tomaten, venkel, tijm, laurier, peterselie en de sinaasappelschil op de bodem van een grote pan schikken. Hierop de reuzengarnalen leggen, samen met de 'vaste' vissoorten (zeeduivel, roodbaars, rode poon, kabeljauwkaakjes).
Het geheel overgieten met 1/4 van de olijfolie. Op smaak brengen met peper, zout en saffraanpoeder.
De visfumet in de pan gieten. De bereiding hoort onder de bouillon te staan. Aan de kook brengen en gedurende een zestal minuten laten koken. Vervolgens de 'zachte' vissoorten (kabeljauwfilet, wijting) toevoegen en nogmaals een vijftal minuten zachtjes laten pruttelen. De reuzengarnalen uit de bereiding halen en pellen.
Voor de rouille de rest van de knoflookteentjes pellen en zeer fijn pletten met behulp van een mortier. De rode pepertjes eveneens fijnstampen, met de knoflook mengen en twee eierdooiers erdoor roeren. Druppelsgewijs de rest van de olijfolie erdoor kloppen tot een dik, mayonaise-achtig mengsel. Kruiden met peper, zout en paprikapoeder. Rouille is eveneens kant en klaar te koop bij de meeste visspecialisten.
Opdienen in voorverwarmde, grote diepe borden. Garneren met reuzengarnalen en een toefje peterselie en serveren met geroosterde sneetjes stokbrood die ingestreken zijn met look en rouille.
Als wijn daarbij : bvb. Een witte Muscadet Sevres et Maine
Gepofte aardappel met pastinaakvulling Ingrediënten voor 4 personen : 4 aardappelen (Bintje)
1 pastinaak
150 g kervel
2 eetlepels zure room
kruidenzout
Was de aardappelen en prik er enkele keren in met een vork. Plaats de aardappelen in de oven op 200°C gedurende ongeveer 45 minuten. Maak intussen de pastinaak schoon, snij in stukken en stoom gaar. Was de kervel en verwijder de blaadjes van de steeltjes. Hou enkele blaadjes kervel apart voor de garnering.
Pureer de gare pastinaak met de rest van de kervel. Breng de puree op smaak met de zure room en wat kruidenzout. Snij een kapje van de gare aardappelen, verwijder een weinig aardappelkruim en vul de aardappelen met de pastinaak-kervelpuree. Plaats nog 2 minuten in de oven onder de grill zodat de puree lichtjes kleurt. Garneer elke aardappel met een takje kervel.
Reuzenspinnenweb in Texas stelt kenners voor raadsel
WILLS POINT
Een gigantisch spinnenweb in een natuurpark in het noorden van de Amerikaanse staat Texas stelt insectenkenners voor een raadsel. Het web beslaat enkele bomen, struiken en de grond over een lengte van 180 meter.
Heb web in het Lake Tawakoni-park was aanvankelijk geheel wit, maar inmiddels is de kleur eerder bruin vanwege de vele muskieten die erin verstrikt zijn geraakt. Spinnenexperts hebben verschillende theorieën over het volgens sommigen zeer zeldzame web. Mogelijk is het in elkaar gezet door meerdere sociale spinnen, die met elkaar samenwerken. Het kan ook het massaproduct zijn van 'solitaire' spinnen die hun omvangrijke weefsels met elkaar hebben verbonden.
De Thaise keuken is verrassend levendig en fantasierijk. Geurige aroma's en een mooie presentatie doen een beroep op alle zintuigen. De Thaise koks (meestal vrouwen) vinden het evenwicht van een gerecht van het allergrootste belang. De combinatie van zoete, zure, zoutige en scherpe smaken zorgt voor levendigheid.
Belangrijk om weten : in Thailand worden alleen eetstokjes gebruikt als er Chinese gerechten geserveerd worden. Voor alle andere gerechten wordt er lepel en vork gebruikt.
Ik ga jullie misschien een beetje verrassen, maar deze Thaise kippensoep is een eigen recept ! Neem het van me aan, de Thaise keuken is de keuken waar je het best je verbeelding kan laten werken, mits respect voor enkele basisregels.
Ik wil jullie ook verwittigen dat veel ingrediënten alleen te verkrijgen zijn bij de Oosterse speciaalzaken (in Gent bv. op de Vrijdagmarkt). Ook Delhaize heeft een redelijk assortiment in zijn gamma .
Nodig voor 4 personen :
* deze ingrediënten zullen jullie waarschijnlijk moeten zoeken in de speciaalzaak
Bereidingswijze :
Maak een infuus (thee-aftreksel) met 4 gepelde en in vier gesneden sjalotjes, het fijngehakte citroengras, de in blokjes versneden gember, de in vier gesneden aubergines, het fijngehakte chilipepertje (zaden en zaadlijsten verwijderen en nadien flink de handen wassen !!!), het sap van de limoenen, de bouillonblokjes en 2 liter water. Breng dit aan de kook, verminder de warmtebron en laat voor een dik halfuur pruttelen. Giet daarna alles door een zeef.
