Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Behandeling fysiotherapie/kinesitherapie via internet
  • Werken op de laptop: spaar uw rug en hals
  • Plas ophouden leidt tot buikklachten
  • Fitkids is een fitness- en oefenprogramma dat speciaal voor kinderen met een chronische ziekte of beperking is ontwikkeld.
  • Het selectie-examen 2007
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kinesitherapie.be
    Het web-blog over kinesitherapie
    28-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cruciale stap in strijd tegen zenuwaandoening Charcot-Marie-Tooth
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    VIB-onderzoekers aan de Universiteit Antwerpen hebben opnieuw een cruciale stap gezet in de ontrafeling van de moleculaire mechanismen achter de aandoening van Charcot-Marie-Tooth (CMT), dat is een ziekte van het zenuwstelsel die leidt tot het wegkwijnen van spieren. Dr. Albena Jordanova, een Bulgaarse gastonderzoekster aan de Universiteit Antwerpen, ontdekte bij CMT-patiënten specifieke mutaties in een enzym (YARS) dat belangrijk is voor proteïnesynthese bij alle vormen van leven. Dit doet vermoeden dat YARS een rol speelt in aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel, en dat zou de weg kunnen openen naar methoden om CMT te voorkomen of te behandelen.
    CMT is een erfelijke aandoening van het perifeer zenuwstelsel, die wereldwijd voorkomt bij 1 op 2.500 mensen. Deze zenuwaandoening wordt gekenmerkt door het verzwakken en wegkwijnen (atrofie) van spieren in de onderste ledematen, handen en voeten. Mensen met CMT kunnen matig tot zeer ernstig aangetast zijn, de aandoening is vaak progressief en treft zowel kinderen als volwassenen. Momenteel kan CMT niet worden genezen of voorkomen. Het onderzoek naar de moleculairbiologische processen van CMT is dan ook erg belangrijk: het draagt bij tot de ontwikkeling van een goede diagnose en een mogelijke behandeling.

    Het onderzoeksteam van prof. Vincent Timmerman (VIB-departement Moleculaire Genetica, Universiteit Antwerpen) legt zich toe op de identificatie en studie van genen die betrokken zijn bij CMT en andere erfelijke aandoeningen van het perifeer zenuwstelsel. Recent onderzoek uitgevoerd door de Bulgaarse gastonderzoekster Dr. Albena Jordanova heeft nu een nieuw aspect van het moleculair proces achter CMT aan het licht gebracht.

    Afwijkingen in YARS bij twee families

    Dr. Jordanova bestudeerde twee families, één uit Bulgarije en één uit Amerika, waarin CMT al generaties lang voorkomt. Ze doorploegde archieven en sprak met aangetaste personen en hun gezonde familieleden. Zo kon ze de twee gigantische stambomen reconstrueren die laten zien hoe de aandoening tijdens de voorbije 200 jaar werd overgeërfd. In het genetisch materiaal van de Bulgaarse en Amerikaanse CMT-families lokaliseerde ze de aandoening op chromosoom 1. Na een lange zoektocht op dit chromosoom ontdekte ze bij de aangetaste familieleden systematische afwijkingen in het gen dat codeert voor het YARS-enzym (tyrosyl-tRNA-synthetase).

    In de Bulgaarse en de Amerikaanse familie werden twee mutaties in het YARS-gen aangetroffen. Tegelijk werd bij een Belgische CMT-familie vastgesteld dat het YARS-proteïne een aantal aminozuren minder telde. Belangrijke vaststellingen, want YARS speelt een belangrijke rol in het leven van alle mensen, dieren en planten op aarde. Het draagt bij tot de aanmaak van noodzakelijke proteïnen en was al aanwezig in de eerste vormen van leven op onze planeet. De ontdekking dat er bij CMT-patiënten afwijkende vormen van YARS voorkomen, deed dus al vermoeden dat er bij hen mogelijk iets schort in een fundamenteel lichaamsproces.

    Als volgende stap in haar onderzoek onderzocht Dr. Jordanova de gevolgen van dit mutante YARS in cellen. Mutant YARS werd ingebracht in gistcellen en de groei van de gistculturen werd gevolgd. Dit bracht aan het licht dat de groei van gistcellen vertraagd werd door gemuteerd YARS. Vervolgens focuste ze op de activiteit van het YARS-enzym zelf: dit onderzoek wees uit dat YARS bij CMT-patiënten minder actief is. Verder ontdekte ze dat YARS gelokaliseerd is in zenuwuiteinden en dat YARS daar minder voorkomt als cellen gemuteerd zijn met mutant YARS. Omdat onze perifere zenuwen tot 1 meter lang kunnen zijn (zoals de zenuwen die lopen vanuit de ruggengraat tot in onze voet), ontstond het vermoeden dat YARS wel eens een rol zou kunnen spelen in de overdacht van signalen van het zenuwuiteinde naar de spier. Een belangrijke hypothese in de ontrafeling van CMT, waar het precies misloopt met de signalen die zenuwen uitzenden voor de werking van de spieren.

