Hoe meer afgedragen een jeans is, hoe duurder die is. Het effect kan je ook zelf bekomen: echte liefhebbers roepen op je eigen paar niet meer te wassen. In jeansblogs wordt steeds vaker geopperd om je ruwe denimbroek nonstop te dragen en deze zelden in de wasmachine te stoppen. Enkel zo krijgt die de ware looks en past die perfect aan je lichaamsvormen.
Niet alleen bespaar je massa's geld door je broek zelden of niet te wassen, ook krijgt het kledingstuk een persoonlijke touch door het maandenlang te dragen. Ruwe denim oogt helemaal anders dan de uitgerafelde designerjeans die meestal te vinden is. Ruwe denim krijgt geen voorbehandeling, wordt niet gewassen en voelt stijf aan. De broek zit zo vol kleurstof. Door het te dragen gaat de kleur af en laat sporen na waar bijvoorbeeld je portefeuille heeft gezeten. Die maken je jeans uniek en persoonlijk .
Eigen sporen "Je draagt je jeans zo vaak als je kan", vertelt Darryl de Necker in een jeansblog. "Alle sporen op je jeans zijn de jouwe, niet zoals een afgedragen paar dat je nieuw koopt in de winkel".
Geeft je werkgever regelmatig een schouderklopje, zou het ziekteverzuim gehalveerd worden. Een dagelijks complimentje motiveert en doet klachten verminderen. Zowel werkgever als werknemer varen er wel bij. Minder verzuim Onderzoek van het Nederlandse ArboNed bewijst dat ziekteverzuim in tijden van crisis heel wat minder voorkomt. De schrik om de baan te verliezen zit er goed in en pas als het niet anders kan, blijven de werknemers thuis. Gevolg is dat heel wat uitgebluste mensen op de werkvloer rondlopen zonder veel energie en enthousiasme.
Compliment "Werkgevers vergeten hun werknemers regelmatig een schouderklopje te geven", stelt Willem Van Rhenen van ArboNed. "Het motiveert enorm en doet klachten verminderen. Degene die het uitdeelt, houdt er bovendien ook een goed gevoel aan over." Ondersteunen Wie aanwezig is op de werkvloer, maar weinig uitsteekt , bezorgt de werkgever groot verlies. Het productieverlies is veel groter dan het verlies door ziekteverzuim. "Door hen te ondersteunen kan je dat productieverlies beter opvangen, stelt Van Rhenen. "Iets bemoedigends horen, kan voor energie en voldoening zorgen. Zo halen werknemers opnieuw voldoening uit het werk".
HLN updateEls Clottemans (26) is schuldig verklaard aan moord met voorbedachten rade op Els Van Doren (38) op het assisenproces in Tongeren over de parachutemoord. Dat betekent dat minstens acht van de twaalf juryleden overtuigd zijn van de schuld van de hoofdverdachte en op beide vragen 'ja' antwoordden. Drie elementen gaven de doorslag in de motivering. Eén: haar seksuele driehoeksrelatie met Marcel Somers en Els Van Doren die haar jaloers en geobsedeerd maakte; twee: haar onwaarheden over de fatale sprong en haar bizarre reactie op het slechte nieuws. Drie: het vinden van de pilot chute. Morgen moet de strafmaat nog bepaald worden.
Jan De Wilde, de man van slachtoffer Els Van Doren, valt in de armen van Vermassen. Zijn zoon Vincent glundert.
De beklaagde had de vereiste technische kennis, ze had de tijd om het te doen en de driehoeksverhouding is een duidelijk motief. Het vinden van de pilot chute toont aan dat ze een pathologische leugenaar is.
Rechter Jordens
Els Clottemans blijft in tranen achter.
Karol, de dochter van Els Van Doren, laat haar tranen van opluchting ook de vrije loop.
Moeder Clottemans droop zwaar aangeslagen af.
Haar advocaat Vic Van Aelst probeert zijn cliënt te troosten.
Nogmaals werd benadrukt dat Els Clottemans zowel de kennis, de tijd als het motief had om over te gaan tot deze daad. "De beklaagde had de vereiste technische kennis, ze had de tijd om het te doen en de driehoeksverhouding is een duidelijk motief. Het vinden van de pilot chute op een weg die ze naar eigen zeggen niet kende, maar waar ze wel degelijk vaak kwam, toont aan dat ze een pathologische leugenaar is", las rechter Jordens voor.
