Ik ben een 82jarige gepensioneerde Hoofd-inspecteur van eerste klasse -officier van gerechtelijke politie en Hulpofficier van de Procureur des Konings. Mijn hobby's zijn vooral alles wat Antwerpen aangaat en voetbal.
Belgische bieren
18-05-2018
Brouwerij "De Achelse Kluis"
BROUWERIJ DE ACHELSE KLUIS
Deze brouwerij is gelegen Kluis nr 1 te Hamont-Achel.
De Sint-Benedictusabdij van Achel, dikwijls ook de Achelse Kluis genoemd, is een cisterciënzerabdij deels op Belgisch, deels op Nederlands grondgebied; het Belgische gedeelte ligt in de gemeente Hamont-Achel, het Nederlandse in de gemeente Heeze-Leende.
Officieel heet de abdij Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Trappe-van-de-Heilige-Benedictus. Deze monnikengemeenschap kiest voor een leven volgens het evangelie, in de blijde verwachting van de wederkomst van Jezus Christus. De abdij staat onder meer bekend vanwege het gelijknamige trappistenbier Achel dat sinds 1998 in de eigen huisbrouwerij wordt gebrouwen.
Bronnen : wikipedia + de site van de Achelse Kluis, nl http://www.achelsekluis.org/general/home.htm + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde etiketten.
Deze brouwerij is gelegen te Steenhuffel, Steenhuffeldorp nr 3.
Palm Belgian Craft Brewers (voorheen Brouwerij Palm) is een Belgische brouwerij uit Steenhuffel, een deelgemeente van de Belgische gemeente Londerzeel. De brouwerij is vooral bekend van het gelijknamige bier Palm. Sinds 1998 maakt ook Rodenbach deel uit van Palm, dat is omgedoopt tot Palm Breweries. (zie ook de respectievelijke albums op FB)
In mei 2016 kocht het Nederlandse Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf met de intentie de overige aandelen in 2021 te kopen.
Bronnen : Wikipedia + de site van de brouwerij nl. : http://amburonbelgiancraftbrewery.be/ + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier", voor wat betreft de afgebeelde eiketten.
In 2016 besloot taxichauffeur Joeri Cools uit Evergem zijn leven over een andere boeg te gooien. Samen met zijn echtgenote Anita liet hij zich letterlijk inspireren door de liefde om een bier op de markt te brengen., De bedoeling is het Libidus concept ook verder uit te breiden met andere bieren en producten.
Brasserie Cosse is een Belgische microbrouwerij, gelegen in de rue de cimetière, ne 73 te Grâce-Hollogne in de provincie Luik.
De brouwerij werd opgestart in 2009 door Pierre Frippiat. Hij zou een afstammeling zijn van R. Cosse, de laatste eigenaar van Brasserie Questiaux te Winenne (gesloten in 1932)[1], vandaar de naam van de brouwerij. De brouwinstallatie werd samengesteld uit tweedehands materiaal en opgebouwd in een oude garage. Het enige bier van de brouwerij La Belle Ardente verwijst naar Luik, la cité ardenté (de vurige stede).
Brouwerij Danny is een Belgische brouwerij uit Mere, gelegen aan de Klinkaard nr 126 te Lede, in de gemeente Erpe-Mere.
Danny Hoffelinck isopgeleid als elektricien-mecanicien en werkt als ruitenwasser. Samen met zijn vrouw Lesley volgde hij reeds lang geleden een brouwcursus. Rond de jaren 1990 begon hij met het maken van fruitwijn, maar enkele jaren later startte hij met het brouwen van bier. De garage van het huis werd omgebouwd tot een kleine, ambachtelijke huisbrouwerij. Aanvankelijk had de brouwinstallatie een capaciteit van 125 liter, in 2005 werd die uitgebreid tot 500 liter en was het de bedoeling de brouwerij officieel op te starten. Een brand zorgde echter voor forse vertraging.
In 2008 werd de stap naar het commercialiseren van het bier dan toch gezet en startte Brouwerij Danny officieel. Omwille van het succes van de bieren wordt de brouwruimte te klein. Tot op heden wordt nog steeds in de garage ambachtelijk gebrouwen en blijft Danny werken als ruitenwasser. Zowat alle stappen van de verwerking gebeuren ter plaatse: het brouwen, het bottelen, kleven van de etiketten en zelfs de bakken voor het bier maakt hij zelf. Vrouw Lesley helpt mee en ook zoon Sybren steekt soms een handje toe
Bronnen : Wikipedia + de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" nl. : https://www.belgenbier.be, voor wat betreft de afgebeelde etiketten. .
Brasserie de Bellevaux is een Belgische familiale huisbrouwerij gelegen in de rue de la Foncenale nr 1 in Malmedy..
Brasserie de Bellevaux werd opgestart in 2006 door de Nederlanders Carla en Wil Schuwer-Berghuis en zoon Tom. Wil Schuwer was lange tijd apotheker, maar werd op latere leeftijd bierbrouwer. De brouwerij serveert sinds 2007 bier en streekgerechten op afspraak in de 'verbruiksruimte', een volledig verbouwde boerderij met terras en kinderspeeltuin.
In 2011 zond de NCRV in het programma Altijd Wat een reportage uit over Brasserie de Bellevaux.
De bieren zijn op verschillende plaatsen verkrijgbaar, zowel in Wallonië als in Vlaanderen.
Deze brouwerij is gelegen in Borgerhout aan de Groenstraat nr 70.
In 2014 lanceerden 5 vrienden Cabardouche, hun doel: het bloeiende Antwerpse brouwerij verleden nieuw leven in blazen., Alle bieren krijgen een naam met een knipoog.
Deze brouwerij is gelegen in de Dorpstraat nr 69 te Serskamp.
Uit passie voor het bier beslisten collega’s Nico Synave uit Wetteren en Peter Van Hecke uit Serskamp in 2012 om een cursus artisanaal bier brouwen te volgen. Dit ging natuurlijk gepaard met de nodige proeverijen. Tot éénieders verbazing keerden ze na de eerste les terug en hadden ze enkel water geproefd … alle begin is moeilijk…, Over een naam voor ons eerste bier moest niet teveel worden nagedacht. Hun entourage bleef steeds zeggen : “ge zijt nogal kadée’s”. De naam “Kadée” was geboren!!!, Na het voltooļen van de cursus werd al gauw beslist een eigen installatie in elkaar te steken. Zo werden er gedurende anderhalf jaar in een zelfgemaakte installatie van 35 liter talloze proefbrouwsels gebrouwen. Momenteel worden de proefbrouwsels gebrouwen in een eigen installatie waar we tot 180 liter per dag kunnen brouwen.
Bronnen : de site van de Belgische Bieren.be + de site van de brouwerij nl. :http://www.kadee.be/+ de site van de "Belgische Bierbrouwerijen - Belg en Bier" nl https:www.belgenbier.be
Deze brouwerij is gelegen aan de Bilzersteenweg nr 19d te Hoeselt.
Als uitbater van een natuurwinkel te Hoeselt met als logo een klaverbloem ontstond een tijd geleden het idee om een tripel bier te creëren mits toevoeging van deze bijzondere maar toch alledaagse plant. Dankzij een goede vriend werd er een eerste proefbrouwsel gebrouwen… welk positief onthaald werd door een aantal proefpersonen. Onder begeleiding van biologische brouwerij Jessenhofke (zie ook het album op FB) werd het recept verfijnd.
Bronnen : de site van de brouwerij en van de "Belgische bieren.be".