De wortelen schillen en in julienne (reepjes) versnijden. De selder ontdraden en de prei schoonmaken, ze allebei in brunoise (blokjes) versnijden. De overig Thaise sjalotjes in vier delen versnijden. De champignons in reepjes (oesterzwammen) of plakjes (Parijse) snijden. Al deze groenten aanstoven in de 2 eetlepels olijfolie en blussen met het infuus. De ontvelde en ontpitte tomaten, het pakje galangasoep en de curry-pasta toevoegen, flink doorroeren en dit alles voor een halfuur laten pruttelen. Breng aan de kook en giet er al roerend de cocosmelk en de lichte room bij. Laat de soep een tiental minuutjes zachtjes inkoken. Voeg de kippenblokjes en de in schijfjes gesneden bamboescheuten toe en laat ze vijf minuten pocheren.
Kruid op het allerlaatste bij met zout en'eventueel' peper.
Dien op in vierkante kommetjes en versier met plukjes platte peterselie.
Wijntip :
Een eenvoudige witte wijn Muscadet, Entre-deux-mers, Pinot blanc ... of een rosé Smakelijk eten,
Heli Rombaut
Een kunstwerk van de Britse kunstenaar Damien Hirst, een met diamanten bezette schedel, is voor 50 miljoen pond (73,8 miljoen euro) verkocht aan een investeringsgroep. Dat heeft de woordvoerder van de galerij White Cube in Londen donderdag bekendgemaakt.
De schedel uit platina, gevormd naar het voorbeeld van een Europese man uit de 18ste eeuw, is bedekt met een laag van 8.601 diamanten. Op het voorhoofd heeft de kunstenaar een roze diamant verwerkt, die alleen al meer dan 4 miljoen pond (bijna 6 miljoen euro) waard is. De 50 miljoen pond is het hoogste bedrag dat ooit voor een werk van een hedendaagse kunstenaar werd betaald. De woordvoerder van de galerij White Cube gaf geen verdere informatie over de koper. Hirst is een toonbeeld voor "Birt-Art" en maakte naam met een verftechniek die bestaat uit stippen.
Zijn bekendste werken zijn dieren (onder meer een tijgerhaai, schaap en een koe) die in een aquarium zijn gepreserveerd in formaldehyde. (SVR)
Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak.
Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie.
[bewerk] Toepassing
Gember is in onze wereld aanwezig als:
* Stemgember: gember op zoet water
* Gemberbier: een lichte biersoort die met gember wordt gebrouwen.
* Ginger ale: een in de handel verkrijgbare frisdrank
* Gemberjam
* gekonfijte gember: gesuikerd zacht gembersnoep.
* Ingelegde gember: gemberstukken in azijn
Het kan ook gedroogd gebruikt worden, en wordt dan geraspt. Gedroogde gember is scherper van smaak dan verse gember. Gember wordt ook wel ingemaakt in geconcentreerd suikerwater. Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in ontbijtkoek. In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Veel mensen in Nederland houden niet zo van gember, als zij er niet van jongs af aan mee kennis hebben gemaakt. De liefhebbers zijn er meestal dol op. In kleine hoeveelheden kan gember echter de smaak van een gerecht sterk verbeteren, bijvoorbeeld in een fruitsalade. Ook pannenkoeken met gember worden wel gegeten. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak). Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.
Gember kan ook toegepast worden bij reisziekte, om de misselijkheid te onderdrukken. Hiervoor moet echter een vrij grote hoeveelheid gember gegeten worden, vergelijkbaar met 5-6 bolletjes ingemaakte stemgember ,gemberwortel.
Geschiedenis Gember zou voor het eerst in Europa gebracht zijn door Marco Polo, die het in China had gezien. Het wordt daar al 3000 jaar geteeld. Vooral in Duitsland werd gember erg geliefd. De Spanjaard Mendoza bracht de gemberteelt in het begin van de 16e eeuw naar West-Indië.
Gemberplanten worden vermeerderd door ze te scheuren. De meeste gember komt van oudsher uit India. Ook West-Afrika, Jamaica, Nigera, Japan en China zijn grote producenten.
Gember is ook een aphrodisiacum dus opgelet dames bij gebruik inde keuken respecteer de aangegeven hoeveelheid want anders kun je met je man gene weg
Spaanse kunstschilder De Spaanse kunstschilder Diego Rodriguez de Silva yVelazquez werd in 1599 geboren in Sevilla. Diego stamde uit een Portugees adellijk geslacht. Hij was korte tijd in de leer bij Herrera d.O. Belangrijker voor zijn ontwikkeling was de periode bij zijn latere schoonvader Pacheco.
Hofschilder
In 1622 reisde Diego Velazquez met Pacheco naar Madrid om zich aan het Spaanse hof te laten introduceren. De poging was succesvol want hij werd benoemd tot "Pintor del Rey" (hofschilder). Aan deze functie was echter geen financiële regeling verbonden. Aan het hof maakte Velasquez snel carrière. In 1627 werd hij na een schilderwedstrijd tot kamerbewaarder benoemd en in 1652 tot hofmaarschalk.
In creatief opzicht was de invloed van Rubens, die in 1628 een diplomatiek bezoek aan Spanje bracht, van groot belang. Diego Velazquez reisde naar Italië, waar hij in Napels Ribera ontmoette. In 1648 maakte hij een tweede reis naar Italië. Deze schilderij werdt op 4 juli bij Sotheby in Londen verkocht veer 12.470.000 EURO
Ik ben jeanine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleo.
Ik ben een vrouw en woon in Gentbrugge () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/06/1947 en ben nu dus 77 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: franse boeken om de taal te onderhouden.
Cleo is de naam van mijn kat die helaas weggelopen is bij de verhuis, het was een frivole framboos.