De feiten De beslissing kwam er na de beraadslaging over de schuldvragen of Els Clottemans uit Ternat haar liefdesrivale Els Van Doren uit Ranst opzettelijk gedood had en of ze dat deed met voorbedachtheid. Parachutiste Els Van Doren stortte zaterdag 18 november 2006 van op een hoogte van ruim 4.000 meter te pletter in een tuin in Opglabbeek, omdat haar hoofd- en reservevalscherm gesaboteerd waren. Els Van Doren bleek gedurende vijf jaar een buitenechtelijke relatie te hebben gehad met haar minnaar, parachutist Marcel Somers uit Eindhoven. Diezelfde Somers had ook een relatie met Els Clottemans. Die driehoeksrelatie was volgens het gerecht het motief voor de moord op Van Doren. Geen blik meer voor mama Els Clottemans gaf bij het horen van haar schuldigverklaring aanvankelijk geen kik, maar toen de voorzitter van het hof nog eens herhaalde dat ze schuldig was aan de moord op Els Van Doren, veegde ze tranen weg op haar gezicht. Ze keek bij het verlaten van de assisenzaal niet meer naar haar moeder, die in de zaal zat.
Martine De Kegel, de broer van Clottemans en zijn vriendin vluchtten na de uitspraak weg via de achteruitgang. Ze werden weggevoerd in een politiewagen, kwestie van cameramensen en fotografen te omzeilen.
Overmand door emoties De familie De Wilde raakte in de assisenzaal overmand door emoties bij het horen van het verdict van de assisenjury. Jan De Wilde en zijn kinderen Karol en Vincent vielen elkaar in de armen. In de hoek van de assisenzaal begon moeder Clottemans, Martine De Kegel, te wenen. Zij werd gesteund door haar zoon, Koen Clottemans. Daarna ging Martine De Kegel op een stoel zitten om te bekomen. Algemeen slaakte iedereen een zucht in de tot de nok gevulde assisenzaal.
Consternatie Consternatie alom op het assisenproces rond 15.45 uur. Toen deelde voorzitter Michel Jordens mee dat de twaalfkoppige jury voor de tweede keer tweemaal gebeld heeft en dat er dus opnieuw een probleem was gerezen. Dat zou het teruggevonden tasje geweest zijn. Alle partijen trokken zich onmiddellijk terug in de jurykamer. De juryleden wilden de beelden van de fatale sprong opnieuw bekijken. Tasje Er was tijdens de beraadslaging ophef ontstaan: het rode make-uptasje van slachtoffer Els Van Doren was gevonden. Dat bleek eerst spoorloos en volgens Vermassen had Els Clottemans het gestolen. Jef Vermassen had het in zijn pleidooi er nog over dat dochter Karol dat tasje als souvenir van haar moeder wilde. Vanmiddag kwam de make-uptas uit een zak van de overtuigingsstukken, die al ruim drie weken in de assisenzaal lag. Technische problemen De eerste keer, omstreeks 14u30, had de jury ook tweemaal gebeld, maar door een technisch mankement ging er maar één signaal af. De reden voor het signaleren van het probleem behoort tot het geheim van het beraad. Beslissing Eén keer bellen wil zeggen dat de jury een beslissing genomen heeft. Twee keer bellen dat er een probleem - zoals een ziek jurylid - of een vraag is. Volgens persrechter Nico Snelders is het niet courant dat zoiets gebeurt. Hij voegde er wel aan toe dat het soms iets banaals kan zijn. "Oordeel" "Zo is het bijvoorbeeld in het verleden geweest dat de pennen niet schreven of dat een dvd-speler of televisiescherm het niet deed. De voorzitter maakte het de laatste keer mee dat een jurylid ziek geworden was en dat dus een plaatsvervangend jurylid moest zetelen. De jury moet wel voorzichtig zijn met eventuele vragen te stellen, want ze mogen geen blijk geven van wat hun oordeel is, zoniet is het gedaan", aldus Nico Snelders.
Twee schuldvragen De jury heeft zich sinds 12u30 afgezonderd om een antwoord te formuleren op de vragen of Clottemans schuldig is aan de dood op Els Van Doren en indien ja, of ze het met voorbedachte rade gedaan heeft? Voor een veroordeling is een volstrekte meerderheid van 8-4 nodig. Bij 6-6 stapt Clottemans als een vrije vrouw buiten. Bij 7-5 komen de assisenvoorzitter en zijn twee bijzitters tussen.