    De zoektocht gaat voort

    Drie jaar wetenschappelijk onderzoek hebben een belangrijk spoor opgeleverd in de strijd tegen een veelvoorkomende en ingrijpende erfelijke aandoening. Het reconstrueren van de Bulgaarse stamboom - waarvan de familieleden tot in de meest afgelegen bergdorpjes bezocht moesten worden - was een titanenwerk en ook de daaropvolgende onderzoeken waren erg arbeidsintensief, maar het heeft écht iets opgeleverd. Nu is het zaak om de precieze rol van YARS te begrijpen, wat kan helpen bij het stellen van een diagnose en het bepalen van het risico voor een kind met CMT. Zeker in Bulgarije, waar CMT de meest voorkomende neuromusculaire aandoening is, kan dat een groot verschil maken voor de nationale gezondheidzorg.

    Dr. Jordanova, die in Bulgarije recent nog de prijs 'Women in Science' ontving, keert nu terug naar de Medische Universiteit van Sofia, waar ze werkt als assistent-professor in het laboratorium voor Moleculaire Pathologie. Ze hoopt echter terug te keren naar Antwerpen en - met haar woorden 'de wereldtop op het vlak van moleculaire genetica' - om haar onderzoek voort te zetten.


    Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie
    VIB, het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie, is een onderzoeksinstituut waar 850 wetenschappers gentechnologisch onderzoek verrichten in domeinen van de levenswetenschappen, zoals menselijke gezondheidszorg en plantensysteembiologie. Door een joint venture met vier Vlaamse universiteiten (UGent, K.U.Leuven, Universiteit Antwerpen en VUB) en een stevig financieringsprogramma voor strategisch basisonderzoek bundelt VIB de krachten van negen universitaire wetenschapsdepartementen in één instituut. Via zijn activiteiten van technologietransfer beoogt VIB de omzetting van de onderzoeksresultaten in producten in dienst van de consument en de patiënt. VIB verstrekt ook wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie aan een ruim publiek.

    Dit onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoeksgroepen verbonden aan de universiteiten van Antwerpen, Gent en Leuven. Prof. Johan Thevelein en Prof. Patrick Van Dijck (VIB-Departement Moleculaire Microbiologie, KULeuven) hielpen bij het gistonderzoek. Prof. Jan Gettemans en Dr. Kris Meerschaert (VIB-Departement Medisch Proteïne Onderzoek, UGent) waren betrokken bij het meten van de enzyme-activiteit van YARS. Het onderzoek in zenuwcellen werd ondersteund door Prof. Wim Robberecht en Prof. Ludo Van den Bosch aan de KULeuven. En het microscopisch onderzoek werd uitgevoerd in het laboratorium van Prof. Jean-Pierre Timmermans (Universiteit Antwerpen).

    Jaarlijks organiseren de Antwerpse onderzoekers vergaderingen met de patiëntenvereniging CMT-België om hun onderzoeksresultaten toe te lichten. Info: CMT-België vzw, Quinten Matsijslaan 33, Grobbendonk, T/F +32 14 51 79 44, e-mail: nel.cools@tijd.com

    Meer informatie: Prof. Dr. Vincent Timmerman, Universiteit Antwerpen, tel. 03 820 24 99, vincent.timmerman@ua.ac.be, www.molgen.ua.ac.be. Prof. Dr. Peter De Jonghe, Universitair Ziekenhuis Antwerpen, tel. 03 821 33 45

    Bron : www.medinews.be

    28-07-2006 om 00:14 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prototype voor een huidvriendelijke ontsmettende handgel ontwikkeld die de huid minder gemakkelijk uitdroogt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Evi Houben van de dienst Toxicologie en Dermato-Cosmetologie van de Vrije Universiteit Brussel heeft een aantal prototypes ontwikkeld voor een ontsmettende alcoholische handgel die de huid minder gemakkelijk uitdroogt dan de bestaande producten. Deze gel kan onder andere door artsen en verplegend personeel gebruikt worden om de handen te ontsmetten. Handen wassen en ontsmetten gebeurt immers niet altijd even grondig, enerzijds door de zware werkdruk, maar anderzijds ook vanwege de reputatie van deze producten om de handen te irriteren of ‘uit te drogen’.
    Gebaseerd op de desinfecterende alcoholgels die op de markt zijn, ontwikkelde Evi Houben een ontsmettende handgel die zo huidvriendelijk en comfortabel mogelijk is. De toestand van de huid bij intensief gebruik van deze gel werd aan de hand van nietinvasieve huidbiometrische technieken onderzocht. Naast deze objectieve metingen, werd ook een enquête naar het gebruikscomfort uitgevoerd bij een groep zorgverstrekkers.

