Ik ben Mazzucco gianfranco, en gebruik soms ook wel de schuilnaam francis1.
Ik ben een man en woon in (belgié) en mijn beroep is Rustpensioen.
Ik ben geboren op 04/01/1943 en ben nu dus 82 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: bloggen reizen & genieten van het leven.
http://blog.seniorennet.be/francis1/
Beoordeel dit blog
sardinié en zijn geschiedenis
sardinié hart van mediterrane kleine verhalen over ons vakantie's in sardinié
22-12-2008
prettige kerstdagen
Kerstmis het feest van vergeven Een nieuwe start om verder te leven Het voelt fijn maar wees eerlijk zo zou het toch elke dag moeten zijn
Brunello en andere wijnen▲ Als chianti de populairste wijn van Italië is, is de Brunello zeker een van de gerenommeerdste. In tegenstelling tot de chianti wordt hij alleen uit sangiovese-druiven gebotteld. Het ontstaan van deze wijn is aan Feruccio Biondi-Santi te danken. Hij vulde niet alleen in 1888 de eerste fles die officieel de naam brunello di Montalcino droeg, maar had daarvoor ook zorgvuldig de selectie van de geschiktste druiven gemaakt. Lange tijd werd er gedacht dat het ging om de soort die de wijnbouwers van Montalcino sangiovese grosso noemen. Maar waarschijnlijk bestond de samenstelling van Biondi- Santi uit niets anders dan de opbrengst van de beste stokken van een heel normale druif in het chianti-gebied. Goede brunello is zeer krachtig, wordt al jong gekenmerkt door tannine en ontvouwt na de rijpingsperiode een wonderbaarlijk aroma dat aan kruiden, wild, venkel en wilde tabak doet denken. Helaas dwongen de DOC-voorschriften de wijnbouwers jarenlang de wijn vier of zelfs vijf jaar op houten vaten te laten rijpen, wat voor zwakkere jaargangen eenvoudig te veel was ze leken na de opslag in hout dunner en uitgeteerder dan voorheen en verloren bij het ouder worden snel hun geur en hun charme. Korter opslaan op hout en het gebruik van de kleine barrique-vaten hebben nu de brunello een modern gezicht gegeven. De jong al. goed drinkbare tweede wijn uit dit gebied wordt onder de naam rosso di Montaleino verkocht. Last but not least wordt hier uit muscatel- druiven de zoete moscadello di Montalcino gebotteld.
Bologna is de hoofdstad van de regio. De provincie Bologna telt een groot aantal historische monumenten en archeologische overblijfselen. Er zijn veel routes die langs deze, uit de prehistorie tot aan onze tijd stammende monumenten en overblijfselen leiden. Prehistorie en vroege geschiedenis Het gebied in en rondom Bologna was al vroeg bewoond, waarvan de in de grotten van Parco dei Gessi gevonden neolithische resten getuigen. Tot de opmerkelijkste vondsten behoren die van de zogeheten Villanova-periode in Villanova di Castenaso, van de Etruskische dodenstad Marzabotto en die van de Etruskische en Gallische overblijfselen van Monte Bibele. De meeste vondsten zijn in een aantal musea in de provincie te zien. De stad Bologna zelf begon ooit als een Etruskisch dorp, Felsina geheten. In 189 v. Chr. vielen de Romeinen Felsina binnen en doopten de stad om in Bononia. Langs de rand van de stad, in Forum Cornelli (het huidige Imola) en Claterna (het huidige Ozzano) vestigden de Romeinen kolonies.
Wordt ook wel het meer van Verbano genoemd. Het ligt 193 m hoog en heeft een oppervlakte van meer dan 200 Km2. De westelijke oevers vormen de grens van Piëmonte, de oostelijke die van Lombardije. Noordelijk ligt het Zwitserse Kanton Ticino. Het milde klimaat in alle seizoenen veroorzaakt een mediterrane en exotische plantengroei. Vooral de westelijke oever biedt vermaak en ontspanning. Het meer krijgt zijn water van de rivier de Ticino, die in Zwitserland ontspringt. De Alpen bieden hier bescherming tegen de kou uit het noorden groetjes
Is het grootste meer van Italië. Het heeft een lengte van 52 km en een breedte van 4 tot 19 km. Het meer dankt zijn huidige vorm aan een eeuwen lange schurende werking van geweldige gletsjers uit de laatste ijstijd. Aan het einde van de ijstijd vulde smeltwater het gevormde bekken. In de winter kan de temperatuur tot -10° C dalen. Citroen en sinaasappelbomen moeten dan beschermd worden. groetjes
De passie voor een merk Kiezen voor Maserati is kiezen voor passie, een passie voor het merk, de vormgeving en het karakter, waar een lange historie aan vooraf gaat. Vanaf het begin van de 50-er jaren, de eerste prille jaren van de formule 1, liep Italie voorop in de autosport. Gepassioneerd door snelheid en uitgebalanceerde automobielen en motoren, waren het Alfa Romeo, Ferrari en Maserati die de eerste en vele andere kampioenschappen op hun naam . Vandaag de dag is het Maserati nog steeds het merk met een uitstraling van kracht, schoonheid en exclusiviteit. Een Maserati wordt niet zomaar gereden, ze worden gekoesterd. Dus mag u als eigenaar verwachten, dat degene die uw Maserati onderhoudt dit behalve met deskundigheid tevens met liefde onderhoudt. Franco Auto is al meer dan 24 jaar gespecialiseerd in het onderhouden en het in topconditie houden of brengen van uw Maserati. Onze ervaring komt onder andere van Franco Pastorelli, de eigenaar zelf. Vanuit zijn race-achtergrond en ruime race-ervaring met de Italiaanse merken, kunt u erop vertrouwen dat uw auto bij hem in goede handen is.