"Echt onschuldig" Clottemans herhaalde voor de middag nog maar eens dat zij Van Doren niet vermoord heeft: "Ik ben echt onschuldig. Ik kan dat alleen maar herhalen. Van in het begin word ik beschuldigd van iets verschrikkelijks dat ik echt niet heb gedaan. Ik kan tot op vandaag niet zeggen wie het wel was. Ik wilde dat jullie konden zien hoe ik voor de klas stond, hoe ik met kinderen kan omgaan..."
Het geheim van een lang en gezond leven: vrienden. Een sterk sociaal netwerk verlengt de levensduur met 3,7 jaar. Het effect van een vriend is even gezond als stoppen met roken.
Amerikaanse onderzoekers compileerden jarenlang gegevens van 30.000 mensen. Daaruit kwam sterk naar voren dat de meer 'sociaal ingestelden' langer leefden dan degenen die weinig of geen vriendschapsbanden onderhielden. Mensen met normale sociale relaties maakten 50 procent minder kans om te sterven tijdens de onderzoeksperiode. Rookstop Om langer te leven, staat een goed sociaal netwerk even hoog aangeschreven als stoppen met roken. Mensen met weinig steun, riskeerden even snel te sterven dan een alcoholist. Bloeddruk Professor Teresa Ellen Seeman onderschrijft de heilzame effecten van een goede vriendenkring in de LA Times. "Alle lichamelijke systemen als bloeddruk, stofwisseling, stresshormonen, ondervinden gunstige invloed door sociale relaties. Mensen die meer ondersteuning en positieve feedback krijgen, ervaren een lagere bloeddruk, lagere cholesterol, een beter glucosemetabolisme en minder stresshormonen".
Meer dan de helft van de vrouwen is tevreden met haar huidige leeftijd en wil niet 10 jaar jonger zijn. 1 op 2 heeft wel spijt van bepaalde keuzes, vooral op relationeel vlak, zo blijkt uit een Nederlandse rondvraag.
Vrouwen hoeven geen 10 jaar jonger te zijn om zich gelukkiger te voelen. Een rondvraag door vrouwonline bewijst dat vrouwen zich over het algemeen verzoenen met hun huidige leeftijd. Ze voelen zich zelfzekerder, tevreden en gelukkiger dan 10 jaar geleden. En wel hoe? Moederschap 73 procent van de ondervraagde dames voelt zich vrouwelijker, 51 procent gedraagt zich aangenamer dan een decennium geleden, 53 procent voelt minder remmingen in bed en 67 procent is niet van partner gewisseld. 63 procent gelooft dat hun relatie beter wordt met de jaren en 89 procent komt beter voor zichzelf op. Wat ijdelheid betreft, staat 66 procent niet langer voor de spiegel dan 10 jaar geleden. Emotioneel geluk haalt het merendeel vooral uit het moederschap of de geboorte van een kleinkind.
Relatiekeuze Betreuren vrouwen dan toch hun leeftijd, hebben ze vooral spijt over gemaakte keuzes. Een deel zou andere keuzes maken in het leven met hun huidige kennis. Zo beklagen deze vrouwen zich dat ze op relationeel vlak te weinig voor zichzelf hebben opgekomen. Een aantal zou geen relatie begonnen zijn of wees de partner sneller de deur. Anderen betreuren dan weer hun scheiding of hadden liever op jongere leeftijd moeder geworden, sneller een baan gezocht, minder stress gevoeld of minder vaak iets uitgesteld.
Het naakte evenbeeld van de Poolse kunstenaar Pawel Althamer zal een week lang boven Brugge zweven. Het gaat om een project van het cultureel programma Brugge Centraal. De ballon of zeppelin is twintig meter lang en wordt vandaag voor het eerst boven 't Zand opgelaten.
Pawel Althamer (43) woont en werkt in Warschau. Hij wordt aanzien als een van de toonaangevende kunstenaars uit Centraal-Europa. Kenmerkend voor zijn werk zijn de maatschappelijke betrokkenheid van de kunstenaar, zijn intrinsieke belangstelling voor de natuur, het spelen met kunst en sculptuur als objecten met een fetisjistische waarde, zijn belangstelling om de omgeving bij zijn projecten te betrekken en zijn intrinsieke belangstelling voor het menselijk lichaam.