    Geen enkele van de prototypes bleek de barrièrefunctie van de huid aan te tasten of veroorzaakte irritatie bij intensief gebruik, onder meer dankzij het ingrediënt glycerine. Glycerine blijkt op voortreffelijke wijze een goede hydratatie van de huid te garanderen, zelfs bij de hoge alcoholgraad die nodig is om de huid te desinfecteren (70°). Dosering van het ingrediënt glycerine is echter nodig, want teveel glycerine deed het product te langzaam opdrogen. En dat is minder interessant voor artsen of verplegers omdat ze dan weer meer tijd in handen wassen moeten steken. Bij formulaties met een hogere ethanolconcentratie (> 70°) werd ook schilferigheid van de huid vastgesteld. Een hoger alcoholgehalte geeft misschien de perceptie ‘beter te ontsmetten’ maar verlaagt duidelijk de gebruiksvriendelijkheid van het product.

    Evi Houben publiceerde haar bevindingen recent in het wetenschappelijke tijdschrift Contact Dermatitis. De eigenlijke studie werd twee jaar geleden al uitgevoerd en intussen is de handgel ook al succesvol op de markt gebracht.

    Om het overdragen van ziektekiemen van patiënt tot patiënt te minimaliseren moeten artsen en paramedici hun handen na elk contact ontsmetten. In Europa kiest men meestal voor producten op basis van alcohol in plaats van voor antiseptische producten die detergenten bevatten. Producten op basis van alcohol hebben een betere antimicrobiële capaciteit en hun gebruik is minder tijdrovend, wat niet onbelangrijk is in onze moderne ziekenzorg. Dat laatste is trouwens één van de redenen waarom het desinfecteren van handen in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen niet altijd even consequent toegepast wordt.

    Met de publicatie van deze studie schuift de onderzoeksgroep Toxicologie en Dermato- Cosmetologie een basisformulatie voor een ontsmettende, alcoholische handgel naar voren, die niet alleen efficiënt en weinig tijdrovend is, maar ook zorg draagt voor de huid van de zorgverstrekkers. De hoop bestaat dat dit comfortabel product zorgverstrekkers zal aanzetten tot regelmatiger gebruik, waardoor het overdragen van ziektekiemen van patiënt tot patiënt kan afnemen.

    Bron : Persbericht VUB

    27-07-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palliatieve kinesitherapie volledig terugbetaald

    Met de invoering van een nieuw nomenclatuurnummer voor palliatieve kinesitherapie wordt de mogelijke professionele betrokkenheid van de kinesitherapeut bij de begeleiding van patiënten in de eindfase van hun leven nu ook officieel bevestigd. Bovendien wordt palliatieve kinesitherapie in de thuissituatie volledig terugbetaald.

    In navolging van de huisarts en de thuisverpleegkundige wordt nu ook de rol van de kinesitherapeut erkend in de begeleiding van palliatieve patiënten. Door de invoering van een apart nomenclatuurnummer vanaf 1 september wordt aan deze nood voldaan.

    “Onder « palliatieve thuispatiënt » in de zin van dit artikel moet worden verstaan de rechthebbende aan wie de forfaitaire tegemoetkoming, bedoeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 2 december 1999 tot vaststelling van de tegemoetkoming van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging voor geneesmiddelen, verzorgingsmiddelen en hulpmiddelen voor palliatieve thuispatiënten, bedoeld in artikel 34, 14°, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 werd toegekend.”

    Volgens artikel 3 van het KB van 2 december 1999 zijn de voorwaarden de volgende:

    Art. 3. Onder « palliatieve thuispatiënt » in de zin van dit besluit moet worden verstaan de patiënt :
    1° die lijdt aan één of meerdere irreversibele aandoeningen;
    2° die ongunstig evolueert, met een ernstige algemene verslechtering van zijn fysieke/psychische toestand;
    3° bij wie therapeutische ingrepen en revaliderende therapie geen invloed meer hebben op die ongunstige evolutie;
    4° bij wie de prognose van de aandoening(en) slecht is en het overlijden op relatief korte termijn verwacht wordt (levensverwachting meer dan 24 uur en minder dan drie maand);
    5° met ernstige fysieke, psychische, sociale en geestelijke noden die een belangrijke tijdsintensieve en volgehouden inzet vergen; indien nodig wordt een beroep gedaan op hulpverleners met een specifieke bekwaming, en op aangepaste technische middelen;
    6° met een intentie om thuis te sterven;
    7° en die voldoet aan de voorwaarden opgenomen in het formulier dat als bijlage bij dit besluit gaat.

    Alle patiënten die aan deze voorwaarden voldoen en die erkend werden als palliatieve thuispatiënt MOETEN onder deze nomenclatuur geattesteerd worden. De behandelingen worden aan 100% terugbetaald.

