Brecht, Sint-Lenaarts en Sint-Job werden 65 jaar geleden bevrijd van de Duitse bezetter. Om dat te herdenken, vindt zondag 27 september een plechtigheid plaats aan het Winters Monument in Sint-Job. ( naast de Vaart tegenover SAS 4 achter de frituur )
Sinds vier jaar tref je vlak bij de promenade aan de Vaartlaan in Sint-Job het Winters Monument aan. Het gaat om een gedeelte van een baileybrug (een noodbrug van vooraf gereedgemaakte onderdelen die als meccanowerk wordt geconstrueerd), dat als symbool geldt voor de vrede.
Daarnaast staat een infobord met uitleg over de bevrijding van Brecht. De naam Winters Bridge verwijst naar korporaal Arthur Winters, een bruggenbouwer van de Canadese Genie die de aanzet gaf voor het bouwen van een baileybrug aan Sas 4. Hij kwam om het leven bij een explosie.
September '44
Einde september 1944 werd de regio verlost van de bezetter. “Op 23 september zetten de Canadese bevrijders voet op Brechtse bodem. Op 24 september leden ze een nederlaag in Sint-Job. Enkele dagen later slaagden ze er wel in om vanuit Rijkevorsel een aanval in te zetten op Brecht. Na zware gevechten bevrijdden ze Sint-Lenaarts (29 september), Brecht (1 oktober) en Lochtenberg in Sint-Job (2 oktober). Het zou nog tot 21 oktober duren vóór alle inwoners bevrijd waren”, vertelt Wally Schoofs (32).
Samen met het gemeentebestuur organiseert hij de 65-jarige herdenking van de bevrijding. Eerder publiceerde hij het boek De slag om Brecht 1940-1945.
Harvard T6
De feestelijkheden vinden zondag 27 september om 15u plaats aan het Winters Monument. Dat gebeurt in aanwezigheid van Britse en Belgische oorlogsveteranen en van Canadese en Britse militaire vertegenwoordigers. Eregast is Joe Hoadley (86), die voor deze gelegenheid vanuit Kent (Engeland) overkomt. “Hij was bijna de eerste bevrijder van Sint-Lenaarts, maar werd bij het binnenrijden van het dorp door de Duitsers krijgsgevangen genomen.”
De plechtigheid in Sint-Job wordt opgeluisterd met een vlucht van een Harvard T6, een Canadees opleidingsvliegtuig uit 1938. Er wordt een straatnaambord onthuld dat herinnert aan de bevrijding, en er zijn militaire voertuigen uit 1940- ’45 present. Ten slotte volgen een bloemenhulde en de uitvoering van volksliederen en van The Last Post. Bron : Jan VORSSELMANS
25-09-2009 om 14:44
geschreven door Tony W.
|