Na de publieke voorstelling van de naakte man, verhuist de ballon naar de zolder van het historische Sint-Janshospitaal waar het onderdeel wordt van de tentoonstelling "Luc Tuymans, een visie op Centraal-Europa". Die loopt van 22 oktober tot en met 23 januari 2011.
In 2007 zorgde "de naakte kunstenaar" in Milaan voor commotie omwille van de omvang en de naaktheid. Maar Brugge is op het vlak van naaktheid wel al wat gewoon: in 2005 kwam de naaktfotograaf Spencer Tunick naar de stad om er een massa naakte mensen te fotograferen.
Wij gaan er eens een weekendje van genieten zie, we zijn ermee weg...... Dikke knuffel, en tot maandag, geniet ook van jullie weekend !! Knuf xxxxx Ann
Laxeermiddelen om constipatie tegen te gaan hebben hun nut, maar mogen niet op eigen initiatief gebruikt worden. Bij onoordeelkundig gebruik dreigen problemen, zoals aantasting van de darmwand. Dat stelt het gezondheidsmagazine Bodytalk. Gevaren Zwelmiddelen slorpen water op en mogen niet gebruikt worden door mensen met slikklachten. Als ze in de slokdarm of luchtpijp terechtkomen trekken ze water aan waardoor verstikking dreigt. Bij osmotische laxeermiddelen moet men voldoende drinken ter voorkoming van uitdroging en verstoring van de elektrolytenbalans. Zenuwen aantasten Producten die de darmwand prikkelen, zodat die vaker samentrekt, mogen slechts enkele dagen gebruikt worden. Anders tasten ze de zenuwen en spieren in de darmwand aan. Samengestelde laxeermiddelen zijn helemaal af te raden en ook met vloeibare paraffine moet je oppassen, stelt Bodytalk.
Thee De doeltreffendheid van natuurproducten zoals thee, zemelen of plantenextracten is niet bewezen. Sommigen bevatten bovendien laxerende ingrediënten met schadelijke effecten. "Zo kan laxerende thee op basis van senna bij veelvuldig gebruik de darmwand beschadigen", aldus Marleen Finoulst van Bodytalk. Meer groenten en fruit Als de constipatie niet het gevolg is van ernstige oorzaken zoals een slecht werkende schildklier, nierproblemen of dikkedarmkanker, kan het probleem het best worden verholpen met voor de hand liggende remedies als het eten van meer groenten en fruit en meer lichaamsbeweging.
Brood is en blijft hét basisvoedingsmiddel. Nagenoeg drie op vier Belgen eet dagelijks brood . Vlaanderen verbruikt 92 broden per persoon per jaar. Meest populair is grijsbrood. Al consumeren we brood het meest, toch eten we dit niet meer op dezelfde manier als vroeger, zo toont een onderzoek van Libelle aan.
Bij het ontbijt wordt hoe langer hoe minder brood gegeten. Sinds de jaren '70 zien we een opkomst van meer modieuze alternatieven, zoals muesli en cornflakes. Vanaf de jaren '90 kwamen de vloeibare ontbijtvormen erbij. Lunch Tijdens de lunch is brood veranderd van 'onderlegger' naar basis van de maaltijd. Brood is dan ook makkelijk hanteerbaar en hierdoor een ideale snelle hap, je kan je boterhammen zelfs samen met de collega's , aan je bureau eten. Uiteraard heeft dit een invloed op de rol, de smaak, de textuur en vorm van het product.
Bijgerecht Maar zelfs bij de avondmaaltijd staat brood op tafel. Het avondmaal is in Vlaanderen een belangrijk familiemoment dat meestal thuis plaatsvindt en zorgt voor ontspanning na een (zware) dag. Meestal gaat het over warme maaltijden en is brood een bijgerecht. De avondmaaltijden staan voor genieten, samenhorigheid en ontspanning. Complexe smaak Tegenwoordig is brood meer dan alleen een voedingsmiddel. De huidige consument beoordeelt brood niet alleen op prijs, maar ook op smaak, gezondheid en identiteit. Er is een sterk verlangen naar de smaak van vroeger en men wil ook terugkeren naar de natuurlijke smaken en eerlijke producten die voor brood gebruikt werden. De geur, kleur, textuur, structuur en zelfs geluid prikkelen al onze zintuigen. Hoe complexer de smaak, hoe meer de consument geniet van zijn boterham.