    Michel Schotte

    Bron: Belgisch Staatsblad dd. 14/07/2006

    15-07-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palliatieve kinesitherapie volledig terugbetaald
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met de invoering van een nieuw nomenclatuurnummer voor palliatieve kinesitherapie wordt de mogelijke professionele betrokkenheid van de kinesitherapeut bij de begeleiding van patiënten in de eindfase van hun leven nu ook officieel bevestigd. Bovendien wordt palliatieve kinesitherapie in de thuissituatie volledig terugbetaald.

    In navolging van de huisarts en de thuisverpleegkundige wordt nu ook de rol van de kinesitherapeut erkend in de begeleiding van palliatieve patiënten. Door de invoering van een apart nomenclatuurnummer vanaf 1 september wordt aan deze nood voldaan.

    “Onder « palliatieve thuispatiënt » in de zin van dit artikel moet worden verstaan de rechthebbende aan wie de forfaitaire tegemoetkoming, bedoeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 2 december 1999 tot vaststelling van de tegemoetkoming van de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging voor geneesmiddelen, verzorgingsmiddelen en hulpmiddelen voor palliatieve thuispatiënten, bedoeld in artikel 34, 14°, van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994 werd toegekend.”

    Volgens artikel 3 van het KB van 2 december 1999 zijn de voorwaarden de volgende:

    Art. 3. Onder « palliatieve thuispatiënt » in de zin van dit besluit moet worden verstaan de patiënt :
    1° die lijdt aan één of meerdere irreversibele aandoeningen;
    2° die ongunstig evolueert, met een ernstige algemene verslechtering van zijn fysieke/psychische toestand;
    3° bij wie therapeutische ingrepen en revaliderende therapie geen invloed meer hebben op die ongunstige evolutie;
    4° bij wie de prognose van de aandoening(en) slecht is en het overlijden op relatief korte termijn verwacht wordt (levensverwachting meer dan 24 uur en minder dan drie maand);
    5° met ernstige fysieke, psychische, sociale en geestelijke noden die een belangrijke tijdsintensieve en volgehouden inzet vergen; indien nodig wordt een beroep gedaan op hulpverleners met een specifieke bekwaming, en op aangepaste technische middelen;
    6° met een intentie om thuis te sterven;
    7° en die voldoet aan de voorwaarden opgenomen in het formulier dat als bijlage bij dit besluit gaat.

    Alle patiënten die aan deze voorwaarden voldoen en die erkend werden als palliatieve thuispatiënt MOETEN onder deze nomenclatuur geattesteerd worden. De behandelingen worden aan 100% terugbetaald.

    Michel Schotte

    Bron: Belgisch Staatsblad dd. 14/07/2006

    15-07-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doorbraak in onderzoek suikerziekte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    (Belga) Er is een doorbraak in de bestrijding van diabetes type-2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Dominique Hansen, kinesist in het Virga Jesseziekenhuis van Hasselt, ontdekte dat de combinatie van ontstekingen, veroorzaakt door de ontstekingsstof 'Interleukine 6', en een verlaagde vetverbranding suikerziekte veroorzaakt. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag.

    Volgens Hansen kan men dit type diabetes bestrijden door patiënten te laten sporten. Dit zijn de conclusies van zijn doctoraat, dat een doorbraak betekent voor de behandeling van suikerziekte. De bevindingen worden binnenkort gepubliceerd in een wereldvermaard medisch tijdschrift. In Europa lijdt 8 procent van de bevolking aan diabetes. (BRON : DWM - De Standaard)

    03-06-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toekenning van de nummers van de geslaagde kandidaten die afzien van terugbetaalde verstrekkingen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Op voorstel van de heer Rudy Demotte, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, keurde de ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit goed tot wijziging van het koninklijk besluit (*) tot vaststelling van de criteria en de regels voor de selectie van de erkende kinesitherapeuten die het recht bekomen om verstrekkingen te verrichten die voorwerp kunnen zijn van een tussenkomst van de verplichte verzekering geneeskundige verzorging en uitkeringen.

    Het ontwerp biedt aan het RIZIV de mogelijkheid de kinesistennummers van geslaagde kandidaten die per aangetekend schrijven laten weten dat ze afzien van hun recht om terugbetaalde verstrekkingen te verrichten, toe te kennen aan de kandidaten die niet voor het examen geslaagd zijn. De nummers zullen worden toegekend volgens de rangschikking van de resultaten voor het examen.

