|
In de Ayurveda onderscheidt men drie basisprincipes: Vata, Pitta en Kapha (de drie doshas). Deze zijn in de hele natuur en dus ook in ons lichaam werkzaam. Voor het goed en gezond functioneren van lichaam en geest is het nodig dat deze doshas in evenwicht zijn. |
Vele factoren beïnvloeden het evenwicht van de doshas, zoals b.v. het werk, de voeding of de jaargetijden. Als de temperaturen in de zomer stijgen, neemt Pitta (=hitte) in de omgeving toe. Omdat het lichaam de natuurlijke tendens heeft om evenwicht te handhaven, vermindert het zijn inwendige Agni (= vuur). Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en afname van de spijsverteringskracht.
U herkent dit vast uit eigen ervaring: bij heet weer is elke activiteit moeizamer en hebben we minder eetlust. Accepteer deze natuurlijke tendens en pas uw voeding en activiteit aan de uiterlijke omstandigheden aan.
Maharishi Ayurveda geeft u enige tips om ook als het warmer wordt 'koel' te blijven.
Voeding:
Gebruik minder zout, zuur, scherp en heet voedsel. Geef de voorkeur aan voedsel met zoete, bittere en wrange smaken, omdat deze Pitta in evenwicht brengen.
Het is erg belangrijk om alleen dan te eten wanneer u honger heeft, omdat op andere tijden van de dag het spijsverteringsvuur op een laag pitje staat. Let er om deze reden speciaal op met mate te eten. Lichtverteerbaar voedsel is aan te bevelen, zoals groentesoep, groente met rijst of een graanproduct. Salade als bijgerecht is ook heel goed. Ook fruit is licht en belast het lichaam nauwelijks. Kruid naar smaak met Pitta Churna en gebruik bij het koken ghi (geklaarde boter) of kokosnootolie (om mee te koken).
|
|
Drinken is erg belangrijk bij warmte omdat het lichaam meer transpireert en daarom veel vocht verliest.
Koude dranken zijn acceptabel voor mensen met sterke Pitta, maar het is beter geen ijskoude dranken te nemen aan het einde van de maaltijd omdat daarmee de spijsverteringskracht |
vermindert. Wanneer de spijsvertering vermindert, reageert het lichaam daarop door meer hitte te produceren waardoor we het dan te heet krijgen. |
Of uw voorkeur nu naar warme of koele dranken uitgaat, er is een ruime keuze: Pitta Thee, Pitta Milkshake, Rajas Cup, pepermuntthee, vers vruchtensap of zelfgemaakte lassi (= yoghurtdrank). Heerlijk verfrissend is b.v. lassi met pepermunt of lassi met rozenwater of kokosmelk; lassi-recepten vindt u onderaan deze bladzijde.
U ziet dat de keuze zeer gevarieerd is. Deze dranken smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook heel gezond. En in het algemeen geldt dat wat goed smaakt en u bevalt, ook gezond is voor u.
Dagelijkse routine:
Ga op uw natuurlijke behoefte af. In de zomer verlangen we meer naar koelte en lichtheid dus stel u niet langdurig aan de zon bloot. Niet alleen om verbranding te vermijden maar ook om een goed innerlijk evenwicht te handhaven. 's Middags is het goed om in de buurt van een rivier of in de schaduw van een boom te zijn. Niet alléén 'heethoofden' moeten erop letten dat hun hoofd koel blijft. Gebruik naar keus een hoofddoek of zomerhoed om u tegen de zon te beschermen!
En als uw huid toch te veel zon te verduren heeft gekregen, smeer uzelf dan in met onze After Sun Oil. Deze brengt Pitta-verstoringen van de huid weer in evenwicht. Voor sportactiviteiten in de zomer geldt: doe het rustig aan en put uzelf niet uit. Zwemmen wordt in het bijzonder aanbevolen, evenals wandelen in de natuur.
Geef de voorkeur aan lichte zomergerechten met komkommer, courgettes, pompoen, wortelen, asperges, broccoli, bloemkool, sla, basmatirijst, granen, ghi, hüttenkäse, lassi, gele mungbonen, olijfolie, kokosnootolie, amandelen, zoete vruchten, verse tuinkruiden en milde kruiden zoals koriander, venkel, geelwortel en verse gember.
Neem bij uw maaltijden minder rode bieten, aubergine, rammenas, tomaten, paprika, uien, knoflook, gierst, rogge, maïs, boekweit, yoghurt (als het niet als lassi bereid is), kwark, karnemelk, kaas, zure vruchten (grapefruit, citroenen), olijven, cashewnoten, honing, melasse, scherpe en hete kruiden (peper, chilis, anijs, kruidnagels, komijn), zout, azijn, alcohol en voor niet-vegetariërs: rood vlees.
|