Weekend Er is ook een duidelijk verschil tussen week en weekend. Tijdens de week is er weinig ruimte voor ontbijt in het algemeen. Tijdens het weekend wil de consument iets speciaals en wil hij zichzelf en zijn gezin verrassen. Dan kan zowel het broodontbijt als de broodlunch wel iets exotischer of uitgebreider zijn met sandwiches of pistolets. Tijdens de werk week valt het dan weer op dat er meer grootbrood (de traditionele boterham) wordt geconsumeerd dan in het weekend.
De belangrijkste troeven van brood:
-Brood is een uitstekende bron van complexe koolhydraten: de ideale energieleveranciers. In tegenstelling tot enkelvoudige suikers spreiden deze koolhydraten de energie veel beter over een etmaal.
-Brood is ook een goede bron van plantaardige eiwitten. In een gevarieerde voeding is het goed eiwitten van plantaardige oorsprong samen met eiwitten van dierlijke oorsprong te gebruiken. Bepaalde aminozuren die in het ene eiwit ontbreken worden aangevuld met aminozuren die in het ander eiwit aanwezig zijn, waardoor uiteindelijk een volwaardig eiwit ontstaat.
-Om brood te bakken is in principe geen vetstof nodig. Om de smaak te verbeteren wordt soms vet toegevoegd, waardoor speciaal brood verkregen wordt. Bij voorkeur wordt hiervoor plantaardige, onverzadigde olie gebruikt rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren en zonder transvetzuren.
-Verder is brood, zeker wanneer er zemelen en vezels in verwerkt zijn, een uitstekende bron van vitaminen en mineralen. De meeste B-vitaminen zijn er rijkelijk in aanwezig. Vezelrijk brood is een goede bron van mineralen zoals fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, selenium en zink.
-In brood wordt, om baktechnische- en smaakredenen, zout toegevoegd. Gezien het belangrijk aandeel van brood in onze dagelijkse voedselinname heeft de overheid de hoeveelheid toegevoegd zout aan banden gelegd (minder dan 2 %). Het gebruik van gejodeerd zout wordt aanbevolen omdat dit de aanbreng van natrium vermindert en de behoefte aan jodium optimaliseert.
-Wellicht de belangrijkste troef is de aanwezigheid van vezels in brood. Uiteraard geldt dit vooral voor brood waar extra vezels aan zijn toegevoegd. Daardoor kan je zeker zijn dat je zowel oplosbare als onoplosbare vezels opneemt.
-Onder de granen bekleedt haver een bijzondere plaats. Haver is rijk aan bèta-glucanen (samengestelde suikers), die vooral in de oplosbare vezels van het graangewas terug te vinden zijn. Onderzoek wijst uit dat bèta-glucanen het cholesterolgehalte doen dalen en onze immuniteit versterken als deze voldoende worden ingenomen.
Tussen vijf en 6,5 uur slaap per nacht zou ideaal zijn voor vrouwen, vooral als ze lang willen leven. Dat zeggen Amerikaanse wetenschappers. Toch kunnen er vragen gesteld worden bij die conclusie.
Onderzoekers van San Diego School of Medicine onderzochten 459 oudere vrouwen tussen 50 en 81 jaar in 1995. De proefpersonen kregen allen een polsband aan die aangaf of de persoon sliep of wakker was door het aantal bewegingen te registreren. Het aantal uren slaap werd opgeteld. In 2009 werd terug contact gezocht met de vrouwen om te zien of ze nog leefden.
Wie meer dan 6,5 uur per nacht sliep, of minder dan 5 uur per nacht, had meer kans om overleden te zijn dan de andere vrouwen.
"Vrees niet vrouwen!" "Vrouwen die vrezen dat ze te weinig slapen, moeten zich dus geen zorgen meer maken. Ze zullen het overleven, en hoe", aldus professor Daniel Kripke in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep.
Vraagtekens Toch kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij deze conclusie. De dames in het onderzoek al van middelbare leeftijd. De invloed van slaap in de groeifase of de drukste periodes van hun leven speelde misschien een grotere rol dan het aantal uren op latere leeftijd.