    Het ontwerp wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

    (*) van 20 juni 2005



    Voor meer informatie:

    Persdienst van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid
    Kunstlaan 7
    1210 Brussel
    mevrouw Sarah Vandecruys (N)
    Tel.: 02/220.20.74 - 0486/89.50.46
    sarah.vandecruys@minsoc.fed.be
    de heer Karim Ibourki (F)
    Tel.: 02/220.20.38 - 0475/53.33.41
    karim.ibourki@minsoc.fed.be

    De Algemene Directie Externe Comunicatie Kanselarij van de Eerste Minister kan u bereiken op het volgende adres: monique.discalcius@premier.fed.be

    Bron : Persbericht Ministerraad

    25-05-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlaging remgeld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na lang aandringen, lobbywerk, overtuigingskracht en vergelijking met andere sectoren heeft de minister toch oren gehad naar een verlaging van het remgeld in onze sector. Vanaf 1 juni wordt daartoe een eerste aanzet gegeven. Vandaag verscheen in het Belgisch Staatsblad het Koninklijk Besluit dat de remgelden verlaagt voor de courante pathologie, in alle settings. Deze maatregel zal drempelverlagend werken en dus een vlottere toegang tot de kinesitherapie mogelijk maken. VKV/AKB juicht deze maatregel toe en zal aandringen op uitbreiding van dit noodzakelijke initiatief.

    Bron : www.kinenet.be

    03-05-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verstrekkingenregister voor kinesisten afgeschaft
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Sinds 18 april 2006 is het verstrekkingenregister voor kinesisten definitief afgeschaft. Het verstrekkingenregister is een papieren boek waarin kinesisten elke week moesten vermelden welke behandelingen ze precies hebben toegediend aan hun patiënten. Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne is tevreden dat deze overbodige formaliteit voor 25.000 kinesisten nu definitief tot het verleden behoort.
    Sinds 1994 moeten kinesisten verplicht een verstrekkingenregister bijhouden. Dit is een ingebonden boek of schrift dat elke week moet worden ingevuld. Daarin moeten per dag de naam en de voornaam van de klanten, het aanvangsuur, einduur en het nomenclatuurnummer van de behandeling worden vermeld. Het verstrekkingenregister moet gedurende vijf jaar worden bewaard en ter beschikking kunnen worden gesteld van de Dienst voor Geneeskundige controle van het RIZIV.

    Onlangs werd een wet goedgekeurd die dit verstrekkingenregister afschaft. De wet was er gekomen op impuls van de staatssecretaris. De afschaffing is sinds 18 april 2006 effectief van kracht.

    Dit is een uitstekende zaak. Het register was immers volkomen overbodig geworden omdat de overheid tegenwoordig over veel efficiëntere middelen beschikt om de nodige controles uit te voeren. De wekelijkse rompslomp kostte de 25.000 kinesisten tot vorige week echter wel nog 60 à 75 minuten per week en kostte hen in totaal zowat 50 miljoen euro per jaar.

    Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne : “Tot vorige week moesten kinesisten zich elke week meer dan een uur bezig houden met het invullen van een papieren register dat geen enkel nut meer had. Zij kunnen deze tijd nu gebruiken om andere leuke of nuttige zaken te doen. Minder papier, (nog) meer aandacht voor de patiënten.”

    Bron : Staatssecretaris Van Quickenborne

    28-04-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    31-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Training in traplopen voor ouderen effectiever dan spierkrachttraining
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Van trainingsprogramma’s zoals 55+ in beweging en Nederland in beweging, is onbekend of ze een gunstig effect hebben op de zelfstandigheid en het dagelijks functioneren van ouderen. Deze programma’s zijn gericht op spierkracht en beweeglijkheid. Hoewel spierkrachttraining de kracht in de armen en benen van ouderen verbetert, is het trainen van functionele taken effectiever voor het verrichten van dagelijkse activiteiten.
    BRON : Zorgkrant.nl

    31-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Raad van State verwerpt de klachten tegen de selectieproef voor afgestudeerde kinesisten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat jaarlijks maar 270 kinesisten zich in Vlaanderen mogen vestigen, is omstreden.
    Niet alleen wordt de geldigheid van de beperking betwist. Ook het ’uitgangsexamen’ dat kinesisten daarvoor moeten maken na hun afstuderen, krijgt veel kritiek.

    De Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven dienden tegen de selectie samen een klacht in bij de Raad van State. Ook de studentenvereniging Skito (Studenten Kinesitherapie Tegen Onrecht) deed dat.
    In beide gevallen is een verzoek tot schorsing nu verworpen. De Raad van State oordeelde dat zowel de studenten als de instellingen al langer wisten dat een beperking van het aantal kinesisten eraan kwam.
    In 1999 werd beslist dat er een beperking zou komen. In 2000 volgde het koninklijk besluit
    dat het in de Vlaamse Gemeenschap om 270 kinesisten zou gaan.
    In de praktijk wisten de meeste studenten bij hun inschrijving vier of vijf jaar geleden niet dat de selectie er na hun studie zou komen.
    BRON : De Standaard

    29-01-2006 om 19:24 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activia en 10.000 stappen per dag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10.000 stappen per dag. Wie hoorde er nog niet over? Maar hoe doe je dat, en vooral, hoe hou je dit vol? AKTIVIA, dé wandelsportfederatie, maakt het je super gemakkelijk dit jaar met de nieuwe wandelactie voor weekdagwandelingen. Liefst 325 keer wordt er in 2006 in de week een wandeling georganiseerd. Da’s meer dan 1 per weekdag! Er is dus geen enkel excuus meer om je eigen conditie te verwaarlozen.