Nuraghi, enkelv.: nuraghe, zijn prehistorische fortificaties op het eiland, bestaande uit ronde torens van los gestapelde, grote stenen, onderling met muurwerk verbonden. De nuraghi komen voort uit de traditionele ronde, prehistorische behuizingen van het Middellandse-Zeegebied. Omstreeks 1300 v.C., in de middenbronstijd, ontwikkelden sommige zich tot eenvoudige torens. Door de toevoeging van meer torens, muurwerk en gangsystemen groeiden deze vervolgens uit tot complexe burchten. Vondsten van gebruiksvoorwerpen en aardewerk wijzen op Myceense contacten. De nuraghi speelden een rol in de strijd tegen de Carthagers, die het eiland in de 6de3de eeuw v.C. probeerden te veroveren, en later tegen de Romeinen in de 3de eeuw v.C. Veel nuraghi worden omringd door tientallen kleine ronde hutten. Er zijn ca. honderd van dergelijke dorpjes bekend en ca. 6500 à 7000 nuraghi, vooral in het noordwesten en midden van het eiland. De torre van Corsica en de talayots van de Balearen zijn verwante bouwsels.
La Sardegna, collocata nel centro del Mar Mediterraneo, coi suoi circa 1800 chilometri di coste rappresenta, per la posizione geografica e per la sua Storia, una delle destinazioni più ambite di tutta Europa. Secondo la leggenda Dio la formò con il suo piede dandole l’impronta di un sandalo, da qui i nomi Ichnusa e Sandalyon attribuitigli da Greci e Fenici. Il mare di questa grande isola mediterranea è tra i più belli e trasparenti che si possano vedere al mondo. L’isola rispetto a tante altre aree d’Italia e d’Europa ha due vantaggi decisivi: un clima mite tutto l’anno ed un ambiente naturale, fra i più belli del Mediterraneo, ancora in gran parte incontaminato. Giustamente conosciuta per il mare, le sue coste sono ricche di insenature spiagge e angoli pittoreschi, sfortunatamente in pochi conoscono le sue zone interne, che forse rappresentano l’anima più genuina dell’isola, un paesaggio montuoso spesso di una bellezza aspra e selvaggia che conserva intatto il fascino primitivo dell’isola per secoli “dimenticata”. Le origini remotissime della Sardegna hanno superato la testimonianza storica ed affondano nella leggenda, così come avvolti nella leggenda sono i primi abitatori e le prime costruzioni, i nuraghi, considerati l’espressione architettonica della preistoria mediterranea. Nota la grande e spontanea ospitalità dei sardi che, come tutti gli isolani, hanno sempre sete di contatti con il mondo esterno. Inconfondibili sono i profumi della macchia mediterranea che caratterizza quasi tutto il paesaggio sardo, ben distinti sono i sentori del mirto, del corbezzolo, del rosmarino e del ginepro selvatico. Interessante é anche la fauna presente nell’isola con il cervo sardo, il muflone, il cinghiale, l’aquila reale, l’avvoltoio grifone, i fenicotteri. Celebre, ma ormai scomparsa, é la foca monaca localizzata in passato nelle grotte marine della costa orientale. Chi avrà fatto la scelta di visitarla non solo scoprirà di aver conosciuto uno dei luoghi più belli e originali, ma ricorderà certamente a lungo l'esperienza di una vacanza in una Sardegna che si offre al suo visitatore anche dal punto di vista gastronomico e artigianale, con i tanti piatti della cucina dei pastori o del mare e gli artistici manufatti come tappeti, cestini, ceramiche ed oggetti in filigrana d'oro