Hoe ouder, hoe minder slaap men ook nodig heeft. Dat betekent niet dat een werkende mama van twee kinderen het met 6 uurtjes redt.
De wetenschappers leken ook niet te controleren voor leeftijd. Sommige dames waren al bejaard toen ze deelnamen aan het eerste onderzoek, misschien zijn de sterftecijfers wel daar aan te wijten.
Overgewicht Eerder onderzoek toonde al aan dat minder dan vijf uur slaap de kans op sterfte met 70 procent doet toenemen. Anderzijds wordt slaaptekort ook geassocieerd met gewichtstoename, concentratieproblemen en meer verkeersongevallen.
Vrouwen hebben gemiddeld 12 kledingsstukken, samen 350 euro waard, die ofwel te groot ofwel te klein zijn. Dat bleek uit een bevraging van 4.000 Britse vrouwen tussen 18 en 65 jaar. De belangrijkste reden is het jojo-gewicht van veel vrouwen, wat maakt dat ze in totaal 3 verschillende maten in hun kast hebben hangen.
Het kledingsstuk dat het vaakst ongedragen in de kasten hangt is een jeans. Daarna volgen nette broeken, beha's , vesten, onderbroeken en zelfs T-shirts, jassen en rokken. Badkledij sluit het rijtje af.
Expres te klein Ongeveer de helft van de vrouwen koopt expres kleren die te smal zijn, in de hoop er op een dag in te passen. Een riskante strategie, omdat je niet weet of het kledingsstuk wel mooi past met een aantal kilo's minder. Helaas werkt deze mentale strategie ook niet bijzonder goed om werkelijk kilo's te verliezen. Nog eens de helft van de vrouwen houdt express 'dikke kleren' bij voor als ze weer eens enkele kilo's zijn bijgekomen.
Klagen over gewicht Het onderzoek peilde naar de relatie tussen kledij en het gewicht van vrouwen. Een op twee klaagt regelmatig tegen anderen over hun gewicht. Slechts twee procent is tevreden met haar lichaam, een op zes wil vooral iets doen aan dijen en poep, een op tien geeft toe dat ze te dik is.
Spiegel, foto's, feesten Vrouwen gaan vooral over tot actie na een goede kijk in de spiegel (72 procent), onflatterende foto's op Facebook (55 procent) of naderende trouw- en verjaardagsfeesten (38 procent). Nog eens één op vijf besluit af te vallen na commentaren door vrienden of partners, maar slechts tien procent let op haar eten na een relatiebreuk.
Voeding Goede intenties, want bijna de helft leest nooit de voedingstabel hoewel ze wel denken dat de juiste voeding cruciaal is voor een effectief dieet.
Wilskracht Diëten mislukken vooral door gebrek aan wilskracht, verveling en troosteten. De meerderheid moet toegeven dat ze zelf de grootste reden zijn dat hun dieet mislukt, en daarna volgen verrassend de collega's en niet de partner.
Genieten Zes op tien haat diëten omdat ze vinden dat ze daardoor niet meer kunnen genieten van 'normale' voeding. Nog eens de helft heeft geen plan dat uittekent hoe het verder moet als ze hun ideale gewicht hebben bereikt. Vier op de tien ziet diëten eerder als een kortetermijnoplossing en niet als een verandering van levensstijl.
"12 jaar sparen om 3 jaar rusthuis te kunnen betalen"
Het gemiddelde pensioenbedrag volstaat niet om het verblijf in een rusthuis te kunnen betalen. Een Vlaming moet twaalf jaar lang 100 euro per maand sparen om drie jaar in een rusthuis - de gemiddelde verblijfsduur - te kunnen bekostigen.
Op basis van een onderzoek in 32 rusthuizen in België, berekende het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) de gemiddelde kostprijs van een rusthuisverblijf. Die bedraagt 1.326,90 euro per maand in Vlaanderen, 1.140,90 euro in Brussel en 1.046,70 euro in Wallonië.
Met een gemiddeld pensioen dat varieert van 850 tot 900 euro, komt men in geen van de drie gewesten dus toe. Het verschil loopt op tot meer dan 400 euro per maand in Vlaanderen.