    HOE DEELNEMEN AAN EEN WANDELTOCHT ?
    Iedereen kan en mag deelnemen aan een AKTIVIA wandeling. Je gaat naar de startzaal tussen de starturen, vult ter plaatse een inschrijvingskaart in, kiest een afstand en je vertrekt. Na afloop kom je steeds in het vertrekpunt terug. Ook niet leden zijn welkom. Zelfs mensen die de eerste keer meedoen, stappen zonder probleem de kleinste afstand. Het is goed om weten dat wandelen zowat de gezondste sport is en dat niemand te oud is om er aan te beginnen. Bovendien is voor iedereen automatisch een verzekering via AKTIVIA inbegrepen in het inschrijvingsbedrag.

    EXTRA TROEF IN 2006: IEDEREEN HEEFT PRIJS
    Wie in 2006 aan een AKTIVIA weekdagwandeling deelneemt, krijgt een speciale inschrijvingskaart met een gratis kraswedstrijd. Elke wandeling zijn er 20 gelukkigen die ter plaatse een leuke prijs meekrijgen. Maar iedereen wint. Elke deelnemer krijgt immers een Brantano kortingsbon waardoor je je startgeld dubbel en dik kunt terugverdienen. Als dit geen motivatie is!

    IN 2006 ELKE DAG FIT EN BLIJ DOOR HET LEVEN SAMEN MET AKTIVIA Gezondheid, vitaliteit en een goede conditie zijn ook belangrijk voor jou. Daarom moet je dagelijks voldoende bewegen. Wandelen is hiertoe de ideale sport. Hoe kun je deelnemen? Alle informatie over wandeltochten, wanneer en waar ze doorgaan, welke de afstanden en de starturen zijn, en nog veel meer kan je nakijken in de wandelgids Marching 2006 of op de online wandelkalender op www.aktivia.be. Probeer jij ook eens? Je bent welkom!

    Informatie over deze persmededeling
    PatrIck Puype - Promotie & Sponsoring

    AKTIVIA vzw
    dé wandelsportfederatie
    Ambachtenlaan 4
    9880 Aalter
    [T] +32 (0)9 375 03 88
    [F] +32 (0)9 374 06 46
    [M] +32 (0)475 851 888
    [E] patrick@aktivia.be

    [W] http://www.aktivia.be/

    BRON : Kinenet.be

    22-01-2006 om 22:38 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rusthuisfactuur wordt stuk duurder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1 januari regelen de ziekenfondsen terugbetalingen niet langer rechtstreeks met de rusthuizen na het bezoek van een arts of kinesist aan een bewoner, waardoor de rusthuisfactuur hoger zal oplopen dan voordien. Dat liet de Federatie Onafhankelijke Seniorenzorg (FOS), een koepel van private rusthuizen, vandaag weten. De factuur zal hoger zijn, omdat de oudere zelf zal moeten instaan voor het betalen van het volledige honorarium en de verdere opvolging van terugbetalingen door het ziekenfonds.

    In rust- en verzorgingstehuizen is het de gewoonte dat na het bezoek van een arts of kinesist aan een patiënt de instelling de rekening betaalt en slechts het remgeld aanrekent aan de bewoner. Ook de verdere opvolging, namelijk het binnenbrengen van de doktersbriefjes bij het ziekenfonds, neemt de instelling voor haar rekening. Die manier van werken was eenvoudig voor de bewoner en zijn familie en voor de arts. Verschillende OCMW's verplichten private voorzieningen zelfs om voor bewoners die ten laste zijn van het OCMW enkel de remgelden aan te rekenen.

    Letter van de wet strikt toepassen
    De ziekenfondsen willen nu echter de letter van de wet strikt toepassen en zullen vanaf 1 januari geen terugbetalingen meer doen aan de rusthuizen. De factuur van januari zal dus voor vele bewoners hoger uitvallen en bovendien zullen zij voortaan zelf de doktersbriefjes naar het ziekenfonds moeten brengen en verzoeken om uitbetaling op hun rekening.Strikt genomen hebben de ziekenfondsen gelijk; maar of zij hiermee de rechten van hun aangesloten leden het beste verdedigen, valt volgens de FOS sterk te betwijfelen.

    "Onder het mom van fraudegevoeligheid wordt de huidige gangbare praktijk afgeschaft", stelde Eginhard Van Wilder van de FOS. "Ik kan mij niet inbeelden op welke wijze dit systeem aanleiding zou kunnen geven tot fraude. Dat zou slechts kunnen indien de arts en de voorziening zich hier samen toe lenen. De ziekenfondsen stellen zich veel te conservatief op. In plaats van de regelgeving aan te passen aan de huidige gang van zaken en de vermeende fraude aan te pakken, pleiten ze nu voor een restauratie die de resident tweemaal treft: eerst in zijn portemonnee en vervolgens door extra administratie", aldus nog Van Wilder.

    BRON : Het Laatste Nieuws

    11-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe behandeling voor spier- en gewrichtspijnen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Geen medicijnen, maar twee zelfklevende elektroden, verbonden door een ingebouwde batterij, zijn de basis van OrthoTen, een nieuwe manier voor het behandelen van spier- en gewrichtspijnen.
    De microstroom verzekert een betere plaatselijke toevoer van bloed en zuurstof naar de pijnlijke plek en stimuleert op die manier de pijnremming en het herstel van het weefsel. De levensduur van de batterij bedraagt 350 tot 500 uren.

    BRON : Medinews.be

    10-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brusselse kinesisten slechter af dan Gentse en Leuvense
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De eerste gegevens over het examen dat de afgestudeerde kinesisten half november hebben afgelegd, tonen een grote verscheidenheid tussen de instellingen. Bijna alle kinesisten die aan de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven zijn afgestudeerd, behaalden hun Riziv-nummer. Van Leuven slaagden 85 van de 88 deelnemers, van Gent 62 van de 71.

    De 28 deelnemende kinesisten met een diploma van de VUB scoorden beduidend slechter. Dat bevestigt de Brusselse vice-decaan Peter Van Roy. Het slaagpercentage zou rond de 40 procent liggen.

    De proef werd dit jaar voor het eerst georganiseerd. De overheid wil het aantal zelfstandige kinesisten beperken. Daarom reikt ze in Vlaanderen vanaf dit jaar maar 270 Riziv-nummers uit. Een dergelijk nummer is nodig om zich als zelfstandige te vestigen.

    In november namen 374 afgestudeerden aan de selectieproef deel. De 104 laatst gerangschikte deelnemers kregen geen erkenning. Nochtans had bijna de helft van hen intussen een baan gevonden, waarvoor een dergelijke erkenning nodig is. Zij werkten met een voorlopig nummer. Dat verliezen ze nu, en dus ook hun job (zie ook bladzijde 3) .

    De contingentering van kinesisten is omstreden. Niet alleen wordt de noodzaak ervan door velen in twijfel getrokken. Veel studenten en docenten nemen het ook niet dat ze er pas enkele maanden tevoren over werden geïnformeerd dat er een dergelijke selectie zou komen.

    In augustus dienden de Brusselse en Leuvense universiteiten klachten in, zowel bij het Arbitragehof als de Raad van State. Nu overweegt de algemeen directeur van de Provinciale Hogeschool Limburg, Ben Lambrechts, hetzelfde te doen. Hij stelt nu vast dat ongeveer de helft van zijn afgestudeerde kinesisten gezakt is.

    Hij wijt het aan de inhoud van het examen. ,,Dat was te juridisch en te technisch. Onze opleiding kinesitherapie vertrekt van probleemgericht onderwijs. Dat vinden wij de beste manier om het beroep later uit te oefenen. Maar niet om aan een examen over de geschiedenis van de ziekteverzekering deel te nemen.''

    ,,Ik moet me er toch niet voor excuseren dat onze afgestudeerden goed hebben gescoord'', zo reageert Karel Stappaerts, docent aan de KU Leuven. ,,Wij hebben een geactualiseerde cursus beroepsorganisatie, die de studenten voorbereidt op juridische vragen.''

    Alle deelnemers aan het examen kregen bovendien een cd-rom met de noodzakelijke leerstof.

    BRON : De Standaard

    06-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.62 kinesisten verliezen baan door selectie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Zes op de tien kinesisten die niet slaagden voor de selectieproef, verliezen ook hun baan. Het ironische is dat een vijftigtal studenten die wel een Riziv-nummer kregen, dat nummer in hun werk eigenlijk niet gebruiken. Dat blijkt uit de gegevens die de studentenvereniging Skito (Studenten Kinesitherapie Tegen Onrecht) verzamelde.

    Wie deze zomer als kinesist afstudeerde, kon een voorlopig Riziv-nummer aanvragen. Daarmee konden de pas afgestudeerden als zelfstandige aan de slag. Maar er hing hen een zwaard van Damocles boven het hoofd: als ze op de toelatingsproef half november niet zouden slagen, zouden ze hun erkenning verliezen en dus ook hun baan.

    104 afgestudeerden slaagden niet voor het examen. 62 van hen verliezen daardoor hun job: 55 van hen werkten tot nog toe als zelfstandige, 7 in een werknemersstatuut waarvoor een dergelijk nummer ook nodig is. Twaalf kinesisten hadden als werknemer geen nummer nodig, en kunnen dus blijven werken. 23 niet-geslaagden werken in een andere sector of studeren verder. Zeven zijn nog werkzoekende.

    Van de 270 kinesisten die wel slaagden, werken er nu 154 al als zelfstandige. Zij kunnen dus verder blijven werken. Twaalf zijn nog werkzoekende - maar nu mét erkenning. Ze maken zeker kans op een baan.