Minder sparen in Brussel en Wallonië Om die extra kosten aan te kunnen, begint men best op tijd te sparen. Het OIVO berekende dat een Vlaming twaalf jaar lang maandelijks 100 euro moet sparen om de kosten die het pensioenbedrag overschrijden, te kunnen betalen. Wie tien jaar in een rusthuis verblijft, moet dertig jaar gespaard hebben. Met 200 euro per maand daalt de spaartijd tot respectievelijk zeven en achttien jaar.
In Wallonië en Brussel moet men minder vroeg beginnen sparen. Voor een rusthuisverblijf van drie jaar moet een Waal bijvoorbeeld "slechts" vijf jaar lang maandelijks 100 euro opzijzetten. Het OIVO klaagt het gebrek aan transparantie aan van de prijzen, en dan vooral van de supplementen die de rusthuizen aanrekenen en die de factuur "uit de pan kunnen doen rijzen".
Vrouwen kunnen proberen mannen in te schakelen voor de was.
Moeders combineren 23 verschillende jobs, schreven we onlangs nog. Ze doen dat vooral omdat het moet, en niet omdat ze het willen. Op de vraag welke taak ze het liefst zouden opgeven, gaven lezers van de site lilsugar.com deze verrassende (en minder verrassende) antwoorden.
1) De was
Als je kinderen hebt, puilt de vuile was (en de te plooien en te strijken was) nog meer uit dan anders. De meeste vrouwen zetten nog graag de wasmachine aan, maar het uithalen, ophangen, opplooien, strijken en/of wegleggen is er te veel aan.
2) Schoonmaken Schoonmaken is altijd al meer een 'opgave' dan een plezier geweest. Vooral het toilet zouden vrouwen graag links laten liggen.
3) Zindelijkheidstraining Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van je peuter, maar gemakkelijk is het niet. De natte lakens, het poepje afkuisen en de strijd met het kind om op het potje te gaan, ook dat willen moeders best overslaan.
4) Koken Koken kan een opgave zijn na een lastige, lange, vermoeiende dag. Zeker als je weet dat steeds meer moeders verschillende maaltijden moeten koken. Ook het gezaag en geklaag van de kinderen ('ik lust dat niet', 'je maakt nooit iets lekker') werkt de moeders op de zenuwen. 5) Luiers verversen Het hoort er onherroepelijk bij, maar dat wil niet zeggen dat het altijd met de glimlach gebeurt: luiers verversen. Het kan een vieze boel worden en als de baby tegenspartelt, is het al helemaal een gevecht.
Andere moeders willen dan weer niets opgeven, hoe lastig het soms ook is. "Kinderen zijn maar een keer klein, dus ik geniet van elk moment zolang het duurt!" klonk het dan.
De ijzeren schroeven die beland zijn in de broden voor een tiental West-Vlaamse rust- en ziekenhuizen, zijn er door kwaad opzet in beland. Dat bevestigt het parket van Brugge. Een spoor naar de dader is er nog niet.
De broden werden gebakken in de industriële bakkerij Ranson-Cannière in Aarsele. De schroeven zaten in een portie deeg die gebruikt werd voor het aanmaken van zo'n 220 broden. Toen de eerste meldingen kwamen, riep de bakkerij alle broden terug.
Gisteravond waren al zo'n 40 schroeven geteld. Een defect aan een machine werd meteen uitgesloten. De bakkerij werkt vandaag als normaal.
De volgende weken kunnen bewoners van alle Vlaamse rust-en verzorgingsinstellingen zich voor het eerst volledig gratis laten inenten tegen de seizoensgriep, schrijven de Concentrakranten.
De gratis vaccinatie-actie komt er met een jaar vertraging. Door de Mexicaanse griep vorig jaar bleek het toen organisatorisch niet haalbaar. Vlaanderen telt zo'n 700 rust- en verzorgingstehuizen. Daar wonen ongeveer 60.000 senioren.
Bestellen bij overhied "Nu zet de Vlaamse overheid een systeem op poten, waarbij rust-en verzorgingscentra zelf de nodige doses vaccins voor hun residenten bestellen bij de overheid. Het systeem is vergelijkbaar met dat van bij de gratis vaccins voor zuigelingen. Die zullen dan aangeleverd worden in de bejaardentehuizen, waar de dokters iedereen kunnen inenten", legt professor Pierre Van Damme uit van het Vaccin-en Infectieziekten Instituut (Universiteit Antwerpen).