    45 geslaagde studenten hebben via de selectieproef een Riziv-nummer behaald, maar hebben dat eigenlijk niet nodig om hun werk te behouden. En van de 59 geslaagden die nu in loondienst werken, heeft een aantal dat nummer wel nodig, anderen niet. Dat maakt dat er minstens vijftig kinesisten zijn die een nummer hebben, maar niet gebruiken.

    Vijf afgestudeerde kinesisten schreven zich verkeerd of te laat in voor het examen.

    BRON : De Standaard

    05-01-2006 om 14:23 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Riziv kan getuigschriften pas vanaf juli 2006 laten drukken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Riziv neemt in februari 2006 de wettelijke opdracht voor het drukken en leveren van getuigschriften over van Financiën. Maar pas vanaf juli kan het Riziv daadwerkelijk nieuwe getuigschriften afleveren.

    De wettelijke overdracht van Financiën aan het Riziv vindt plaats in februari 2006, dat staat in de programmawet die donderdag werd gestemd. Maar voor de praktische opdracht is het wachten tot juli 2006. Het Riziv moet immers op zoek naar een onderaannemer. Dat meldt administrateur-generaal Jo De Cock aan Artsenkrant.

    "In februari valt de beslissing over de concessie voor het drukken van de attesten. De gunningsprocedure loopt al en er hebben zich al enkele serieuze kandidaten gemeld. In de concessie-overeenkomst staat dat de onderaannemer vanaf juli 2006 operationeel moet zijn. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar dat einde is nog niet voor februari."

    Intussen zette het Verzekeringscomité het licht op groen voor de noodprocedure. Wie door zijn voorraad getuigschriften voor verstrekte hulp zit, mag weer exemplaren van een collega gebruiken.

    www.medisurf.be

    Wéér opnieuw dreigt de getuigschriftensoap te beginnen!

    Ervaring leert ons dat de eerste boodschappen zoals deze de malaise opnieuw zouden kunnen aankondigen. Men is bij deze OPNIEUW gewaarschuwd. Wacht dus niet te lang met het bestellen van getuigschriften of kettingformulieren als je vaststelt dat de voorraad toch niet zo erg groot meer is. Een klein werkje dat je op lange termijn véél miserie kan besparen!
    BRON : Kinenet.be

    04-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 1 januari 2006 : nieuwe tarieven kinesitherapie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanaf 1 januari gelden er nieuwe tarieven voor de kinesitherapeuten. Een overzicht vindt u door hier te klikken.

    03-01-2006 om 18:56 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kinesisten zonder nummer willen schadevergoeding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De Raad van State spreekt zich eerstdaags uit over de vraag om het koninklijk besluit van het examen voor kinesitherapeuten te schorsen. Het examen bepaalt welke afgestudeerden een zelfstandige praktijk mogen uitbouwen. De studenten van de universiteiten van Leuven en Gent deden het in het examen opmerkelijk beter dan die van de Antwerpse en Limburgse hogescholen en van de VUB.

    Directeur Ben Lambrechts van de Provinciale Hogeschool Limburg vond het examen niet echt rechtvaardig. Van de hogeschool-kinesisten vonden maar één op de twee studenten een plaatsje in de lijst van 270 besten. De universitaire kinesisten haalden beduidend hogere cijfers. Zo goed als alle KU Leuven studenten en RU Gent studenten eindigden bij de 270 besten. Slechts 40% van VU Brussel studenten voldeden aan de proef.

    De studenten kregen voor het examen een cd-rom met de juridische leerstof. Hier wordt aan de KU Leuven en RU Gent meer aandacht aan besteed dan in de praktijkgerichte hogescholen. De Provinciale Hogeschool meent daarom dat de universiteitsstudenten bevoordeeld aan het examen begonnen.
    Bron : Medinews.be

    03-01-2006 om 18:50 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pleidooi voor kinesistenpool met uitzendkrachten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het Kinesitherapeutenkartel pleit voor de oprichting van een pool met uitzendkrachten waar afgestudeerde kinesisten zonder riziv-nummer gedurende een jaar worden in opgenomen. Op die manier kunnen ze tijdelijke opdrachten uitvoeren in zelfstandige praktijken en ervaring opdoen.
    Bron : De Standaard

    Graag uw mening ...

    02-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    01-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benste wensen voor 2006
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Kinesitherapie.be en het Vlaams Kinesitherapeuten Verbond (VKV) wensen iedereen een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar.

    01-01-2006 om 00:00 geschreven door Moderator_VKV

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 27/11-03/12 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 24/07-30/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 01/05-07/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 02/01-08/01 2006
  • 25/12-31/12 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 14/11-20/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 17/10-23/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 03/10-09/10 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 22/08-28/08 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 08/08-14/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 13/06-19/06 2005
  • 06/06-12/06 2005
  • 30/05-05/06 2005

    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!