De Vlaamse overheid vroeg een offerte bij de grote vaccinbedrijven. Sanofi-Pasteur MSD, dat als eerste uit de bus kwam, beschikt intussen over voldoende vaccins. "Vanaf volgende week kunnen de vaccinaties starten", luidt het.
Het is de tweede keer dat Vlaanderen een eigen koers vaart voor het vaccinatiebeleid. In Wallonië en Brussel moeten rusthuisbewoners nog steeds remgeld, zo'n 6 euro, betalen voor hun griepprik
Oud mogen worden is een zegen, maar t zijn de jaren die wegen. Het geheugen laat het weten, men begint alles te vergeten. t Gehoor, t gezicht is aangetast, en iedere beweging zorgt voor last! Slapen zoals voorheen, vergeet dit maar meteen. Want slapeloze nachten, dat staat u te wachten!
En, medicijnen die worden voorgeschreven, dat is voor gans uw verder leven. Begin maar iedere morgen, met u goed te verzorgen! U mag ook niet vergeten, wat u niet meer mag eten. En voor het drinken, wat zal het zijn? Altijd en alleen nog vogelwijn!
Over de vermoeidheid spreek ik niet, het volstaat dat u ons goed beziet! Trappen werden vroeger op en af gelopen, nu is het eerder op en af gekropen! Reizen, feesten, t was een lust. Nu zoekt men alleen nog rust! Winkelen of wandelen, gaan of lang recht blijven staan, is ook al uit den boze, t zorgt voor pijn, t is artrose!
Dit alles en nog meer Zorgt voor last en dat doet zeer! Dit noemt men de schone ouden dag Laat mij even toe dat ik eens lach
Onderzoek bewijst dat heel wat kinderen de verkeerde schoenenmaat dragen. Hoe dat komt? Gebrek aan aandacht, geld, gemakzucht en de modegevoeligheid zijn kwalijke oorzaken met lelijke gevolgen voor de voetjes.
Nieuw onderzoek aan de universiteit van Glasgow geeft aan dat vier miljoen Britse kinderen niet met de juiste schoenenmaat rondhuppelen. Ouders die hun kinderen in de verkeerde schoen steken, bezorgen hen veel ellende, gaande van pijnlijke drukpunten tot ingroeiende teennagels op korte termijn. Op langere termijn kunnen knie- en gewrichtsproblemen opduiken of zelfs vervormde voeten.
Meer aandacht Podologen waarschuwen dat ouders even veel aandacht aan kindervoeten zouden moeten schenken dan aan het kindergebit. Volgens de Britse voetexpert Gordon Watt zijn er heel wat redenen die aan de oorzaak liggen van een slechte schoenverzorging bij kinderen. "Mensen realiseren zich onvoldoende wat de gevolgen van slecht zittende schoenen kunnen zijn", stelt de man. "Teveel ouders opteren voor goedkopere schoenen, terwijl ook modetrends de kindervoeten meestal geen deugd doen. Mensen ervaren voeten als een stinkorgaan, waardoor ze er weinig aandacht aan schenken, terwijl ze dat net meer zouden moeten doen".
Tienervoet Kindervoetjes neigen de eerste vier jaren sterk te groeien, maar het kan tot 18 jaar duren vooraleer de botten, spieren en ligamenten hun volwassen vorm bereiken. Daardoor is ook de tienervoet gebaat bij een goede schoen.
Klagend kind Volgens het onderzoek laat 1 op de 10 ouders hun kinderen rondlopen met te kleine schoenen. De helft geeft aan een nieuw paar te kopen als de kinderen over pijnlijke voeten klagen. Slechts 40 procent van de ondervraagden ziet erop toe dat de schoenen van hun kroost degelijk en voldoende ondersteuning biedt. Geld en mode Ook geld speelt een rol. Een groot aantal geeft toe de schoenen in een grotere maat te kopen in de hoop zo geld te besparen. Het feit dat goedkopere exemplaren in supermarkten staan te blinken, maakt het goedkoper en makkelijker om er snel een paar mee te nemen, zonder dat kinderen deze aanpassen.
Ook modetrends liggen gevoelig, vooral bij pubers en tieners. Trendy en hippe schoenen bieden vaak weinig tot geen ondersteuning.